ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2023

Αλ. Τσίπρας: Αυτό που διακυβεύεται τα επόμενα 4 χρόνια είναι να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο και να μπορούν να παράγουν – Επιλογή της ΝΔ η ερήμωση της υπαίθρου και η καθήλωση της αγροτικής παραγωγής

Αλ. Τσίπρας: Αυτό που διακυβεύεται τα επόμενα 4 χρόνια είναι να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο και να μπορούν να παράγουν – Επιλογή της ΝΔ η ερήμωση της υπαίθρου και η καθήλωση της αγροτικής παραγωγής



Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ


Ο αγροτικός κόσμος να δώσει ψήφο στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλελέρ

Στο Κιλελέρ βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με αγρότες για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στην συνέχεια απηύθυνε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στα εξής:

Ο κ. Τσίπρας τόνισε αρχικά ότι “Δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας, τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, τους αγώνες του αγροτικού κόσμου. Οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία μας, για να πατάμε καλά τα πόδια μας στο παρόν και το μέλλον” και υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος πλήττεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά “πλέον έχει γίνει υπαρξιακό το δίλημμα της παρουσίας του αγρότη στην ύπαιθρο και της δυνατότητας του να παράγει και να έχει μέλλον. Είναι κρίσιμο στην πορεία προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου να πούμε τις προτάσεις μας”. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “Δεν είμαι εδώ προεκλογικά, ξαναήρθα στον Δήμο σας και σε ανύποπτο χρόνο. Και θα είμαι εδώ και θα είμαστε εδώ από όποια θέση μας ορίσει ο ελληνικός λαός. Δίπλα στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου”.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. “Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα η απόκλιση της τιμής από το χωράφι στο ράφι είναι περίπου 300% κατά μέσο όρο - η μεγαλύτερη διαφορά από κάθε χώρα στην Ευρώπη” και αναρωτήθηκε “Πώς θα γίνουμε Ευρώπη, αν εδώ στην Ελλάδα όλα τα κέρδη τα παίρνουν οι μεσάζοντες; Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Πού πηγαίνει αυτή η διαφορά;” και παρατήρησε ότι “Το ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει ασύμφορο το να μείνει ο παραγωγός στο χωράφι και να παράγει”. “Είχαμε φέρει ως κυβέρνηση μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, χωρίς να έχουμε προβλέψει ότι θα έχουμε αυτή την τρομακτική ενεργειακή κρίση και ότι για μήνες θα είμαστε οι πιο ακριβοί στη χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη” είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων. “Είχαμε προβλέψει, όμως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για φτηνό κόστος παραγωγής για τον παραγωγό, αλλά και για συνεταιρισμούς και κοινότητες και δήμους, μέσα από το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Να γίνει ο παραγωγός την ίδια στιγμή αυτοπαραγωγός και αυτοκαταναλλωτής ενέργειας. Τι έκανε η ΝΔ 4 χρόνια; Άφησε στα συρτάρια αυτή τη μεταρρύθμιση, δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το δίκτυο και ο λιγοστός χώρος του δικτύου, αντί να πάει σε παραγωγούς ή την ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, πήγε σε μεγάλους και ισχυρούς. Αυτό έχει να κάνει με μια στρατηγική επιλογή για την ερήμωση της υπαίθρου και την καθήλωση της αγροτικής παραγωγής. Γιατί σε μια εποχή που χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα ποντάρει όλα της τα χαρτιά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και μάλιστα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και φυσικά το real estate. Αυτό το μοντέλο όμως είναι που μας οδήγησε στην χρεοκοπία το 2009”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για άλλο παραγωγικό μοντέλο και άλλο αναπτυξιακό πρότυπο. “Για να έχουμε προοπτική ως χώρα, το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί να αποκλείει τον κόσμο της παραγωγής. Ο κόσμος της παραγωγής είναι έξω και από την χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το 2021, το καθαρό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε 8,1%. Το 2022 αυτή η τάση μείωσης θα επιδεινώθηκε” σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς παραδοσιακές καλλιέργειες και εκτροφές πλήττονται από αυτές τις αλλαγές. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι “Από 1.6.2023 όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ δεν έχουν την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ” και επιτέθηκε στην ΝΔ για τα fake news κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε συγκεκριμένα ότι “Αυτοί που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με fake news, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε κρυφό σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, ήταν ακριβώς οι ίδιοι που άφησαν όσους χρωστάνε και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν 720 ευρώ, έξω από την περίθαλψη του ΕΟΠΥΥ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πολύ δύσκολα χρόνια της μνημονιακής στενότητας, πέτυχε 2,5 εκ. ανασφάλιστοι να ενταχθούν στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας του ΕΣΥ”. “Πετύχαμε ως κυβέρνηση το νοικοκύρεμα στις πληρωμές των επιδοτήσεων μέχρι το 2019. Τα τελευταία 4 χρόνια ο αγρότης δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί τις επιδοτήσεις, δεν γνωρίζει πιο ποσό θα λάβει και την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απαξίωση του ΕΛΓΑ” τόνισε και αναφέρθηκε επίσης στην απουσία ελέγχων στην αγορά, κάτι που εκτινάσσει την αισχροκέρδεια, στην έλλειψη εργατών γης, στις συνέπειες που επιφέρει η ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού μέσω έργων ΣΔΙΤ, στην εγκατάλειψη των ήδη προγραμματισμένων αναγκαίων έργων και την απαξίωση των ΤΟΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Ανέφερε ότι “Παρά το ότι κυβερνήσαμε κάτω από την πιο σκληρή εποπτεία, κάναμε περισσότερα έργα για τον αγροτικό κόσμο. Θεσπίσαμε τρεις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα του αγρότη και προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις για το σύνολο και των μικρών και μεσαίων αγροτών, έκπτωση φόρου και αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, όπως και στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Τώρα η πρότασή μας είναι να πάμε στα 10.000 ευρώ. Δώσαμε τις αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από τα αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα 2 της ΚΑΠ πλήρως αφορολόγητες. Θεσπίσαμε αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την πράσινη ενίσχυση και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, την προστασία από κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα 1 για ποσά μέχρι 7.500 ευρώ. Στηρίξαμε το αγροτοσυναιτεριστικό κίνημα, που για εμάς είναι ο κύριος μοχλός για την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της θέσης των μικρών και μεσαίων αγροτών, ψηφίζοντας το 2016 ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών. Στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο με εγκρίσεις σε 286 επενδυτικά σχέδια, τουλάχιστον 350 εκ. ευρώ. Φροντίσαμε να εγκριθούν 32 μεγάλα αγροτικά έργα υποδομής με συνολικό προϋπολογισμό 448 εκ. ευρώ. Αυστηροποίησαμε τα μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος και κρέατος και κάναμε υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης σε γάλα και αγροτικά προϊόντα. Και δεν υπήρχαν τα προβλήματα με τους εργάτες γης που υπάρχουν σήμερα, γιατί υπήρχαν θεσμικές παρεμβάσεις με την απόδοση του ΑΜΚΑ στους μετανάστες εργάτες γης, που κατάργησε η ΝΔ”.

