ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/10/2023

Σ. Φάμελλος: Υποχρέωσή μας να καταθέσουμε μια νικηφόρα κυβερνητική πρόταση

Σ. Φάμελλος: Υποχρέωσή μας να καταθέσουμε μια νικηφόρα κυβερνητική πρόταση



Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει υποχρέωση έναντι της ελληνικής κοινωνίας, της πατρίδας μας, και κύρια της νέας γενιάς να καταθέσει μια νικηφόρα κυβερνητική πρόταση και διέξοδο για το μέλλον της Ελλάδας…Μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο απαιτείται και πολιτική ανάλυση και πολιτική σύνθεση για τη νέα μας ταυτότητα. Για ένα κόμμα που θα είναι αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό. Που θα είναι, παράλληλα, κυβερνητικό αλλά και γειωμένο στην κοινωνία, που θα δίνει κυβερνητική διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Τις πολιτικές μας θέσεις θα τις διαμορφώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενσωματώνοντας τα νέα μέλη στην κομματική ζωή. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη συλλογικότητα, μέσα από την κοινή δράση και τη συνδιαμόρφωση θέσεων. Όχι κοιτάζοντας προς τα μέσα αλλά προς την κοινωνία», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο.

Αναφέρεται ακόμη στα πολιτικά συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ειδικά του δεύτερου γύρου: «φάνηκε ότι οι πολίτες ψάχνουν διέξοδο από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη και κοιτούν προς τον προοδευτικό χώρο. Οι πολίτες μετέτρεψαν κυριολεκτικά σε ανατροπή (π.χ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) τη ρωγμή που διαφάνηκε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εξέφρασαν την αντίδραση και την καταδίκη επιλογών που στήριζε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και διοικήσεων που δεν είχαν να επιδείξουν έργο…. Οι πολίτες μάς έδειξαν πώς ανατρέπεται το καθεστώς και η οικογενειοκρατία Μητσοτάκη».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό για το 2024 σχολιάζει πως: «επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ταξική, μεροληπτική και άδικη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Κεντρική ιδέα του προϋπολογισμού του κ. Μητσοτάκη είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, συνέχεια δηλαδή της άδικης αναδιανομής εισοδήματος και περιουσίας… Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει πως η κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια ένα δημοσιονομικό μοντέλο πλεονασμάτων που επιβάλλεται ευρωπαϊκά, χωρίς να διατυπώνει ουσιαστική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πρόταση για την Ελλάδα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άφησε ως παρακαταθήκη τις δημοσιονομικές και όχι μόνο προϋποθέσεις για μια συμπεριληπτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και περιφερειακή διάσταση».

Απαντά τέλος σε όσους μιλούν για κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέσω της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, και της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας: «μιλάμε ξεκάθαρα για ένα οικολογικό, δημοκρατικό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων προφανώς και είναι για εμάς ταυτοτικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την απλή αναλογική έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση συνεργασίας προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα… Συνεργασία για εμάς σημαίνει να λαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για ζητήματα που αφορούν τον προοδευτικό χώρο και είναι σημαντικά για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα. Αυτό κάναμε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου στηρίξαμε προοδευτικές υποψηφιότητες, χωρίς κομματικούς εγωισμούς από τη μεριά μας, και είχαμε και θετικά αποτελέσματα. Το ότι είμαστε θετικοί στη συνεργασία και στην κοινή δράση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, Αυτοδιοίκησης, δεν σημαίνει ότι έχει ανοίξει κάποια συζήτηση για συμπόρευση ή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ή σε εθνικές εκλογές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύεται:

Η κυβέρνηση φέρνει τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Πώς εκτιμάτε τις προτεραιότητές της και τι να περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά το επόμενο διάστημα;

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ταξική, μεροληπτική και άδικη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Κεντρική ιδέα του προϋπολογισμού του κ. Μητσοτάκη είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, συνέχεια δηλαδή της άδικης αναδιανομής εισοδήματος και περιουσίας. Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει πως η κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια ένα δημοσιονομικό μοντέλο πλεονασμάτων που επιβάλλεται ευρωπαϊκά, χωρίς να διατυπώνει ουσιαστική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πρόταση για την Ελλάδα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άφησε ως παρακαταθήκη τις δημοσιονομικές και όχι μόνο προϋποθέσεις για μια συμπεριληπτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και περιφερειακή διάσταση.

