ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/03/2024

Στ. Κασσελάκης: Μέτρα 3,2 δισ. κατά της ακρίβειας – Οι 5 μεταρρυθμίσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Στ. Κασσελάκης: Μέτρα 3,2 δισ. κατά της ακρίβειας – Οι 5 μεταρρυθμίσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»


Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση: «Ελληνικό όνειρο - Ζωή με αξιοπρέπεια»

Σημεία ομιλίας:

Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη αλλά συνειδητή κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε πολιτικές οικοδόμησης της ακρίβειας, αύξησης του πληθωρισμού και αδικαιολόγητης αύξησης του φορολογικού μείγματος το 2021, το 2022 και το 2023, όταν σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, όλοι οι δείκτες βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα κι ακόμη και σήμερα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Είναι αδιανόητο να μην μπορείς να ψωνίσεις τα αναγκαία από το σούπερ-μάρκετ ή να μην μπορείς να νοικιάσεις σπίτι.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει επενδυτικό περιβάλλον και όλα τα κεφάλαια να κατευθύνονται σε επενδύσεις παθητικού εισοδήματος ή σε ευκαιριακές κερδοσκοπικές τοποθετήσεις μηδενικής εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Η Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι μια χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς.

Προτείνουμε:
Άμεσα μέτρα κρατικών παρεμβάσεων καταστολής της ακρίβειας συνολικού ύψους 3,243 δισ. ευρώ.
1. Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στην λιανική ανά MWh, σε ετήσια βάση.
2. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στο μέσο όρο του συνόλου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσωρινά για όχι λιγότερο από 1 χρόνο, μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο προχωράμε σε πλήρη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, από 24% που ισχύει σήμερα.
3. Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης προχωράμε στην επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθιερώνουμε καθημερινούς εντατικούς ελέγχους.
Επιβάλουμε ανώτατο περιθώριο κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου.
Προσωρινά για 6+6 μήνες προχωράμε στον μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, όπως τα προσδιορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων.
Στα μόνιμα μέτρα προτείνουμε την ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα στα βρεφικά είδη και από 24% που είναι σήμερα στα είδη ενηλίκων και υπερηλίκων.
Προτείνουμε τη μείωση συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή στους συντελεστές 21%, 11% και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση από 13% και στην αποχέτευση σε 23% από 24% που είναι σήμερα.
4. Προχωράμε στην άμεση συγκρότηση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ και θα δημοσιοποιούμε κάθε εβδομάδα συγκριτικούς πίνακες τιμών προϊόντων στην Ελλάδα και 10 ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες και για τις 66 κατηγορίες βασικών αγαθών που η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε το 2023 ως σχετιζόμενα με την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.
5. Προτείνουμε την άμεση μείωση του κόστους της κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 27 ευρώ σε 9 ευρώ, για όλα τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.
6. Για την μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόστους δεσμευόμαστε για την θέσπιση διακρατικών συμβάσεων προμήθειας κρίσιμων εφοδίων και ζωοτροφών και την θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης από τους πολυεθνικούς και εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές.
Δεσμευόμαστε για την κατά προτεραιότητα ένταξη αγροτών και συνεταιρισμών στα προγράμματα επιδοτήσεων έργων αυτοπαραγωγής ρεύματος και ενεργειακών κοινοτήτων.
Δεσμευόμαστε για την άμεση συγκρότηση μηχανισμού καταγραφής και ελέγχου αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και την καθιέρωση συντελεστή κόστους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Και τέλος, δεσμευόμαστε για την επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων σε περίπτωση που προκύψουν αυξήσεις από αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες.
7. Σε ότι αφορά στην ισχυροποίηση και βελτίωση της απόδοσης του μηχανισμού ελέγχου και επιβολής προστίμων στους κερδοσκόπους, αλλάζουμε το σημερινό αναποτελεσματικό πλαίσιο επιβολής προστίμων της ΔΙΜΕΑ και συνδέουμε το ύψος των προστίμων με τον τζίρο της τιμωρούμενης επιχείρησης.

