14/02/2024

Ρ. Δούρου: Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά

Η Ρένα Δούρου στην Ολομέλεια της Βουλής για τα ίσα δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου στο γάμο, την γονεϊκότητα και τα δικαιώματα των παιδιών

“Ψηφίζουμε το αυτονόητο”, για τη δυνατότητα να “απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου στο γάμο και την γονεϊκότητα, όχι μόνο την τεκνοθεσία, αλλά και το δικαίωμα των παιδιών να αναγνωρίζονται και οι δύο γονείς του ως γονείς”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου στην ομιλία της στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την “Ισότητα στον πολιτικό γάμο”. “Η υπόθεση της προστασίας της ομόφυλης οικογένειας στην Ελλάδα δεν τελειώνει σήμερα. Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα στοιχειώδη και τα αδιαπραγμάτευτα. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, όλες, όλ@”.

“Εμείς μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα που δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Που δεν ακολουθούν τάσεις ή ρεύματα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, το 1981, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του Φρανσουά Μιτεράν, στη Γαλλία, ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, κορυφαία προσωπικότητα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και της νομικής επιστήμης, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, δεν θα καταργούσε τη θανατική ποινή, δεν θα πήγαινε κόντρα στους συμπολίτες του που ήσαν πλειοψηφικά υπέρ αυτής της βαρβαρότητας”.

Ψηφίζουμε τα στοιχειώδη στα οποία η ΝΔ ήταν αντίθετη από το 2015 ως το 2019

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Ρ. Δούρου θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ψηφίζει τα στοιχειώδη, “αυτά που εσείς ως ΝΔ ήσασταν αντίθετοι σε όλα τα σχετικά νομοσχέδια που ήρθαν στην Βουλή από το 2015 έως και το 2019”.

“Εμείς ψηφίζουμε για τη συμπερίληψη, η οποία σε αντίθεση με εσάς, αποτελεί καταστατική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ψηφίζουμε για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που εσείς συστηματικά περιφρονείτε και την περιφρονήσατε και στην Επιτροπή της Βουλής,

απορρίπτοντας όλες τις σημαντικές προτάσεις για την βελτίωση αυτού του νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι οργανώσεις της αλλά και η Διεθνής Αμνηστία και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα αυτά”, είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο είναι “ανεπαρκές”. “Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οι οργανώσεις της δεν είναι πολύχρωμη διακόσμηση και δεν προσφέρεται για πολύχρωμα πρωτοσέλιδα ότι η Ελλάδα έγινε η επόμενη χώρα στην οποία αναγνωρίστηκε ο γάμος ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, που ήδη υφίστανται σε πολλές χώρες της Ευρώπης”, συνέχισε.

Οι 3 παραλείψεις της κυβέρνησης που μαρτυρούν την περιφρόνηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένες παραλείψεις που “αποφάσισε η κυβέρνηση δείχνοντας αδιαφορία και περιφρόνηση προς την ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα.

Πρώτον δεν αντικατέστησε στο νσχ την αναφορά σε “ομόφυλα” με την έκφραση “πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου”, δηλαδή από το “ΛΟΑΤΚΙ”, η κυβέρνηση σταμάτησε στο Λ και το Ο! Ξέχασε δηλαδή τελείως το Τ, τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας και αγνοεί συστηματικά τα κουίρ και τα ίντερσεξ άτομα! Δεύτερον βάζει τους γονείς να υιοθετήσουν τα παιδιά τους αντί να θεσπίσει το τεκμήριο γονεϊκότητας, αναγκάζοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια με υπάρχοντα παιδιά να κινήσουν την βαριά δικαστική διαδικασία της τεκνοθεσίας! Και τρίτον αποκλείει τα μελλοντικά έγγαμα ζευγάρια είτε γυναικών είτε ανδρών από την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ενώ την επιτρέπει στα ετερόφυλα υπογόνιμα ζευγάρια! Αποδεχόμενη υποκριτικά την αναγνώριση των παιδιών που γεννιούνται στο εξωτερικό με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”.

Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι η παρότρυνση του Πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν, “να πάνε για καφέ” για να μην το ψηφίσουν καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης παραμένει στη θέση του παρότι έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, μαρτυρούν την περιφρόνηση και την απαξίωση της κυβέρνησης προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

“Σε 4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές και η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές είναι το κρίσιμο, το κορυφαίο διακύβευμα, ειδικά σήμερα που όλες οι έρευνες δείχνουν την ακροδεξιά να καλπάζει στην Ευρώπη. Στη χώρα μας έχουμε μια κυβέρνηση που δίνει το παράδειγμα της αποχής των βουλευτών της. Δεν είναι μια απλή αντίφαση. Είναι πολιτική επιλογή”.

Ο Πρωθυπουργός βάζει πάνω από όλα την πολιτική του ηγεμονία

“Ο κ. Πρωθυπουργός βάζει την πολιτική του στρατηγική, την πολιτική του ηγεμονία πάνω από όλα και το σημερινό νομοσχέδιο δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να σβήσει αυτή την επιχείρηση εργαλειοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον ίδιο”.

Ο κ. Μητσοτάκης “θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”. Αφενός “θέλει να εκπέμψει προοδευτικό προφίλ εκτός συνόρων και αφετέρου να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του, χαϊδεύοντας τους ομοφοβικούς εκφραστές του χθες, τους υπέρμαχους του συνθήματος “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. Όμως “το ευρωπαϊκό προφίλ του κ. Μητσοτάκη έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από το πρόσφατο ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον τρόπο που το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας, με επίκεντρο τον ίδιο υπονομεύει, απομειώνει το κράτος δικαίου”.

Παρατήρησε μάλιστα με αφορμή τον χαρακτηρισμό “ανθέλληνες” που απευθύνει η κυβερνητική πλευρά στους ευρωβουλευτές που ψήφισαν το Ψήφισμα της Ευρωβουλής, ότι αυτός είναι “τίτλος τιμής για εμάς γιατί την ίδια κατηγορία απηύθυνε αυτός ο ίδιος πολιτικός χώρος όταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής του Συνασπισμού τότε, έφερνε στην Ευρωβουλή τα κακώς κείμενα και τα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας”.

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI