ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/03/2024

Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1: Πάμε για την ανατροπή, στόχος η νίκη σε κάθε αναμέτρηση

Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1: Πάμε για την ανατροπή, στόχος η νίκη σε κάθε αναμέτρηση



Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1: Πάμε για την ανατροπή, στόχος η νίκη σε κάθε αναμέτρηση
Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1: Πάμε για την ανατροπή, στόχος η νίκη σε κάθε αναμέτρηση
Στέφανος Κασσελάκης στον Ant1: Πάμε για την ανατροπή, στόχος η νίκη σε κάθε αναμέτρηση


Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑNT1 και τους δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου

.

Σημεία από τη συνέντευξή

Θα καταθέσουμε μια ολιστική πρόταση για τη διαφάνεια των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.
Γνωρίζει κανείς το "πόθεν έσχες" της ΝΔ; Πώς ακριβώς πληρώνεται ο κ. Γκρίνμπεργκ; Πώς η ΝΔ πληρώνει τους συνεργάτες της;


Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βασίζεται σε συμφέροντα. Δεν έχουμε την ίδια ηθική με την ΝΔ.
Κανείς δεν με έχει, γι` αυτό μπορώ να προσβάλω τους μηχανισμούς των συμφερόντων.Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βασίζεται σε συμφέροντα. Δεν έχουμε την ίδια ηθική με την ΝΔ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλώς ήρθατε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα σας πούμε καλός πολίτης, γιατί μέχρι να πάτε θα φύγετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μίλησέ μου στον ελληνικό σε παρακαλώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλεις να μιλάμε στον ενικό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, θα το ήθελα. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εμάς θα μας κάνει να αισθανθούμε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι αβροφροσύνες χρεοκόπησαν τη χώρα. Ας είμαστε σοβαροί στην πράξη κι ας αφήσουμε τις ευγένειες.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή τώρα για να καταλάβω, σας έχουμε απευθύνει πρόσκληση εδώ και τόσους μήνες κ. Πρόεδρε και αποφασίσατε να έρθετε σήμερα, αμέσως μετά από εδώ φεύγετε για Θήβα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Για Θήβα. Θα κάνω ομιλία στην πόλη και μετά στρατόπεδο.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έτοιμος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μέχρι και το τελευταίο λεπτό, δηλαδή. Λιώνουμε τα παπούτσια. Ναι, έτοιμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει, 20 μέρες θα περάσουν γρήγορα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το άκουσα πριν και τις τελευταίες μέρες το τι είναι αυτό, 15 μέρες, 20 μέρες. Παιδιά εγώ το έχω πει εδώ και καιρό, το στράτευμα θέλει εκσυγχρονισμό. Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια οικονομία που τα παιδιά αυτής της ηλικίας -εντάξει εγώ είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία τώρα που παρουσιάζομαι- αλλά γενικά οι νέοι της χώρας μας αντιμετωπίζουν ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Άρα λοιπόν 9 μήνες που είναι να περάσουν, ένας χρόνος που είναι να περάσουν στον στρατό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 27 μήνες έκανα εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο πατέρας μου 36. Άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες οι σημερινές συνθήκες που έχουμε κυβερνοασφάλεια, έχουμε εξοπλιστικά, είναι τελείως διαφορετικό το στράτευμα. Η όλη ιδέα μιας σύρραξης είναι πολύ διαφορετική σήμερα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Απλώς εσείς πάτε στον στρατό τώρα ενώ έχουμε τρεις μήνες και κάτι λιγότερο μέχρι τις ευρωεκλογές...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό να τελειώσω όμως, γιατί το στράτευμα είναι σημαντικό. Έχω πει ότι η υποχρεωτική θητεία πρέπει να αλλάξει. Ένα περίπου 15% - 20% των μονάδων πρώτης γραμμής είναι φαντάροι και όχι στρατιωτικοί. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει επαγγελματικός στρατός και όλο το υπόλοιπο κομμάτι και με αμυντική κατάρτιση. Αλλά και γενικά όλο το κοινωνικό κομμάτι που χρειαζόμαστε είναι μια κοινωνική θητεία πολύ μικρότερη στην οποία μπορούν αγόρια και κορίτσια να προσφέρουν στη χώρα τους. Εάν είναι κάποιος μηχανικός, να πάει να χτίσει μια γέφυρα σε ένα χωριό που μαραζώνει. Εάν είναι κάποιος γιατρός, να πάει να παράσχει για ένα διάστημα υπηρεσίες πάλι κάπου στην περιφέρεια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χρειάζεται βέβαια και η υποχρεωτική εκπαίδευση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλο η αμυντική κατάρτιση που χρειάζεται και άλλο 9 μήνες σκοπιά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και επίσης αυτό που είναι πολύ θλιβερό, συγγνώμη που σε διέκοψα πριν, αλλά είναι πολύ θλιβερό το να πληρώνονται λιγότερο από 8 ευρώ το μήνα αυτά τα παιδιά. Δηλαδή φτωχοποιείς οικογένειες με αυτόν τον τρόπο. Είναι ανήθικο αυτό. Σε άλλες χώρες τα κράτη πληρώνουν τον μισθό από τον ιδιωτικό τομέα αντί για τους εργοδότες. Τους πληρώνουν για να πάει κάποιος στρατό. Είναι ανήθικο το 7,82 ευρώ, πόσο είναι αυτή τη στιγμή.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, απομένουν τρεις μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές. Ούτε. Ίσως και κάτι λιγότερο. Και κάθε μέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει την αξία της πολιτικά για ένα κόμμα που πάει να δώσει τη μάχη να πάει όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό το εικοσαήμερο λοιπόν εσείς πώς θα το αξιοποιήσετε και τι δυνατότητες θα έχετε μέσα από τον στρατό; Θα κάνετε συσκέψεις μέσω zoom; Θα έχετε καθημερινή επαφή με τους συνεργάτες σας για να δίνετε τις κατευθυντήριες γραμμές; Το έχετε σχεδιάσει αυτό; Το έχετε σκεφτεί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, το έχω σκεφτεί. Πρώτα απ` όλα έχουμε κάτι το οποίο δεν το είχαμε ως κόμμα πριν από έξι μήνες και έναν χρόνο. Και αυτό είναι ότι ιδεολογικά είμαστε συμπαγείς. Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον αυτά τα οποία πιστεύουμε και πρεσβεύουμε. Το έχω εξάλλου αποδείξει ότι η προσέγγισή μου δεν είναι μια της πρόσθεσης και των ισορροπιών, είναι μια της συμπαγούς ιδεολογίας και του πολλαπλασιασμού. Τι πάει να πει αυτό;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τι εννοείτε η ιδεολογία σας είναι συμπαγής; Δεν αμφισβητεί κανείς δηλαδή ότι ο Κασσελάκης είναι αριστερός; Αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποιος αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ που λέει το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια. Δεν υπάρχει αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι θέλω την πατριωτική Αριστερά η οποία θα μπορεί να χειριστεί ανοικτές αγορές με την κατάλληλη ρύθμιση των αγορών, με τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία υπολείπονται τραγικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Και με ένα κοινωνικό κράτος το οποίο και αυτό υπολείπεται. Με ένα κράτος Δικαίου, με ανθρώπινα δικαιώματα. Και επίσης με μια εγκρατή εξωτερική πολιτική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μένω στο θέλω κι όχι στο θέλουμε. Και γι` αυτό σας έχουν κατηγορήσει. Λένε ότι βγάζετε έναν αυταρχισμό. Λένε ότι λέτε πράγματα τα οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να μην να αφήνουν περιθώρια γι` αυτό το συμπαγή χαρακτήρα πια τον ιδεολογικό του κόμματός σας. Σας έχουν κατηγορήσει γι` αυτό ότι λέτε πράγματα και αποφασίζετε πράγματα ή ανακοινώνετε πράγματα τα οποία δεν έχουν περάσει για παράδειγμα μέσα από τα όργανα. Δεν είναι άποψη. Είναι ερώτηση. Και όλα όσα θα ρωτήσουμε είναι ερωτήσεις, δεν είναι απόψεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κανένα πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα. Πρώτα απ` όλα το νέο Εκτελεστικό Γραφείο το οποίο έχω συνθέσει δουλεύει πάρα πολύ καλά, αποδίδει καλά. Οι διάφορες ιδέες που έχω είναι εν εξελίξει και υπάρχουν τα διάφορα στελέχη του γραφείου τα οποία έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με deadlines. Δηλαδή με ένα χρονικό περιθώριο στις οποίες θα τις διεκπεραιώσουν. Άρα αυτό δουλεύει καλά.

Τώρα όσον αφορά στο ευρύτερο τι θέλω, τι θέλουμε, να σας θυμίσω ότι είμαι ο Πρόεδρος ο οποίος είπε από την πρώτη στιγμή ότι δίνω τη δύναμη στα μέλη. Το έχω κάνει αυτό και έμπρακτα τώρα με τις ευρωεκλογές. Αντί εγώ, το εγώ να αποφασίσει ποιος θα είναι στους 42 ευρωβουλευτές στο ψηφοδέλτιό μας, υποψήφιους ευρωβουλευτές...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ θα πάρεις την απόφαση όμως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ευρωψηφοδελτίου θα είναι μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας προκριματικών εκλογών.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος που δεν εγκρίνει ο Πρόεδρος;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σωστά.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ή δεν τον θεωρεί καλή επιλογή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εφόσον τον εγκρίνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και θα υπάρχει δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θεωρεί ο Πρόεδρος ότι κάποιοι δεν είναι ικανοί;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμένα ένα καλό μου ακούγεται. Αρκεί να γίνει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ερώτηση είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά trick question. Εντάξει;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ίσως, αλλά και ουσίας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βάζετε μια υπόθεση, μια άλλη υπόθεση και βγάζουμε αποτέλεσμα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα παίξει ρόλο η γνώμη του Προέδρου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η γνώμη του Προέδρου θα είναι δευτερεύουσα και πρωτεύουσα θα είναι η γνώμη των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα θα παίξει ρόλο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Εμείς αυτή τη στιγμή φιλτράρουμε απλά για τυπικούς λόγους τις αιτήσεις που έχουμε δεχθεί. Τυπικούς λόγους όσον αφορά στο ποινικό μητρώο, σε κομματική ιδιότητα, τις ελάχιστες περιπτώσεις τέλος πάντων που πρέπει να φιλτραριστούν. Από εκεί και πέρα, η κοινωνία θα πάρει το ψηφοδέλτιο στα χέρια της. Χτες το βράδυ ανακοίνωσα ένα εκτενές ευρώ-πρόγραμμα με δέκα στόχους. Αυτές οι αξίες, αυτοί οι στόχοι πρέπει να πρεσβεύονται από όλους όσοι θέλουν να κατέβουν με το ευρωψηφοδέλτιο.