Το βασικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή του ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι άλλο από ένα δίκαιο, βιώσιμο, απλό και σταθερό για τουλάχιστον 10 χρόνια φορολογικό σύστημα.
Πρώτη μεταρρύθμιση:
Για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες
-Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αφορολόγητο για όλους.
-Για εισοδήματα από 10.000 – 15.000 ευρώ από 22% που ισχύει σήμερα, εμείς προτείνουμε 10%.
-Για εισοδήματα από 15.000 – 20.000 προτείνουμε 12%.
-Για εισοδήματα από 20.000 – 26.000 ευρώ στο 15%.
-Για εισοδήματα από 26.000 – 30.000 ευρώ από 28% στο 18%.
-Για εισοδήματα από 30.000 – 40.000 ευρώ από 36% στο 22%.
-Για εισοδήματα από 40.000 – 60.000 ευρώ από 44% στο 30%.
Δεύτερη μεταρρύθμιση:
Για τις επιχειρήσεις εγκαθιστούμε μια προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δύο απλούς συντελεστές:
- 17% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για κέρδη μέχρι 220.000 ευρώ και
- 24% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 220.000 ευρώ.
Τρίτη μεταρρύθμιση:
Μειώνουμε τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου κατά 4,5% εντός της πρώτης τριετίας, ώστε να επιτύχουμε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μείωση της ανεργίας κατά 5%.
Τέταρτη μεταρρύθμιση:
Καταργούμε πλήρως το άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο της προκαταβολής φόρου. Για όλους! Ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πέμπτη μεταρρύθμιση:
Μειώνουμε τον φόρο στα ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ στο 5% από το 15% που είναι σήμερα.
Όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΜΕ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ!

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Όλα τα κοστολογημένα μέτρα για ακρίβεια - φορολογία μέσα από γραφήματα

 

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη

Καλησπέρα σας. Πρώτα απ` όλα πριν αρχίσω, θέλω να σας εκμυστηρευτώ τι σκέφτομαι γι` αυτή την εμμονή που έχει ο κ. Μητσοτάκης και οι εκπρόσωποί του, ο κ. Γκρίνμπεργκ, μαζί μου τις τελευταίες μέρες. Προφανώς βλέπουν κυλιόμενες μετρήσεις! Όλοι το ξέρουμε αυτό.

Συγχρόνως η αντιπολίτευση που έχει κάνει το κόμμα μας στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ήμασταν ξεκάθαροι εν αντιθέσει με άλλα κόμματα δήθεν προοδευτικά, όπως φυσικά κάναμε και το ίδιο για την ισότητα στον γάμο, που δεν είχαμε 34 και 32% αποχή. Προφανώς όλα αυτά έχουν μεταδώσει ένα μήνυμα και τώρα που έχουμε μια νέα δυναμική, που είμαστε ξεκάθαρα δεύτεροι και ανεβαίνουμε και γρήγορα, ξαφνικά τα εκατομμύρια του κ. Γκρίνμπεργκ έχουν πάει στράφι.

Και ποια είναι η ειρωνεία όλου του ζητήματος; Κύριε Μητσοτάκη, έχετε επιχειρήσει ποτέ στη ζωή σας; Τι έχετε αρχίσει στη ζωή σας; Το kόμμα σας πότε θα επιστρέψει 500 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα; Πότε; Γιατί ξέρετε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιωθεί από μάνα εξ ουρανού, αλλά από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Έτσι δεν είναι; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ποιος; Και έχουν το θράσος να έρχονται τώρα να ζητάνε και τα ρέστα.

Ξέρετε τι κάνουν; Θα σας πω μια λέξη στα αγγλικά που εκφράζει αυτό το οποίο κάνουν. Λέγεται «gaslighting». Την ξέρετε αυτή τη λέξη; Είναι διαδραστική η παρουσίαση, όπως βλέπετε. Όθωνα θέλεις να με βοηθήσεις; Είναι και ο Όθωνας Ηλιόπουλος από την Αμερική εδώ, ευχαριστούμε. Είναι η ψυχολογική χειραγώγηση, που θέλει να πείσει ο θύτης το θύμα ότι η αντίληψή του, η λογική του, η μνήμη του είναι όλες εσφαλμένες. Ότι εκείνος φταίει, ότι αυτά τα οποία πίστευε, είναι όλα λάθος ξαφνικά. Την ίδια στρατηγική εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, εννοείται, και στο θέμα της ατομικής ευθύνης ότι ό,τι σου τυχαίνει στη ζωή σου, είναι δική σου ευθύνη και όχι κοινωνική ευθύνη. Δεν έχει ρόλο η κοινωνία.

Είναι καιρός, αγαπητοί συμπολίτες μου, Ελληνίδες και Έλληνες, να δείξουμε και να απαντήσουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι όχι, ούτε θύματα θα γίνουμε του gaslighting σας, ούτε θα μας πείσετε ότι η κοινωνία είναι μια ατομική ευθύνη . Η κοινωνία έχει ανάγκη από αλληλεγγύη και από προοδευτικές πολιτικές και αυτές θα αναλύσουμε σήμερα.

