ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/06/2023

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να βγει και να πει «συγγνώμη σας εξαπάτησα»

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να βγει και να πει «συγγνώμη σας εξαπάτησα»



Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο «ΙΟΝΙΑΝ T.V.» με τη δημοσιογράφο Λίνα Μπάστα

 

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Επιστρέψαμε εδώ στο στούντιο του ΙONIAN στη Metropolis και με πολύ μεγάλη χαρά, όπως σας έχουμε προαναγγείλει, φιλοξενούμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάτρα. Κύριε Τσίπρα, καλησπέρα. Καλώς ήρθατε στην Πάτρα. Καλώς ήρθατε στο IONIAN για άλλη μια φορά. Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα. Να είστε καλά.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Οι μέρες πλησιάζουν. Φτάνουμε προς τη δεύτερη κάλπη και θέλω να ξεκινήσουμε κ. Τσίπρα για τις κρυφές ατζέντες. Να μιλήσουμε για τις κρυφές ατζέντες. Τελικά έχει κρυφή ατζέντα η ΝΔ; Και το μαρτυρούν δηλώσεις στελεχών της, όπως αυτή του κ. Σκυλακάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το μαρτυρούν δηλώσεις στελεχών της. Το μαρτυρά το γεγονός ότι πριν από δυο περίπου μήνες, στα τέλη του Απρίλη, όπως κάθε κυβέρνηση, κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταθέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει απολύτως τα δημοσιονομικά όρια και τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης για την επόμενη τριετία. Και σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει και μέσα στα οποία δεν υπάρχει ούτε ένα, ούτε μία από τις εξαγγελίες τις προεκλογικές του κ. Μητσοτάκη. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, διέψευδε διαρκώς ο κ. Σκέρτσος. Θυμάστε όταν εγώ βγήκα και είπα πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσουμε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το δικό σας, γιατί τα δικά σας μέτρα που εξαγγέλλετε είναι απολύτως στον αέρα. Είναι μη κοστολογημένα. Και μου απάντησε ο κ. Μητσοτάκης ότι για μας είναι κοστολογημένα, διότι τα έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και εμείς είπαμε, δεν έχετε καταθέσει τίποτα. Επί δυο εβδομάδες, τρεις, ο κ. Σκέρτσος απαντούσε ότι λέμε ψέματα. Αναγκάστηκε ο κ. Σκυλακάκης και φανέρωσε την αλήθεια.

Άρα λοιπόν η ΝΔ εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει, γιατί δεν τα έχει δηλώσει στους Ευρωπαίους εταίρους και ο δημοσιονομικός χώρος είναι απολύτως συγκεκριμένος και περιορισμένος. Και έχει και μια κρυφή ατζέντα που θα υλοποιήσει και δεν τη λέει. Αλλά πριν πάω σε αυτή την κρυφή ατζέντα, να εξηγήσω τι είναι αυτά τα οποία έχει δηλώσει. Ποιο είναι το πρόγραμμα δηλαδή της ΝΔ Λέει ως προεκλογική εξαγγελία 50.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 50.000 αντικαταστάσεις από αυτούς που θα φύγουν από το Δημόσιο. Δεν είναι...

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Από συνταξιοδοτήσεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Υπόσχεται 10.000 στο ΕΣΥ. Στην πραγματικότητα είναι 10.000 αντικαταστάσεις 10.000 ανθρώπων που θα φύγουν. Μπορεί να φύγουν και περισσότεροι. Άρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα έχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές την επόμενη τετραετία. Θα έχει λιγότερους.

Λέει επίσης ότι θα πάει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, που σημαίνει 25% αύξηση. Στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει στην Ευρώπη, η ονομαστική άθροιση είναι στο 12%, με πραγματικούς όρους, όμως αν βάλουμε και τον πληθωρισμό, είναι στο 1,2%. Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού, της αγοραστικής δύναμης του μισθωτού που παίρνει τον μέσο μισθό.

Λέει επίσης ότι θα προβεί σε μια σειρά από δαπάνες, που μάλιστα είναι απολύτως ακοστολόγητες και στον αέρα. Για παράδειγμα, λέει ότι θα έρχεται το ΕΚΑΒ στα 7 λεπτά. Και το ερώτημα είναι στα 7, ή στα 8, ή στα 6; Πώς το βρήκαν το 7; Αλλά το αντιπαρέρχομαι. Λέει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για 50.000 περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Λέει ότι θα μειώσει κατά 50% την αναμονή στα χειρουργεία. Όλα αυτά επίσης είναι απολύτως ακοστολόγητα. Και να σας πω γιατί; Διότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτό το οποίο κατατίθεται και είναι ευκρινώς γραμμένο είναι ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν σωρευτικά στην επόμενη τετραετία κατά 10%. Κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ στους πραγματικούς όρους. Που σημαίνει δηλαδή ότι οι δαπάνες για αναλώσιμα στα νοσοκομεία, στα σχολεία, θα μειωθούν την επόμενη τετραετία. Αυτό σχεδιάζει.

Επίσης λέει στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες ότι στο τέλος της τετραετίας θα μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια ευρώ. Πώς λοιπόν θα υπάρξουν αυξήσεις; Είτε θα έχουμε μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους, είτε θα έχουμε απολύσεις στο δημόσιο. Δεν ξέρω. Εάν αυτός είναι ο σχεδιασμός και είναι και η κρυφή ατζέντα μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, να υπάρξουν απολύσεις, και μάλιστα με κριτήρια τα οποία δεν θα είναι και τόσο αντικειμενικά, φοβόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης αναγκάστηκε να φανερώσει και να παραδεχτεί το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό και πρέπει είτε να αφαιρέσει τον κ. Σκυλακάκη από τα ψηφοδέλτιά του -δεν το κάνει και δεν το κάνει διότι ο κ. Σκυλακάκης είπε την αλήθεια -είτε, το οποίο εγώ θα τον συμβούλευα, να βγει και να ζητήσει μια συγγνώμη. Και να πει, “συγγνώμη σας εξαπάτησα, και την επόμενη τετραετία δεν θα εφαρμόσω αυτά που εξήγγειλα, αλλά αυτά που έδωσα στους Ευρωπαίους εταίρους”.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι όλα αυτά θέλει να τα εφαρμόσει και θα τα καταφέρει από τη στιγμή που θα είναι κυβέρνηση και θέλει να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να το κάνει. Πρέπει να είναι και να συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, κυρία Μπάστα, ειδικά τώρα σε εμένα όταν το λέτε αυτό που έχω κατηγορηθεί τόσο πολύ ότι έχουμε μη ρεαλιστικά, μη κοστολογημένα προγράμματα και εγώ θα ήθελα να πάω τους μισθούς τρεις φορές επάνω. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι η χώρα είναι μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό. Σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες. Και δεν μπορεί λοιπόν λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη κάλπη, που είναι η κάλπη που θα βγάλει κυβέρνηση -δεν έχουμε τώρα απλή αναλογική, έχουμε την ενισχυμένη αναλογική- να λέμε στον ελληνικό λαό πράγματα που είναι αέρας κοπανιστός, να μην είναι τεκμηριωμένα.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε συζήτηση πάνω στο δικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι κοστολογημένο, είναι ρεαλιστικό και έχει έναν άλλο σχεδιασμό, γιατί εμείς διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών λέμε την αλήθεια, δεν λέμε ότι όλοι θα πάρετε. Κάποιοι θα χάσουν.

Ποιοι θα χάσουν; Θα χάσουν τα καρτέλ της ενέργειας. Θα σταματήσουν να βγάζουν υπερκέρδη και ουρανοκατέβατα κέρδη. Θα χάσουν τα διυλιστήρια. Τα καρτέλ της διύλισης. Θα χάσουν τα καρτέλ της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εκεί λοιπόν είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Όπως επίσης λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαφόν στο κέρδος στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να σταματήσει αυτή η παραγωγή υπερκέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Και εάν αυτό σταματήσει, θα σταματήσει και η ανάγκη του ελληνικού Δημοσίου να επιδοτεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Άρα, θα σταματήσουμε να έχουμε μια τέτοια απώλεια από δημόσια έσοδα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα σχολειά μας, να προσλάβουμε καθηγητές, γιατί το 30% είναι αναπληρωτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 5%. Έτσι λοιπόν εμείς διαμορφώνουμε το δικό μας πρόγραμμα. Μείωση του ΦΠΑ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πλαφόν στο εύλογο κέρδος που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, για να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Και, κυρίως, Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Μεγάλο θέμα και αφορά και την δική μας περιοχή. Νομίζω και όλη τη χώρα, αλλά και εδώ στην Περιφέρεια υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στον χώρο της Υγείας και τα γνωρίζετε πολύ καλά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας έλεγα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στη χειρότερη φάση του από τότε που ιδρύθηκε. Νομίζω ότι το έχει αφήσει πλήρως να καταρρεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και με προσλήψεις, αλλά και με μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας όποια κονδύλια υπήρχαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να το κρατήσουμε όρθιο. Πέρασε μια πανδημία και παρ’ όλα αυτά είδαμε τρομακτικούς αριθμούς και δείκτες. Είδαμε ότι η χώρα μας ήταν η χειρότερη σε όλη την Ευρώπη σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Και είδαμε ότι μετά την πανδημία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να έχει μια δημοσιονομική επέκταση που δεν ξαναείδε τέτοια άλλη κυβέρνηση από την ΟΝΕ και μετά, περίπου 60 δισεκατομμύρια είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει χωρίς περιορισμούς. Γιατί; Με στόχο να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας και να ενισχύσει το ΕΣΥ. Παρ’ όλα αυτά είδαμε ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε καθόλου. Επί των ημερών μας, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Παρά τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες, εμείς εντάξαμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ταυτόχρονα προσελάβαμε πάνω από 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και πήραμε 143 νέα ασθενοφόρα.

Την περίοδο 2019-2023, που δεν ήμασταν στα μνημόνια, που δεν είχαμε δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη διασώστη, μόνιμου διασώστη στο ΕΚΑΒ, ενώ έχουν φύγει πάνω από 500, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε ότι παντού στην Ελλάδα υπάρχει ένα τρομακτικό πρόβλημα. Και είδαμε θανάτους ανθρώπων που περίμεναν το ασθενοφόρο και δεν ήρθε ποτέ. Είδαμε τον τραγικό θάνατο της 63χρονης στην Κω, που πέθανε σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου. Αντίστοιχα, της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, της 60χρονης τουρίστριας στη Χαλκιδική και βλέπουμε εικόνες καθημερινά που μας επισημαίνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως, για παράδειγμα, σήμερα καλή ώρα, σήμερα ένα 6χρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη αιμορραγούσε και έψαχνε να βρει αξονικό τομογράφο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο πάνω από 3 ώρες. Ή το περιστατικό, που είναι και λίγο τραγελαφικό, που μπούκαρε ένα αυτοκίνητο μέσα στα εξωτερικά ιατρεία...