Στην συνέχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης περιόδου και τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. “Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κοινοτικοί πόροι είναι η μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και για τον αγροτικό κόσμο - πάνω από 70 δισ. Αν δεν πάνε σε 10 μεγάλους ομίλους και πάνε εκεί που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία, μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική για τον αγροτικό κόσμο και το μέλλον της χώρας. Είναι κρίσιμο ζήτημα. Ο σχεδιασμός της ΝΔ είναι να δοθούν μονάχα ψίχουλα στον αγροτικό κόσμο και την περιφέρεια. Τα πρώτα 620 εκ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πήγαν σε 13 μονάχα μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι το τραπεζικό σύστημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τόσο οι αγρότες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό - το 96% των επιχειρήσεων στον τόπο μας. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν μονάχα αυτούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δανεισμό. Κρίσιμο για εμάς είναι να παίξει ρόλο η Αναπτυξιακή Τράπεζα, να υπάρξει ένας Δημόσιος Πυλώνας μιας συστημικής Τράπεζας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την χρηματοδότηση και της αγροτικής οικονομίας. Να σταματήσει η ΔΕΗ – που την έκαναν ιδιωτική - να είναι ο λαγός στο ράλι της αισχροκέρδειας, για να υπάρχουν κοινωνικά τιμολόγια, ειδικό τιμολόγιο για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Το ίδιο και με το νερό, να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε παραδείγματα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, που θα ωφελήσει τον αγροτικό κόσμο. “Στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε το Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Να χρηματοδοτήσουμε την μικρομεσαία επιχείρηση και τον Έλληνα αγρότη με κεφάλαιο κίνησης, με μικροπιστώσεις, αγροτικές και εμπορικές πιστώσεις και το Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας, για την χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αγρότες και ενεργειακές κοινότητες. Για τη μείωση του κόστους ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης”. Αναφέρθηκε επίσης σε άμεσα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας. “Να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και να καταργηθεί η απόδοση ΕΦΚ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Για παράδειγμα, με αυτό το μέτρο, στα 1.000 λίτρα, το όφελος για τον αγρότη θα είναι 508,4 ευρώ. Να γίνει αποσύνδεση της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και να θεσπιστεί ένας ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. Δεν μπορούν κάποιοι να έχουν τεράστια υπερκέρδη, αλλά το μέσο νοικοκυριό να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στο τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δις τα τελευταία 4 χρόνια. Πρέπει να αποτραπεί ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που είναι το σχέδιο της ΝΔ. Η πρότασή μας αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Είναι μια πρόταση προστασίας και ρυθμίσεων, ώστε να μπορέσει η μεσαία τάξη να σώσει τα σπίτια της αλλά και η αγροτιά να σώσει τα χωράφια της. Είναι πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη”. Για τον ΕΛΓΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού. “Είχαμε ετοιμάσει την μελέτη - και είναι στα συρτάρια 4 χρόνια τώρα - για προκαταβολή των αποζημιώσεων και θεσμοθέτηση διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς, αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια για αυτό. Για να έχει έναν ‘συμπαραστάτη’ ο αγρότης” και τέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξεύρεσης εργατών γης, μιλώντας για νομοθετικές παρεμβάσεις και παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης σε τοπικές κοινωνίες υποδοχής των μεταναστών, νόμιμα, σε πλαίσια, με χαρτιά, για να υπάρχουν εργάτες γης, να δουλεύουν στα χωράφια και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.

