13/03/2024

Συνάντηση Κόκκαλη - Παπαηλιού με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου

Ανάρτηση στα social media σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Αναπλ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την κτηνοτροφία, Γιώργος Παπαηλιού, με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή

Ακολουθεί η ανάρτηση του Γ. Παπαηλιού:

●(και) Η περιοχή του Βερμίου πλήττεται από την αποφασισθείσα από την κυβέρνηση της ΝΔ βίαιη απολιγνιτοποίηση που την οδηγεί σε μαρασμό και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ισχυρά συμφέροντα που περιορίζουν την παραγωγική αγροτική γη και αφαιρούν από τους αγρότες-παραγωγούς τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής ρεύματος για τις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων τους. Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών.

●Κατά τη συνάντηση ετέθησαν ζητήματα, όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι ελληνοποιήσεις, η αναγνώριση των μήλων ως προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης κ.ά.

●Η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

●Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

●Η διασφάλιση της ονομασίας των μήλων Βερμίου ως προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.

●Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση προώθησης πολιτικών για την επιβίωση της περιοχής και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, ιδίως των μήλων.