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Ένα μικρό αυτοκινητάκι, ένα Smart μπήκε μέσα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι δεν υπήρχε τραυματιοφορέας προκειμένου να μπορέσει να μεταφέρει τον ασθενή. Αυτές είναι εικόνες τριτοκοσμικές. Είναι εικόνες που δεν μας αξίζουν. Και φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι δεν μπορεί να λέμε ότι δεν είχε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Την είχε. Δεν μπορούσε να κάνει 600 προσλήψεις διασωστών όταν προσέλαβε 1.000 αστυνομικούς στην πανεπιστημιακή Αστυνομία και τους έχει να κάθονται, διότι δεν είναι χρήσιμοι εκεί; Άρα λοιπόν είναι στρατηγική επιλογή. Και γι’ αυτό λέμε ότι όλα όσα είπε ο κ. Πνευματικός, ο οποίος ήταν βουλευτής της ΝΔ και τώρα είναι υποψήφιος βουλευτής -είναι στα ψηφοδέλτια διότι έχουν τυπωθεί, παρ’ ότι δήλωσαν ότι τον αποσύρουν- αυτά που είπε είναι το κρυφό σχέδιο της Ν.Δ.

Δηλαδή τι είπε; Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συγχωνεύσεις με ιδιώτες, managers στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν περικοπή δαπανών. Κλείσιμο δημόσιων δομών όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και διαλογή ασθενών. Δηλαδή τι; Όταν το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν θα έχει τη δυνατότητα οικονομικά, τους πόρους, για να καλύπτει όλους τους ασθενείς, θα γίνεται διαλογή, για μια ακριβή θεραπεία, ποιος έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής να πάρει τη θεραπεία. Όποιος δεν έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής, να πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή στο σπίτι του.

Και αυτό, ξέρετε, είναι ένα πολύ μεγάλο αξιακό ζήτημα για μας. Και είναι η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο πρόγραμμα και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και σε αυτό της ΝΔ. Διότι για μας έχει προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, που είναι αυταξία, και θα πρέπει το κράτος να είναι εκεί, η πολιτεία, για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως οικονομικής του δυνατότητας ή της ασθένειας που μπορεί να έχει, ενώ η ΝΔ κοιτάζει κόστη και ζημιές. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το μοντέλο.

Και άρα ένα από τα διακυβεύματα της κάλπης της 25ης του Ιούνη είναι εάν θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα πάμε σε ανατριχιαστικές επιλογές, όπως αυτή του κλεισίματος δημόσιων δομών και επιλογής ασθενών στα διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Υπάρχουν όμως και κάποια διλήμματα τα οποία έχετε αναφέρει, είναι πέντε, εάν δεν κάνω λάθος τον αριθμό, μιας και μιλήσατε για το διακύβευμα της κάλπης. Τι πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης αυτή τη στιγμή που μας παρακολουθεί, φτάνοντας στην κάλπη; Τι διαφορετικό έχει γίνει μέσα σε έναν περίπου μήνα; Τι διαφορετικό έχει γίνει και για ποιο λόγο να αλλάξει την επιλογή του;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μπάστα θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά το διαφορετικό που έχουμε -διότι έχει μια διπλή ιδιομορφία αυτή η κάλπη, ακολουθεί μιας πολύ πρόσφατης ετυμηγορίας- αλλά είναι και μια κάλπη με ένα τελείως διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Η προηγούμενη κάλπη ήταν η κάλπη με απλή αναλογική και ήξερε ο πολίτης ότι κυβέρνηση δεν μπορούσε να υπάρξει αυτοδύναμη, αλλά θα μπορούσε να διαμορφωθεί υπό τον όρο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα ήταν σε συνεργασία, γιατί για τη ΝΔ ήξερε ότι έχει στρατηγική την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτό λειτούργησε εν πολλοίς και σε μια λογική κατακερματισμού της προοδευτικής ψήφου.

Τούτη την ώρα όμως έχουμε μια άλλη εκλογική αναμέτρηση, που είναι με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Και, προσέξτε, δεν είναι ο δεύτερος γύρος της προηγούμενης. Μια νέα, εντελώς νέα εκλογική αναμέτρηση. Την Κυριακή θα είναι άδειες οι κάλπες, που λέει και ο κ. Μητσοτάκης. Και εκεί λοιπόν ο πολίτης θα έχει μπροστά του το βασικό δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει την άλλη μέρα. Διότι το σύστημα το εκλογικό βάζει τα σκληρά διλήμματα, 50 έδρες bonus θα πάρει ο πρώτος.