Φίλες και φίλοι, τι βλέπουμε και τι βιώνουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πρώτον, ότι οι μικρομεσαίοι αντί να ανακουφιστούν μεθοδικά, αποκλείονται από την οικονομική δραστηριότητα. Αποκλείονται και εξοντώνονται, ακριβώς όπως προέβλεπε το σχέδιο Πισσαρίδη. Για ποιο λόγο; Προκειμένου το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας να συγκεντρωθεί σε λίγους και μεγάλους κεφαλαιούχους και funds, καθιστώντας τους πάντες, όλους όσοι επί δεκαετίες έχουν υπάρξει ο μεγαλύτερος εργοδότης της κοινωνίας μας, όσους έχουν με τους φόρους τους στερεώσει αυτή τη χώρα, καθιστώντας τους απλούς υπάλληλους αυτών των νέων προνομιούχων οι οποίοι ωφελούνται πολλαπλώς από τις τράπεζες, τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους.

Δεύτερον, τι παρατηρούμε; Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μεγεθύνεται διαρκώς. Και οι έμμεσοι φόροι υπερκάλυψαν την όποια ονομαστική μείωση των άμεσων φόρων, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Και όλα αυτά στεγνώνουν τη ρευστότητα από τα νοικοκυριά και την αγορά και έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα υφεσιακό σπιράλ, που καθιστά μη βιώσιμο το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον στην πατρίδα μας.

Τρίτον, οι συγχρονισμένες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πρακτικές στο πεδίο «καύσιμα – ενέργεια – τρόφιμα – βιομηχανικά αγαθά – κόστος παραγωγής» σε συνδυασμό με τις καταχρηστικές πολιτικές τραπεζών, funds, servicers, έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε μαρασμό πολλούς από τους συμπολίτες μας -επιχειρηματίες, τους κλάδους της οικονομίας- αλλά επίσης κατευθύνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα ολιγοπωλιακό σύμπλεγμα, το οποίο έχει αρχίσει και γίνεται ισχυρότερο και από το κράτος και τους θεσμούς του.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής μου στην Ελλάδα και έχοντας, επιτρέψτε μου να πω, σπουδάσει και επιχειρήσει στην Αμερική με επιτυχία, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι αδιανόητα αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό. Στην πράξη η Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο βολής κάθε λογής κερδοσκόπων, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα.

Φίλες και φίλοι, σήμερα θα ασχοληθούμε με δυο βασικά εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα οποία. αν παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία, θα δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και θα προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα φυγής των νέων από την χώρα. Θα προκαλέσουν την κατάρρευση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας μας, άρα συνεπώς και του τριτογενούς, και τελικά του ίδιου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

Αυτά τα δύο κρίσιμα μεγέθη είναι η ακρίβεια και η φορολογία. Τα οποία δεν είναι συμπτώματα κάποιας κρίσης, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχει εισαγόμενη ακρίβεια και δεν υπάρχει και καμία λογική που να προσεγγίζει τον μέσο όρο των φορολογικών πολιτικών που ασκούνται στον προηγμένο κόσμο. Πρόκειται για πολιτικές πληθωριστικής και κερδοσκοπικής απληστίας που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθ’ υπόδειξη μεγάλων οικονομικών παραγόντων. Νομίζω όλοι το γνωρίζετε αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε εμπροσθοβαρώς πολιτικές οικοδόμησης της ακρίβειας, της αύξησης του πληθωρισμού και της αδικαιολόγητης αύξησης του φορολογικού μίγματος ως μέρος του ΑΕΠ το ’21, το ’22 και το ’23, όταν σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο όλοι οι δείκτες βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα και ακόμη και σήμερα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Σε αυτή τη χώρα που ζούμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται μέσω πλασματικών μικρομειώσεων στους άμεσους φόρους και μικροαυξήσεων των μισθών και να ασχολείται έτσι δήθεν με τη θωράκιση και τη βελτίωση της χώρας, ενώ πρέπει να ασχολείται για τη θωράκιση και τη βελτίωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Πρέπει να ασχολείται με τη διαθεσιμότητα ρευστότητας και πρέπει να ασχολείται με το αναπτυξιακό κεφάλαιο στην πραγματική οικονομία.

Είναι ντροπή για την Ελλάδα να εμφανίζει πλασματική αύξηση στο ΑΕΠ της μέσω της ενσωμάτωσης των αγοραπωλησιών κόκκινων δανείων από κάθε λογής ξενόφερτα funds. Αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αυξάνουν το ΑΕΠ, μάλιστα!

