21/02/2024

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα, 21/2/2024 εκπροσωπώντας το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ως πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η Φωτεινή Κούβελα παρευρέθηκε στην προειδοποιητική στάση Εργασίας του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και στην μετέπειτα συνάντηση του Συλλόγου και των εργαζομένων ΙΔΟΧ με την νέα Γενική Γραμματέα Ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Ζέφη Δημαδάμα καθώς και τον Δ/ντη του γραφείου της υπουργού.

Στη συνάντηση, ανέφερε την α​νάγκη της μονιμότητας, της στήριξης και της επέκτασης των δομών και υπηρεσιών που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητήριου Ισότητας και του Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας, τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών με επαρκή και μόνιμο προσωπικό, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στις/στους εργαζόμενες-ους, όπως ορίζεται από την εργασιακή νομοθεσία καθώς και τη μονιμοποίησή των συναδελφισσών -ων ΙΔΟΧ.

Τα παραπάνω, που είναι τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες με την σημερινή κινητοποίηση τους, μας απασχόλησαν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προκειμένου να σταματήσει η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων που προκαλείται με το πέρας του ευρωπαϊκού προγράμματος, νομοθετήσαμε , το 2019, τη μονιμότητα των δομών και των εργαζομένων σε αυτές μέσα από τη σταθερή χρηματοδότηση τους από τούς εθνικούς πόρους, όπως, επίσης και την ένταξη αυτών των υπηρεσιών και των εργαζομένων στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας.

Δυστυχώς, οι συνεχείς αλλαγές στα υπουργεία, η ουσιαστική κατάργηση της ΓΓΙΦ μαζί με την πολιτική αδιαφορία της κυβέρνησης να στηρίξει επί της ουσίας πολιτικές ισότητας και κυρίως σε ότι αφορά την έμφυλη βία οδήγησαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση με θύματα τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Η δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών στο ζωτικής σημασίας αίτημα τους για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μέχρι το τέλος του μήνα μένει να εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Επίσης, αναμένουμε την απάντηση στη σχετική αναφορά της Βουλεύτριας Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενας Ακρίτα, προς το Προεδρείο της Βουλής για την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Παρακολουθούμε και στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων μέχρι να δοθεί σε αυτά ουσιαστική λύση.