Και έχει στο μυαλό του ο μέσος πολίτης ότι αυτά τα προγράμματα που αντιπαρατίθεται είναι δύο. Δυο προγράμματα εξουσίας υπάρχουν. Δυο κόμματα διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου. Τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα χάσανε αυτό το τρένο όταν αρνηθήκανε την προοπτική της συνεργασίας στην απλή αναλογική και δεν είναι και κόμματα εξουσίας. Το ΚΚΕ είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 είναι ένα κόμμα που το έχουμε συνηθίσει και ως συμπλήρωμα σε δεξιές κυβερνήσεις. Άρα δύο είναι τα προγράμματα εξουσίας, τα σχέδια διακυβέρνησης, που αντιπαρατίθεται. Της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εμείς λοιπόν καλούμε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να αναλογιστούν αυτή την ευθύνη. Η ΝΔ, ξέρετε, θα είμαι ειλικρινής, δεν θέλει απλά να κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Θέλει να έχει τη δυνατότητα με αυτές τις 50 έδρες bonus που δίνει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, να φτιάξει ένα καθεστώς την επόμενη μέρα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει απλά να είναι πρωθυπουργός, θέλει να είναι ηγεμόνας. Το σχέδιό του είναι να μην έχει αντιπολίτευση την επόμενη μέρα.

Το σχέδιό του είναι να ενισχυθεί αυτός ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου και να έχει απέναντί του πολλά κόμματα. Το σχέδιό του είναι να έχει μια πολυκομματική βουλή, εξακομματική, επτακομματική, ακόμη και οκτακομματική με στόχο να είναι μια απαξιωμένη Βουλή. Και να μπορέσει να κυβερνήσει ανενόχλητος σε έναν σχεδιασμό που έχει ορίζοντα και την αλλαγή του Συντάγματος για να κάνει συνταγματικά κατοχυρωμένη την κερδοσκοπία και σε μια σειρά από άλλους τομείς: το νερό, την Παιδεία, -πέρα από την Υγεία- την ενέργεια.

Και νομίζω ότι σε αυτό τον σχεδιασμό κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης οφείλει να αντισταθεί. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να γίνει πράξη αυτή η απειλή που είδαμε από στόματος κυρίας Μπακογιάννη να λέγεται στη Θράκη απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα. Αλλά εγώ πιστεύω -και το έχω ξαναπεί- ότι δεν απευθυνόταν μόνο στη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική κατηγορία που μπορεί να βρεθεί την επόμενη μέρα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, αν εκλεγεί, το “θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν δεν έρθετε μαζί μας”. Αυτή η απειλή πρέπει να αποτραπεί. Και εάν σήμερα αυτοί που δέχονται αυτό τον εκβιασμό είναι οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες της Θράκης, σίγουρα αύριο θα τον δεχτούνε οι εκπαιδευτικοί που θα θελήσουν να αντισταθούν στα σχέδια αξιολόγησης με κομματικά κριτήρια. Μεθαύριο θα είναι οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Παραμεθαύριο θα είναι οι μισθωτοί που θα περικοπούν και άλλα δικαιώματα.

Άρα λοιπόν είναι αναγκαίο, είναι κρίσιμο η κοινωνία να έχει στήριγμα. Είναι αναγκαίο, είναι κρίσιμο η Δημοκρατία μας να είναι υγιής. Γι’ αυτό λοιπόν νομίζω ότι ο αγώνας μας να ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς στη δεύτερη κάλπη δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του, αλλά κυρίως αφορά την κοινωνία και τη Δημοκρατία μας.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Θα επανέλθουμε στη δεύτερη κάλπη, γιατί θέλω λίγο να πάμε σε ένα θέμα το οποίο και εμείς εδώ στο ΙΟΝΙΑΝ καλύψαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι από τα ρεπορτάζ, η αλήθεια είναι, που μας θλίβουν πραγματικά. Είναι θλιβερό να καταγράφεις τον θάνατο 82 ανθρώπων που χάθηκαν ανοιχτά της Πύλου και πόσων άλλων που δεν ξέρουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μακάρι να ήταν μόνο 82.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Είναι 500 και πλέον. Πόσοι άλλοι ακόμα έχουν χαθεί και δεν έχουν εντοπιστεί ή η τραγική τους ιστορία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, κύριε Τσίπρα, όλα αυτά τα χρόνια. Και ένα μεγάλο “γιατί” πλανιέται στους ανθρώπους. Για ποιο λόγο χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι έτσι. Και οι δηλώσεις σας από την πρώτη στιγμή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το Λιμενικό και ακολούθησε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, να το πω έτσι, δημιούργησαν μια πολιτική αντιπαράθεση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά ακόμα και εάν δημιούργησαν πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα και εάν κάποιοι θεωρούν ότι σε θέματα τέτοιου είδους, θέματα ευαίσθητα, δεν πρέπει να μιλάμε, εγώ θα μιλάω πάντα γιατί ως πολιτικός στην πολιτική μου διαδρομή ποτέ δεν κοίταξα το πολιτικό κόστος, όταν ήταν να υπερασπιστώ αξίες. Και νομίζω ότι η ανθρώπινη ζωή είναι μια αξία. Δεν έχει σημασία για μένα εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν άλλο χρώμα, άλλη καταγωγή. Εάν ήταν κάποιοι πλούσιοι που ερχόντουσαν με ένα τουριστικό πλοιάριο, δεν θα είχαμε την ίδια αντίδραση. Είναι όμως πρόσφυγες, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, είχαν δώσει και τις τελευταίες τους οικονομίες στους διακινητές για να τους περάσουν στην Ευρώπη και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Είναι το πιο πολύνεκρο δυστύχημα που έχει γίνει, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει στον ελλαδικό χώρο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Και νομίζω ότι ο ανθρωπισμός και ο πολιτισμός μας θα έπρεπε να μας κάνει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Και αυτό έκανα. Έθεσα ερωτήματα, πήρα αντιφατικές απαντήσεις και λυπάμαι πάρα πολύ γι` αυτό Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το δεδομένο: ότι με 2 Μποφόρ, οι Ελληνικές Αρχές είχαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος παραπλέοντα και ένα ελικόπτερο από το πρωί πάνω από 12 ώρες να είναι δίπλα σ’ αυτούς τους άμοιρους ανθρώπους, και δεν επιχείρησαν τη διάσωση.