Δεν υπάρχει βιώσιμη, ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ. Υπάρχει συρρίκνωση της οικονομίας μέσω της ακρίβειας, μέσω του πληθωρισμού, μέσω της πολύ μεγάλης φορολογίας, κυρίως έμμεσης, αλλά και μέσω της στρεβλής κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία κατανομή, όπως ξέρετε, ωφελεί λιγότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα παράγουν ελάχιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Επειδή εμείς εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ νοιαζόμαστε γι` αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή τη χώρα και όχι γι` αυτούς που βγάζουν εκατομμύρια διαλύοντας τη χώρα, παρουσιάζουμε σήμερα τόσο τη δέσμη των μέτρων που προτείνουμε να εφαρμοστούν για την καταστολή της ακρίβειας, όσο επίσης των μέτρων που προτείνουμε για ένα δίκαιο, βιώσιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύει για όλους τους πολίτες.

Με αυτές τις πολιτικές, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την ολιστική αναδιάρθρωση και ρύθμιση του χρέους των πολιτών προς τις τράπεζες, προς το Δημόσιο και προς τον ΕΦΚΑ, είμαστε σε θέση να απευθύνουμε στον ελληνικό λαό μια δέσμευση. Μια αξιόπιστη δέσμευση ότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά του, αλλά θα αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία της νέας εποχής που θα επιτρέψει την προσέλκυση υγιών επενδύσεων, τον επαναπατρισμό χιλιάδων λαμπρών μυαλών,που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα, και επιτέλους την ύπαρξη αποταμιευτικού υπολοίπου στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, σε αντίθεση με την απαράδεκτη σημερινή εικόνα των μηδενικών καταθέσεων και των ατελείωτων και αυξανόμενων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τελειώνει ο μήνας και δεν μένει τίποτα στην τράπεζα. Τελειώνουν οι 20 μέρες και δεν μένει τίποτα στην τράπεζα. Τελειώνουν οι 15 μέρες και δεν μένει τίποτα στην τράπεζα. Αλλά ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα μερίσματα και ρεκόρ μάλιστα; Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες. Είναι δίκαιο αυτό;

Πάμε λοιπόν από την αρχή. Υπάρχουν αποδείξεις για όσα είπαμε για την ακρίβεια; Υπάρχουν. Πρώτα απ` όλα αυτό που ζει οποιοσδήποτε το βλέπει μόνος του, μόνη της σε ένα σούπερ μάρκετ και σε οποιοδήποτε κατάστημα με καταναλωτικά αγαθά. Είναι καταστροφικό για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας να μη μπορείς να ψωνίσεις τα αναγκαία αγαθά από το σούπερ μάρκετ ή να μη μπορείς να νοικιάσεις σπίτι, όταν ανήκεις σε χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Είναι επίσης καταστροφικό για τα μεγαλύτερα εισοδήματα το να μην υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον έτσι ώστε τα κεφάλαια να μην κατευθύνονται μόνο σε παθητικό εισόδημα ή σε ευκαιριακές κερδοσκοπικές τοποθετήσεις μηδενικής προστιθέμενης αξίας. Είναι δύο, δεν είναι μόνο το ένα. Είναι και τα δύο.

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, αγαπητοί φίλες και φίλοι, δεν είναι μια κανονική χώρα. Και κανένας επιστήμονας ή καταρτισμένος εργαζόμενος δεν την εμπιστεύεται. Και επιδιώκει να ζήσει το όνειρό του σε κανονικές χώρες της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας, ακόμη και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Πέρα από αυτό που ζούμε ως απόδειξη για την ακρίβεια, έρχονται οι ευρωπαϊκές πρωτιές της Ελλάδας, σε τι; Σε καύσιμα, σε ρεύμα, σε τηλεπικοινωνίες, σε τρόφιμα, σε βιομηχανικά αγαθά. Αλλά και το ρεκόρ των κερδών των ελληνικών τραπεζών ανάμεσα στις τράπεζες του ευρωπαϊκού χώρου.

Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το λέει η Eurostat, τα λένε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή παρατηρητήρια τιμών. Τα λέει και η κοινωνία σε όλες τις έρευνες ότι η ακρίβεια είναι το No 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στόχος είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ώστε το ονομαστικό εισόδημα από κάθε πηγή να επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων. Γι` αυτό τον λόγο και ονομάζουμε τη σημερινή εκκίνηση των οικονομικών πολιτικών μας «Ελληνικό όνειρο, μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Για να σας είμαι ειλικρινής, η αξιοπρέπεια δεν έπρεπε να είναι ο υψηλότερος πήχης του ελληνικού ονείρου, έπρεπε να είναι η ευτυχία. Ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να διεκδικήσει την ευτυχία του στη χώρα στην οποία ζει και μεγαλώνει.

