ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/03/2024

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον αντισυνταγματικό νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον αντισυνταγματικό νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ



Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΤΙΖΑ-Π.Σ. στην εφημερίδα Documento

Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει τον αντισυνταγματικό νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και θα υπερασπιστεί το άρθρο 16, σε πιθανή συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Documento.

Ως προς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε «το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν αλλά και εξωστρεφές, με σπουδές κύρους, με διεθνή δικτύωση και ισχυρή έρευνα. Με ενίσχυση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας. Όλα αυτά που η κυβέρνηση υποβαθμίζει για να δώσει «πελάτες» στα κολλέγια».

Ανέφερε επίσης «Κάναμε ότι ήταν δυνατό μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην κατατεθεί και να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο. Καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Όχι από αντιπολιτευτική τακτική αλλά γιατί είναι αντισυνταγματικό και ακραία άδικο. Και θα στηρίξουμε προσφυγές για τη μη εφαρμογή του. Όλα αυτά όμως απαιτούν και μία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα ανατρέψει την πολιτική Μητσοτάκη. Και σε αυτό το στόχο θα «μετρηθούν» οι προοδευτικές δυνάμεις και θα μας κρίνει και η κοινωνία».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως «για το έγκλημα των Τεμπών η κοινωνία διεκδικεί επιτακτικά δικαιοσύνη κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει την προσπάθεια με όλα τα μέσα, εντός και εκτός Ελλάδας, να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας».

Για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων απάντησε «Η παράνομη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε από την ευρωβουλευτή και υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ, κυρία Ασημακοπούλου, και αυτό μεταφέρει ξεκάθαρα την ευθύνη στη ΝΔ και στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Απαιτούμε απάντηση: ποιος διαχειρίστηκε τα προσωπικά δεδομένα απόδημων πολιτών και για ποιο λόγο αυτά αξιοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς; Πέρα από τις πιθανές ποινικές ευθύνες και την έρευνα Εισαγγελίας και Ανεξάρτητης αρχής, υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας πως «Η κυβέρνηση ευθύνεται για το ράλι τιμών και τον πρωταθλητισμό ακρίβειας στο ρεύμα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα την τελευταία τετραετία. Πρόσφατα αποκαλύψαμε ότι δεν θα επιβάλλει η κυβέρνηση φόρο στα υπερκέρδη διυλιστηρίων του 2023 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων, παρότι το προβλέπει ευρωπαϊκός κανονισμός. Το πρόβλημα δεν λύνεται με κυβερνητικό «ρεπορτάζ» και βόλτες στα σουπερμάρκετ, με συνοδεία τηλεοπτικών καμερών, ούτε με επιδόματα και ισχνές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, που έχουν ήδη εξανεμιστεί. Πρέπει να μπει ξεκάθαρο φρένο στην αισχροκέρδεια και στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων. Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, στα αγροεφόδια, στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο περιθώριο διύλισης και στις τράπεζες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύεται:

Ακούσαμε πολλά και διάφορα όλη την εβδομάδα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ακραία αντισυνταγματικό, αντιμετωπίζοντας την Παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως πελάτες. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης επέλεξαν να εισάγουν διακρίσεις εισοδήματος στην ανώτατη παιδεία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κολλεγίων και όχι των νέων. Ανατρέπουν το κράτος δικαίου και τις ίσες ευκαιρίες που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι η Παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια, χωρίς διακρίσεις και να αποτελεί τη βάση των κοινωνικών αξιών, της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν αλλά και εξωστρεφές, με σπουδές κύρους, με διεθνή δικτύωση και ισχυρή έρευνα. Με ενίσχυση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας. Όλα αυτά που η κυβέρνηση υποβαθμίζει για να δώσει «πελάτες» στα κολλέγια.

Δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα καταργήσει το νομοσχέδιο αν γίνει κυβέρνηση;

Έχουμε ήδη θέσει ως προγραμματική μας δέσμευση την κατάργηση του νόμου εφόσον ψηφιστεί αλλά και τη στήριξη του άρθρου 16, σε πιθανή συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος.

Κάναμε ότι ήταν δυνατό μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην κατατεθεί και να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο. Καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Όχι από αντιπολιτευτική τακτική αλλά γιατί είναι αντισυνταγματικό και ακραία άδικο. Και θα στηρίξουμε προσφυγές για τη μη εφαρμογή του.

