ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/06/2023

Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητες Μητσοτάκη στη Ροδόπη - Δείχνουν «λογικές μαφίας» οι απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη

Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητες Μητσοτάκη στη Ροδόπη - Δείχνουν «λογικές μαφίας» οι απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη



Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή της «TRT» «Κεντρική Ελλάδα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ» με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι μαζί μας. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω και πάλι κ. Πολύζο. Αυτή τη φορά στον Βόλο!

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Στον Βόλο, στην άλλη μας έδρα. Χαιρόμαστε που θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την πρώτη αναμέτρηση και δεκαπέντε μέρες πριν τη δεύτερη. Προφανώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να εξηγηθούν όλα όσα σας έφεραν σε αυτό το 20%, που φαντάζομαι ήταν μια πολύ δυσάρεστη επίδοση. Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε δεκαπέντε μέρες πριν τη δεύτερη κάλπη και άρα θα ήθελα να εστιάσουμε στο γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε μέρες, μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Δεν έχουμε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, την επαναληπτική αναμέτρηση. Έχουμε μια νέα, καινούργια, με νέες συνθήκες εκλογική αναμέτρηση. Άρα ας δούμε τι έχουμε μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας προφανώς έναν συσχετισμό, δεν τον κρύβω κάτω από το χαλί, ο οποίος διαμορφώθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αλλά στις 21 Μαΐου δεν είχαμε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική όπως έχουμε τώρα, είχαμε εκλογές με απλή αναλογική.

Και τελικά φάνηκε ότι η απλή αναλογική, παρ` ότι ήταν όραμα και βασική διεκδίκηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων εδώ και δεκαετίες, υποστηρίχθηκε μονάχα από εμάς, αλλά όχι από τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Και αυτό οδήγησε τελικά σε ένα αποτέλεσμα που ευνόησε μονάχα τον για χρόνια επίσης βασικό αντίπαλο της απλής αναλογικής, που ήταν η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Εν προκειμένω, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν απώλεσε δυνάμεις από την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, έφτασε στο ταβάνι της, κατά την εκτίμησή μου. Και κατακερματίστηκε η ψήφος των προοδευτικών δυνάμεων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως οι εκλογές είναι με ενισχυμένη αναλογική και βεβαίως ας αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του γι` αυτό. Διότι όταν έχεις δυνάμεις οι οποίες, όπως για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα, για δεκαετίες μιλούσαν και διεκδικούσαν την απλή αναλογική, αλλά όταν ήρθε η απλή αναλογική ουσιαστικά την απαξιώσαν και είπαν «δεν μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, μας ενδιαφέρει το δικό μας το χωράφι και όχι η χώρα. Να πάρουμε ένα ποσοστό από 6-7%, αυτό μας ενδιαφέρει». Τώρα νομίζω ότι όλοι θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες.

Εμείς πρώτοι, διότι πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες. Αλλά εμείς είμαστε το κόμμα που διεκδικεί την προοπτική της ανατροπής, την προοπτική της νίκης. Δεν το διεκδικεί κανένας άλλος, δυο δυνάμεις αντιπαρατίθενται, επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Και με την ενισχυμένη αναλογική που είχαμε μάθει χρόνια τώρα, αυτές οι δυο δυνάμεις ουσιαστικά -μπαίνουν σκληρά τα διλήμματα, τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα, 50 έδρες bonus παίρνει ο πρώτος-, άρα κάθε ψηφοφόρος ο οποίος θεωρεί αρνητικό να έχουμε μια αυτοδύναμη, πόσο δε μάλλον μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία νεοφιλελεύθερη και με ένα αντιλαϊκό, αντικοινωνικό πρόγραμμα, αν κάθε ψηφοφόρος που δεν θέλει αυτή την εκδοχή ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ευνοεί την επόμενη μέρα να έχουμε μια όχι απλά αυτοδύναμη, αλλά παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία.

Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι την ευθύνη μας απέναντι στις νέες αυτές συνθήκες. Και εγώ θέλω με την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες που συνειδητοποιούν ότι είναι αρνητικό για την κοινωνία, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, για την υγεία της Δημοκρατίας να έχουμε μια ανεξέλεγκτη Δεξιά διακυβέρνηση στον τόπο με τα χαρακτηριστικά που έδειξε την προηγούμενη τετραετία: με την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μια λογική αδιαφορίας για τους εργαζόμενους, για τη μεσαία τάξη και ενίσχυσης των πλούσιων στρωμάτων των ισχυρών. Όποιος αυτό το συνειδητοποιεί, οφείλει να αναλάβει και την ευθύνη του στηρίζοντας, παρά τις διαφωνίες, παρά τις επιφυλάξεις, -ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφωνίες, άλλωστε, αν δεν υπήρχαν, στην απλή αναλογική θα παίρναμε μεγαλύτερο ποσοστό-, αλλά τούτη την ώρα είναι η ώρα της κρίσης για την επόμενη τετραετία. Και καλούμε όλους αυτούς τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 του Ιούνη.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Όπως είπατε, είναι μια άλλη κάλπη τώρα, αλλά έχουμε κάποια δεδομένα. Προκύπτει από τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης αναμέτρησης ότι οι δικές σας απώλειες κατευθύνθηκαν προς πολλές κατευθύνσεις. Γιατί τώρα να επαναπατριστούν και πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο της ανατροπής;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι εξήγησα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Με αυτά που βάλατε όμως και κλείσατε αυτή την πρώτη τοποθέτηση, υπήρχαν στα επιχειρήματά σας και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας -θα συζητήσουμε ξεχωριστά γιατί τροφοδοτήθηκε με πολύ τραγικό τρόπο αυτή η συζήτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας-, αυτά όμως τα έχετε ξαναπεί για το πώς νοιάστηκε περισσότερο για τους πλούσιους, η τραγωδία των Τεμπών ήταν στο τραπέζι, οι παρακολουθήσεις πολύ εμφατικά για μήνες έπαιζαν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα επαναλάβω το επιχείρημά μου γιατί ίσως να μη του δώσατε ιδιαίτερη βάση. Στην απλή αναλογική ο καθένας ψήφιζε στη λογική όχι του ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, ήξερε ότι δεν βγαίνει κυβέρνηση, ενώ τώρα ξέρει ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Διότι ο πρώτος θα πάρει 50 έδρες bonus.

Δεν θέλω να πω ότι πετάω στα σύννεφα, ξέρω ότι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε πλήρως τον συσχετισμό και να βγούμε πρώτοι στην κάλπη της 26ης του Ιούνη. Αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας παλεύοντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Εντούτοις λέω όμως, κ. Πολύζο, και επαναλαμβάνω ότι ακόμη κι αν είναι δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, που αυτό είναι το κρίσιμο για εμάς να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να μην εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ισοπέδωσης των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, ακόμη όμως κι αυτό δεν το καταφέρουμε, επαναλαμβάνω είναι κρίσιμο την επόμενη μέρα να υπάρχει μια δύναμη που θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών αντιδεξιών ψηφοφόρων σε πολλά μικρότερα κόμματα είναι το σχέδιο Μητσοτάκη αυτή την ώρα. Είναι το σχέδιο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχουμε την επόμενη μέρα μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο, που δεν υπήρχε στις 21 του Μάη.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έλεγα λίγο πριν ότι με πολύ τραγικό τρόπο επανήλθε η συζήτηση για τη δημόσια Υγεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι απλώς δημόσια Υγεία, είναι το ΕΣΥ. Εσείς λέτε πως ό,τι έγινε με τον κ. Πνευματικό ήταν ουσιαστικά η αποκάλυψη μιας αλήθειας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Της κρυφής ατζέντας.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μιας αλήθειας που θα τη βρούμε μπροστά μας, αν ξαναείναι η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση. Δεν αρκεί αυτή η δημόσια δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι… Πάτε να χαμογελάσετε! Γιατί;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί προεκλογικά αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι δημόσιες δεσμεύσεις δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Εγώ θα μιλήσω για την ουσία. Ο κ. Πνευματικός είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, ο οποίος πολλές φορές έχει εκφράσει δημόσια τον πυρήνα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία. Θα σας πάω λίγο πιο πίσω. Τον Δεκέμβριο του 2019 στον προϋπολογισμό του ’20, λίγο πριν την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή είχε ειρωνευτεί εμένα και τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτά που θα κάνω στην Υγεία θα σας κάνουν εσάς τους Αριστερούς να ανατριχιάσετε».

Τι πρότεινε τότε; Πρότεινε πιλοτικά σε πρώτη φάση τη δυνατότητα δημιουργίας ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού για τρία μεγάλα νοσοκομεία. Τρία μεγάλα νοσοκομεία να σταματήσουν να είναι δημόσια. Τι έλεγε ο κ. Πνευματικός ένα μήνα πριν σε δημόσια τοποθέτησή του; Ότι η Υγεία κοστίζει πάρα πολύ ακριβά, δεν μπορεί το δημόσιο να ανταπεξέλθει. Άρα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία μας Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να φέρουμε managers και CEO να τα διοικούν και το Δημόσιο, αν δεν μπορεί, να κλείσει δομές. Και βεβαίως πήγε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας «διαλογή ασθενών»! Τι σημαίνει διαλογή ασθενών; Αν για κάποιον υπάρχει μια πολύ αρνητική πρόγνωση, αρνητικό προσδόκιμο ζωής, να μη του δοθεί η θεραπεία που κοστίζει στο Δημόσιο, διότι πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων. Αν έχει λεφτά, να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αν δεν έχει λεφτά… τι να κάνουμε… δεν θα επιβιώσει.

Είναι μια κυνική προσέγγιση. Είναι όμως το αμερικάνικο μοντέλο και αυτό είναι το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει στην Υγεία η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Άρα εδώ δεν μιλάμε για δίκη προθέσεων, μιλάμε για κατατεθειμένες απόψεις. Δεν εφαρμόστηκαν όλα αυτά, διότι ήρθε η πανδημία. Πρόλαβε τον κ. Μητσοτάκη η πανδημία.

Βεβαίως η πανδημία έδειξε κάποια αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε αναλογία πληθυσμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 37-38.000 άνθρωποι χάθηκαν. Είναι τρομακτικό νούμερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες -μέσα σε τρεις μέρες είχαμε απανωτούς θανάτους συνανθρώπων μας επειδή δεν πήγε το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει με ασθενοφόρο. Στην Κω, στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, στη Νέα Μάκρη μια 19χρονη έγκυος, στη Χαλκιδική. Αυτό συνέβη διότι αυτά τα χρόνια είχαμε 560 αποχωρήσεις από το ΕΚΑΒ διασωστών και δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη. Αντιθέτως επί των ημερών μας παρά το γεγονός ότι ήμασταν σε μνημόνια, κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις.

Άρα δεν είναι ότι δεν υπήρχαν οι πόροι, ή η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι η αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσέλαβε 1.000 αστυνομικούς στην πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά δεν προσέλαβε 600-700 διασώστες για να ενισχύσει το ΕΚΑΒ.

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Τον Δεκέμβριο του ’19 υπήρχαν 108.000 εργαζόμενοι υπηρετούντες στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, συμβασιούχοι και μόνιμοι). Και τον Δεκέμβριο του 2022, πριν από έξι μήνες, είχαμε 84.000. Μιλάμε για μια δραματική μείωση, παρά το γεγονός ότι περάσαμε και πανδημία και θα έπρεπε όλοι να έχουμε καταλάβει ότι είναι ηθική μας υποχρέωση να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Αυτό είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, είναι προγραμματική της θέση. Δεν τη φανερώνει, αλλά είναι προγραμματική της θέση.

Γι` αυτό εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα κρίσιμα διακυβεύματα της κάλπης είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι τι ΕΣΥ θέλουμε, είναι πώς το κράτος θα παρέμβει για να ενισχύσει ή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ.

Και ένα τελευταίο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ένα ισχυρό ΕΣΥ; Γιατί πιστεύει ότι ακόμη και στην Υγεία έχει μεγαλύτερο ρόλο και χώρο, και πρέπει να έχει, η αγορά. Δηλαδή οι ιδιώτες. Οι ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία στη χώρα μας είναι 35%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια πίτα για κερδοσκοπία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτή είναι η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη και πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που το κράτος και το Δημόσιο πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Την ώρα που ανακοίνωνε το ξήλωμα Πνευματικού ο κ. Μητσοτάκης, έτυχε στην εκπομπή μας να φιλοξενούμε την κ. Λινού, που νομίζω διατύπωσε πολύ καθαρά τη θέση της πριν προκύψει το παλαιό video και πριν προκύψει η δική σας ανακοίνωση. Αλλά κάποιος θα πει, πάνω κάτω, το ίδιο δεν λέει και η κ. Λινού;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, καθόλου το ίδιο δεν λέει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Για ελάτε να μας εξηγήσετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν λέει καθόλου το ίδιο. Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είναι ζήτημα κόστους και οφέλους. Η κ. Λινού κάνει μια προσέγγιση ανθρώπινη και τι λέει; Λέει ότι αν υπάρχει ένας δικός μας άνθρωπος ο οποίος είναι στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, όχι να μην πάρει θεραπεία, όχι να μη του δώσουμε τη δυνατότητα να έχει όσο περισσότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά να έχει τη δυνατότητα να ζήσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, με αξιοπρέπεια. Να είναι στο σπίτι του, να παίρνει θεραπεία στο σπίτι του. Αυτό είναι η ανθρώπινη προσέγγιση.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και έδωσε και το δικό της παράδειγμα, αυτό που βίωσε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλο αυτό και άλλο η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία τα δημόσια και μόνο στα δημόσια, όπως είπε ο κ. Πνευματικός. Και μόνο που έψαξε ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας μια συνέντευξη της κ. Λινού επτά χρόνια πριν για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις ότι είπε το ίδιο, αποδεικνύει ότι έχουμε απέναντί μας ένα τελικά αδίστακτο επικοινωνιακό μηχανισμό, που λειτουργεί με όρους Τραμπισμού. Όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που κάνουν το άσπρο μαύρο, έχουν μια παντοδυναμία ως καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης για να μεταδίδουν ως αλήθεια το μεγαλύτερο ψέμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ε όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πιστεύουμε στην ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και όχι στην κερδοσκοπία των ιδιωτών στον χώρο της Υγείας.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι ένα σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας αυτό που ακούγεται από την προηγούμενη αναμέτρηση και δώθε, ότι αν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα μας υπερφορολογήσει; Θα δημιουργήσει νέους φόρους, θα επιτεθεί στους πάντες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία κ. Πολύζο, και σας ευχαριστώ, να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν ήταν δικές του, εξαναγκάστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό. Με σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, ώστε να καταφέρουμε παράλληλα όποια χαραμάδα υπήρχε να μπορέσουμε να διεισδύσουμε εφαρμόζοντας μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, να την αξιοποιήσουμε. Άρα λοιπόν οι επιλογές που έγιναν την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάρυναν δυσανάλογα τη μεσαία τάξη, δεν ήταν επιλογές που έγιναν συνειδητά και δεν ήταν δικές μας, ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια. Και βγήκαμε.

Τούτη την ώρα εμείς ερχόμαστε με ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Πρώτα απ` όλα με μείωση φόρων. Ποιων φόρων; Του πιο ισχυρού φόρου που σήμερα λεηλατεί το εισόδημα. Ποιος είναι αυτός; Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό που έχει ανέβει -στο 10-15% έφτασε κάποια στιγμή-, και έχεις διπλασιασμό και τριπλασιασμό του κόστους στο καλάθι της νοικοκυράς, τότε διαπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνεις χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής, παραμένοντας ο ίδιος. Αυτό έχει συμβεί στη χώρα μας.

Τους τελευταίους δεκαέξι μήνες έχει πληρώσει παραπάνω ο καταναλωτής 6 δισ. ευρώ. Αυτά λένε οι αριθμοί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει 6 δισ. περισσότερους φόρους από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ τους τελευταίους δεκαέξι μήνες.

Εμείς λέμε ότι αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση στηρίζοντας το εισόδημα, πρέπει να μειώσουμε τον ΦΠΑ, πρέπει να μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ήταν σύσταση της Κομισιόν να συμβεί αυτό την περίοδο της μεγάλης πληθωριστικής κρίσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιες ήταν οι μόνες χώρες που δεν την ακολούθησαν; Ποιες ήταν οι μόνες χώρες που δεν μείωσαν τον ΦΠΑ; Τρεις: Μάλτα, Σλοβακία, μικρότερες χώρες, και η Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα δεν μείωσε και όλοι οι άλλοι μείωσαν; Γιατί ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να λεηλατήσει αυτά τα 6 δισ. για να τα δίνει κάποια από αυτά στοχευμένες επιδοτήσεις, για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τα καρτέλ της ενέργειας στην ενέργεια, της διύλισης στα διυλιστήρια και της εφοδιαστικής αλυσίδας στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, αυτά τα χρήματα από τις επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στους πολίτες, πηγαίνουν στα καρτέλ για να διατηρούν υψηλά τις τιμές τους.

Και θέλω να σας ρωτήσω κάτι κ. Πολύζο. Η ίδια η Κομισιόν λέει επίσης τώρα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Τι θα γίνει όταν θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις; Τι θα γίνει όταν θα τερματιστούν όλα αυτά τα pass; Πώς οι νέες οικογένειες, το μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να τα βγάζει πέρα όταν το εισόδημα ήδη, με τις επιδοτήσεις, σώνεται την τρίτη εβδομάδα του μήνα; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Άρα χωρίς μείωση του ΦΠΑ, χωρίς μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς ελέγχους σημαντικούς στην αγορά ώστε αυτή η μείωση να περάσει και στις τιμές, χωρίς πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και χωρίς συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους σε αυτά τα καρτέλ, δεν θα πέσουν οι τιμές. Και αν δεν πέσουν οι τιμές, είναι δυσοίωνο το μέλλον για κάθε νοικοκυριό, για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Το ζήτημα για εμάς είναι να πέσουν οι τιμές και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι μισθοί. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ο αντίλογος στο σχέδιό σας είναι ότι αφενός δεν το έχετε κοστολογήσει, εν πάση περιπτώσει αν το κοστολογήσουμε, θα βγούμε σε άλλα νούμερα από αυτά που δίνετε εσείς. Δηλαδή, λέει η Νέα Δημοκρατία, ότι αν πάμε στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τον ΦΠΑ -να μην πάμε στα υπόλοιπα- και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τι λέτε!

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δεν το λέω εγώ, πάντως, το αντιλαμβάνεστε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε κ. Πολύζο, όταν εμείς είπαμε στον κ. Μητσοτάκη «Αφήστε τα αστεία, πάμε μαζί να κοστολογήσουμε στο Γενικό Λογιστήριο» - κατ` αρχάς περιέφερε ένα παλιόχαρτο ο κ. Σκέρτσος το οποίο το είχε βγάλει από τον υπολογιστή του και έλεγε ότι είναι απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό ή είναι από τα τεχνάσματα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι σαν αυτό το χαρτί που έχετε εκεί μπροστά σας. Ένα προσωπικό χαρτί.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Με πέντε σημειώσεις. Αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτό πραγματικά έχει πέντε σημειώσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μπορούσατε να μου το κουνάτε και να λέτε ότι είναι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους! Δεν υπήρξε καμία κοστολόγηση κανενός επίσημου φορέα και δεν θα μπορούσε, άλλωστε. Είπαμε λοιπόν: «Πάμε μαζί να κοστολογήσουμε, αλλά έλα και να κουβεντιάσουμε δημόσια». Γιατί δεν έρχεται σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση; Να μάθει ο ελληνικός λαός όχι μόνο πόσο κοστίζει, αλλά και τι προτείνει ο καθένας.

Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση του κόστους για το κάθε ευρώ και το τελευταίο ευρώ. Διότι αυτοί που κάνουν την κοστολόγηση στα δικά μας προγράμματα, είναι αυτοί οι άνθρωποι που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, είναι αυτοί που μάζεψαν 37 δις στα δημόσια ταμεία. Και ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που φύγαμε αφήνοντας τα Ταμεία γεμάτα. Δεν είναι αυτοί οι οποίοι άφησαν το 2009 15% έλλειμμα, ούτε το 2015 άδεια τα δημόσια ταμεία, ούτε αυτοί που, διαχειριζόμενοι τα δικά τους οικονομικά, έχουν αφήσει χρέος στο κόμμα τους 400 εκατομμύρια ευρώ δανεικά κι αγύριστα. Εμείς δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ.

Πάμε όμως παρακάτω. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να κοστολογηθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν έρχεται να κουβεντιάσουμε; Όχι τόσο γιατί φοβάται ότι το δικό μας είναι απολύτως κοστολογημένο και ορθά κοστολογημένο και λέει ψέματα για το δικό μας πρόγραμμα, αλλά γιατί φοβάται για το δικό του πρόγραμμα. Διότι το δικό του πρόγραμμα είναι μια απάτη. Παρουσιάσαμε χτες τις πέντε σημαντικές αλήθειες που προκύπτουν από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέτει Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η απελθούσα, κατάθεσε το Μεσοπρόθεσμο δυο μήνες πριν.

Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν, που είναι η αλήθεια της πολιτικής της, είναι αυτή που θα κάνει, είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες. Άρα η Νέα Δημοκρατία λέει πράγματα που δεν θα κάνει, που δεν έχει σκοπό να κάνει και κρύβει πράγματα όπως αυτά για την Υγεία, που έχει σκοπό να κάνει, αλλά δεν τα λέει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Επειδή χτες κάνατε μια αναφορά στους αγρότες, κρατώ αυτό που είπατε ότι διαπιστώσατε ότι δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ακόμη και γι` αυτά τα μικρά δάνεια που έπαιρναν για την αγορά των λιπασμάτων, των σπόρων και τα λοιπά. Είναι σήμερα χειρότερη η κατάσταση από ό,τι ήταν επί των ημερών σας στον πρωτογενή τομέα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι χειρότερη.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι χειρότερη εξαιτίας της ακρίβειας του ενεργειακού κόστους, νομίζω ότι είναι φανερό. Κατ` αρχάς τουλάχιστον επί των ημερών μας πληρώνονταν στην ώρα τους οι επιδοτήσεις, υπήρχε μια κανονικότητα. Αλλά δεν θέλω εγώ να ισχυριστώ ότι τα πάντα λειτουργούσαν τέλεια, παρ` ότι σε δύσκολες συνθήκες δημιουργήσαμε μια σειρά από αφορολόγητα, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες να στηριχθεί η παραγωγή, αλλά ήταν δύσκολα και επί των ημερών μας τα πράγματα, αλίμονο. Μνημόνια είχε η χώρα από το 2009. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν συνέβαινε. Το να έχει αυξηθεί τόσο πολύ το ενεργειακό κόστος και να μη μπορεί ένας παραγωγός ή ένας κτηνοτρόφος να έχει στοιχειώδη έσοδα και να μην ξέρει αν θα σπείρει το χωράφι ή ο κτηνοτρόφος να θανατώνει τα θηλυκά ζώα για να μην επεκταθεί το κοπάδι, αυτό δεν υπήρχε επί των ημερών μας.

Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο το βλέπουμε τώρα. Και αυτό συμβαίνει με τη διόγκωση του κόστους ενέργειας που γιγαντώνει το κόστος της παραγωγής, με την τρομακτική αύξηση στα αγροτοεφόδια, με όλες αυτές τις συνθήκες που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Άρα τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση; Πρώτα απ` όλα αυτό που λέμε για μείωση του ΦΠΑ αλλά και για κατάργηση της καταβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, είναι νομίζω μια απαραίτητη παρέμβαση που μπορεί να ανακουφίσει κάπως το κόστος. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε προτείνει δυο σημαντικές παρεμβάσεις, θα τις πω πολύ επιγραμματικά. Το ένα είναι ένα ειδικό Ταμείο κρεμασμένο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό-κτηνοτροφικό κόσμο, που θα δίνει μικροπιστώσεις, θα δίνει χρηματοδότηση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις συστημικές τράπεζες. Όχι να μπουν μέσα, ούτε έξω δεν μπορούν να περάσουν.

Το δεύτερο που προτείνουμε είναι άλλο ένα Ταμείο για την ενεργειακή δημοκρατία, δηλαδή που θα χρηματοδοτεί δράσεις για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό, σε συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων, να μπορούν να είναι αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλωτές ρεύματος. Πράγμα το οποίο θα μειώσει δραστικά το ενεργειακό κόστος, στον βαθμό βεβαίως που υπάρξουν και οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο για να υπάρξει πρόσβαση στο δίκτυο. Γιατί χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ενεργειακές κοινότητες. Πρόσβαση στο δίκτυο έχουν δυστυχώς μονάχα οι μεγάλες επιχειρήσεις τα τέσσερα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και όχι οι μικρές ενεργειακές κοινότητες.

Και το τρίτο πάρα πολύ σημαντικό πράγμα είναι η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία, είναι το μεγάλο όπλο που έχει η χώρα για να μπορέσει να δημιουργήσει κάποιες υποδομές που θα δώσουν προοπτική στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Δεν αξιοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Άρα μιλάτε για άλλη μια φορά για την αρχιτεκτονική που, αν είστε εσείς στα πράγματα, θα αλλάξετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στην προεκλογική περίοδο και δεν συζητούνται. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 32 δισ. συν οι ευρωπαϊκοί πόροι από το ΕΣΠΑ την επόμενη επταετία, πάνω από 70 δισ. Ξέρετε πόσα προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάνε για τον αγροτικό κόσμο; Μόλις 500 εκατομμύρια. Είναι ψίχουλα. Η ανακατανομή των πόρων με ενίσχυση των πόρων που θα κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα, είναι κρίσιμο πράγμα για την επόμενη μέρα της αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τι έγινε στη Ροδόπη, κ. Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ` όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Και βεβαίως καταλάβαμε όλοι τι έγινε. Όταν πήγε η κ. Μπακογιάννη πάνω και τους απείλησε: «Αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, θα περάσετε δύσκολα» τους είπε. Αυτές είναι λογικές Μαφίας. Λυπάμαι γι` αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είναι σκληρή έκφραση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως είναι σκληρή. Αλλά όταν κάνεις κεντρικό θέμα το ότι κάποιοι Έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνω, μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες μειονοτικοί…

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ο κ. Φίλης μίλησε για τουρκική μειονότητα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Μη διαστρεβλώνετε, δεν μίλησε ο ίδιος για τουρκική. Εξέφρασε μια άποψη προσωπική ότι είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού, ότι κάποιος αν αισθάνεται, να το πει. Άλλο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για τουρκική μειονότητα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δεν είπα ο ΣΥΡΙΖΑ, είπα ένα στέλεχός σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, όχι δεν είπε. Είπε ότι η άποψή μας είναι μουσουλμανική μειονότητα. Βεβαίως, έχοντας τρεις καταγωγές η μουσουλμανική μειονότητα: τουρκογενή, Ρομά και Πομάκοι. Είναι ακριβώς αυτό που εξανάγκασα τον Τούρκο Πρόεδρο, ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, να παραδεχτεί ο ίδιος και βγήκε δημόσια και είπε: «Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης». Ο ίδιος ο Ερντογάν το είπε, με τρεις διαχωρισμούς.

