22/02/2024

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση έκανε «κουρελού» τους ποινικούς κώδικες με την 17η τροποποίηση από το 2019

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξίωσε συλλήβδην τα μέλη και το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών-Το ν/σ καταστρατηγεί βασικά ατομικά δικαιώματα-Αναγκαία η νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας

“Η αυστηρότητα των νόμων καθιστά αδύνατη την εφαρμογή τους”, είχε πει ο, Μοντεσκιέ και αυτό μας προσδιόρισε ως νομικούς μετά τον γαλλικό διαφωτισμό και δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας κωδίκων σε ένα ενιαίο συνεκτικό κείμενο διατάξεων. Το λέω γιατί σήμερα έχουμε την 17η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων από το 2019, οι οποίοι έχουν γίνει “κουρελού”, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Νομοθετείτε με το μάτι στα πρωτοσέλιδα και το αυτί στις ειδήσεις των οκτώ. Ετσι ούτε καλή ούτε αποτελεσματική νομοθέτηση υπάρχει”, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος. Και συνέχισε:

“Λειτουργεί η στατιστική υπηρεσία στο υπ. Δικαιοσύνης; Έχετε στοιχεία ή παίρνετε αποφάσεις με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Μας είπε ο υπουργός ότι δεν έκανε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γιατί προηγούμενες επιτροπές, οι “καθηγητάδες” λειτουργούσαν για ίδιο όφελος. Απαξιώσατε συλλήβδην και το έργο τους και την επιστημονική αξία των μελών τους. Η επιλογή σας είναι να διαβουλεύεσθε μονομερώς με τους μετακλητούς στο υπουργείο σας”, σημείωσε. .

Αναφερόμενος σε διατάξεις του ν/σ, παρατήρησε:

- Αυξάνετε το όριο καθείρξεων από 15 στα 20 έτη καθώς και τα αδικήματα που επισύρουν ισόβια κάθειρξη, περιορίζετε το δικαίωμα στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής και έτσι μειώνεται την εμπιστοσύνη στους δικαστές.

- Με τις τη μερική έκτιση ποινών θα αυξηθούν οι κρατούμενοι που σήμερα είναι πάνω 11.000.Μόλις εγκαινιάστηκαν, μετά από 20 χρόνια, οι φυλακές στη Δράμα, δυναμικότητας 600 κρατουμένων αλλά είναι μια προσωρινή ανάσα.

- Περιορίζετε την προνομιακή αντιμετώπιση που οφείλουν να έχουν οι ανήλικοι και οι μετέφηβοι. αντί να ενισχύσετε τις υποστηρικτικές δομές

- Για πολλοστή φορά καταθέσαμε την τροπολογία για νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Θέλουμε να προσδιοριστεί το έγκλημα με βάση τα έμφυλα χαρακτηριστικά. Είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης να την απορρίπτει αλλά είναι και πάγια η πεποίθησή μας ότι είναι ο τρόπος για να αναδειχθεί αυτό το στίγμα να δολοφονούνται γυναίκες για το φύλο τους.

- Προτείνουμε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου και στα μονομελή πλημμελειοδικεία, για αδικήματα για τα οποία απειλείται με ποινή έκτισης στις φυλακές. Είναι αδιανόητο να μην έχουν δικηγόρο.

- Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την παρεπόμενη ποινή της δήμευσης στο έγκλημα του εμπρησμού δασών. Και δεν έχετε πει κουβέντα. Επίσης δεν είναι κατανοητή η προσπάθεια προστασίας ή εξυπηρέτησης των αστυνομικών-προανακριτικών υπαλλήλων, να μην υφίστανται την βάσανο τη αποδεικτικής διαδικασίας στο ακροατήριο.

“Παρατηρούμε αλόγιστη τροποποίηση διατάξεων βασικών νομοθετημάτων που έχουν σχέση με τον πυρήνα ατομικών δικαιωμάτων. Το κράτος επιφυλάσσει το μονοπώλιο τη βίας. Και το ποινικό δίκαιο είναι ο σκληρός του πυρήνας. Και οφείλουμε ως νομοθέτες να δώσουμε εχέγγυα ώστε η απόλυτη ισχύς του κράτους να μην καταστρατηγήσει τα βασικά ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Και δυστυχώς το ν/σ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση”, κατέληξε.