Προϋποθέσεις που ήταν αποτέλεσμα θυσιών όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπως η ρύθμιση του χρέους, τα χαμηλά επιτόκια, το πλεόνασμα, η μείωση της ανεργίας και τα συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης μάς επιστρέφει σε υπέρογκη αύξηση του δημοσίου χρέους και σε λογικές λιτότητας, ενώ υπάρχει άλλος δρόμος, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2022, για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, παρά τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, λόγω της ακραίας ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και στην ενέργεια και στα καύσιμα, η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός για το 2024.

Επιλέγει να μην ελέγχει και να μην περιορίζει την αισχροκέρδεια, να μην φορολογεί υπερκέρδη στην ενέργεια και στη διύλιση πετρελαίου και να κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον πληθωρισμό απληστίας, για τον οποίο μιλά πλέον όλη η Ευρώπη. Όλες αυτές οι αδυναμίες του προσχεδίου προϋπολογισμού έχουν ήδη αναδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτήν την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής και θα αποτελέσουν πυρήνα της πολιτικής μας δράσης μέχρι τα Χριστούγεννα. Δράσης που θα ξεπεράσει τα όρια της Βουλής αφού θα συναντηθούμε με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ώστε να μεταφέρουμε τη δική τους πρόταση στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά και να αποκαλύψουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μπρα ντε φερ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλήσατε για «εξοβελισμό» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση των εν λόγω πόρων;

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που πρέπει να καθιστά την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει την πρόταση για ένα ισχυρό κεντρικό σχέδιο και ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος, την κλιματική κρίση, την ψηφιακή μετάβαση και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Που θα δημιουργεί μέλλον και προοπτική για τους νέους ανθρώπους, πλουραλισμό στην οικονομία και θα μειώνει τις ανισότητες.

Και βέβαια διαφανή διαχείριση με όλα τα στοιχεία σε διακομματική επιτροπή της Βουλής. Ένα σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται εν γένει τους χρηματοδοτικούς πόρους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και προτεραιότητες, ευκαιριακά και με αδιαφάνεια, σε φίλους και εκλεκτούς. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία σχετικά με τον προσανατολισμό των δανείων και χρηματοδοτήσεων μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 86% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε 36 μόνο επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν στην ουσία εκτός της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, κάτι που τις καθιστά και λιγότερο ανταγωνιστικές και βιώσιμες στο μέλλον.

Από την άλλη, στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ δείχνουν ότι μόνο 2,5 δισ. ευρώ είναι οι πραγματικές πληρωμές, 8% είναι η πραγματική απορρόφηση, ενώ περίπου 4,5 δισ. ευρώ είναι οι λιμνάζοντες πόροι. Δυστυχώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπηρετεί την προτεραιότητα αναδιανομής της κυβέρνησης Ν.Δ. με την οποία οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Τα χαμηλότοκα δάνεια δε του Ταμείου κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση σε δανεισμό και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενισχύουν άρα την κερδοφορία λίγων και κολλητών (επιχειρήσεων), αντί να ενισχύουν τις επενδύσεις, ενώ ο φθηνός δανεισμός λείπει από την αγορά.