Η εγκληματικότητα είναι όντως ένα θέμα το οποίο μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Και να είστε σίγουρος ότι επεξεργαζόμαστε και εκεί ένα οραματικό σχέδιο, διότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις έξω από το σπίτι σου σε μια γειτονιά χαμηλού εισοδήματος και να φοβάσαι να περπατήσεις. Όπως δεν είναι δυνατόν να έχουμε παιδιά 13 και 14 χρονών να βγάζουν από μέσα τους τα χειρότερα ένστικτα του σύγχρονου φασισμού, βία και μισαλλοδοξία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να λυθούν.

Απέναντι στο παρακράτος υπάρχουν και οι καλοί άνθρωποι σαν κι εμάς, τίμιοι άνθρωποι.

Αναφέρω κάποια άμεσα μέτρα κρατικών παρεμβάσεων καταστολής της ακρίβειας συνολικού ύψους 3,243 δισ. ευρώ, τα οποία την ίδια στιγμή επειδή θα πληρώσουν οι κερδοσκόποι υπερκαλύπτονται από αυτά τα έσοδα που είναι στα 3,262 δισ. ευρώ. Άρα, με άλλα λόγια, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σώζει την κοινωνία και τον προϋπολογισμό.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα προκύπτει από μια σειρά έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων στα έσοδα, ώστε να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μεγάλο μέρος των περισσότερων από 15 δισ. ευρώ που έχουν αποκομίσει τα ολιγοπώλια -τα γνωρίζετε ποια είναι αυτά- και οι τράπεζες από την περίοδο 2022-2023.

Τα άμεσα μέτρα για την ακρίβεια είναι:

1. Η θέσπιση του ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και η θέσπιση ορίου κέρδους στη λιανική σε ετήσια βάση ανά μεγαβατώρα. Αυτό επιτρέπεται, είναι αυτονόητο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνει ήδη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

2. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από τη διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στον μέσο όρο του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωρινά, για όχι λιγότερο από έναν χρόνο, μειώνουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο προχωράμε σε πλήρη επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για την κατανάλωση και στην καθιέρωση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%, από το 24% που ισχύει σήμερα. Άλλο ένα πράγμα που μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή και δεν το κάνει. Αν και αυτοί οι άνθρωποι κυριολεκτικά τους έχω δει και στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία πραγματικά αγκομαχούν να επιβιώσουν.

3. Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης προχωράμε στην επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθιερώνουμε καθημερινούς εντατικούς ελέγχους. Επιβάλλουμε ανώτατο περιθώριο κέρδους σε εισαγωγείς, σε εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και σε αποθήκες λιανεμπορίου. Όλα αυτά με βάση τον μέσο όρο τιμών που ισχύουν για αντίστοιχα προϊόντα αλλά και για ίδιες ή παρόμοιες εταιρείες στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με το χαμηλότερο μηνιαίο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Δεν κάνουμε τίποτε διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι σωστό, βάσει Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσωρινά για έξι συν έξι μήνες προχωράμε στον μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών όπως τις προσδιορίζει η EΛΣΤΑΤ. Δηλαδή το αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων.


Στα μόνιμα μέτρα προτείνουμε την ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από το 13% που είναι σήμερα, και από 24% στα είδη ενηλίκων και υπερηλίκων.
Προτείνουμε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στους συντελεστές 21, 11 και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση από 13% που είναι σήμερα, και για την αποχέτευση στο 13% από το 24% που είναι σήμερα.
Όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι κοστολογημένα και θα κατατεθούν με πρόταση νόμου στη Βουλή για να αποκαλυφθεί ποιος λέει «όχι» σε αυτά τα μέτρα κοινής λογικής και ανθρωπιάς.
Ειδικά τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει και το άλλοθι του δημοσιονομικού κόστους, καθώς η δέσμη μέτρων μας εμπεριέχει και πλεόνασμα από τα έκτακτα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε.


4. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε στην άμεση θέσπιση Παρατηρητηρίου καταναλωτή και θα δημοσιοποιούμε κάθε εβδομάδα συγκριτικούς πίνακες τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα και σε δέκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες και για τις 66 κατηγορίες βασικών αγαθών, που η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε το 2023 ως σχετιζόμενα με την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.
Θυμάστε όταν είχε ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το Black Friday; Του έδωσα το Listerine πίσω στο στόμα του! Το στοματικό διάλυμα, που η τιμή φυσικά είναι πολύ πιο ακριβή στην Ελλάδα, αλλά με πολύ χαμηλότερο μισθό από το Βέλγιο. Αλλά, εντάξει τα ξέρουμε αυτά. Αλλά ξέρετε κάτι; Μπορεί να τα ξέρουμε αυτά, αλλά δεν πρέπει να λέμε «έτσι είναι η Ελλάδα». Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε «όχι, δεν μπορεί να είναι έτσι η Ελλάδα άλλο».
Ο κ. Μητσοτάκης θα προκληθεί από την ίδια την αλήθεια των αριθμών να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ασχολείται με την επικοινωνία ή αν θα ασχοληθεί επιτέλους με την κοινωνία.

