03/03/2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απεμπόληση κρατικής εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων, κύμα φυγής ιδιωτικών εκπαιδευτικών και άθλιες συνθήκες εργασίας καταγγέλλει η ΟΙΕΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απεμπόληση κρατικής εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων, κύμα φυγής ιδιωτικών εκπαιδευτικών και άθλιες συνθήκες εργασίας καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που οφείλεται σε εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις της παρούσας κυβέρνησης που αναδεικνύουν την υποτίμηση της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, επιβάλλεται καταγγελίες, όπως αυτή της ΟΙΕΛΕ για την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα λεγόμενα Κέντρα Μελέτης να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η έλλειψη ελέγχων, το κουκούλωμα των καταγγελλομένων και η ασυδοσία μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες.
Η πρόσφατη 20.2.2023 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) “Συνταγματική εκτροπή στην ιδιωτική εκπαίδευση: συγκλονιστικά στοιχεία της ΟΙΕΛΕ για την άρρητη απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να μην ελέγχονται πλέον τα ιδιωτικά σχολεία”1 είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ:
• η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε 49 καταγγελίες τους τελευταίους 12 μήνες
• μόλις 2 από τις 49 καταγγελίες “ελέγχθηκαν” από τις αρμόδιες υπηρεσίες
• για καμία από αυτές δεν έχει ακόμη επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση σε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου
• έλαβε 22 προσχηματικές απαντήσεις: είτε ήταν μια απλή διαβίβαση της καταγγελίας στα …σχολεία (!) είτε ήταν αντιγραφή διατάξεων νόμων χωρίς κανένα νόημα.
Εξάλλου και για τις 2 υποθέσεις που “ελέχθησαν”, η παρανομία συνεχίζεται με την ΟΙΕΛΕ να επισημαίνει ότι: α) τα “Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη”, τα οποία υποχρέωσαν τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν Αύγουστο χωρίς να πληρωθούν, κάνει κάθε Σαββατοκύριακο ανενόχλητα φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Λυκείου χρησιμοποιώντας απλήρωτους εκπαιδευτικούς, β) στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Η Θεομήτωρ», στο οποίο παρατηρήθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο των διπλών συμβάσεων, όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, αλλά η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αρνείται την τόσο απλή και εύκολη λύση να αποστέλλουν τα ιδιωτικά σχολεία αντίγραφο της σύμβασης στην Εργάνη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να λυθεί δια παντός το ζήτημα.
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει εύλογα την ουσιαστική κατάργηση της συνταγματικής εντολής για κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και την προστασία των παραβατών ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων “από ψηλά” προς υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, με συνέπειες την άνοδο της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και ακολούθως, το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία (το 30% έχει αποχωρήσει την τελευταία διετία). Επισημαίνει δε ότι στελέχη Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της έχουν αναφέρει πως έχουν υπάρξει περιστατικά ωμής παρέμβασης από “πολύ ψηλά” σε περιπτώσεις που επιχειρούν να ασκήσουν τον προβλεπόμενο εποπτικό τους ρόλο.
Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η ΟΙΕΛΕ με πλείστες επιστολές προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει καταγγείλει την εντελώς ανέλεγκτη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης, χωρίς κανένα κτηριακό έλεγχο, χωρίς έλεγχο του προσωπικού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 16 (παρ. 2 και 8) του Συντάγματος κατοχυρώνεται η κρατική εποπτεία επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων: “… H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες… Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ` αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους…”.
Επειδή η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει πως “η πολιτεία οφείλει να εποπτεύει τα ιδιωτικά σχολεία. Όχι για να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά αιτήματα, αλλά για να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό που και τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν, για να αντιμετωπιστεί η διόγκωση των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Για να προστατευθούν και τα ίδια τα ιδιωτικά σχολεία από τη μαζική φυγή χιλιάδων εκπαιδευτικών που δεν αντέχουν πλέον τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και από τις τεράστιες δυσκολίες ανεύρεσης προσωπικού που θα προκύψουν, καθώς οι νέοι εκπαιδευτικοί προτιμούν να μείνουν σπίτια τους από το να γίνουν αντικείμενο χυδαίας εκμετάλλευσης”.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Πως ασκεί τον εποπτικό του ρόλο το Υπουργείο στο μέτρο που καταγγέλλονται περιστατικά ωμής παρέμβασης από “πολύ ψηλά” ώστε να μην ελεγχθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και άθλιες συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Τι απαντά για τα περιστατικά ωμής παρέμβασης και τις άθλιες συνθήκες εργασίας;
2. Τι απαντά στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για την ανέλεγκτη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ρυθμιστεί ο συγκεκριμένος ανεξέλεγκτος επιχειρηματικός χώρος;
3. Τι απαντά για την ανυπαρξία οποιασδήποτε κύρωσης σε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, αν και η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε 49 καταγγελίες τον τελευταίο χρόνο;

Οι ερωτώντες και ερωτώσες βουλευτές
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη