12/08/2023

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαγνησίας για το εργατικό δυστύχημα στη Χαλυβουργία

Ένα ακόμη εργατικό τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες Παρασκευή 11/8/2023 στη Χαλυβουργία, με τον 31-χρονο εργάτη να χάνει τη ζωή του από ύψος 20 μέτρων.

Εύλογα δημιουργούνται σειρά από ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντήσουν οι αρχές:
· Ποιες ήταν οι συνθήκες του δυστυχήματος;
· Γιατί, όπως είναι προφανές, δεν τηρήθηκαν οι συνθήκες ασφάλειας στη συγκεκριμένη εργασία;
· Αν αληθεύει, όπως λένε τα δημοσιεύματα, ότι ο 31-χρονος εργάτης ανήκε σε εργολάβο, ποιες οι ευθύνες και του εργολάβου, εκτός της Χαλυβουργίας για το δυστύχημα;

Πέραν όμως από τη διερεύνηση της υπόθεσης, το ζήτημα με τα εργατικά δυστυχήματα είναι κυρίως πολιτικό. Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει επιφέρει τρομακτικές συνέπειες στην ασφάλεια των εργαζομένων. Πράγματι, ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ήταν πρόσφατα καταπέλτης: «Ενώ το 2022 θεωρήθηκε χρονιά έκρηξης και πολλαπλασιασμού των εργατικών δυστυχημάτων με την καταγραφή 104 νεκρών εργαζομένων, ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 το εύρημα της έρευνας είναι συγκλονιστικό, καθώς 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη στη δουλειά τους, στοιχείο που μας οδηγεί σε νέα κλιμάκωση».

Και ενώ η κατάργηση του οκτάωρου τον Απρίλιο του 2021 από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και ο ελλιπέστατος έλεγχος από την υποβαθμισμένη πια Επιθεώρηση Εργασίας (πλήρης υποβάθμιση του ΣΕΠΕ), έχει οδηγήσει στην ασυδοσία των εργοδοτών και στην αποδεδειγμένη πια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ο νέος υπουργός εργασίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, έρχεται να θεσπίσει το «δικαίωμα» στην 16ωρη εργασία! Δεδομένου ότι όλες οι έρευνες δείχνουν την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων μετά την 6ωρη εργασία, είναι δεδομένο ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολιτικά υπεύθυνοι για την οπισθοδρόμηση αυτή και υπόλογοι απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους, στο δικαίωμα θέσπισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στα δικαιώματα των εργαζομένων για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπή ωράρια και απολαβές. Όπως έκανε και στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, έτσι και τώρα θα σταθεί δίπλα στους πολίτες της χώρας για τα δικαιώματά τους σε ασφάλεια, προκοπή και εν τέλει μία καλύτερη ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέλος, στέλνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργάτη που συμπλήρωσε τον δραματικό κατάλογο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές το 2023 από εργατικά ατυχήματα.