Για μένα, αυτό γεννά πάρα πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Και το ξαναείπα, ότι αν ήταν τουριστικό πλοίο, υπήρχε περίπτωση να μη γίνει διάσωση; Η δικαιολογία ότι ο καπετάνιος, δηλαδή ο διακινητής, τους είπε «δεν θέλω διάσωση» - μα τι θα έλεγε; «Ελάτε να με συλλάβετε»; Και εν πάση περιπτώσει, αναδεικνύονται και μια σειρά από άλλες αντιφάσεις και ζητήματα τα οποία σίγουρα θα εξετάσει η Δικαιοσύνη -δεν είναι δικά μας δηλαδή-, διότι αρχικά είπαν ότι δεν επιχείρησαν, μετά μας είπαν ότι τελικά έβαλαν κάποιο σκοινί αλλά το έβγαλαν, οι μαρτυρίες των διασωθέντων λένε ότι έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου και έτσι βυθίστηκε. Είναι πολλά τα ερωτηματικά.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχουμε χάσει ως κοινωνία την ανθρωπιά μας, όταν θεωρούμε πως αν κάποιοι άνθρωποι πνίγονται επειδή έχουν άλλο χρώμα και άλλη ράτσα δεν μας αφορά, δε μας απασχολεί. Κι έβλεπα σήμερα ότι όλα τα ΜΜΕ δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην προσπάθεια διάσωσης ολίγων μεγιστάνων από το Πακιστάν που βρέθηκαν σ’ ένα υποβρύχιο, το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να έχει χαθεί. Αλλά κανένας πια δεν αναφέρει το γεγονός ότι είναι πάνω από 500 άνθρωποι στον βυθό της θάλασσας και κανείς πια δεν ασχολείται μ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ αναδεικνύονται μια σειρά ζητήματα. Πέρα από το ανθρωπιστικό, υπάρχει κι ένα θέμα που έχει να κάνει με τις αξίες της Ευρώπης και με τη στρατηγική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό. Και δεν μπορώ να μην το θέσω αυτό. Και το λέω διότι αυτή η στρατηγική της Ευρώπης, αυτή η τακτική της Ευρώπης-φρούριο που λέμε, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάξουμε, η ανθρώπινη απελπισία θα βρει χαραμάδα να περάσει. Άρα λοιπόν, εμείς αντί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το αν η λύση είναι φύλαξη συνόρων ή διάσωση ανθρώπων, να συμφωνήσουμε ότι η λύση είναι και φύλαξη συνόρων και διάσωση ανθρώπων.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Μπορεί να γίνει και αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και βέβαια μπορεί να γίνει. Και να συμφωνήσουμε επίσης ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε, μαζί με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ένα άλλο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που να μη δίνει την ευθύνη μονάχα στις χώρες πρώτες υποδοχής, αλλά να τη μοιράζει ισότιμα σε όλα τα κράτη-μέλη και να έχει μόνιμες, νόμιμες οδούς μετανάστευσης και δυνατότητας των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Διότι αυτοί οι άνθρωποι, ξέρετε, δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη την Κεντρική. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα λοιπόν. Εδώ, λυπάμαι που το λέω, αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει ακολουθήσει ως κυβέρνηση μια επιχειρησιακή τακτική, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, και κυρίως μια επικοινωνιακή τακτική η οποία επενδύει στη δημαγωγία του φράχτη. Έχει γίνει ξαφνικά ο φράχτης εθνικό μας σύμβολο. Όπως έκανε και ο Τραμπ στις ΗΠΑ, όπου πήγαινε και φωτογραφιζόταν στον φράχτη με το Μεξικό. Ο φράχτης όμως στις ΗΠΑ δεν σταμάτησε τις ροές των Μεξικανών στις ΗΠΑ. Και όταν βγήκε ο Πρόεδρος Ομπάμα, το κατήγγειλε αυτό και είπε ότι χρειάζονται άλλες πολιτικές για να μπορέσει να σταματήσει αυτό το ρίσκο χιλιάδων ανθρώπων να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, προκειμένου να περάσουν απέναντι.