 

Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρόσφεραν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα. Ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο φάνηκε ότι οι πολίτες ψάχνουν διέξοδο από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη και κοιτούν προς τον προοδευτικό χώρο. Οι πολίτες μετέτρεψαν κυριολεκτικά σε ανατροπή (π.χ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) τη ρωγμή που διαφάνηκε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εξέφρασαν την αντίδραση και την καταδίκη επιλογών που στήριζε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και διοικήσεων που δεν είχαν να επιδείξουν έργο. Δεν μιλάμε, φυσικά, για θετικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά για θετική πολιτική εξέλιξη της δεύτερης Κυριακής. Με θετικά παραδείγματα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης μετά από μια διπλή ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχουμε ευθύνη για την καθυστέρηση στη δουλειά μας στην Αυτοδιοίκηση και για την απουσία γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία, όπως και για τα αδύναμα αυτοδιοικητικά σχήματα. Μετά το μήνυμα των πολιτών, εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο προσώπων. Οι πολίτες μάς έδειξαν πώς ανατρέπεται το καθεστώς και η οικογενειοκρατία Μητσοτάκη.

 

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας; Υπάρχουν στελέχη που προέταξαν την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Την καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σε όσους μιλούν για κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., την έδωσαν η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μιλάμε ξεκάθαρα για ένα οικολογικό, δημοκρατικό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων προφανώς και είναι για εμάς ταυτοτικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την απλή αναλογική έχει εδώ και καιρό καταθέσει πρόταση συνεργασίας προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν αυτό που δεν ψήφισε την απλή αναλογική στη Βουλή. Συνεργασία για εμάς σημαίνει να λαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες για ζητήματα που αφορούν τον προοδευτικό χώρο και είναι σημαντικά για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα. Αυτό κάναμε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου στηρίξαμε προοδευτικές υποψηφιότητες, χωρίς κομματικούς εγωισμούς από τη μεριά μας, και είχαμε και θετικά αποτελέσματα. Το ότι είμαστε θετικοί στη συνεργασία και στην κοινή δράση, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, Αυτοδιοίκησης, δεν σημαίνει ότι έχει ανοίξει κάποια συζήτηση για συμπόρευση ή κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές ή σε εθνικές εκλογές.

 

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος παραμένει βαρύ, ειδικότερα μετά την Πολιτική Γραμματεία. Τι πρέπει να κάνει το κόμμα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας που να εξασφαλίζει τη συνοχή και ποιος εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του συνεδρίου;

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε μεταβατική και «μετατραυματική» περίοδο, καταφέραμε να ολοκληρωθεί η εκλογή προέδρου με πολύ μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα έγινε με επιτυχία το συνέδριο και είχαμε πλήρη και ουσιαστική εκπροσώπηση και δράση μέσα και έξω από τη Βουλή. Είναι προφανές ότι θα χρειαστούμε χρόνο για να επιτευχθούν και η ενότητα και η συλλογικότητα. Και αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, πρώτα από όλα τα στελέχη, γιατί η ενότητα και η συλλογικότητα δεν απαγγέλλονται αλλά επιτυγχάνονται με τη στάση και τη δουλειά όλων μας. Κρίσιμος παράγοντας για την ταυτότητα και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χρειάζεται επανεκκίνηση αφού εντοπίσει τα αίτια της ήττας και τις πραγματικές του αδυναμίες. Μέχρι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο απαιτείται και πολιτική ανάλυση και πολιτική σύνθεση για τη νέα μας ταυτότητα. Για ένα κόμμα που θα είναι αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό. Που θα είναι, παράλληλα, κυβερνητικό αλλά και γειωμένο στην κοινωνία, που θα δίνει κυβερνητική διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Τις πολιτικές μας θέσεις θα τις διαμορφώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενσωματώνοντας τα νέα μέλη στην κομματική ζωή. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη συλλογικότητα, μέσα από την κοινή δράση και τη συνδιαμόρφωση θέσεων. Όχι κοιτάζοντας προς τα μέσα αλλά προς την κοινωνία. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει υποχρέωση έναντι της ελληνικής κοινωνίας, της πατρίδας μας, και κύρια της νέας γενιάς να καταθέσει μια νικηφόρα κυβερνητική πρόταση και διέξοδο για το μέλλον της Ελλάδας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