5. Συνεχίζουμε με μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα και μειώνουν το κόστος παραγωγής. Και προτείνουμε την άμεση μείωση του κόστους στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών από 27 σε 9 ευρώ για όλα τα Μέσα Μεταφοράς, δηλαδή για το Μετρό, τον Ηλεκτρικό, το Τραμ, τα Τρόλεϊ, τα Λεωφορεία. Η μεταφορά στους συγγενείς σου, στη δουλειά σου είναι ένα δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί να είναι κάτι το οποίο να εμπορεύεται κάποιος στα ολιγοπώλια των διυλιστηρίων. Επιτέλους, ας το καταλάβουν αυτό το πράγμα.


6. Για τη μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόστους δεσμευόμαστε για τη θέσπιση διακρατικών συμβάσεων προμήθειας κρίσιμων εφοδίων και ζωοτροφών και τη θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης από τους πολυεθνικούς και εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές. Δεσμευόμαστε για την κατά προτεραιότητα ένταξη αγροτών και Συνεταιρισμών σε προγράμματα επιδοτήσεων έργων αυτοπαραγωγής ρεύματος και ενεργειακών κοινοτήτων.
Δεσμευόμαστε για την άμεση συγκρότηση μηχανισμού καταγραφής και ελέγχων αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και την καθιέρωση συντελεστή κόστους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, για να ξέρουμε πραγματικά πού υπάρχει αισχροκέρδεια, σε ποιο μέρος της αλυσίδας.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και στην επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, σε περίπτωση που προκύψουν αυξήσεις από αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες. Είμαστε ρεαλιστικοί για το τι μπορεί να προκύψει.


7. Σε ό,τι αφορά την ισχυροποίηση και τη βελτίωση της απόδοσης του μηχανισμού ελέγχου και επιβολής προστίμων στους κερδοσκόπους: Αλλάζουμε το σημερινό αναποτελεσματικό πλαίσιο επιβολής προστίμων της ΔΙΜΕΑ και το συνδέουμε με το ύψος των προστίμων βάσει τζίρου της τιμωρούμενης επιχείρησης. Και επειδή ήρθε η ώρα να ισχύσει και ένα είδος Τειρεσία για τους κερδοσκόπους, δημιουργούμε μια μαύρη λίστα διάρκειας πέντε ετών για όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό. Και όποιος δεν υπακούει στον νόμο, θα ξεχνά κάθε σχέση με το κράτος ως πελάτη, για πέντε χρόνια.

Οι προβλεπόμενες πηγές αντισταθμιστικών εσόδων που ανέφερα πριν είναι αναλυτικά καταγεγραμμένες, δεν θα σας απασχολήσω πάρα πολύ με αυτές. Αλλά αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κόστος καταπολέμησης της ακρίβειας είναι 3,243 δισ. ευρώ και τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας ανέρχονται σε 3,62 δισ. ευρώ. Και πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα ποσό 900 εκατομμυρίων ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από τον Σεπτέμβρη του ’22 έως τον Δεκέμβρη του ’23.

Ένα ποσό 715 εκατομμυρίων ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά στο 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης και εμπορίου για το έτος 2023. Τα έχει πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών με τα τεράστια κόστη συναλλαγής, με συντελεστή 90% για το 2023, το οποίο παρεμπιπτόντως αφορά στη διαφορά επιτοκίων σε σχέση με τον μέσο όρο των επιτοκίων στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Παρεμπιπτόντως το ανέφερα αυτό στον πρωθυπουργό τον Νοέμβριο στο γραφείο του στη Βουλή ότι χρειάζεται μια ρύθμιση... Εάν την έχετε δει εσείς, πείτε μου.

Πάμε με τις προτάσεις νόμων που θα καταθέσουμε για να συγκρουστούμε με τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχοντας σύμμαχο όχι μόνο το δίκιο των πολιτών, αλλά και την αλήθεια των αριθμών.

Φίλες και φίλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής έχει και καταθέτει ένα ολιστικό σχέδιο, όπως είπα. Ένα ολιστικό σχέδιο για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και της κεφαλαιακής επάρκειας ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για να πετύχει αυτό τον στόχο δεν είναι άλλο από ένα δίκαιο, βιώσιμο, απλό και σταθερό για τουλάχιστον δέκα χρόνια φορολογικό σύστημα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο κατηγορίες φορολογούμενων: είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι ελευθεροεπαγγελματίες από τη μία και από την άλλη είναι οι επιχειρήσεις.