Αυτά είναι δεδομένα. Δεν μπορούμε όμως να παίζουμε για 10-15.000 ψήφους με τη σταθερότητα σε μια ολόκληρη περιοχή, με τόσα ευαίσθητα ζητήματα. Φανταστείτε να ακολουθούσα εγώ αυτό που μου ζητάει η Νέα Δημοκρατία, να βγάλω από τα ψηφοδέλτιά μου κάποιους πολίτες που υπερψηφίστηκαν από Έλληνες πολίτες, θεωρώντας ότι τα κριτήρια της δικής τους ψήφου είναι χαμηλότερα, ποταπότερα από τα υπόλοιπα κριτήρια όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Μιλάμε για πολύ ακραίες αντιλήψεις και επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Να σταματήσει λοιπόν εδώ αυτή η συζήτηση!

Και αυτό δείχνει την αλαζονεία και την έπαρση ενός καθεστώτος, που το μόνο που θέλει είναι να επικρατήσει σε όλο τον εκλογικό χάρτη. Αυτό τους ενοχλεί, ότι έχει άλλο χρώμα ο εκλογικός χάρτης σε ένα σημείο της επικράτειας. Αυτό του ενοχλεί. Φανταστείτε πώς αυτοί οι άνθρωποι θα κυβερνήσουν, αν την επόμενη μέρα είναι ανεξέλεγκτοι, αν αυτός ο συσχετισμός που γράφτηκε στις 21 του Μάη, εγγραφεί και στις 25 του Ιούνη.

Εγώ λοιπόν εδώ δεν απευθύνομαι μονάχα στους προοδευτικούς, αλλά σε όλους τους δημοκράτες πολίτες. Είναι καλό για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει αυτό; Ξεχάστε ότι υπάρχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Τσίπρας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι καλό για τη Δημοκρατία ένα κόμμα, που μάλιστα έχει λειτουργήσει με μια καθεστωτική αντίληψη, να γίνει παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο; Να θέλει να έχει τα πάντα και να ελέγχει τα πάντα και να μην υπάρχει άλλη φωνή; Άρα είναι κρίσιμο και για την κοινωνία, αλλά και για τη δημοκρατία να αποκατασταθεί ο συσχετισμός στην κάλπη της 25ης του Ιούνη.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είπατε από τον Βόλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Τι έχετε υπόψη σας, όταν το λέτε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι έχω υπόψη μου;

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σε αυτό που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί; Γιατί το ΠΑΣΟΚ, νομίζω, δεν τροφοδοτεί έναν τέτοιο ισχυρισμό, μέχρι σήμερα τουλάχιστον που συζητούμε, ή τον τροφοδοτεί, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπόψη μου έχω την πρόσφατη ιστορία του τόπου, αυτό έχω υπόψη μου. Γιατί η ιστορία στον τόπο δεν ξεκίνησε το ’15, είχαμε και λίγο πιο πριν ιστορία στον τόπο.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λέτε για εκείνη την πρώτη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι η αιτία που το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι κόμμα εξουσίας στον τόπο μας, είναι το γεγονός ότι από το 2012 έως το ’15, τρία χρόνια έκανε πρωθυπουργό τον Σαμαρά και ήταν συμπληρωματική δύναμη του βασικού του, μέχρι τότε, πολιτικού αντιπάλου, της Δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι που κατέστησε το ΠΑΣΟΚ συμπληρωματική δύναμη στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Και αυτή είναι και η αιτία που τον ρόλο της ηγεμονεύουσας δύναμης στην προοδευτική Παράταξη τον ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη -ο οποίος κ. Ανδρουλάκης το 2012 δεν ήταν παιδί, ήταν γραμματέας του κόμματος στη συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά-, ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή ως προς αυτό, όταν του τείναμε το χέρι της συνεργασίας για να κάνουμε προοδευτική διακυβέρνηση μέχρι τις 21 του Μάη. Και έλεγε «δεν το θέλω, δεν με ενδιαφέρει». Έλεγε ότι «εγώ μπορώ να συνεργαστώ και με τη Νέα Δημοκρατία, αν δεν είναι ο Μητσοτάκης». «Σε κάθε περίπτωση», έλεγε, «δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη».

Από το «δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη», το οποίο τότε ευνοούσε τον Μητσοτάκη, βεβαίως, διότι στην πραγματικότητα έδινε το σήμα ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν πρώτη, πήγε στο «δεν θα συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη κι αν έχει 149». Ποιον ωφελεί αυτό το αφήγημα; Πάλι τον Μητσοτάκη, για να μπορεί να εκβιάζει και να λέει «Τρίτες εκλογές, αν δεν με ψηφίσετε».

