ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/03/2024

Β. Κόκκαλης σε Αυγενάκη: Να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Οινοποιείου Ραψάνης και την εξόφληση των παραγωγών

Β. Κόκκαλης σε Αυγενάκη: Να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Οινοποιείου Ραψάνης και την εξόφληση των παραγωγών



Να βρεθεί άμεσα λύση για την επαναλειτουργία του Οινοποιείου της Ραψάνης και την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών στους αμπελοκαλλιεργητές ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά, την επιστολή των αμπελουργών Ραψάνης, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Οινοποιείου Ραψάνης και τη διεκδίκηση οφειλόμενων ποσών από την εταιρεία Τσάνταλη.

Στην επιστολή, αναφέρεται ότι «Όλα αυτά τα χρόνια, η παραγωγή των ξακουστών αμπελώνων της Ραψάνης προωθούνταν στο οινοποιείο της εταιρείας Τσάνταλη, η οποία το είχε αγοράσει το 1991, από την τότε ΑΤΕ. Κι ενώ η συνεργασία της εταιρείας με τους αμπελουργούς της περιοχής ήταν υποδειγματική, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Έτσι, κάποιοι παραγωγοί πληρώθηκαν για τη σοδειά του ‘20, όλοι το 10% του 2021 και κανένας για τα σταφύλια του ‘22. Το ανησυχητικό είναι ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τσάνταλης, σταμάτησε τη λειτουργία του οινοποιείου το περασμένο καλοκαίρι, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να προωθήσουν σε άλλα οινοποιία τα σταφύλια.»

Επισημαίνεται από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Μιχάλη Κούρα, ότι εκτός από τις οφειλές της εταιρείας Τσάνταλη ύψους 650.000-700.000 ευρώ «δίχως σε αυτό να υπολογίζονται οι οφειλές που διεκδικούν κι άλλοι παραγωγοί του χωριού» μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή από την κλιματική κρίση και αρκετοί παραγωγοί «βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.»

Ζητείται να βρεθεί λύση για την εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από την εταιρεία Τσάνταλη και την επαναλειτουργία του οινοποιείου καθώς «Μόνο αυτό έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το σύνολο των σταφυλιών που παράγονται στις ζώνες ΠΟΠ.»​



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