· Πάμε στην πρώτη μεταρρύθμιση. Για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών. Και συγκεκριμένα:

* Για εισοδήματα έως 10.000 €, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αφορολόγητο για όλους. Και έχουμε εξηγήσει το γιατί. Διότι δεν νοείται να μπορείς να επιβιώσεις σε αυτή τη χώρα με εισόδημα κάτω από 10.000 €.

* Για εισοδήματα από 10.000 έως 15.000 € από 22% που είναι σήμερα, εμείς προτείνουμε μια πολύ μεγάλη μείωση στο 10%.

* Για εισοδήματα από 15.000 έως 20.000 € από 22% που είναι σήμερα, πάλι μια πολύ μεγάλη μείωση στο 12%.

* Για εισοδήματα από 20.000 έως 26.000 € από το 28% πάλι μεγάλη μείωση στο 15%.

* Για εισοδήματα από 26.000 έως 30.000 € από το 28 στο 18%.

* Για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 € από το 36 στο 22%.

* Για εισοδήματα από 40.000 έως 60.000 € από το 44 στο 30%.

* Για εισοδήματα από 60.000 έως 80.000 € από το 44 στο 36%.

* Για εισοδήματα από 80.000 έως 100.000 € από το 44 στο 38%.

* Για εισοδήματα από 100.000 έως 200.000 € μειώνουμε από το 44 στο 38%. Και όμως ξέρετε κάτι; Δεν είναι παράλογο αυτό, διότι η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια άνω μεσαία τάξη στη χώρα μας η οποία να μπορεί με την εργασία της, με τις επενδύσεις της να σπάσει τα ολιγοπώλια. Ο συγκεντρωτισμός του κεφαλαίου δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, είναι στην πολύ πιο πάνω κατηγορία.

* Για εισοδήματα άνω 200.000 € αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι φτάνουν μέχρι το 49% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 900.000 € τον χρόνο.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες. Θέλω να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται το Σύνταγμα που επιβάλλει ότι ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Και έχει αποδείξει ότι μπορεί και θέλει να ασκεί χρηστή οικονομική διαχείριση υπέρ των πολλών. Γιατί μόνο έτσι θα επαναπατρίσουμε τα παιδιά μας και ας τελειώνουμε με την υποκρισία. Κανένας γιατρός, κανένας οδοντίατρος, πολιτικός μηχανικός ή πτυχιούχος Πολυτεχνείου που εργάζεται στο εξωτερικό, δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αν δεν γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη και βιώσιμη φορολόγηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

· Πάμε στη δεύτερη μεταρρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις εγκαθιστούμε μια προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δυο απλούς συντελεστές: 17 αντί για 22% που ισχύει σήμερα για κέρδη μέχρι 220.000 € και 24 αντί για 22% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 220.000 €.

Για να προλάβω την προπαγάνδα του Μητσοτάκη που θα αρχίσει από αύριο στα κανάλια να μιλάει... Τι λέτε να μιλάει αύριο στα κανάλια; Θα μιλάει για το φορολογικό ή θα μιλάει για αστακούς πάλι; Ξέρουμε η προπαγάνδα τους πώς δουλεύει, δεν πειράζει.

Αποκλείεται να μιλήσουν για τα Τέμπη! Η Εξεταστική τους λέει δεν έγινε τίποτε εκεί. Όλη η υπόλοιπη χώρα κάτι βλέπει, ο Άρειος Πάγος λέει πήγαινε στην εκκλησία και εκείνοι λένε δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό λέγεται gaslighting. Όταν έχεις προπαγάνδα, επιρροή στη Δικαιοσύνη και χρήμα στους αρμούς της εξουσίας, αυτό γίνεται. Άρα λοιπόν σηκώνουμε ανάστημα και πάμε!

Για να προλάβω την προπαγάνδα που θα αρχίσει από αύριο να μιλάει στα κανάλια, το 2% αύξηση φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις, να είμαι ξεκάθαρος, υπάρχει εκεί γιατί εμείς βάζουμε προτεραιότητα ως ΣΥΡΙΖΑ στο 97% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή στις 303.000 εταιρείες. Και καλούμε περίπου τις 10.000 εταιρείες που είναι μεγάλες σε κερδοφορία πάνω από 220.000 € να βάλουν πλάτη, διότι με αυτή τη μικρή αύξηση βοηθούν όλους αυτούς που έβαλαν σε εκείνους πλάτη για να υπάρχουν σήμερα τα προηγούμενα 14 χρόνια. Αυτό είναι δίκαιο και παραμένει ανταγωνιστικό σε διεθνή επίπεδα.

