ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/08/2023

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πολλαπλώς μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πολλαπλώς μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές



Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία» 

«Ο Ιούλιος, ήταν πυκνός πολιτικά: με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, την απαράδεκτη ανατίναξη πυρομαχικών σε μία στρατηγικής σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση και με ένα ακόμη κύμα ακρίβειας, κυρίως στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Ο Αύγουστος δυστυχώς ξεκίνησε με την τραγική δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατόπιν προσχεδιασμένης επιδρομής νεοναζί χούλιγκαν. Η κυβέρνηση και η αστυνομία παρότι ήταν πλήρως ενήμεροι, επέδειξαν αδιανόητη ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πολλαπλώς, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές και έχει αναδειχθεί ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες τονίζει πως δεν απαιτείται μόνο επιλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ότι πρέπει να παρθεί απόφαση για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως λέει, και τη νέα πολιτική του πρόταση. Προσθέτει πως χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό, μεταρρυθμιστικό κόμμα, παρόν σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες και λειτουργίες, με γείωση στη κοινωνία. Δημιουργικό και ανοιχτό στην κοινωνία, φιλόξενο στη νεολαία, στην επιστήμη και στον κόσμο της παραγωγής, με απαντήσεις και λύσεις στα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα. Με συλλογική ηγεσία, κόμμα των μελών και της κοινωνίας και όχι της κομματικής γραφειοκρατίας, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι ο πολιτικός φορέας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών, που δίνει κυβερνητική διέξοδο. Επισημαίνει παράλληλα ότι: «η αμφισβήτηση και η ανατροπή του συστήματος εξουσίας, που πολλαπλασιάζει την αδικία, την αδιαφάνεια και τις ανισότητες, χρειάζεται να παραμείνει η κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Για την τραγική δολοφονία του 29 χρόνου Μιχάλη, ο Σ.Φάμελλος, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός ήταν εξαφανισμένος 10 ημέρες μετά τη δολοφονία, ενώ δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την οπαδική βία εδώ και τέσσερα χρόνια. «η σύσκεψη της 16ης Αυγούστου δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια που δημιουργεί στην κοινωνία η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ΝΔ. Είναι τραγικό αλλά, δυστυχώς, τον Άλκη τον ακολούθησε ο Μιχάλης. Υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας γι’ αυτό το τραγικό και προαναγγελθέν περιστατικό».

Όσον αφορά τη διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών σχολιάζει πως ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις, δεν προχωρά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, καθώς και ότι μέχρι σήμερα αποφεύγει τη συζήτηση στη Βουλή.

Στέκεται τέλος στα αυτοδιοικητικά: «η καθυστερημένη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση είναι απόδειξη των αδυναμιών μας. Προφανώς δεν μπορεί αυτό να αποκατασταθεί σε 2 μήνες, οφείλουμε όμως να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Επιλέξαμε σχήματα που μπορούν να δώσουν προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε να αναδειχθούν στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο ενεργοί πολίτες με ισχυρό αυτοδιοικητικό και προοδευτικό λόγο και έργο, που δεν είναι πολιτικοί καριέρας».

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

Αναλάβατε έναν ρόλο σημαντικό για την κοινοβουλευτική παρουσία και λειτουργία του κόμματος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Αγχώνεστε; Βρήκατε την... κανονικότητά σας;

Ήταν μεγάλο το σοκ για όλους μας από τη διπλή εκλογική ήττα και από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Οφείλαμε όμως σε όλους τους πολίτες -και όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας- μέσα σε λίγα 24ωρα να συμμετέχουμε δυναμικά και τεκμηριωμένα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω τα καταφέραμε, σαφώς με... δημιουργικό άγχος. Οι απαιτήσεις και η ευθύνη είναι μεγάλες. Ο Ιούλιος, ήταν πυκνός πολιτικά: με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, την απαράδεκτη ανατίναξη πυρομαχικών σε μία στρατηγικής σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση και με ένα ακόμη κύμα ακρίβειας, κυρίως στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Ο Αύγουστος δυστυχώς ξεκίνησε με την τραγική δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατόπιν προσχεδιασμένης επιδρομής νεοναζί χούλιγκαν. Η κυβέρνηση και η αστυνομία παρότι ήταν πλήρως ενήμεροι, επέδειξαν αδιανόητη ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί πολλαπλώς, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές και έχει αναδειχθεί ένα μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κινήθηκε γρήγορα και με σχεδιασμό για την επιλογή νέας ηγεσίας, αλλά η απώλεια κανονικότητας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

 

Είστε ικανοποιημένος όπως εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής αρχηγού;

Ήμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας. Προφανώς δεν βοηθάει η θερινή περίοδος και η απογοήτευση από τις εκλογές, ώστε να γίνει η αναγκαία πολιτική συζήτηση. Ξέρουμε καλά ότι δεν απαιτείται μόνο επιλογή ηγεσίας αλλά πρέπει να αποφασίσουμε για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη νέα πολιτική του πρόταση. Απομένουν τρεις εβδομάδες, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Είναι θετικό ότι οι υποψήφιοι και πολλά στελέχη θέτουν αυτά τα ζητήματα και έχει αρχίσει μια ποιοτική συζήτηση για αλλαγές.

 

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ»;

Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό, αριστερό, οικολογικό, μεταρρυθμιστικό κόμμα, παρόν σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες και λειτουργίες, με γείωση στη κοινωνία. Δημιουργικό και ανοιχτό στην κοινωνία, φιλόξενο στη νεολαία, στην επιστήμη και στον κόσμο της παραγωγής, με απαντήσεις και λύσεις στα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα. Με συλλογική ηγεσία, κόμμα των μελών και της κοινωνίας και όχι της κομματικής γραφειοκρατίας. Η αμφισβήτηση και η ανατροπή του συστήματος εξουσίας που πολλαπλασιάζει την αδικία, την αδιαφάνεια και τις ανισότητες, όμως χρειάζεται να παραμείνει η κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οφείλουμε να είμαστε ο πολιτικός φορέας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών, που δίνει κυβερνητική διέξοδο.

 

Πρόσφατα βρεθήκατε στη Ρόδο και καταγγείλατε παρανομίες στα beach bars. Τι άλλο εντοπίσατε;

Στη Ρόδο, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, υπάρχει εκτεταμένη αυθαιρεσία. Δεν τηρούνται οι νόμοι χρήσης αιγιαλού, αδειών καταστημάτων, αυθαίρετων κατασκευών, προστασίας αρχαιολογικών χώρων, κλπ. Με πολιτική ευθύνη δεν υπάρχουν ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ η Δικαιοσύνη καθυστερεί. Έτσι θίγεται ο υγιής ανταγωνισμός, η οικονομία και το περιβάλλον. Οι πολίτες και οι συνεπείς επιχειρηματίες είναι εγκαταλειμμένοι από την Πολιτεία. Σε αυτό το περιβάλλον ανομίας κυριαρχούν οι εξυπηρετήσεις και το ρουσφέτι και επιπλέουν οι κομματάρχες και οι Μαυρογιαλούροι. Αυτή η εικόνα είναι θλιβερή και δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες δείχνει ότι η κοινωνία δεν υποτάσσεται, όπως έκανε και για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, και ότι όταν διεκδικεί τα δικαιώματα της επιτυγχάνει.

 

Πώς αξιολογείτε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για να μπει τέλος στην οπαδική βία; Έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις;

Ο πρωθυπουργός ήταν εξαφανισμένος 10 ημέρες μετά τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία, για το θέμα αυτό, τέσσερα χρόνια. Η σύσκεψη της 16ης Αυγούστου δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια που δημιουργεί στην κοινωνία η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ΝΔ. Είναι τραγικό αλλά, δυστυχώς, τον Άλκη τον ακολούθησε ο Μιχάλης. Υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας γι’ αυτό το τραγικό και προαναγγελθέν περιστατικό. Είναι προκλητικό αλλού να επιδεικνύεται αυταρχισμός και επίδειξη δύναμης και αλλού να υπάρχει απουσία αστυνόμευσης, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όφειλε να έχει παραιτηθεί, διότι υπάρχει και μία συνέχεια 4 χρόνων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Άλλο ένα καλοκαίρι φωτιές έκαψαν τη χώρα. Τι δεν κάνουμε σωστά; Προαναγγείλατε ότι θα καλέσετε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να γίνει συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις, δεν προχωρά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές. Μέχρι σήμερα αποφεύγει τη συζήτηση στη Βουλή. Η Πυροσβεστική έχει πάνω από 3.600 κενές οργανικές θέσεις, 2.500 εποχικοί εκπαιδευμένοι πυροσβέστες παραμένουν συμβασιούχοι, ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και ανεπαρκής, οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν στελεχωθεί, προγράμματα δασοπροστασίας σταμάτησαν το 2019 και τα αντιπυρικά σχέδια (πχ. στη Ρόδο) δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η κλιματική κρίση μάς υποχρεώνει να αναβαθμίσουμε τον σχεδιασμό αλλά και την επάρκεια της Πολιτείας. Και αυτό δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει η κυβέρνηση που έχει μοναδικό σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Στο δήμο Θεσσαλονίκης στηρίζετε τον Σπύρο Πέγκα και στην Περιφέρεια τον Γιάννη Μυλόπουλο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Με τι αξιώσεις κατεβαίνετε στις αυτοδιοικητικές;

Η καθυστερημένη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση είναι απόδειξη των αδυναμιών μας. Προφανώς δεν μπορεί αυτό να αποκατασταθεί σε 2 μήνες, οφείλουμε όμως να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Επιλέξαμε σχήματα που μπορούν να δώσουν προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε να αναδειχθούν στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο ενεργοί πολίτες με ισχυρό αυτοδιοικητικό και προοδευτικό λόγο και έργο, που δεν είναι πολιτικοί καριέρας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια μαζεύονται μόνο προβλήματα και το πολιτικό δυναμικό δεν δίνει λύσεις: Fly Over χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασμό, καθυστέρηση Μετρό, Ανάπλασης ΔΕΘ και Μουσείου Ολοκαυτώματος, ακύρωση Εμπορευματικού Κέντρου και Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου, ιδιωτικοποίηση απορριμμάτων, απουσία ηλεκτροκίνησης και ανακύκλωσης. Πολλά πρέπει να αλλάξουν στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια. Για αυτό απαιτούνται αυτοδιοικητικά στελέχη που δεν δεσμεύονται από κομματικές ταυτότητες.

Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος:

https://www.makthes.gr/sokratis-famellos-sti-mtk-i-kyvernisi-echei-ektethei-pollaplos-molis-ena-mina-meta-tis-ekloges-660530

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