ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/11/2023

Την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Ρ. ΔούρουΤη συστηματική υποβάθμιση από την κυβέρνηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, έφεραν, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Δυτικής Αθήνας Ρένας Δούρου, 19 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτησή τους στη Βουλή. “Τελευταίο δείγμα αυτής της εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, το γεγονός ότι μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη του εμβολιασμών, η κυβέρνηση μετακινεί νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψει κενά στο νοσοκομείο Αττικόν” παρατηρούν.

Αντιδρώντας σε αυτές τις μεθοδεύσεις ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ κατήγγειλε “την αιφνιδιαστική και χωρίς σχεδιασμό απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στο Αττικό Νοσοκομείο από 8/11/23. Πιο συγκεκριμένα, μετακινούνται εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, επτά άτομα από τα Κ.Υ. Περιστερίου 1ο και 2ο, ένα άτομο από το Κ.Υ. Αιγάλεω και ένα άτομο από το Κ.Υ. Χαϊδαρίου. Ο Σύλλογος κατήγγειλε παράλληλα “το γεγονός ότι μετακινείται μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού από Κέντρα Υγείας που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασφαλισμένους, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας” και υπογράμμισε ότι η “Π.Φ.Υ. πρέπει να γίνει ο πυλώνας που θα στηρίξει το ΕΣΥ, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία από τον όγκο των εκτάκτων περιστατικών”.

Οι βουλευτές θυμίζουν ότι σε αντίθεση με τις πολιτικές στήριξης της ΠΦΥ από την κυβέρνηση Τσίπρα και την Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής (είχε εντάξει την χρηματοδότηση με 50 εκατομμύρια ευρώ της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) της χώρας), η αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το τέλος θητείας της πολιτικά ομογάλακτης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκει δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, υποβαθμισμένα, απαξιωμένα, χωρίς προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια πανδημίας έχουν καταδείξει την ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ και ισχυρή ΠΦΥ.

Ειδικότερα, θυμίζουν ότι σε αντίθεση με τη Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, που κατά τη θητεία της απορρόφησε 9 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ, η σημερινή δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δεξιές κυβερνήσεις Μητσοτάκη, δεν αξιοποίησε τα 41 εκατομμύρια ευρώ για τις κρίσιμες για το δημόσιο σύστημα υγείας, προσλήψεις, διακόπτοντας το έργο στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι και η προϋπόθεση για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι βουλευτές αφού παρατηρούν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι προϋπόθεση για ισχυρό ΕΣΥ και αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενειών, κάτι που αποδείχθηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας Covid19, προσθέτουν ότι σήμερα οι δομές της ΠΦΥ στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας καλύπτουν την ανάγκη πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες, αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας. Ωστόσο σήμερα προκύπτει σοβαρή υπο-χρηματοδότηση των συγκεκριμένων Προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Σε αυτή τη βάση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουν σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στη Δυτική Αθήνα, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αριθμητική ανάπτυξη των ΤΟΜΥ πανελλαδικά, αν θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες προσλήψεις σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, όπως ζητά ο σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ για να καταστεί η ΠΦΥ πυλώνας στήριξης του ΕΣΥ, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία από τον όγκο των εκτάκτων περιστατικών. Θέτουν το ερώτημα πόσες και ποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) από εκείνες που λειτουργούσαν και χρηματοδοτούσε η Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, λειτουργούν και χρηματοδοτούνται σήμερα μετά από 4 χρόνια από τη νυν Διοίκηση. Τέλος, ζητούν να μάθουν τους λόγους της υπο-χρηματοδότησης από τα προγράμματα επιχορήγησης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) 1ης και 2ης ΥΠΕ που αφορούν στην Αττική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Υποβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Αθήνα

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω και τις τρεις ΤΟΜΥ, όπως και σε παλιότερες επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ του Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Πετρούπολης, διαπιστώσαμε την εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τελευταίο δείγμα αυτής της εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, το γεγονός ότι μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη του εμβολιασμών, η κυβέρνηση μετακινεί νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψει κενά στο νοσοκομείο Αττικόν.