Όλα αυτά όμως απαιτούν και μία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα ανατρέψει την πολιτική Μητσοτάκη. Και σε αυτό το στόχο θα «μετρηθούν» οι προοδευτικές δυνάμεις και θα μας κρίνει και η κοινωνία.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών;

Για το έγκλημα των Τεμπών η κοινωνία διεκδικεί επιτακτικά δικαιοσύνη κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει την προσπάθεια με όλα τα μέσα, εντός και εκτός Ελλάδας, να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας.

Φέραμε τη συζήτηση για το έγκλημα στο Ευρωκοινοβούλιο σε δημόσια εκδήλωση με τους συγγενείς των θυμάτων και την Δευτέρα 18.3 θα συζητηθεί στην επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά του Συλλόγου Πληγέντων Τεμπών, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που επιτεύχθηκε μετά από αίτημα του Ευρωβουλευτή μας, Κώστα Αρβανίτη.

Διεκδικήσαμε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να έρθουν απολύτως απαραίτητοι μάρτυρες αλλά η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Φοβάται την αλήθεια, αλλά δεν μπορεί να την κρύψει. Όλη η κοινωνία πλέον καταλαβαίνει.

Παρά το απαράδεκτα πιεστικό χρονοδιάγραμμα της εξεταστικής επιτροπής, στη δική μας πρόταση πορίσματος θα αποτυπώσουμε την αλήθεια. Όσο και αν η ΝΔ φιμώνει τη συζήτηση και την έρευνα από τη Βουλή, όπως έκανε με την απόρριψη της έκθεσης της ευρωπαίας εισαγγελέως για να καλύψει τον κ. Καραμανλή, δεν μπορεί να φιμώσει τη συζήτηση στην κοινωνία. Αυτή θα είναι ανοικτή και θα αποκαλύψει τους υπαίτιους.

Και φυσικά αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς και να αποδώσει τις ευθύνες -πολιτικές και ποινικές - σε όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των απόδημων; Μέχρι που είστε διατεθειμένοι να φτάσετε για το θέμα;

Η παράνομη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε από την ευρωβουλευτή και υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ, κυρία Ασημακοπούλου, και αυτό μεταφέρει ξεκάθαρα την ευθύνη στη ΝΔ και στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Απαιτούμε απάντηση: ποιος διαχειρίστηκε τα προσωπικά δεδομένα απόδημων πολιτών και για ποιο λόγο αυτά αξιοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς;

Πέρα από τις πιθανές ποινικές ευθύνες και την έρευνα Εισαγγελίας και Ανεξάρτητης αρχής, υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη.

Είναι μία ακόμα παραβίαση συνταγματικής πρόβλεψης στη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Που δημιουργεί προβληματισμούς για την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη διαχείριση των βάσεων δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και συνδέεται με τα θέματα του Κράτους Δικαίου και με τη διενέργεια των ευρωεκλογών με επιστολική ψήφο.

Από τη μεριά μας ήδη έχουμε θέσει το θέμα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, επισκεφθήκαμε την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή που μας ενημέρωσε για την έναρξη έρευνας, παρακολουθούμε την έρευνα της δικαιοσύνης ενώ θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κοινωνία ανατρέποντας το σχέδιο φίμωσης των ΜΜΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η ακρίβεια είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πολιτών;

Η κυβέρνηση ευθύνεται για το ράλι τιμών και τον πρωταθλητισμό ακρίβειας στο ρεύμα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα την τελευταία τετραετία. Πρόσφατα αποκαλύψαμε ότι δεν θα επιβάλλει η κυβέρνηση φόρο στα υπερκέρδη διυλιστηρίων του 2023 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων, παρότι το προβλέπει ευρωπαϊκός κανονισμός. Το πρόβλημα δεν λύνεται με κυβερνητικό «ρεπορτάζ» και βόλτες στα σουπερμάρκετ, με συνοδεία τηλεοπτικών καμερών, ούτε με επιδόματα και ισχνές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, που έχουν ήδη εξανεμιστεί.