Από εκεί και πέρα θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες να πάρουν τηλέφωνα, να χτυπήσουν πόρτες, να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και μέσω zoom και μέσω isyriza και μέσω των νομαρχιακών μας επιτροπών ανά τη χώρα. Θα είναι ανά περιφέρεια οι εκλογές που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να βγουν οι εκλεκτοί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτή την άμεση δημοκρατία θα μπορέσουμε να βρούμε εξαιρετικό κόσμο. Πιο πολύ εμπιστεύομαι τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μου πουν εκείνοι, να μας πουν εκείνοι ποιοι πρέπει να είναι το ψηφοδέλτιό μας, παρά μια άποψη στο μυαλό μου η οποία μπορεί να είναι και λανθασμένη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πάμε τώρα στα θέματα τα οποία τελευταία ήρθαν στην επικαιρότητα, και μάλιστα προκάλεσαν καθημερινές αντιδράσεις με τοποθετήσεις δικές σας και αιχμές από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αναφέρονται στα οικονομικά σας. Να το λήξουμε σήμερα αυτό το θέμα; Γιατί ξέρετε κάτι; Έχουμε μπερδέψει τα αστακοκάραβα με την αστακομακαρονάδα. Έχουμε μπερδέψει με τις εταιρείες τις νόμιμες με τις εταιρείες τις παράνομες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω παράνομες εταιρείες και δεν το ήξερα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι. Λέω να το ξεκαθαρίσουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη. Είπατε έχω μπερδέψει τις νόμιμες εταιρείες με τις παράνομες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Εμείς έχουμε μπερδέψει. Γιατί σας εγκαλούν και σας λένε, δώσε όλα τα στοιχεία...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν παράνομες εταιρείες;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ δεν γνωρίζω. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και δεν θα ισχυριστώ κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν απαράδεκτο να το ισχυριστώ.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πόσες εταιρείες έχετε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε. Κάπου αφήσατε και εσείς λίγο θολό το περιβάλλον.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι θολό το περιβάλλον.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μια πήγαινες στον Λιάγκα και έλεγες έχω αστακοκάραβα και μετά δεν τα έχω τα αστακοκάραβα. Ευκαιρία βρίσκανε οι άλλοι...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επέτρεψε μου Γιώργο να σου πω ότι το ρεπορτάζ σου είναι λανθασμένο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εάν διαβάσεις ακριβώς τι είπε ο Γιώργος Λιάγκας, λέει για την δραστηριότητα που είχα πριν μπλέξω με την πολιτική. Ήτανε στον αόριστο αυτό που με ρωτούσε ο Γιώργος Λιάγκας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα δεν υπάρχουν. Εγώ ήθελα να σου ζητήσω αστακό. Ρουσφέτι ήθελα εγώ. Ήθελα αστακούς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να ξέρεις ότι απαντάω πολύ συγκεκριμένα, επειδή έχω εμπειρία στα θέματα. Ό,τι έχω πει συγκεκριμένα στον κατάλληλο χρόνο, ενεστώτα και αόριστο, ισχύει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάποιες εταιρείες...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι οποίες να έχουν ενεργή συμμετοχή; Να είναι ενεργές; Όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε έγινε η μεταβίβαση των μετοχών όλων των εταιρειών; Με το που γίνατε Πρόεδρος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τον προηγούμενο χρόνο έκανα την πλειοψηφία της μεταβίβασης για πολλούς λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Από εκεί και πέρα ας είμαστε ειλικρινείς. Μιλάμε τώρα εδώ για μια χώρα που έχουμε τον Λιγνάδη και τον Μίχο να περπατάνε ελεύθεροι. Και ασχολείται τώρα η Νέα Δημοκρατία, η οποία υπερηφανεύεται για το πώς βοηθάει τους απόδημους στην ομογένεια. Ναι, στα ψηφοδέλτια. Και δεν αλλάζει έναn νόμο ο οποίος λέει στην ουσία σε κάποιον απόδημο, θέλουμε την ψήφο σου, αλλά δεν σε θέλουμε στην ενεργή πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε αυτό έχεις δίκιο και το είπαμε ότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε έναν άνθρωπο που έχει...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και επίσης να πω κάτι. Αυτός ο νόμος κατά πάσα πιθανότητα είναι και αντισυνταγματικός.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τον οποίο νόμο κ. Πρόεδρε τον έφερε το κόμμα σας. Και είπατε ότι είναι λάθος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και όπως είπα πριν δυο μέρες είναι λάθος. Ναι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος. Και ξέρετε κάτι; Πρέπει να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Και ένα από τα πράγματα το οποίο κάνω αυτή τη στιγμή είναι ότι συνθέτω μια ομάδα, μέσα από τα όργανα του κόμματος, στην οποία έχω αναθέσει και θα αναθέσω την προετοιμασία μιας ολιστικής πρότασης για τη διαφάνεια στα κόμματα. Αναρωτιέμαι: έχει γίνει ποτέ ένα πόθεν έσχες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Πώς ακριβώς πληρώνεται ο κύριος Γκρίνμπεργκ τα πολύ μεγάλα ποσά τα οποία πληρώνεται;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τα 40 ακίνητα του κ. Μητσοτάκη...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Θα πω για τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε μια ρύθμιση χρέους στη ΝΔ όπου το συνολικό χρέος της αυξάνεται κάθε χρόνο. Εγώ δεν ξέρω ρύθμιση χρέους που το συνολικό χρέος αυξάνεται επ` άπειρον. Πώς πληρώνει η Νέα Δημοκρατία τα χρέη της;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε ότι εσείς εταιρείες αυτήν τη στιγμή δεν έχετε στο εξωτερικό. Το ξεκαθαρίζουμε. Το δάνειο για την πληρωμή των δώρων το περίφημο από ποια εταιρεία το δώσατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω για μισό δισεκατομμύριο ευρώ δανεικά και αγύριστα από τον Έλληνα φορολογούμενο και με ρωτάτε για το πώς έκανε Χριστούγεννα ο εργαζόμενος των media του ΣΥΡΙΖΑ; Στα καλά μας είμαστε;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά να μιλήσουμε για το δικό σας; Να μιλήσουμε του Κασσελάκη… αφού δεν υπήρχε εταιρεία, από ποια εταιρεία δόθηκε το δώρο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλετε να μας ξαναπείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν επαναλαμβάνω τα ρεπορτάζ του παρελθόντος. Η Osios δάνεισε στα media και πήρε πίσω το ποσό με αλλαγή συναλλάγματος και έχασα και χρήματα πάνω σε αυτό.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τα έχετε πάρει ήδη πίσω αυτά τα χρήματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Osios τα πήρε πίσω. Είμαι ξεκάθαρος. Και είμαι υπερήφανος που μέσω της πρωτοβουλίας μου μπόρεσε ο εργαζόμενος των κομματικών media, της Αυγής και του Κόκκινου, να κάνει Χριστούγεννα.