“Αυτό που διακυβεύεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο” τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε κλείνοντας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. “Στις 25 Ιουνίου έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση σε άλλο πλαίσιο, δεν έχουμε την απλή αναλογική – απέτυχε. Εμείς κοιτάγαμε πώς θα φτιάξουμε το μέλλον της χώρας και θα βάλουμε τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια προγραμματική σύγκλιση και αυτές, όταν απλώναμε το χέρι κοιτάγαν πώς θα ‘κόψουν’ το δικό μας χέρι. Τώρα έχουμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Κάθε προοδευτικός πολίτης, κάθε πολίτης που δεν θέλει να συνεχιστεί η πολιτική της ΝΔ, κάθε πολίτης που δεν θέλει μια ανεξέλεγκτη – όχι απλά αυτοδύναμη Δεξιά, έχει δύο επιλογές: Η μία επιλογή είναι να στηρίξει – παρά τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του - τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος στη ΝΔ, για να ανατρέψει τον συσχετισμό της κάλπης της 21ης του Μάη. Και σε κάθε περίπτωση, να μπορεί να είναι εκεί, ισχυρός, δυνατός, να κοιτάει στα μάτια τη ΝΔ και να παλεύει στην πράξη για μια εναλλακτική προοπτική. Η άλλη επιλογή είναι να στηρίξει οποιοδήποτε άλλο μικρότερο κόμμα. Αλλά αντικειμενικά, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, κάθε ψήφος προοδευτική, αντιδεξιά, που δεν θα πάει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ψήφος που θα ενισχύει το σχέδιο της ΝΔ να είναι ανεξέλεγκτη για να συνεχίσει μια πολιτική καταστροφική για την κοινωνία και τα δικαιώματα των πολλών”.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