ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/07/2023

Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμείνει ένα ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς που να χωρά με άνεση και τον παραδοσιακό Αριστερό και αυτόν που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό κεντρώο και αυτόν που δεν ήταν σε κανένα κόμμα

Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμείνει ένα ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς που να χωρά με άνεση και τον παραδοσιακό Αριστερό και αυτόν που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό κεντρώο και αυτόν που δεν ήταν σε κανένα κόμμα



Συνέντευξη στον τ/στ OPEN: Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου είναι μια διαδικασία που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι μια συνδιοργάνωση των τεσσάρων υποψηφίων, ερήμην του κόμματος. Αν υπάρχει και συμφωνηθεί ένας τρόπος που να ευνοεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή, καλοδεχούμενος!

Κλίνω υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. Αλλά επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ οριστικά στο τέλος της εσωκομματικής εκστρατείας, κρίνοντας μέχρι τότε απόψεις, δεσμεύσεις και συμπεριφορές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να παραμείνει ένα ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, που να χωρά με άνεση στη νέα του ταυτότητα και τον παραδοσιακό Αριστερό και αυτόν που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό κεντρώο και αυτόν που δεν ήταν σε κανένα κόμμα γιατί είναι νέος. Οτιδήποτε άλλο είναι ψευτοδίλημμα. Η στροφή του κόμματός μας, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη, πρέπει να γίνει προς τη σαφήνεια, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνοκρατικής γνώσης για να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, και για να χτίσουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στη σχέση μας με την κοινωνία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο OPEN σήμερα το πρωί.

Ερωτηθείς για τις υποψηφιότητες δήλωσε τα εξής:

«Από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες -τις οποίες τιμώ και θα συνεχίσω να τιμώ αφού τους θεωρώ όλους εξαιρετικούς συντρόφους- κλίνω υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου. Αλλά επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ οριστικά στο τέλος της εσωκομματικής εκστρατείας, κρίνοντας μέχρι τότε απόψεις, δεσμεύσεις και συμπεριφορές».

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε:

«Όσοι είμαστε από την παλαιότερη γενιά θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας όχι κυρίως στην στήριξη μόνο μιας υποψηφιότητας που θεωρούμε καταλληλότερη, αλλά στο να γίνει η εσωκομματική διαδικασία άψογα, συντροφικά και συναγωνιστικά. Αυτή την ώρα, μετά το διπλό σοκ της εκλογικής ήττας και της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα με άμεση ισχύ, ο κόσμος μας είναι πολύ στεναχωρημένος και περιμένει από εμάς σοβαρότητα, συνοχή, υπευθυνότητα, ώστε και να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και να ανακάμψουμε για να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Δεν είμαι αυτός που θα δώσω συμβουλές στους άλλους. Όμως θα σας πω τί έκανα εγώ. Πριν τρία χρόνια είπα ότι αυτή μου η θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, που είναι η τρίτη, θα είναι και η τελευταία. Δεν θα διεκδικήσω άλλα κοινοβουλευτικά αξιώματα. Και πριν ένα χρόνο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπα πως έχω συμπληρώσει 40 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή κομμάτων της Αριστεράς, και είναι υπέρ αρκετά.

Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στη νέα γενιά. Όσοι μπορούμε να λεγόμαστε "παλιά στελέχη" νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε στη διάθεση της νέας ή του νέου προέδρου και των συλλογικών οργάνων που θα εκλεγούν από το συνέδριο, βοηθώντας χωρίς «να τραβάμε κλωστές» και να ανακατευόμαστε. Πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός ανανέωσης και πείρας, αλλά η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανανέωση -και προσώπων και πολιτικής και μεθόδων συλλογικής εργασίας και παρέμβασης.

Είναι και ένα αίτημα της κοινωνίας ανεξαρτήτως κομμάτων αυτό».

Σε ερώτηση για το πώς φαντάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του μέλλοντος ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να παραμείνει ένα ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, που να χωρά με άνεση στη νέα του ταυτότητα και τον παραδοσιακό Αριστερό, και αυτόν που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και τον προοδευτικό κεντρώο, και αυτόν που δεν ήταν σε κανένα κόμμα γιατί είναι νέος. Οτιδήποτε άλλο είναι ψευτοδίλημμα. Η στροφή του κόμματός μας, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη, πρέπει να γίνει προς τη σαφήνεια, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνοκρατικής γνώσης για να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, και στο να χτίσουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μην βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, όταν έχουμε χάσει περίπου τους μισούς ψηφοφόρους μας, προς όλες τις κατευθύνσεις, ο κόσμος δεν μας είπε "στρίψε προς τα εδώ ή στρίψε προς τα εκεί". Μας είπε "σοβαρέψου, δίνε συγκεκριμένο στίγμα, μίλα περισσότερο για το παρόν και το μέλλον και πείσε μας ότι αυτά που λες μπορείς και να τα κάνεις".

Μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη είμαι από τους συνιδρυτές της προσπάθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με το να τα βρουν οι Φλωράκης και Κύρκος μετά από 20 χρόνια, μαζί και με πασοκογενείς -Λάζαρης, Δρεττάκης και λοιποί. Και ύστερα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα έπαψε εδώ και καιρό να είναι ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, και κανείς από τους υποψηφίους που κατεβαίνουν και σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές δεν θέλει να τον ξανακάνει ένα μικρό κόμμα.

Πολλές φορές ακούω από ανθρώπους εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γυρίσουμε στο 3%. Δεν θα γίνει αυτό.