Ο κ. Ανδρουλάκης τούτη την ώρα δεν ξέρω αν θα θέλει να είναι σε ένα κυβερνητικό σχήμα συμπληρωματική δύναμη, αλλά σίγουρα είναι μια δύναμη η οποία βοηθάει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Εμένα δεν με απασχολεί ο κ. Ανδρουλάκης, εμένα με απασχολεί η Δεξιά πολιτική και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει Κόμμα εξουσίας, θα κοιτάει μονάχα την προοπτική της νίκης και της πάλης απέναντι στη Δεξιά. δεν με απασχολεί ούτε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ο κ. Κουτσούμπας, με απασχολεί το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό το οποίο με απασχολεί κυρίως είναι πως θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Δεν θα γίνουμε ποτέ, σας το υπογράφω, Κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα γίνουμε ποτέ κόμμα-συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς, όπως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Το είπα και νωρίτερα και θα ήθελα με αυτό να κλείσουμε. Στο τραπέζι, όχι επειδή τα βάζατε εσείς εμφατικά, υπήρχαν πολλά ζητήματα. Υπήρχαν αυτά τα δημοκρατικά ελλείμματα, όπως εσείς τα περιγράφατε, με το θέμα των παρακολουθήσεων, υπήρξε μια τραγωδία που νομίζω συγκλόνισε τους πάντες, δεν υπήρξε ασυγκίνητος άνθρωπος, αυτή των Τεμπών, το λέω γιατί βρεθήκατε στον τόπο της τραγωδίας για άλλη μια φορά. Αυτά δεν μέτρησαν; Τι υπερίσχυσε αυτών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι μια ερώτηση ενδιαφέρουσα, ίσως θα πρέπει να αναλύσουμε πολύ μετεκλογικά και κοινωνιολόγοι να αναλύσουν το πώς φάνηκε να μην έχουν επιδράσει στο εκλογικό Σώμα κρίσιμα γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, όταν συνέβησαν.

Εγώ σε κάθε περίπτωση θέλω να σεβαστώ τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θέλω να πω κάτι γι` αυτό. Δηλαδή όλα έχουν μια εξήγηση και όλα έχουν μια αιτία και δεν μπορεί να λέμε ότι «φταίει ο λαός, φταίει ο κόσμος, φταίνε οι πολίτες, φταίει η κοινωνία». Αυτό το οποίο όμως θέλω να επισημάνω, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ταυτότητες, πολιτικές και κομματικές ταυτότητες, στο εκλογικό Σώμα. Ψηφίζει ο κόσμος από τη μια ή από την άλλη, αποφασίζοντας την τελευταία στιγμή. Είδαμε ότι το 20% των πολιτών, με βάση τα exit polls, αποφάσισαν πάνω στην κάλπη τι θα ψηφίσουν. Μπορεί το ίδιο να συμβεί και στις 25, γι` αυτό κι έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και σε ποια κατεύθυνση θα συμβεί.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω, όμως, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, επίσης -και εξαιτίας αυτών των χαλαρών ταυτοτήτων-, όπου πάρα πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ατζέντα που επιβάλλεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η ατζέντα που επιβλήθηκε μέσα και από τις δικές μας αδυναμίες, αλλά κυρίως μέσα από τις επικοινωνιακές δυνατότητες των πολιτικών μας αντιπάλων και τη βοήθεια που είχαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από την πλειοψηφία τους, αυτό που κατάφεραν ήταν η συζήτηση στα καφενεία, στις παρέες, τις μέρες των εκλογών, να μην είναι στους 37.000 νεκρούς της πανδημίας, στην ακρίβεια που σώνει το εισόδημα και στα σούπερ μάρκετ, που είναι ένας εφιάλτης, στα Τέμπη, στις υποκλοπές, αλλά να είναι στον Βαρουφάκη και στο σχέδιο «Δήμητρα», στο τι έγινε το ’15, στον Κατρούγκαλο και το τι είπε τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Να είναι οτιδήποτε άλλο που αφορούσε το χτες, το μακρινό χτες, το 2015 -και μάλιστα οξύμωρο για μας, γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ, εμείς κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, στο έθνος, στην Ιστορία και έμεινε η χώρα στην Ευρώπη.

Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι όχι αν θα μείνουμε πια, μείναμε. Αλλά αν θα γίνουμε και Ευρώπη, αν θα μπορέσουμε δηλαδή, όπως η μέση ευρωπαϊκή χώρα, να έχουμε ένα αξιοπρεπές σύστημα Υγείας, να έχουμε έναν αξιοπρεπή μισθό και εισόδημα και όχι να είμαστε μια χώρα με μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας. Γιατί αυτό είναι η Ελλάδα σήμερα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ κ. Πολύζο, να είστε καλά.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και εσείς.

 

Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