Πρέπει να μπει ξεκάθαρο φρένο στην αισχροκέρδεια και στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων. Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, στα αγροεφόδια, στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο περιθώριο διύλισης και στις τράπεζες. Με εκτεταμένους ελέγχους, ισχυρές υπηρεσίες και παρατηρητήρια τιμών. Όπου υπάρχουν και βρίσκονται υπερκέρδη, όπως π.χ. στα διυλιστήρια, αυτά πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές. Έτσι θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τιμές για τους καταναλωτές.

Πολλοί θεωρούν πως είστε ένας από τους …κερδισμένους του Συνεδρίου. Αποδέχεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό; Τελικά υπήρξαν νικητές και χαμένοι από τη διαδικασία;

Διαφωνώ κάθετα με αυτήν την ανάγνωση. Δεν υπήρχαν νικητές και χαμένοι στο συνέδριο, σε αριστερό κόμμα βρισκόμαστε.

Αντίθετα το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μας έδωσε -με συντριπτική πλειοψηφία- μία εντολή ενότητας και συλλογικότητας. Να δουλέψουμε συλλογικά, να αναβαθμίσουμε ποιοτικά και ποσοτικά το έργο και τις προτάσεις μας, γιατί οι πολίτες θέλουν απαντήσεις, θέλουν μία ισχυρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αλλά πάνω από όλα η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη μίας πολιτικής πρότασης προοδευτικής διεξόδου, απέναντι στη λαίλαπα Μητσοτάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να έρθει στο Συνέδριο… Ποια η γνώμη σας;

Προφανώς δεν σχολιάζω δηλώσεις του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ούτε επιλογές του προηγούμενου προέδρου μας. Τους σέβομαι και τους δύο και τους θεωρώ συντρόφους μου. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τις βουλευτικές εκλογές προχώρησε με την παραίτησή του σε μία μεγάλη πολιτική τομή και «άφησε χώρο» για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση, πρώτα από όλα απέναντι στους πολίτες και στην ιστορία της προοδευτικής παράταξης. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη, έχουμε δύσκολο και σημαντικό έργο μπροστά μας, και αυτό υπηρετώ από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιατί, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του 4ου συνεδρίου, έχουμε ανάγκη από ένα νέο κόμμα και μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση, που να την εμπιστευτεί η ελληνική κοινωνία.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές είναι να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο οικολογική, με λιγότερες ανισότητες, κοντά στους πολίτες και στις ανάγκες τους. Γιατί δυστυχώς, βλέπουμε μία Ευρώπη που υποχωρεί και αδυνατίζει, χωρίς εξωτερική πολιτική, με αδύναμη κοινωνική πολιτική, με ελλείμματα δημοκρατίας και με πολιτικές λιτότητας, που ωφελούν κυρίως τα ολιγοπώλια. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να φτάσει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία, για να πετύχουμε ενίσχυση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και άρα την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκλογικά.

Έχετε πει πως κανένας δεν έχει λευκή επιταγή, αλλά και πως άπαντες κρίνονται καθημερινά. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει στην καλύτερη δυνατή παρουσία στη μάχη των ευρωεκλογών και στην ενίσχυση των ποσοστών του. Και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για γίνουμε καλύτεροι, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κυβερνητική προοπτική. Δεν υπάρχει στη σκέψη μας αρνητικό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε αύξηση των ευρωβουλευτών μας, που απέδειξαν πόσο πολύτιμοι είναι. Από την άλλη σας ξεκαθαρίζω ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν εκλέγονται με προθεσμίες αλλά με προοπτικές εκλογικής και πολιτικής επιτυχίας και ότι για το κόμμα μας αυτό είναι μία συλλογική και όχι προσωπική υπόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι… Συμφωνείτε;

Αυτό που αποκόμισα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο της Καθημερινής είναι ότι είμαστε όλοι και όλες περήφανοι για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη, με διαλυμένη παραγωγική βάση, με απογοητευμένη και καθημαγμένη κοινωνία και καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα και να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Καταφέραμε μία πολιτική τομή στην εξωτερική πολιτική της χώρας με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε ένα πολύχρονο πρόβλημα και αναβάθμισε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Και φυσικά είμαστε περήφανοι και περήφανες γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Για τα υπόλοιπα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν πάρα πολλά και όχι μόνο αυτά που αναφερθήκατε, αξίζουν όλα να αξιοποιηθούν για να αναβαθμίσουμε την πολιτική μας λειτουργία.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