06/03/2024

Θ. Ξανθόπουλος για ιδιωτικά ΑΕΙ: Η κυβέρνηση της ΝΔ σε πείσμα της κοινής λογικής καταστρατηγεί βάναυσα το Σύνταγμα που έχουμε ορκιστεί να φυλάττουμε

“Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ένας τύπος, όπως ακούστηκε πριν λίγο, διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας”, είπε στη αρχή της ομιλίας του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, απαντώντας σε όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερία’. Και συνέχισε: “Το δημοψήφισμα ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης ενός καθημαγμένου λαού που θέλησε να εκφράσει την ελπίδα του για μια νέα προοπτική. Αυτό διαπραγματεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και φέραμε ένα μνημόνιο που δεν ήταν ιδιοκτησία μας αλλά το θέσαμε στη κρίση του λαού. Και κατόρθωσε η χώρα, επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, να βγει από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια, με ρυθμισμένο τον οδικό χάρτη του χρέους, με 37 δις απόθεμα. Αυτή είναι η πολιτική πατριωτική στάση της κυβέρνησης μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι”.

Μιλώντας στη συνέχεια επί της ουσίας της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ν/σ της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υπογράμμισε: ”Θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να θέσω το ερώτημα που είναι ο πυρήνας της συζήτησης: Τηρούμε ή παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος αναφέρει: Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ με πλήρη αυτοδιοίκηση”. Με την επιλογή σας έχετε το φοβερό προνόμιο να καταστρατηγείτε και τις 3 προϋποθέσεις του άρθρου. Τις ανατρέπετε ευθέως σε πείσμα της κοινής λογικής”.

“Το Σύνταγμα μας δεσμεύει όλους. Είναι ένα πλαίσιο αρχών με το οποίο πορευόμαστε ως πολιτεία και κοινωνία. Επί του προφανούς δεν χρειάζεται ερμηνεία, έλεγαν οι Λατίνοι. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τις πιρουέτες λογικής με τις οποίες επιχειρείτε να μας πείσετε ότι υφίσταται ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής του Συντάγματος υπό το φως των νέων εξελίξεων και του ενωσιακού δικαίου. Και άκουσα και την κυνική ομολογία από πλευράς υπουργείου Παιδείας, ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε συνταγματική αναθεώρηση, ας το κάνουμε τώρα. Μα οι θεσμοί υπάρχουν ακριβώς για να τηρούνται. Αλλιώς, καταστρατηγώντας τους θεσμούς, παύει να υπάρχει το μεταπολιτευτικό συμβόλαιο και η βάση πάνω στα οποία κάνουμε αντιπαράθεση”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε μνεία της φράσης του κ. Νιάνα, κατά την συζήτηση του Συντάγματος του 1975, ότι “μόνο κρατική μπορεί να είναι η παιδεία δια τον φόβο των μπίζνες”, σημειώνοντας ότι και όσοι είχαν την συνταγματική πρωτοβουλία έβαλαν ως όριο να αποκλειστούν οι μπίζνες και κατέληξε: “Σήμερα συζητάμε κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να παραβιάσουμε τις διατάξεις του Συντάγματος. Έχουμε ορκισθεί να φυλάττουμε το Σύνταγμα. Καλούμαστε να τηρήσουμε το Σύνταγμα. Ουσιαστικά αναμετρόμαστε με την συνείδησή μας. Φανείτε γενναίοι Γιατί δεν κρίνεται αν θα έρθουν κάποιοι να επενδύσουν. Κρίνεται η αξιοπιστία του Συντάγματος και κυρίως η δική μας συνείδηση”, κατέληξε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης.