ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/07/2023

Σ. Φάμελλος: Οφείλει και η Βουλή να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σ. Φάμελλος: Οφείλει και η Βουλή να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης



Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» και τους δημοσιογράφους Σπ. Σουρμελίδη, Κ. Πουλακίδα και Δ. Κουκλουμπέρη.

Για τις πυρκαγιές

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη των πυρκαγιών, κατά τη χθεσινή επίσκεψή μας, κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει ξεκάθαρη αναντιστοιχία μεταξύ των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη περί ετοιμότητας και των αποτελεσμάτων. Υπάρχει αγωνία πλέον και διάχυτη ανησυχία στην κοινωνία.

Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση επειδή, εκτιμώ ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να παρεμβαίνουν σε θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά να διαθέτουν τα μέσα και να δομούν την πρόληψη και την επάρκεια της πολιτείας και της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Ζητήσαμε επίσης να γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα της ανθεκτικότητας, όπου περιλαμβάνεται η ετοιμότητα και τα μέσα, η στελέχωση και ο εξοπλισμός, αλλά και ο σχεδιασμός με αναγνώριση του κλιματικού φαινομένου. Δεν θέλουμε η κλιματική κρίση να γίνει μια βολική δικαιολογία, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους.

Δεν μπορεί η πολιτική και η Βουλή να μην είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρα και οι πολιτικοί οφείλουμε να τεθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, όταν η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εμείς είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, προφανώς και πρέπει να κάνουμε τα πάντα και η Βουλή και η Κυβέρνηση ταυτόχρονα πρέπει να είναι τα σημεία αναφοράς, και να παρεμβαίνουμε για οτιδήποτε χρειάζεται.

.

Για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μπορούμε να συζητήσουμε και για τις προσωπικές ευθύνες του καθένα, διότι όταν συζητάμε για ευθύνες του κόμματος προφανώς έχουμε κι εμείς ευθύνες, δεν είναι έξω από εμάς. Δεν είχε μόνο ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη και αποχώρησε για να αφήσει χώρο στον επόμενο νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είχαμε σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, δηλαδή οι πολίτες δεν επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αυτό αποτυπώθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αδίκως, λέω εγώ, αλλά αποτυπώθηκε.

Όμως πρέπει να δούμε γιατί υπήρχε έλλειμμα εμπιστοσύνης, όχι μόνο γιατί ο αντίπαλος έχει επικοινωνιακή υπεροπλία και έχει επιλέξει την επικοινωνία και όχι την ουσία. Το θέμα είναι το τι κάναμε εμείς. Εμείς ήμασταν αναντίστοιχοι με τις ανάγκες. Η εμπιστοσύνη χάθηκε σε μια πορεία χρόνου και εμείς δεν το καταλάβαμε, δεν το διαβάσαμε. Θεωρούσαμε δεδομένο το 32%. Λανθασμένη εκτίμηση. Αλλά την είχαμε όλοι, τη μοιραζόμασταν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Σε επίπεδο επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν διαβάσαμε το πώς τροποποιείται αυτό που λέμε κοινωνική συνείδηση, η στάση των πολιτών. Το ότι οι πολίτες μετά από το σοκ των Μνημονίων, την προπαγάνδα η οποία αναπτύχθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά και την πανδημία, την απομόνωση, την εργαλειοποίηση των επιδομάτων και της ατομικής ευθύνης, άλλαξε η στάση τους.

Υπάρχει εξελισσόμενη αποπολιτικοποίηση, δυστυχώς κατέρρευσε η αξιοπιστία των κομμάτων, αλλά και όλων των συλλογικοτήτων, ο πολίτης ήταν μόνος του, αθωράκιστος και αισθανόταν ανασφαλής πλέον, ενώ οι ανισότητες και η φτώχεια να μεγάλωναν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν αναγνωρίσαμε αυτές τις αλλαγές.

Δεν επενδύσαμε στην επιτελική δουλειά του κόμματος. Πολλές φορές τα κομματικά γραφεία ήταν μακριά από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους, τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ένα κόμμα το οποίο έχει μόνο κομματική γραφειοκρατία και οπαδούς, δεν μπορεί να είναι ένα σύγχρονο κόμμα. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας ιδίως όταν υπάρχει τέτοια υπεροπλία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος εξουσίας, που έχει και όλα τα μιντιακά όπλα διατεταγμένα.

Χάσαμε και τη σχέση του κόμματος με τη διανόηση και την επιστήμη, αλλά και τη σχέση με την παραγωγή και τη νεολαία, που πρέπει να δομήσουμε και να επιδιώξουμε. Δεν μπορεί ένα κόμμα εξουσίας να μην έχει κοινωνική γείωση και να μην έχει παρουσία στους συλλογικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέλος να «εκτονώνει» τη δημοκρατία του σε μια πολυφωνία που μπερδεύει τον κόσμο και μπερδεύει την κοινωνία. Γιατί τελικά η πολυφωνία έγινε παραφωνία. Και τελικά η πολυφωνία λειτούργησε εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες

Μέσα στο καλοκαίρι, με το σοκ της διπλής ήττας και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, έπρεπε να αποφασίσουμε αν μέσα σε δυο μήνες, όπου ο ένας είναι ο Αύγουστος, θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε και να συνθέσουμε αυτή την πολιτική υπεραξία για το νέο κόμμα και την πολιτική στρατηγική που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ταυτόχρονα με την επιλογή νέας πολιτικής ηγεσίας. Αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα και στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε.

