19/02/2023

Γ. Μπαλάφας: Φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος σε τέτοιο βαθμό μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN (στους δημοσιογράφους Ευλ. Ρέβη και Γ. Σιαδήμα)

Κάθε μέρα έχουμε και μία νέα αρνητική είδηση που αφορά στελέχη της Κυβέρνησης.  Το τελευταίο αφορά το πόρισμα του ΣΔΟΕ με το οποίο καταλογίζει στην πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής  κ. Νικολάου ζημία 2 εκατομμυρίων στο Δημόσιο εξαιτίας των απευθείας αναθέσεων και, μάλιστα, σε εταιρείες που συστάθηκαν την παραμονή της ανάθεσης. Φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος σε τέτοιο βαθμό μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν.  Τι θα κάνει ο κ. Μητστάκης;

Για τις επερχόμενες εκλογές – για την κοινωνική συνάντηση  Τσίπρα - Παπανδρέου

Στόχος μας και προσανατολισμός μας είναι η διεκδίκηση της νίκης στις εκλογές. Νίκη που θα προκύψει από την ψήφο των πολιτών. Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σύστημα αυτό είναι το πιο δίκαιο και αποτυπώνει με τον πιο αυθεντικό και αντικειμενικό τρόπο τη θέληση των πολιτών. Επιπλέον, μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό επιδιώκουμε στη βάση ενός κοινού προοδευτικού-δημοκρατικού προγράμματος.

Θεωρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει ολίσθημα «περιφρονώντας» την πρώτη Κυριακή και εκπέμποντας ένα μήνυμα ότι η απλή αναλογική είναι ένα προβληματικό σύστημα. Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι προσβλέπει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή, γιατί εξυπηρετεί το σενάριο των δεύτερων εκλογών.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι πριν τις εκλογές κάποια κόμματα επιχειρούν την περιχαράκωσή τους. Ενδεχομένως, να διατυπώνονται και κάποιες φραστικές υπερβολές που εξυπηρετούν αυτήν την περιχαράκωση. Τα αποτελέσματα, όμως, των εκλογών θα δώσουν την λύση. Η βασική μας, λοιπόν, διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι εμείς δεν υποτιμούμε την πρώτη Κυριακή, αλλά θεωρούμε ότι η κάλπη θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη θέση και θα δώσει το αποτέλεσμα για συγκρότηση προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη συνάντηση Τσίπρα – Παπανδρέου, να σημειώσω ότι συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα δεν σηματοδοτούν τίποτα το ιδιαίτερο και καλό είναι να αποφεύγονται σενάρια φαντασίας.

Για τις πολιτικές εξελίξεις  στην Τουρκία

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία για πολύ μεγάλο διάστημα είναι δύσκολες και προβληματικές. Κύρια ευθύνη σε αυτό φέρει η προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν. Μέχρι σήμερα, η στάση η δική μας, ως οφείλει, επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια σταθερότητα στα ζητήματα των κυρώσεων και των 12 ν.μ. και, επιπλέον, να υπάρξει μία σταθερή και σαφής  εξωτερική πολιτική.

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα του σεισμού σε Τουρκία εξέπεμψαν το μήνυμα  ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αυτό πρέπει οι κυβερνήσεις να το αξιολογήσουν και να το λάβουν υπόψη τους. Η ηγεσία της Τουρκίας προσάρμοσε εν μέρει το λόγο της, κατεβάζοντας τόνους, αλλά δεν  μπορούμε να μιλάμε για κάποια ουσιαστική αλλαγή.