Αντιδρώντας ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ κατήγγειλε “την αιφνιδιαστική και χωρίς σχεδιασμό απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στο Αττικό Νοσοκομείο από 8/11/23. Πιο συγκεκριμένα, μετακινούνται εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, επτά άτομα από τα Κ.Υ. Περιστερίου 1οκαι 2ο, ένα άτομο από το Κ.Υ. Αιγάλεω και ένα άτομο από το Κ.Υ. Χαϊδαρίου. Κατήγγειλε παράλληλα “το γεγονός ότι μετακινείται μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού από Κέντρα Υγείας που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασφαλισμένους, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας” και υπογράμμισε ότι η “Π.Φ.Υ. πρέπει να γίνει ο πυλώνας που θα στηρίξει το ΕΣΥ, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία από τον όγκο των εκτάκτων περιστατικών”.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 προέβη στη θεμελίωση μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό διαχρονικό έλλειμμα που υπήρξε από την ίδρυση του ΕΣΥ και αφορά στη δημιουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αστικού τύπου, τις ΤΟΜΥ.
Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών στήριξης της ΠΦΥ, η αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το τέλος θητείας της πολιτικά ομογάλακτης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκει δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, υποβαθμισμένα, απαξιωμένα, χωρίς προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια πανδημίας έχουν καταδείξει την ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ και ισχυρή ΠΦΥ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, υπενθυμίζεται ότι στο «ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ» 2014-2020 η Διοίκηση της ‘Δύναμης Ζωής’ στην Περιφέρεια Αττικής είχε εντάξει την χρηματοδότηση με 50 εκατομμύρια ευρώ της λειτουργίας 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) της χώρας. Η Διοίκηση της ‘Δύναμης Ζωής’ απορρόφησε στη διάρκεια της θητείας της, 9 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ, σε αντίθεση με τη νυν δεξιά Διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία, λειτουργώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τις δεξιές κυβερνήσεις Μητσοτάκη, δεν αξιοποίησε τα 41 εκατομμύρια ευρώ για τις κρίσιμες για το δημόσιο σύστημα υγείας, προσλήψεις, διακόπτοντας το έργο στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι και η προϋπόθεση για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ειδικότερα, οι δύο Πράξεις (μία για κάθε ΥΠΕ) εντάθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020» κατόπιν της με Κωδικό Πρόσκλησης ΑΤΤ089/16.1.2019 για την υποβολή προτάσεων σε αυτό και με ημερομηνίες έναρξης την 1η.02.2019 για την 1η ΥΠΕ και την 21η.01.2019 για την 2η ΥΠΕ και με κοινή ημερομηνία λήξης την 31η.12.2023. Τα συνολικά προβλεπόμενα ποσά επιχορήγησης των Πράξεων ανέρχονται σε 22.033.556 ευρώ για τις ΤΟΜΥ της 1ης ΥΠΕ και σε 27.541.946 ευρώ για τις ΤΟΜΥ της 2ης ΥΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ.gov.gr» του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://anaptyxi.gov.gr), οι σχετικές πληρωμές μέχρι σήμερα, ανέρχονται σε 9.096.732 ευρώ (ποσοστό απορρόφησης 41.29%) για τις ΤΟΜΥ της 1ης ΥΠΕ και 10.103.497€ (ποσοστό απορρόφησης 36.68%) για τις ΤΟΜΥ της 2ης ΥΠΕ.
Επειδή η στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί προϋπόθεση για ισχυρό ΕΣΥ,
Επειδή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενειών, κάτι που αποδείχθηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας Covid19.
Επειδή οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας καλύπτουν την ανάγκη πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες, αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας,
Επειδή από τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει σοβαρή υπο-χρηματοδότηση των συγκεκριμένων Προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς το ποσό των πληρωμών ανέρχεται μόλις στο 18%, ενώ έχουμε υπερβεί το χρονικό μέσο των Προγραμμάτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ στη Δυτική Αθήνα;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αριθμητική ανάπτυξη των ΤΟΜΥ πανελλαδικά;
3. Θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες προσλήψεις σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, όπως ζητά ο σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ για να καταστεί η ΠΦΥ πυλώνας στήριξης του ΕΣΥ, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία από τον όγκο των εκτάκτων περιστατικών;
4. Πόσες και ποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) λειτουργούσαν και χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια Αττικής κατά την έναρξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας και πόσες και ποιες λειτουργούν και χρηματοδοτούνται σήμερα μετά από 4 έτη ;
5. Ποιοι είναι οι λόγοι για την υπο-χρηματοδότηση από τα προγράμματα επιχορήγησης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) 1ης και 2ης ΥΠΕ που αφορούν στην Αττική ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αχτσιόγλου Έφη
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
Ηλιόπουλος Όθων
Κόκκαλης Βασίλης
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παππάς Νίκος
Πούλου Παναγιού
Τζάκρη Θεοδώρα
Φερχάτ Οζγκιουρ
Χρηστίδου Ραλλία

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