Έτσι λοιπόν κι εδώ πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο φράχτης καλώς υπάρχει, αλλά δεν είναι διά πάσαν νόσον. Και δεν είναι η λύση που μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Χρειάζεται ταυτόχρονα μια άλλη μεταναστευτική πολιτική. Και σε κάθε περίπτωση, εάν η λογική επιτάσσει να φυλάμε τα σύνορά μας και επιτάσσει, και πρέπει να τα φυλάμε, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά, οι αξίες μας αλλά και το διεθνές Δίκαιο επιτάσσουν να σώζουμε ανθρώπους όταν είναι σε κίνδυνο.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Άλλη μια τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο τη χώρα, αλλά είχαμε παγκόσμιες αναφορές, ήταν η τραγωδία στα Τέμπη και πρόσφατα συναντηθήκατε, αν δεν κάνω λάθος, με τη μητέρα της Ιφιγένειας. Θέλω να μου πείτε ειλικρινά τι σας είπε αυτή η γυναίκα, τι είναι αυτό που ζητά. Ζητά δικαιοσύνη, πρόσφατα είχαμε και το πόρισμα, χτες αν δεν κάνω λάθος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, τι να ζητά αυτή η γυναίκα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Κατ` αρχάς, αυτοί οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι ξαφνικά, ενώ όλη η Ελλάδα ασχολείτο μαζί τους, με τον πόνο τους, ξαφνικά η λέξη «Τέμπη» έγινε απαγορευμένη λέξη στα ΜΜΕ. Και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Κανείς δεν ασχολείται με τι; Με τον αγώνα τους να υπάρξει δικαίωση. Ήταν υπόσχεση όλων μας ότι πρέπει να υπάρξει δικαίωση. Ευτυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας από τις κινήσεις του ανακριτή στη Λάρισα και των Δικαστικών Αρχών. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων, που είναι άλλοι από αυτούς που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης για να το ξεπετάξει, οι οποίοι λένε τα πράγματα, απ’ ό,τι φαίνεται, με το όνομά τους. Δηλαδή λένε ότι το δυστύχημα αυτό δεν έγινε επειδή ήταν η κακιά η ώρα ή η κακιά η χώρα, αλλά γιατί δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Η οποία υπήρχε μέχρι το 2019, έγινε μια πυρκαγιά και μετά δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Λένε επίσης ότι αυτές οι κονσόλες στις οποίες φωτογραφίζονταν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «να, εδώ υπάρχει τοπική τηλεδιοίκηση», δεν είναι τηλεδιοίκηση, είναι κονσόλες τοπικού χειρισμού, αλλά ακόμα και αυτές ήταν εκτός λειτουργίας.

Άρα λοιπόν, όλα όσα μας είπαν ήταν ψέματα. Για να συγκαλύψουν τι; Κάποιες πολύ σοβαρές ευθύνες. Διότι δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2023, όταν μιλάμε για την ψηφιακή Ελλάδα που μπορεί να τα κάνεις όλα μ’ ένα κλικ στο κινητό σου τηλέφωνο, να μην υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι δυο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή σε αντίθετη κατεύθυνση επί 12 λεπτά και 57 ανθρώπινες ζωές να χάνονται χωρίς κανένα λόγο. Είναι αδιανόητο.

Και βεβαίως δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι ευθύνες σβήνονται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλο πράγμα είναι οι εκλογές. Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, κρίθηκε από τους πολίτες η επιλογή του κ. Καραμανλή να κάνει μια ψεύτικη παραίτηση. Του εύχομαι, και δεν το αποκλείω, να αναλάβει και ένα χαρτοφυλάκιο να κάνει τα ίδια μ’ αυτά που έκανε στο προηγούμενό του χαρτοφυλάκιο. Εν πάση περιπτώσει, αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι θέμα του κ. Μητσοτάκη. Αλλά θέμα της Δικαιοσύνης και θέμα της κοινωνίας μας που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς Δικαιοσύνη, είναι να διερευνήσει τις αιτίες και τους υπαίτιους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Και αυτό είναι η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους και που ζητάνε δικαίωση.

Και να σας πω και κάτι; Η δικαίωση και η δικαιοσύνη δεν είναι ρεβάνς. Είναι η υποχρέωσή μας για να μη βρεθούμε και σε άλλες τραγωδίες στο μέλλον. Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες εγρήγορσης στην πολιτεία, ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι αμέλειες, να υπάρξει πράγματι σύστημα τηλεδιοίκησης, να μπορούμε να είμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα, που μπαίνεις σ’ ένα τρένο και ξέρεις ότι θα φτάσεις.

Και να πω και κάτι ακόμα: Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ψέματα μονάχα σε σχέση με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ή με τις προγραμματικές του εξαγγελίες για τις 10.000 στο ΕΣΥ, έχει πει και ψέματα σε σχέση με την αποκατάσταση των έργων της τηλεδιοίκησης. Είχε πει ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είχε αποκατασταθεί. Λοιπόν, προχθές είδαμε ότι ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα έργα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο να απενταχθούν από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Που σημαίνει ότι δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν τίποτα.

Όλα αυτά νομίζω ότι είναι κρίσιμα ζητήματα. Αντ’ αυτού, η συζήτηση η πολιτική, με κύρια επιλογή των πολιτικών μας αντιπάλων, όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε για δευτερεύοντα ζητήματα, τα οποία τα έχει λήξει η ίδια η ιστορία...