Και η ερώτησή μου είναι και επαναλαμβάνω: ο κύριος Μητσοτάκης έχει δανείσει ποτέ στο κόμμα του; Πώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μισό δισ. το οποίο αυξάνεται ως χρέος το οποίο αυξάνεται κάθε χρόνο; Πώς το πληρώνει αυτό; Πώς πληρώνει τους συνεργάτες του; Παρακαλώ όσους Έλληνες μας ακούν εκεί και είναι λογιστές, είναι ορκωτοί να κάνουν μια ανάλυση των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας. Πώς πληρώνουν τα ψηφοδέλτια στις περιφέρειες; Να σας πω κάτι; Αυτή η πρωτοβουλία για τη διαφάνεια των κομμάτων είναι τεράστιο κεφάλαιο. Έπρεπε να είναι ηλεκτρονικές οι συναλλαγές. Και επίσης οι δωρεές στα κόμματα των πολιτών να είναι φανερές, να είναι δημόσιες.

Εάν κάποιος θέλει να κάνει δωρεά στο ΣΥΡΙΖΑ 50.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται από τον νόμο αυτή τη στιγμή αυτό το ποσό. Μέχρι 20 είναι, αλλά και τα 20 και τα 2.000 να ήτανε δημόσια, ότι ο χι επιχειρηματίας έκανε δωρεά στο χι κόμμα και να το ήξερε όλη η Ελλάδα. Αυτό χρειαζόμαστε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια αν εγώ κάνω δώρο στο παιδί μου 20.000, θα φορολογηθώ. Δεν είναι αφορολόγητα. Εάν κάνω εγώ δώρο, εάν ενισχύσω το παιδί μου θα φορολογηθώ. Να το έχετε υπόψη σας αυτό. Αυτό ισχύει στην Ελλάδα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατά τη γνώμη μου, εάν η Δικαιοσύνη και όλο το κράτους Δικαίου απέδιδε σωστά, θα είχαμε ένα σύστημα στο οποίο τα κόμματα θα ήταν όντως μη κερδοσκοπικά και αυτές οι δωρεές δεν θα φορολογούνταν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως είπατε, και για να μην το επαναλάβουμε, αλλά το είπατε ότι αν κληθώ από τη Δικαιοσύνη να αποδείξω αυτά που λέω, είμαι στη διάθεσή της.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το τελευταίο άτομο το οποίο θέλει να αρχειοθετηθεί κάτι για τον εαυτό του είμαι εγώ. Είμαι ένας 35χρονος απόδημος, σχεδόν 36, δεν περίμενα να γίνω Πρόεδρος του κόμματος. Δεν περίμενα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένας δεν το περίμενε. Δεν σας ήξερε κανείς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είχα σκοπό να αφήσω την καριέρα μου. Αλλά όταν είδα ένα πολιτικό κενό, στο οποίο δεν μπορούσε κάποιος να εκφράσει μια συμπαγή προοδευτική πρόταση η οποία να ενώνει όλη την Κεντροαριστερά, να είναι μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μπήκα μέσα στην αρένα, στο γήπεδο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόνος σας; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Έχω και εγώ προσωπική απορία, δηλαδή είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, βρε παιδί μου εδώ υπάρχει ένα κενό εξουσίας, δεν βάζω υποψηφιότητα για Πρόεδρος; Δεν σας προώθησαν κάποιοι; Δεν σας έφεραν κάποιοι, όπως ακούγεται; Δεν είσαστε ένα πρόσωπο προετοιμασίας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ένα επικοινωνιακό προϊόν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό σας έχουν κατηγορήσει, ότι στην επικοινωνία είστε μανούλα καημένη. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ζηλεύουν, ε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι λοιπόν ξαφνικά, από το πουθενά έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης και λέει θα βάλω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και όμως ναι. Και όμως ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χωρίς αριστερό παρελθόν δηλώνει αριστερός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Να μιλήσουμε λίγο για το αριστερό παρελθόν. Ο πατέρας μου ο οποίος μεγάλωσε -όπως κι εσείς κατάγεστε από τα Χανιά, τον νομό Χανίων- έτσι και ο πατέρας μου μεγάλωσε εκεί. Μεγάλωσα σε μια πάρα πολύ φτωχή οικογένεια.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τραπέζι με τρεις Κρητικούς, δεν θα βγει άκρη κ. Πρόεδρε. Είναι βέβαιο. Να το ξέρετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ρίξουμε και ένα Ξυλούρη σε λίγο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι. Ο πατέρας μου μεγάλωσε πάρα πολύ φτωχός. Ο δικός του ο πατέρας, ο παππούς μου που δεν τον γνώρισα, ήταν δασοφύλακας και μεγαλώνοντας, εάν και διέπρεψε οικονομικά στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας για ένα διάστημα, ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Η μητέρα μου, η οποία μεγάλωσε στη Θήβα και στη Ριτσώνα, που είναι έξω από τη Χαλκίδα, μεγάλωσε σε μια οικογένεια στην οποία ο πατέρας της δούλευε πάρα πολλές ώρες για τη ΔΕΗ. Έβαζε τους πυλώνες της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

