ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/07/2023

Δ. Παπαδημούλης: Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που εξωραΐζει τα πάντα, η χώρα έχει αποκλίνει σε μια σειρά από δείκτες, ξεκινώντας από το βιοτικό επίπεδο - βίντεο

Δ. Παπαδημούλης: Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που εξωραΐζει τα πάντα, η χώρα έχει αποκλίνει σε μια σειρά από δείκτες, ξεκινώντας από το βιοτικό επίπεδο - βίντεο



Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel: Επί Μητσοτάκη, η Ελλάδα βαλκανοποιήθηκε. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια, θα είναι να ανέβει σκαλοπάτια η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος των πολλών.

Θα ήταν βιαστικό από την πλευρά μου, πριν κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν κατατεθούν οι σκέψεις των υποψηφίων και πριν δούμε και τη συμπεριφορά τους σε αυτόν τον ανταγωνισμό, να σπεύσω να πω ότι υποστηρίζω κάποια ή κάποιον υποψήφιο

Θα περιμένω από όλες και όλους τους υποψήφιους να παρουσιάσουν τα σχέδια, τις απόψεις τους και να πάρουν και μια καθαρή θέση: ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και ότι θα στηρίξουν αυτήν ή αυτόν που θα εκλεγεί

Όλες και όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν αν πάρουν μια καθαρή θέση. Στις επόμενες Ευρωεκλογές, μήπως προτείνουν να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια; Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο μονοπάτι που ακολουθήσαμε με πλήρη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα: Στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά ως δύναμη-γέφυρα, που έχει καλές σχέσεις με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Συνέντευξη στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και στον Γιώργο Μελιγγώνη, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις νέες αποκαλύψεις των διεθνών μέσων για το το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την εκλογή νέου προσώπου στη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Το φιάσκο της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

«Εκτός από φιάσκο, με τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για το αν θα καταργηθεί ή όχι, η πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι και πεταμένα λεφτά. Κοστίζει ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο κάπου αλλού.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να γίνεται ότι γίνεται παντού, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Δηλαδή να υπάρχει μια υπηρεσία υπό την ευθύνη της πανεπιστημιακής διοίκησης, η οποία να φροντίζει την προστασία τςη περιουσίας, να μη γίνονται βανδαλισμοί, να μην υπάρχουν φαινόμενα βίας κλπ. Αυτή ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει φαινόμενο τέτοιας πανεπιστημιακής αστυνομίας: Αστυνομικοί που θα υπάγονται σε ένα Υπουργείο χωρίς να λογαριάζουν την Πρυτανεία. Γι’ αυτό και απέτυχε αυτό το πράγμα».

Διεθνής αντίκτυπος από το ναυάγιο της Πύλου

«Υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά και η εκδοχή του Λιμενικού, των κρατικών αρχών και της κυβερνητικής προπαγάνδας – όχι μόνο της υπηρεσιακής αλλά και της Νεοδημοκρατικής, δεν πείθουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Στα ελληνικά ΜΜΕ, είσαστε από τις εξαιρέσεις, που θίγετε το θέμα. Σε άλλα μέσα, που είναι πολύ κυβερνητικά, υπάρχει σιγή ασυρμάτου.

Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση και επί Υπηρεσιακής κυβέρνησης, ήταν επιλογές Μητσοτάκη ή και πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οποία παρέμειναν και στην υπηρεσιακή.

Άρα νομίζω ότι είναι και άκομψο και καθόλου πειστικό αυτό το “δεν φταίω εγώ, φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση” της κυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν πείθει κανέναν.

Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας, και στη θάλασσα και τα χερσαία, αλλά να σεβόμαστε και τους διεθνείς κανόνες για έρευνα και διάσωση και το Διεθνές Δίκαιο.

Όταν ένα πλοίο, ολοφάνερα εν κινδύνω, βρίσκεται σε περιοχή της δικής μας ευθύνης, και χάνονται τόσες εκατοντάδες ζωές, κάτι δεν έχει πάει καλά. Το σημερινό δημοσίευμα του ΒΒC, είναι ένα ακόμη δημοσίευμα που δείχνει ότι η κυβερνητική εκδοχή, που άλλαξε τη συμπεριφορά του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια, κάνει ζημιά στη χώρα.

Μπορούμε και πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας, αλλά σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες και στοιχειώδεις αξίες ανθρωπισμού».

Tα fake news για τον τον φράχτη του Έβρου

«Ένα τεράστιο ψέμα και fake news ήταν η περίφημη ”τροπολογία Παπαδημούλη”, όπου εμφανίστηκε ότι εγώ δήθεν σταμάτησα μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε υπήρξε -ούτε πρόκειται να υπάρξει- ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη στον Έβρο, γιατί και η Κομισιόν και το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν άλλη γραμμή.
Και προκαλώ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα που η περίφημη ”τροπολογία Παπαδημούλη” δεν υπάρχει, να φέρει κοινοτικά χρήματα για τον φράχτη. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Για την εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Νομίζω ότι πρέπει γρήγορα να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά, για να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά. Το κόμμα δεν μπορεί να μείνει χωρίς πρόεδρο για τους επόμενους 6 μήνες. Και πιστεύω ότι στην Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή, θα τελειώσει αυτό το θέμα.

Από κει και πέρα πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μελών και φίλων, να μπορούν να γράφονται μέχρι και την ημέρα της εκλογής.
Θεωρώ θετικό ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μια υποψηφιότητες, αξιόλογων στελεχών του κόμματος. Και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, εν όψει και της Κεντρικής Επιτροπής και της κατάθεσης κι άλλων υποψηφιοτήτων, όλες και όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν το σχέδιο και τις προτάσεις τους, αλλά να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και ότι θα στηρίξουν τη βούληση των μελών και αυτήν ή αυτόν που θα εκλεγεί.