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένα κόμμα που ανήκε και ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά την ίδια ώρα είχε προνομιακές και πολύ καλές σχέσεις με τους Σοσιαλιστές, με τους Πράσινους, ακόμη και με τους Φιλελεύθερους. Προσωπικά πιστεύω ότι το να αλλάξουμε ευρωομάδα θα ήταν λάθος. Θέλω να θυμίσω σε όλους σας ότι το Μάιο του 2022, μόλις πριν ένα χρόνο, αποφασίσαμε ομόφωνα στο συνέδριό μας ότι είμαστε ένα ανοικτό κόμμα που θέλει πολύ καλές σχέσεις και με τους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους, αλλά ανήκουμε στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και αυτό έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του Νίκου Παππά και με του Χρήστου Σπίρτζη. Επομένως αν άλλαξαν γνώμη πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί άλλαξαν γνώμη. Είναι θεμιτό βέβαια να αλλάζει κανείς γνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι ηττηθήκαμε για έναν τέτοιο λόγο. Το κυριότερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας».

Όσον αφορά στο ποιοι θα ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Δημ. Παπαδημούλης είπε:

«Η ηγεσία του κόμματος και τα συλλογικά όργανα θα πρέπει να οργανώσουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου και τους κανόνες της σε συνεννόηση με τους τέσσερις υποψηφίους και να μην λέμε ο καθένας τη γνώμη του. Η διαδικασία της εκλογής προέδρου είναι μια διαδικασία που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Όχι μια διοργάνωση των τεσσάρων υποψηφίων. Δεν οργανώνουν κάτι οι τέσσερίς τους ερήμην του κόμματος. Αν υπάρχει και συμφωνηθεί ένας τρόπος που να ευνοεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή, καλοδεχούμενος!»

· Για τις πυρκαγιές

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «είναι η πέμπτη χρονιά κυβέρνησης Μητσοτάκη με πυρκαγιές», ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι «η μόνη αντίδραση είναι επικοινωνιακή». «Μετά από τρεις ημέρες εξαφάνισης, να βγαίνουν τώρα αξύριστοι ο Πρωθυπουργός, ο κ. Πατούλης και ο κ. Μπακογιάννης», είπε.

«Αυτό δεν απαντά ούτε στην ανάγκη δασοπροστασίας, ούτε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε. Μάλιστα τόνισε ότι στην Ευρωβουλή οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους ακροδεξιούς καταψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

· Για τον πληθωρισμό

Στη συνέχεια ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι 10η σε όλο τον πλανήτη στον πληθωρισμό, και πρώτη σε όλη την ΕΕ. «Είμαστε πρωταθλητές στα κακά και στον πάτο στα καλά εντός της ΕΕ», σημείωσε.

· Για το ναυάγιο της Πύλου

«Έχει έρθει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν που επισκέφθηκε και τον Άρειο Πάγο προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για το ναυάγιο της Πύλου, διότι προφανώς οι εξηγήσεις της κυβέρνησης και των ελληνικών αρχών δεν είναι πειστικές. Ελπίζω να μην κρύψουν οι δικαστικές αρχές τα στοιχεία της έρευνας από την Κομισιόν, όπως έκρυψαν την είδηση τα κανάλια», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Το Ε/Κ και η Κομσιόν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει έρευνα για το ναυάγιο και ζητούν συμμετοχή των ελληνικών αρχών και πληροφορίες. Όποιος κάτι κρύβει, μάλλον κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Στο παρελθόν δυστυχώς είχαμε συγκάλυψη σκανδάλων στην Ελλάδα με ευθύνη κυβερνήσεων, και κομμάτων αλλά και κορυφαίων δικαστικών», επισήμανε.

· Για την ψήφο των αποδήμων

Ερωτηθείς για την ψήφο των αποδήμων ο ευρωβουλευτής είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταθέσει τη δική του πρόταση», και σημείωσε ότι «θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει με συναινετικές ρυθμίσεις και ο απόδημος Έλληνας από τη Φλόριδα, αλλά είναι υποκριτικό να μην μπορεί να ψηφίζει και ο βοηθός μάγειρα που πάει σε ένα νησί». «Η άρνηση της κυβέρνησης για τον δεύτερο και η σπουδή της για τον πρώτο, για τις εκλογές που θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια, μυρίζει σκοπιμότητα», επισήμανε.

· Για τις παρακολουθήσεις

Μεταξύ άλλων, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στα εξής: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την λειτουργία της Intellexa στο αμερικανικό έδαφος -της εταιρείας που έκανε τις παρακολουθήσεις με τα παράνομα λογιστικά. Εδώ όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους καλύπτει, τους συγκαλύπτει και τους χρησιμοποιεί. Μάλιστα, μόλις χθες ανακαλύφθηκαν στοιχεία ότι είχαν παγιδεύσει και αλλοιώσει και το emvolio.gov και είχαν στείλει 350 SMS για να παγιδεύσουν 92 δημόσια πρόσωπα!

Σύμφωνα με την έκθεση που με πολύ μεγάλη πλειοψηφία εγκρίναμε στο Ε/Κ, την οποία ψήφισε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τα δεδομένα δείχνουν συνέργεια της ΕΥΠ με το Predator, καθώς συμπίπτουν οι χρονικότητες της παρακολούθησης αρκετών προσώπων. Επειδή ο Ανδρουλάκης δεν πάτησε το κουμπί του Predator και δεν παρακολουθήθηκε από εκεί, άρχισε να τον παρακολουθεί η ΕΥΠ».

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