Ο παππούς μου, με τον οποίο μεγάλωσα, ήταν ΚΚΕ. Η μητέρα μου είχε ένα θείο που ήταν στη Μακρόνησο. Άρα υπάρχει αυτή η ιστορία εκεί πέρα. Η οικογένειά μου ουδέποτε είχε αγγίξει το χώρο της Δεξιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη σημερινή εποχή, το 2024, δεν υπάρχει ένα προοδευτικό Κέντρο το οποίο μπορεί να εκφράζεται από μερικά άτομα της Νέας Δημοκρατίας και να εκφράζεται από μερικά άτομα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω ξεκάθαρα ότι το προοδευτικό Κέντρο είναι στη διακήρυξή μας. Έχει χώρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και εφόσον επιθυμεί να συνεισφέρει στο κόμμα δομικά, θα έχει και μια αξιοκρατική μεταχείριση. Άρα λοιπόν το θέμα το ποιος είναι ο αριστερός και ποιος δεν είναι αριστερός...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς τα παρακολουθούσατε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα από την Αμερική; Θέλω να πω, βλέπατε πώς εξελίσσεται το πράγμα, τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και λέγατε ότι αυτό είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να με εκφράσει κ. Κασσελάκη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ‘16-‘19 ναι, το ’15 και ειδικά το πρώτο μισό, όχι. Ήμουν απογοητευμένος το ’15. Όπως ήμουν και απογοητευμένος και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου και τα λοιπά και τα λοιπά, που στο τέλος της ημέρας είχανε πέντε χρόνια δύο μνημονίων λιτότητας και άφησαν μηδέν ευρώ στα ταμεία. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ, με πέντε χρόνια, τεσσερισήμισι χρόνια λιτότητας και τρίτου μνημονίου, αφήσαμε 37 δισ. στα ταμεία. Έχω πει ήδη δημόσια ότι έπρεπε να είναι 32 δισ.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα ο κ. Τσίπρας ήταν ένας καλός πρωθυπουργός, κ. Κασσελάκη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν πολύ καλός πρωθυπουργός, ναι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αποτελεσματικός;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έκανε λάθη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια ήταν τα λάθη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν απαντάω.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς γίνεται; Μου λέτε, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ρωτήστε τον ίδιο. Όπως ξέρετε, ο ίδιος έχει τα κότσια να κάνει την αυτοκριτική του. Ο Αλέξης δεν είναι άνθρωπος της δηθενιάς. Άρα είμαι σίγουρος ότι, αν θέλετε να τον ρωτήσετε, θα σας πει ξεκάθαρα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, μισό λεπτό, γιατί είναι σημαντικό...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημόσια βγήκε και μίλησε για δύο βασικά λάθη, αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και στο θέμα της Novartis. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υπάρχουν δύο πρόσωπα τα οποία είναι πάρα πολύ κοντά σας τώρα: Παππάς και Πολάκης. Άρα, οι άνθρωποι για τους οποίους λέει, ξέρεις, κάναμε λάθος χειρισμούς, είναι οι άνθρωποι οι δικοί σας και σας στηρίζουν δίπλα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτός ο κύκλος του ‘15-‘19 έχει κλείσει. Έχω ανοίξει έναν νέο κύκλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συνεισφέρουν και άνθρωποι που ανήκαν σε αυτή την περίοδο και πολλοί καινούργιοι συμπολίτες μας, προοδευτικοί συμπολίτες μας. Ο Νίκος Πάπας και ο Παύλος Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου και το αφήνω εκεί.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρξαν στιγμές ωστόσο που και με τους δύο διαφωνήσατε έντονα σε αυτή τη διαδρομή των μερικών μηνών;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αφού γνωρίζετε την απάντηση.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς με τον Παύλο διαφώνησα για το θέμα της ισότητας στον γάμο. Αλλά ο ίδιος γνωρίζω ότι δεν έχει προσωπικά κάποιο πρόβλημα με καμία πολιτική εκτίμηση. Και στο τέλος της ημέρας...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και με τον Νίκο Παππά διαφωνήσατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω διαφωνήσει με το Νίκο. Ο Νίκος θα έλεγα ότι είναι πολύ χαρούμενος που αγκαλιάζουμε το προοδευτικό Κέντρο και καλά κάνει. Και είναι χαρούμενος γι’ αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, έφερε τα πάνω κάτω. Και έφερε όλο αυτό που...