Η κοινωνία δεν περιμένει να λύσουμε εμείς τα προβλήματά μας. Δεν το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να το κάνουμε σε ενάμιση μήνα. Γι` αυτό και πρέπει η διαδρομή των υποψηφίων να είναι και διαδρομή σύνθεσης πολιτικού λόγου, όχι μόνο προβολής μιας υποψηφιότητας.

Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στο να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο. Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχω διατυπώσει αυτή την αναγκαιότητα και θα συμβάλλω κι εγώ σε αυτό το διάλογο, ισότιμα με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου.

Πρέπει να αναδείξουμε την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ευρωπαϊκή, προφανώς Αριστερή, αλλά ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική και οικολογική. Το ότι απευθύνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο είναι ξεκάθαρο, το αποφασίσαμε στο Συνέδριο, δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι η πολιτική μας πρέπει να είναι είτε κεντρώα είτε της ριζοσπαστικής αριστεράς. Πρέπει όμως να αναγνωρίζει τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των πολιτών σε αυτό το πολιτικό φάσμα και, χωρίς να υποκλίνεται στις απόψεις τους, να τούς καταθέτει προτάσεις με μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν στη δική του ταυτότητα αλλά και συγκινούν τους πολίτες.

Και προσέξτε, δεν είμαστε μόνο ένα αριστερό, προοδευτικό, οικολογικό κόμμα. Αλλά είμαστε και ένα κόμμα κυβερνητικό, με μεταρρυθμιστική πρόταση, που σημαίνει ότι δίνουμε λύση διακυβέρνησης για να έχει ο πολίτης δυνατότητα να διεκδικήσει μια καλύτερη μέρα. Αυτό θα είναι και το κίνητρο για να πιστέψει ξανά στην πολιτική.

Ένα Συνέδριο βέβαια μόνο δεν φτάνει για να καταλήξουμε για όλα αυτά, αυτό είναι ένα θέμα. Και δεν μπορούμε να βγάλουμε πρώτα Πρόεδρο και μετά να συζητήσουμε για την πολιτική. Η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή όμως έδειξε ότι μπορεί να γίνει αυτός ο εσωκομματικός διάλογος. Και ήρθε να διαψεύσει όλους αυτούς που έλεγαν ότι «με τη φυγή του Αλέξη, στην Κεντρική Επιτροπή και στα όργανα θα υπάρχει εικόνα διάλυσης».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Έχοντας υπηρετήσει δώδεκα (12) χρόνια στην αυτοδιοίκηση και από θέσεις της Διοίκησης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η πρότασή μας για το ρόλο και τη σημασία της Αυτοδιοίκησης και για την αυτονομία των αυτοδιοικητικών σχημάτων.

Σε ένα βαθμό προσβάλλουμε την Αυτοδιοίκηση όταν μιλάμε μόνο για κομματικούς υποψηφίους, γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει και την αυτονομία της και να έχει και συνθέσεις. Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν προοδευτικές συνεργασίες όχι μόνο κομματικές. Και επειδή έχουμε αργήσει πάρα πολύ, κάποιες επιλογές μας θα είναι και επιλογές με κομματικό συμβολισμό και σε επίπεδο κορυφής. Ενώ θα ήταν πιο σωστό να είναι πρωτοβουλίες της βάσης, είτε σε Δήμους είτε σε Περιφέρειες.

Για τις δυνατότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση συνεργασίας έτσι κι αλλιώς, δημόσια, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ αρνήθηκε τη συνεργασία στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Δεύτερον, μάς προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, και εμένα προσωπικά, η στάση του στο νόμο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης της ψήφου των αποδήμων. Ενώ άσκησε μεγάλη κριτική, τελικά υπερψήφισε και έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να περάσει ένα νόμο, ο οποίος δεν αντιστοιχεί ούτε στις θέσεις που έκφρασε στη συζήτηση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα κρατάμε ως δεδομένα αυτά.

Η πρόταση για συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση θέλει πολύ προσοχή για να μην προσβάλλει την αυτονομία της αυτοδιοίκησης αλλά πρέπει να γίνει. Με τον όρο να γίνεται ισότιμα και κανείς να μην επιχειρεί να “καπελώσει”.

Με προβληματίζουν οι κομματικοί εγωισμοί που εξυπηρετούν κομματικό συμφέρον και όχι ένα διαφανές και ισότιμο πλαίσιο συζήτησης. Το λέω γιατί ακούσαμε και τοποθετήσεις από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη διεκδίκηση του ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν αντιστοιχούν στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στον κόσμο του πανηγυρισμοί το βράδυ που ο κ. Μητσοτάκης πήρε 41% και ούτε ο στόχος της διεκδίκησης της καρέκλας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

.

Ο Σ.Φάμελλος απάντησε τέλος σε ερώτημα περί πιθανής υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «προτεραιότητά μου είναι να έχουμε ένα νέο κόμμα και μια νέα πολιτική. Δεν βάζω την προσωπική μου επιδίωξη μπροστά, σέβομαι και τιμώ το σημερινό μου ρόλο που είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη. Ελπίζω να έχει ένα θετικό αποτύπωμα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική συζήτηση της χώρας μας».

«Μπορεί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε να καταθέσει αίτημα για υποψηφιότητα μέχρι το Συνέδριο. Αυτό αφορά όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προσωπικά έχω υποχρέωση να μην θιγεί η ενιαία και σοβαρή εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ιδιαίτερα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο».

 Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