Παρά την ήττα μας και το σοκ που προκάλεσε και δικαιολογημένα, η παραίτηση του Τσίπρα, είμαστε ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο φιλοδοξούμε να ανασυγκροτηθεί, να ανακάμψει και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές του 2027.

Επειδή είμαι από τα 18 μου χρόνια στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και επειδή πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανακάμψει πρέπει να παραμείνει ένα ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που χωράει από τον παραδοσιακό αριστερό μέχρι τον προοδευτικό κεντρώο, νομίζω ότι θα ήταν βιαστικό από την πλευρά μου, πριν κατατεθούν οι υποψηφιότητες, πριν κατατεθούν οι σκέψεις των υποψηφίων και πριν δούμε και τη συμπεριφορά τους σε αυτόν τον ανταγωνισμό και σε αυτή την άμιλλα, να σπεύσω να πω ότι υποστηρίζω κάποιον ή κάποια υποψήφιο για τη θέση προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένω από όλους να παρουσιάσουν τα σχέδια και τις απόψεις τους. Να αποσαφηνίσουν πράγματα - για τη συλλογική μας λειτουργία, για τη φυσιογνωμία μας, για την ανάγκη μεθοδικότητας και επαγγελματισμού, για το πώς θα έχουμε ισχυρότερη παρουσία στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση… Να πάρουν μια καθαρή θέση – στις επόμενες Ευρωεκλογές, μήπως προτείνουν να αλλάξουμε πολιτική οικογένεια; Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο μονοπάτι που ακολουθήσαμε με πλήρη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα: Στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά ως δύναμη-γέφυρα, που έχει καλές σχέσεις με τους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους. Και επίσης, θα ήθελα και περιμένω από τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, να πάρουν και μια καθαρή θέση: θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα στηρίξουν όποιον/α κερδίσει, αν υπάρξει δεύτερος γύρος τι θα κάνουν αν δεν είναι αυτοί και πάλι υποψήφιοι κ.λπ.

Ας περιμένουμε. Καταλαβαίνω κάποιους που είναι έτοιμοι να πουν τη γνώμη τους, εγώ, ακριβώς επειδή είμαι αρκετές δεκαετίες στην πολιτική - σε λιγότερο από ένα χρόνο ολοκληρώνω την κοινοβουλευτική μου διαδρομή και θα βοηθάω από τα μετόπισθεν, αλλά και επειδή πιστεύω ότι πρέπει να βγει μπροστά η νεότερη γενιά πιο δυναμικά, θέλω αυτός ο χρόνος να λειτουργήσει θετικά και εποικοδομητικά.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι ο κόσμος που θα ψηφίσει θα ψηφίσει με βασικό κριτήριο, όχι με κριτήριο σε ποια τάση, ποια ομάδα και ποια πρόσωπα στηρίζουν κλπ, αλλά ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί με περισσότερη αξιοπιστία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δυναμώσει ως αντιπολίτευση και να διεκδικήσει αύριο την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

«Είναι ένα στοίχημα οι επόμενες ευρωεκλογές να είναι ένα σημείο σημαντικής ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το θεωρώ απολύτως εφικτό. Και ο χρόνος αυτός, οι 11 μήνες, είναι πολύς.
Θεωρώ ότι η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη – εδώ θα ‘μαστε να το δούμε.

Αν εμείς χτίσουμε με μεγαλύτερη συλλογικότητα, ένα αποτελεσματικότερο κόμμα, πιο καλά δικτυωμένο στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας, και δώσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρότασή μας – όχι μόνο τι θέλουμε για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά τι μπορούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορούμε να πετύχουμε αυτόν το στόχο. Προβάλλοντας και αυτό στο οποίο χωλαίνουμε ως χώρα, με ευθύνη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη: αντί για “σύγκλιση” με τις προηγμένες κατακτήσεις των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, έχουμε απόκλιση.

Eίμαστε μια χώρα με πολύ χαμηλούς μισθούς -από πλευράς αγοραστικής δύναμης είμαστε τρίτοι από το τέλος, υψηλή ανεργία, αδύναμο κοινωνικό κράτος, χειρότερη δημόσια Παιδεία, χειρότερη Υγεία, μεγάλη διαφθορά, τελευταίοι στην Ελευθερία του Τύπου… Στα χρόνια Μητσοτάκη, η Ελλάδα βαλκανοποιήθηκε.

Γι’ αυτό νομίζω ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα επόμενα χρόνια, είναι να ανέβει σκαλοπάτια η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος των πολλών.

Και μην ξεχνάτε ότι επί Κωσταντίνου Καραμανλή, η Ελλάδα μπήκε –και στη συνέχεια υιοθετήθηκε το σύνθημα και από τον Ανδρέα Παπανδρέου- για “να συγκλίνουμε” με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και τα τελευταία 4 χρόνια, σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που εξωραΐζει τα πράγματα, η Ελλάδα έχει αποκλίνει σε μια σειρά από δείκτες, ξεκινώντας από το βιοτικό επίπεδο».

Αυτοδιοικητικές εκλογές εν όψει

«Πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Δε νομίζω ότι έχει γίνει η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία γι΄αυτό το θέμα από την πλευρά μας. Και νομίζω ότι θα πρέπει με αυτοδιοικητικά κριτήρια το κόμμα μας να επιδιώξει και ευρύτερες συνεργασίες όπου αυτό είναι εφικτό. Όπου ο πολιτικός χαρακτήρας είναι έντονος, θα πρέπει να επιστρατευτούν και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος για να δώσουν τη μάχη. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ρίξουμε λευκή πετσέτα».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