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι έφερε τα πάνω κάτω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, τα έφερε όσο να ΄ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Το Συνέδριο ξεκίνησε στην ώρα του, το πρόγραμμα ακολουθήθηκε, οι θέσεις ψηφίστηκαν. Δεν άλλαξε τίποτα. Δεν ακυρώθηκε το Συνέδριο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρ’ όλα αυτά έβαλε θέμα αμφισβήτησης, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπό σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω αν έβαλε τέτοιο θέμα. Εάν έβαλε τέτοιο θέμα, είναι στην κρίση του καθενός και, αν μη τι άλλο, η απάντηση δόθηκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δόθηκε απάντηση, αλλά εσείς είπατε στη συνέχεια, ενώ η εντύπωση που μας έχει δημιουργηθεί...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν με “φύτεψε” ο Αλέξης, να είμαι ξεκάθαρος. Κανείς δεν με “φύτεψε”. Μόνος μου κατέβηκα, με το σπαθί μου κέρδισα τις εκλογές, έλιωσα παπούτσια σε όλη τη χώρα. Και όντως, ισχύει ότι ήμουν ο νέος άνθρωπος ο οποίος ήταν υποσχόμενος μεν, αλλά συγχρόνως είχαμε και τέσσερεις άλλους συνυποψηφίους, οι οποίοι δεν είχαν πολιτική πρόταση παρά μόνο γενικολογίες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι κάνει αυτή την παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του, λέτε στο MEGA προχθές ότι «εγώ συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα». Εσείς επιδιώξατε τη συνάντηση ή ο Αλέξης Τσίπρας σε πήρε τηλέφωνο και σου λέει «Στέφανε θέλω να τα πούμε»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θ’ απαντήσω σ’ αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σου είπα τι συζήτησες. Γιατί στα κρίσιμα, ξέρεις τι κάνεις; Σ’ έβλεπα και στο MEGA, στα κρίσιμα λες «δεν απαντάω».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι τόσο σημαντικό για σας να σας πω ποιος πήρε τηλέφωνο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ τον πήρα τηλέφωνο. Τι αλλάζει στη ζωή του Έλληνα τώρα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κι αυτό είδηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι άλλαξε στη ζωή του Έλληνα, στην καθημερινότητά του;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι; Αν σε είχε πάρει ο Τσίπρας τηλέφωνο είναι διαφορετικά. Άλλο να σ’ έχει ο Τσίπρας...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του Έλληνα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι σχέσεις μου με τον Αλέξη είναι εξαιρετικές, εντάξει;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι σχέσεις μου με τον Αλέξη είναι εξαιρετικές. Κι όταν άκουσα, δεν ξέρω ποιος το είπε ότι «έπαθα Τσίπρα», λέω, δηλαδή τι έκανα, χρηστή διοίκηση στη χώρα και στο κόμμα; Αυτό έπαθα;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα τώρα συμπορεύεστε για ένα καλό αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές με τον κ. Τσίπρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάντα συμπορευόμαστε γι` αυτό. Πάντα. Το κόμμα πέρασε μέσα από μια φάση. Το να μπορεί να βρει την ταυτότητά του, να μπορεί να βρει το νέο στελεχιακό δυναμικό του, νέες διαδικασίες. Περάσαμε δυο διασπάσεις. Είμαστε ειλικρινείς.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν λάθος ωστόσο, γιατί είστε ειλικρινής, ήταν λάθος που ο κ. Τσίπρας με αυτή του την παρέμβαση «προκάλεσε» μία παρ’ ολίγον εσωκομματική διαδικασία ή όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο γι` αυτό, δεν ξέρω σε τι βαθμό προκάλεσε...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική σας άποψη ποια ήταν;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η δική μου άποψη είναι ότι έχουν κριθεί. Εγώ μπορώ να σας πω ότι με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε εξαιρετική σχέση, και πριν είχαμε και την εκτιμώ πάρα πολύ. Και θα σας πω επίσης ότι η Όλγα στην κοινωνία μέσα, εκεί που παίζει τη μπάλα μέσα στο γήπεδο, στην Άρτα, έχει φοβερό αντίκτυπο. Αυτούς τους ανθρώπους θέλω εγώ, οι οποίοι είναι γειωμένοι στην κοινωνία. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη, ξέρετε, ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε καλά, ότι ακούμε την κοινωνία.

