15/02/2024

Ρ. Σβίγκου: Κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η ισότητα όλων στο γάμο

Σημεία από τη συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον ρ/σ «FLASH 99,4» (Β. Στολάκης)

«Μετά από μια δύσκολη περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει στην κοινωνία και διοργάνωσε γύρω στις εξακόσιες εκδηλώσεις και προσυνεδριακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 99,4» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλαμε οι εκδηλώσεις μας να είναι ανοικτές. Να μην αφορούν μόνο ένα κύκλο μελών του κόμματος, αλλά να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτόν τον ανοικτό διάλογο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «έχουνε γραφτεί ανακρίβειες και ψεύδη περί αποχωρήσεων, πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη συνεδρίαση». Ανέφερε ότι «αποφασίστηκε η μετάθεση των εκλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών, για δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα υβριδικής συμμετοχής».

Σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη με την ομιλία του Προέδρου του κόμματός του Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε ότι σε αυτό «θα κληθούν συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς», στο πλαίσιο της «επανασύνδεσης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, στην Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στους επιστημονικούς φορείς». Και συμπλήρωσε ότι «αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται με τα αναπτυξιακά συνέδρια, τα οποία πήγαν πολύ καλά, και η προσπάθειά μας θα ενταθεί και μετά το συνέδριο, στο οποίο θα πάρουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «ο κόσμος ο οποίος στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και μας γύρισε την πλάτη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ μάχιμο, πιο αξιόπιστο και πιο ανανεωμένο, με ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο το οποίο θα δίνει λύσεις στην καθημερινότητά τους».

Σχετικά με τη μάχη των ευρωεκλογών, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα τη δώσει με όλες του τις δυνάμεις, για να αποδοκιμαστεί ξεκάθαρα η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και για να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη». Όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες για το μέλλον μιας Ευρώπης που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, την ώρα που αυξάνονται οι δυνάμεις της ακροδεξιάς». Για αυτό, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή αριστερά, έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν φωνή».

Τέλος, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα όλων στο γάμο, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι συντεταγμένη στη βουλή», υπενθυμίζοντας ότι «είναι το κόμμα το οποίο είχε καταθέσει δύο φορές νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, με τις υπογραφές του συνόλου των βουλευτών του», συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό βήμα προς την ισότητα, ένα σημαντικό βήμα κατοχύρωσης ίσων δικαιωμάτων για όλους και για όλες, ένα ζήτημα Δημοκρατίας».

Αντίθετα, υπογράμμισε «τη δυσκολία που έχει ο Κ. Μητσοτάκης να επιβληθεί στο εσωτερικό της Ν.Δ.». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «απορώ πώς είναι δυνατόν, σήμερα που θα μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης στην Ολομέλεια, να τον χειροκροτούν οι υπουργοί και οι βουλευτές του και στη συνέχεια να απέχουν και να καταψηφίζουν». Και κατέληξε τονίζοντας ότι, «όταν ο πρωθυπουργός ανέχεται υπουργούς του να λένε ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, ή όταν προτρέπει τους βουλευτές του να πάνε να πιούνε καφέ την ώρα της ψηφοφορίας, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν θέλει να τα χαλάσει στο εσωτερικό της παράταξής του με τον κύριο Σαμαρά».