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Όπως είναι η Ροδόπη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, πριν συζητούσαμε για τον Βαρουφάκη.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Ναι, για τη “Δήμητρα”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τα fake news ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα έρθει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο τη διαγραφή χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, νομίζω ότι σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Και πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι είναι κρίσιμη η επιλογή του την ερχόμενη Τετάρτη, γιατί θα διαμορφώσει τις συνθήκες βάσει των οποίων θα πορευτεί η χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Πείτε μας τώρα τι ακριβώς συμβαίνει και στη Ροδόπη. Γιατί υπάρχει πάρα πολύ συζήτηση τις τελευταίες ημέρες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό πρόσφατα στην επίσκεψή του εδώ στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο κεντρικό δελτίο. Τι έχει συμβεί στη Ροδόπη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη Ροδόπη ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, δείχνοντας πόσο ανεύθυνος είναι απέναντι σε εθνικά θέματα και πόσο αδίστακτος τελικά, να στήσει μια παγίδα στους πολιτικούς του αντιπάλους, εργαλειοποιώντας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία για τέσσερα χρόνια την είχε να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα από το γραφείο του, μέσα από το Predator και μέσα από τις επισυνδέσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Άκουγε μέχρι και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην ιστορία. Άκουγε το μισό επιχειρηματικό και οικονομικό σύστημα, άρα έχει τη δυνατότητα και να εκβιάζει το μισό επιχειρηματικό και οικονομικό σύστημα. Επιχείρησε λοιπόν, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, να μου στήσει εμένα μια παγίδα. Και μου έστειλε ένα έγγραφο, για να βγει μετά από δυο εβδομάδες -υποτίθεται άκρως απόρρητο- και να κάνει μια επιλεκτική διαρροή αυτού του εγγράφου στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, και να πει: “Ορίστε, ο Τσίπρας είναι προδότης γιατί έχει βουλευτές οι οποίοι έχουν σχέσεις με το τουρκικό προξενείο”. Το έκανε με ερασιτεχνικό τρόπο όμως και δεν παρατήρησε ότι ο συγγραφέας αυτού του εγγράφου -του ξέφυγε; Άθελά του;- στο έγγραφο αυτό που μου έστειλε, είχε και μια αναφορά ταυτόσημη για τον δικό του βουλευτή, για τον δικό του γαλάζιο υποψήφιο βουλευτή, τον κ. Κατραντζή. Άρα, την ίδια στιγμή που με περισσό θράσος και υποκρισία εγκαλούσε εμένα για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το έγγραφο που μου είχε στείλει, είχε τον δικό του βουλευτή, που έκανε αναφορά το έγγραφο ότι είναι “στρατευμένος στην Άγκυρα”.

Και προσέξτε, δεν έφτανε αυτό: ο δικός του βουλευτής, σε αντίθεση με τους δικούς μας υποψηφίους, είχε κάνει και δηλώσεις ανοιχτές. Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, είχε βγει και είχε πει ότι «η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι Τούρκοι δυτικο-Θρακιώτες». Φανταστείτε να το είχε κάνει αυτό ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ μιλάμε για περισσό θράσος και υποκρισία. Θα μου πείτε, «γιατί δεν τα είπες από την πρώτη στιγμή». Δεν τα είπα από την πρώτη στιγμή διότι είχα την αίσθηση ότι δεν θα οδηγήσει σε αυτή την ανεύθυνη κούρσα την πολιτική ζωή του τόπου. Γιατί δεν έχει ξαναγίνει, δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε πολιτικός, πόσο δε μάλλον πρωθυπουργός, που να κάνει το ευαίσθητο θέμα της Θράκης κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης.

Τώρα ξέρετε ποιος τρίβει τα χέρια του; Ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του. Όταν είδα ότι αυτό συνεχίζεται, αναγκάστηκα να βγω και να πω την αλήθεια. Και πράγματι βλέπουμε ότι εδώ και τρεις εβδομάδες, κάθε εβδομάδα βγάζουν κι έναν από τα ψηφοδέλτιά τους. Στην αρχή ξεκίνησαν με τον κ. Πνευματικό, συνέχισαν με τον κ. Κρικέτο, υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος βγήκε και είπε “καλώς πνίγηκαν οι πρόσφυγες, διότι αν έρχονταν στην Ελλάδα θα τους είχαμε να μας κλέβουν” - αυτές είναι οι αντιλήψεις. Και τέλος είχαμε και τον κ. Κατραντζή, ο οποίος είναι στα ψηφοδέλτια της Ροδόπης, αλλά τον έχουν τυπικά αποσύρει. Έστησαν λοιπόν μια παγίδα στην οποία έπεσαν μέσα, αλλά νομίζω ότι αυτό στο οποίο πρέπει να μείνουμε είναι η ανευθυνότητα. Στα κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε. Με την πατρίδα δεν μπορούμε να παίζουμε.

Πόσο δε μάλλον είναι όχι απλά ανεύθυνο, αλλά και απαράδεκτο στις μέρες μας να χρησιμοποιούμε όρους -προκειμένου να ψαρέψουμε στα θολά νερά της Ακροδεξιάς κάποιους ψήφους;- διχαστικούς για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Ξέρετε, αυτή η λογική μας λέει ανοιχτά “εθνική εξαίρεση”, μας λέει, με δυο λόγια, μειοδότες. Πρώτα απ` όλα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να ανεχτώ. Δεύτερον, όμως, θέλω να θυμίσω σε τι περιπέτειες έχει οδηγηθεί ο τόπος από την εποχή του Εθνικού Διχασμού του Ελευθέριου Βενιζέλου, αργότερα με τον Εμφύλιο, πιο μετά με τους “εθνικόφρονες” και τα “μιάσματα”. Και εν τοιαύτη περιπτώσει η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η Παράταξη που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική-Συμμαχία εκπροσωπεί, η δημοκρατική και προοδευτική Παράταξη στον τόπο, έχει δώσει διαπιστευτήρια πατριωτισμού.

Και πάντοτε το πατριωτικό καθήκον είναι αυτό που επιτάσσει τις επιλογές μας και όχι το πολιτικό κόστος. Όταν πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη απέναντι στους δανειστές μας, η Παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και μας άφησε με 15% έλλειμμα και μετά με άδεια Ταμεία, φώναζε «Γερά Γερούν και Βάστα Σόιμπλε».

