24/07/2023

Στ. Καλπάκης: Ακούγαμε μεγαλοστομίες για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά βιώνουμε μια τεράστια καταστροφή - Χρειαζόμαστε Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη, στον Ant1 (“Καλοκαίρι Μαζί”, Ν. Ρογκάκος – Γ. Γρηγοριάδης)

“Βιώνουμε δύσκολες στιγμές, η σκέψη μας είναι σε όσους δοκιμάζονται σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο, σε όσους δίνουν την υπεράνθρωπη μάχη της πυρόσβεσης στις πιο αντίξοες συνθήκες. Προφανώς, η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα, οφείλουμε όμως να δράσουμε και για το φυσικό περιβάλλον, για τα ζώα, αλλά και για τις περιουσίες των πολιτών” ανέφερε αρχικά ο κ. Καλπάκης.

“Οι κρίσιμες ώρες που ζούμε δεν είναι για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι, όμως, ούτε για μεγαλοστομίες. Διότι, μόλις στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για μεθοδικό σχεδιασμό και ετοιμότητα ως προς την πρόληψη και βλέπουμε τελικά να εξελίσσεται μια τεράστια καταστροφή” σημείωσε στην συνέχεια ο κ. Καλπάκης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε την ανάγκη για “ένα Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης” λέγοντας ότι “από τις μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών προκύπτει ζήτημα έλλειψης συντονισμού. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο, με διακομματική συνεννόηση, στο οποίο θα εμπλακούν οι επιστήμονες και οι τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι μακρόπνοο, να έχει ορίζοντα δεκαετίας. Σίγουρα πρέπει να λύνει και το θέμα των συναρμοδιοτήτων, για να μην υπάρχει αυτό το ‘blame game’ για την πρόληψη μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης”.

Ο κ. Καλπάκης στάθηκε στις συγκινητικές σκηνές αλληλεγγύης στη Ρόδο με τους κατοίκους του νησιού να προσφέρουν τρόφιμα και στέγη στους άστεγους και τους εκτοπισμένους και αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για “κεντρική οργάνωση και συντονισμό της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού με συνεργασία της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων των τοπικών κοινωνιών. Για να λυθούν τα ζητήματα στέγασης, διατροφής, πρώτης ανάγκης και μεταφορών”.

“Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας, αλλά και των επόμενων γενεών”, τόνισε ο κ. Καλπάκης και στηλίτευσε την στάση της ΝΔ να καταψηφίσει τον Νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας τέλος για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Καλπάκης σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει την δική του πρόταση και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Μια πρόταση που εξασφαλίζει για όλους και χωρίς περιορισμούς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στην Βουλή με 4 έδρες σε 4 περιφέρειες εξωτερικού αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η πρότασή αυτή είναι σύμφωνη με την πρόταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε μια σειρά από χώρες και ήταν και εισήγηση του νυν Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ανθρώπου το 2017”.​