Εξάλλου το 2% του άμεσου φόρου που θα πληρώνουν περισσότερο, θα επιστρέψει στα ταμεία τους εις πολλαπλούν. Για ποιο λόγο; Διότι θα υπάρξει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των υπόλοιπων που είναι πελάτες και συνεργάτες τους.

· Πάμε στην τρίτη μεταρρύθμιση. Μειώνουμε τις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου κατά 4,5% εντός της πρώτης τριετίας, ώστε να επιτύχουμε, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μείωση της ανεργίας κατά 5%. Αυτό συνδυάζεται με την τέταρτη μεταρρύθμιση που καταργούμε πλήρως το άδικο -εδώ βλέπετε ότι η μείωση της κλίμακας των εισφορών μειώνεται και εξασφαλίζεται ένας επιπλέον μισθός με το πρόγραμμά μας στους εργαζόμενους.

Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και Επιθεώρηση Εργασίας, έτσι ώστε να υπάρχει διαπραγματευτική δύναμη και να αυξηθούν οι μισθοί. Αλλά και το κράτος μπορεί άμεσα με αυτό τον τρόπο να βάλει έναν μισθό παραπάνω στην τσέπη κάθε εργαζόμενου στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει τον εργοδότη.

· Πάμε λοιπόν στην τέταρτη μεταρρύθμιση. Καταργούμε πλήρως το άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο της προκαταβολής φόρου για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό, ναι, θα έχει ένα κόστος ρευστότητας από το πολύ μεγάλο μαξιλάρι που έχει το κράτος, αλλά συγχρόνως είναι ρευστότητα που θα μπει μέσα στην οικονομία, θα έχει άμεση απόδοση και θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Γιατί επιτέλους κάποιος επιχειρηματίας θα μπορέσει να πληρώνει αυτό το οποίο κερδίζει και όχι να πρέπει να βρίσκει τρόπους να αποφύγει το κέρδος την επόμενη χρονιά. Είναι πράγματα κοινής λογικής και έχει έρθει η ώρα να τα εφαρμόσει αυτή η χώρα.

· Πέμπτη μεταρρύθμιση. Μειώνουμε τον φόρο στα ενοίκια μέχρι 12.000 € στο 5 από το 15% που είναι σήμερα. Απλά, ξεκάθαρα, αποτελεσματικά επιτρέπουμε στους Έλληνες να επιχειρήσουν ξανά. Επειδή γνωρίζουμε, κοστολογούμε και προτείνουμε. Το βλέπετε και εδώ, όλα τα έχουμε κοστολογήσει.

Και κ. Μητσοτάκη, ιδού η Ρόδος! Ελάτε στο Κοινοβούλιο να αναμετρηθούμε με τις προτάσεις νόμων που θα καταθέσουμε. Ελάτε να μας κρίνει ο λαός με βάση αυτά που θα ψηφίσουμε στη Βουλή και όχι με βάση αυτά που κατασκευάζει ο μηχανισμός της προπαγάνδας σας.

Πρόκειται για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό ειδικά, οι οποίες θα επιτρέψουν σε αυτή τη χώρα να έχει μια έκρηξη ανάπτυξης. Θα επιτρέψουν με τα μερίσματα να μπαίνουν στην κλίμακα του μικρού εισοδήματος που έχουμε εδώ, πέρα από τα μισθώματα και με τις χαμηλότερες εισφορές, θα επιτρέψουν στους επιχειρηματίες να έχουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον για να επενδύουν στις επιχειρήσεις τους, στην υγιή επιχειρηματικότητα που θέλουμε, έτσι ώστε να μπορέσει μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα ένας εργαζόμενος να συμμετέχει στην ανάπτυξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών, είναι υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι υπέρ ενός κοινωνικού κράτους, ενός κράτους πρόνοιας, είναι υπέρ ενός κράτους δικαίου, είναι υπέρ μιας χώρας με σύγχρονα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θέλει να έχουμε μια εξωτερική πολιτική ισχυρή, αλλά χωρίς να εμπλέκεται σε συρράξεις διατλαντικού συμφέροντος. Και θέλει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να ζει τη ζωή του και της με ασφάλεια στη χώρα μας. Με ασφάλεια και αμυντική, αλλά φυσικά και οικονομική και κοινωνική. Και ότι υπάρχει κοινωνική ευθύνη και όχι μόνο ατομική ευθύνη και με αυτό τον τρόπο μπορεί η κοινωνία να δουλέψει όλη μαζί.

Να είστε καλά.

Φωτογραφίες: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