Όταν αργότερα πήραμε την απόφαση, τη δύσκολη απόφαση με πολιτικό κόστος, να λύσουμε μια χρόνια διαφορά με τους βόρειους γείτονές μας, ο κ. Μητσοτάκης -που ο πατέρας του είχε άλλη άποψη και ο ίδιος είχε άλλη άποψη- έκανε ένα κρεσέντο λαϊκισμού. Έβγαινε μαζί με χλαμυδοφόρους και με Χρυσαυγίτες σε συλλαλητήρια και μας έλεγε “προδότες”. Θυμάστε τι έλεγε; Ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις. Και αν δεν είχαμε προβεί σε αυτή τη συμφωνία, που κατοχύρωσε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στους βόρειους γείτονές μας, σήμερα οι πιέσεις, όποια κι αν ήταν η κυβέρνηση, να ενταχθεί αυτή η χώρα με το όνομα “Μακεδονία”, το συνταγματικό της, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ, θα ήταν τεράστιες. Και θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας μια “Λιβύη”, μια χώρα η οποία θα ήταν στην επιρροή της Τουρκίας και προφανώς δεν θα ήταν ελληνικά F-16 που θα περιφρουρούσαν τον εναέριο της χώρο.

Όλες μας οι επιλογές ήταν επιλογές πατριωτικής ευθύνης. Γι` αυτό είναι ένας επιπλέον, θα έλεγα, λόγος που δεν ανεχόμαστε από τον κ. Μητσοτάκη ή από οποιονδήποτε να μας αποκαλεί “εθνική εξαίρεση” και να δημιουργεί προϋποθέσεις διχασμού στην ελληνική κοινωνία. Με την πατρίδα εμείς δεν παίζουμε. Και ασκήσεις ανευθυνότητας σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα εμείς δεν θα κάνουμε.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Θέλω να κλείσω με μια ερώτηση την οποία μου τη μετέφεραν πολίτες στον δρόμο, όταν μαθεύτηκε ότι θα έρθετε να κάνουμε μια συνέντευξη. Επειδή σας άκουσαν, κ. Τσίπρα, και με αυτό θέλω να κλείσουμε, μετά τις πρώτες μέρες μετά την πρώτη κάλπη ότι είχατε στο μυαλό σας και σκεφτήκατε να παραιτηθείτε μετά το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ερώτηση είναι η εξής: Θα είστε παρών και την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και, μάλλον, με ρώτησαν ψηφοφόροι σας, η αλήθεια είναι, γιατί ακούγοντας τη σκέψη να παραιτηθείτε, αναστατώθηκαν λίγο γιατί σκέφτηκαν, «αν είναι να παραιτηθεί, γιατί να επιλέξουμε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ;». Θα είστε εδώ την επόμενη μέρα; Θα είστε στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είμαστε πολιτικοί, αλλά δεν είμαστε μηχανές, είμαστε άνθρωποι. Όταν έχεις άξαφνα ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα, όλα περνάνε από το μυαλό σου. Όμως, αυτό το οποίο με κράτησε ήταν ότι, πάντοτε, στην πολιτική μου διαδρομή, ουδέποτε φυγομάχησα, ουδέποτε λιποτάκτησα. Θεώρησα ότι αυτό είναι το καθήκον μου. Το καθήκον μου απέναντι στη χώρα το έχω κάνει, όταν κλήθηκα -το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και στην πατρίδα- υπήρχαν πιο δύσκολες στιγμές για εμένα. Το 2015 κάποιοι έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο από τη χώρα! Έμεινα, έδωσα τη μάχη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε 40 δισ. στα Ταμεία, ξεπλύναμε όλες τις αμαρτίες από τη Μεταπολίτευση και μετά, εμείς -που δεν ανήκαν σ’ εμάς. Δεν έφυγα ποτέ από τη μάχη. Και έτσι δεν έφυγα και τώρα, ούτε θα φύγω και αύριο από τη μάχη. Διότι πλέον το καθήκον δεν είναι απέναντι στην πατρίδα, αλλά είναι απέναντι στην Παράταξη. Σε μια Παράταξη η οποία πρέπει να γίνει -και θα γίνει πολύ σύντομα- κυβερνώσα δύναμη της χώρας. Διότι αυτός ο τόπος έχει δυο πόλους: τη συντηρητική Παράταξη και την προοδευτική Παράταξη.

Είχαμε ένα όραμα, την απλή αναλογική, η οποία ηττήθηκε στρατηγικά. Άρα, το χρέος μας τώρα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην κάλπη να ανατραπεί αυτή η διαφορά. Αλλά ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τώρα, το χρέος μας είναι την επόμενη μέρα να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως ο κορμός, η βασική δύναμη, η μοναδική δύναμη εξουσίας και διακυβέρνησης στο χώρο τον προοδευτικό, πολύ σύντομα να αναλάβει τα ηνία της χώρας, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, γιατί αυτούς πάντοτε εκπροσωπούμε.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Λ. ΜΠΑΣΤΑ: Θα σας αποδεσμεύσουμε γιατί σε λίγη ώρα, κυρίες και κύριοι, στις 8 ακριβώς στην πλατεία Γεωργίου, με μια διαφορετική ομιλία. Πιστέψτε με, υπάρχει και μια έκπληξη σήμερα, θα τη δείτε στην πλατεία Γεωργίου, με τον κόσμο εκεί μαζί ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται για να στείλει το μήνυμά του στους Αχαιούς πολίτες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