05/04/2023

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σοβαρά τα προβλήματα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου λόγω υποστελέχωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Σοβαρά τα προβλήματα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου λόγω υποστελέχωσης»

Σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων, που φτάνουν μέχρι και τον ένα χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο (Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 24/3/23), η υποστελέχωση και η προβληματική λειτουργική υποστήριξη του Κτηματολογικού Γραφείου, έχουν διαμορφώσει ένα απαράδεκτο σκηνικό παρακμής, αφού εκατοντάδες πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με τις ταχύτητες που έχουν ανάγκη, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η αφόρητη εργασιακή πίεση των υπαλλήλων που στελεχώνουν το γραφείο.
Καθημερινά καταγράφονται σοβαρές δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στην αγορά ακινήτων, στη γονική παροχή, στις αποδοχές κληρονομιάς, στην έκδοση αδειών, αλλά ακόμα και στις δανειοδοτήσεις (δια των εγγραφών εμπράγματων εξασφαλίσεων).
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, σημαντικές καθυστερήσεις υπάρχουν στις καταχωρήσεις δικαστικών αποφάσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις γεωμετρικές μεταβολές, ενώ σημειώνει ότι είναι ζήτημα κομβικής σημασίας η στήριξη του Κτηματολογικού Γραφείου, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες.

Επειδή, το υπάρχον προσωπικό του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να διεκπεραιώσει τον όγκο των υποθέσεων.
Επειδή, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας συνεχίζουν να εξαντλούνται, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες
Επειδή, σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις σε διαδικασίες για τις οποίες υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση ενίσχυση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης