28/02/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Προσλήψεις Εποχικών Πυροσβεστών»
Στις 10/2 ξεκίνησαν οι ευρείες τακτικές συσκέψεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου του 2023. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπεια και της Κλιματικής Αλλαγής, τείνουν να γίνουν μια καθημερινότητα. Η ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην Πρόληψη, είναι καθοριστική.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν πολλές ταχύτητες υπηρετούντων, με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.
Οι εποχικοί εργαζόμενοι στο ΠΣ, υπολογίζονται περί τους 2300. Εργάζονται με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα κατά την αντιπυρική περίοδο, δίπλα στο μόνιμο προσωπικό, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα είναι άνεργοι.
Οι ανάγκες ενίσχυσης του Π.Σ. είναι μια πραγματικότητα. 3600 περίπου είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει εξαγγελίες από την Πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο του Σώματος για προσλήψεις.
Οι εποχικοί πυροσβέστες που χρόνια επιχειρούν και προσφέρουν σημαντικό έργο, γνωρίζοντας και τη γεωγραφία κάθε περιοχής, δυστυχώς αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Ακόμη και στον τομέα της Υγείας δεν έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία (ΓΝΑ), ενώ τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) είναι ανεπαρκή και πολλές φορές μη συμβατά με τις αντιπυρικές προδιαγραφές. Ανησυχία δε, υπάρχει στις τάξεις των εποχικών για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη για προσλήψεις στο ΠΣ. Κύρια ανησυχούν για τα πιθανά όρια ηλικίας που θα τεθούν, ώστε να συμμετάσχουν.
Δεδομένου ότι
Οι εποχικοί πυροσβέστες επιχειρούν (πολλοί δε, επί χρόνια) μαζί με συναδέλφους τους μόνιμους, αποτελεσματικά σε κάθε αντιπυρική περίοδο,
Υπάρχει ανάγκη σταδιακής ομογενοποίησης του Π.Σ., ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και επιχειρησιακά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα υπάρχει όριο ηλικίας για συμμετοχή στην προκήρυξη για προσλήψεις στο ΠΣ και ποιο θα είναι;
Πως διαμορφώνονται οι ηλικιακές ομάδες των εποχικών πυροσβεστών και ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας (ΜΟ) τους;
Η ερωτώσα βουλευτής

Καφαντάρη Χαρά