Πολλές φορές πρέπει στην κοινωνία να πούμε ότι «ξέρεις κάτι; Αυτά τα οποία πιστεύουμε δεν είναι βιώσιμα. Αυτή τη στιγμή το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και πάλι, μην το θεωρείτε, γιατί αν είναι πάλι σε μια παγκόσμια ύφεση, όντως μειώνεται λόγω πληθωρισμού αλλά φτωχοποιείται ο κόσμος. Αυτό δεν είναι βιώσιμο σαν πακέτο όλο μαζί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε τρεις μήνες. Εκείνο το οποίο επεδίωξες από την αρχή -επιμένεις ακόμα να σου μιλάω στον ενικό και μιλάω- ήταν να πάρεις λευκή επιταγή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποιος το είπε αυτό; Αυτό είναι ρεπορτάζ δικό σας, εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, θα συμφωνήσεις μαζί μου. Λευκή επιταγή, λέγοντας ότι «εγώ δεν θέλω να κριθώ στις ευρωεκλογές, θέλω να κριθώ στις εθνικές εκλογές του 2027».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά έχουν λήξει τα θέματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν τώρα -εγώ απεύχομαι, εγώ εύχομαι να τα πάτε καλά, μια χαρά να τα πάτε- δεν είναι καλό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μήπως ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης για τον Στέφανο Κασσελάκη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ευπρόσδεκτοι να με αμφισβητήσουν όποτε θέλουν. Θα ξανακερδίσουμε. Δεν με απασχολεί. Συνεχίζω την πορεία μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορείς να έχεις όμως το άλλοθι «είναι νωρίς, μη με κρίνετε», έχουν περάσει ήδη πόσοι μήνες που είσαι Πρόεδρος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πέντε μήνες είμαι Πρόεδρος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι άλλοι τρεις-τέσσερεις που θα φτάσουμε μέχρι τις εκλογές...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε πέντε μήνες έπρεπε να έχει αλλάξει όλη η Ελλάδα μ’ εμένα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε εννιά μήνες γεννιέται ένα παιδί...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα έχω υπάρξει Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μισή εγκυμοσύνη. Ωραία, κατάλαβα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κασσελάκη, για να πάμε λίγο στην ουσία, επειδή η αλήθεια είναι ότι σας έχουν χρεώσει -και μπορεί και να μην έκαναν λάθος όσοι σας το χρέωσαν- ότι στην αρχή δεν είχατε καλή εικόνα των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, σιγά σιγά βγήκατε τον βηματισμό σας και έχουμε φτάσει στο σήμερα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλή εικόνα των οικονομικών πραγμάτων της χώρας. Ήμουν ξεκάθαρος, ουδέποτε έχω πει ότι ήμουν πριν από έναν χρόνο ειδικός σε όλα τα πράγματα της χώρας...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα που έχει γεννηθεί λοιπόν το παιδί, σιγά σιγά γεννιέται, όπως είπε και ο Γιώργος, είπατε κάποια στιγμή ότι «εγώ πάω στις ευρωεκλογές να κερδίσω τον Μητσοτάκη», μετά είπατε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι πάω στις ευρωεκλογές να κερδίσω τον Μητσοτάκη, ήταν στις βουλευτικές εκλογές...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Α, στις εθνικές, ισχύει αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είπα όταν κατέβηκα. Συγγνώμη, επειδή είστε και οι δύο πολύ σοβαροί επαγγελματίες, δείτε πόσα πράγματα έχετε πει τα οποία είναι λανθασμένα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι λανθασμένα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα οποία μ’ ένα απλό ρεπορτάζ, άμα δείτε ακριβώς, αυτολεξεί, τι λέω, είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία λέτε εσείς.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία, θέλετε να σας το πω αυτολεξεί; Είχατε πει ότι «εγώ έρχομαι για να κερδίσω τον Μητσοτάκη». Το είπατε ή όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, σωστά. Ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούλιο του ’24;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αντίπαλοι δεν θα είστε και στις ευρωεκλογές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ρωτάω, θα είναι πρωθυπουργός; Γιατί δεν μου απαντάς;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, θα είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν πώς τον κερδίζω εφόσον θα είναι πρωθυπουργός τον Ιούλιο του ’24;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα στις ευρωεκλογές πάτε για δεύτερο κόμμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, πάω για την ανατροπή.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα για να κερδίσετε τον Μητσοτάκη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, πάω γι` αυτό.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το ίδιο λέμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν λέμε το ίδιο. Πάμε για την ανατροπή. Αλλά οι ευρωεκλογές έχουν άλλο διακύβευμα από τις βουλευτικές εκλογές. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Ας είμαστε ειλικρινείς. Εγώ πάω να κερδίσω με το κόμμα μου, το οποίο πιστεύω είναι το μόνο ανεξάρτητο κόμμα της Ελλάδας, είναι η εναλλακτική προοδευτική λύση. Πάω για να κερδίσω με όλο τον κόσμο, με όλη την κοινωνική βάση σε κάθε αναμέτρηση. Δεν πάω για να χάσω. Δεν πάω να βγω δεύτερος.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Λογικό είναι αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάω για να κερδίσω. Από ‘κει και πέρα αυτό το οποίο όμως μετράει για τον Έλληνα πολίτη, είναι να ξημερώσει με μια νέα κυβέρνηση η οποία δεν τον χειραγωγεί, η οποία δεν λέει «μπαζώνω τα Τέμπη και δεν φταίει το τζάκι».

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πάμε και στα Τέμπη αμέσως μετά, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η οποία δεν σου λέει προεκλογικά «θα σου μειώσω τους φόρους» και μετά σου βάζει τεκμαρτό εισόδημα. Ψέματα προεκλογικά.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιο θα είναι εκείνο το ποσοστό ή ένα καλό αποτέλεσμα που θα δώσει το σήμα εμπιστοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «προχωράμε»; Δεν μπορεί να μην έχετε έναν πήχη ότι «ρε παιδιά, καλά τα πήγαμε, από δω και πάνω είμαστε μια χαρά, προχωράμε να πετύχουμε νέους στόχους».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω, βλέπετε ένα ρεύμα αυτή τη στιγμή στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν δείτε και το τελικό ψηφοδέλτιό μας και την ανανέωση που θα εμπεριέχει, αυτό μπορεί να σοκάρει τον κόσμο.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα πήχη δεν βάζουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχες βάλει πάντως στην αρχή, είχες πει το 17%..

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεπεράσει το 17%, εννοείται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα να το, το βγάλαμε, να ξεπεράσετε το 17%.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος, να είμαι ξεκάθαρος, με δεύτερη θέση στο 17%. Εμείς πάμε να κερδίσουμε. Όπως με το φορολογικό πλαίσιο το οποίο παρουσίασα, είναι πλαίσιο το οποίο δείχνει κυβερνησιμότητα, αλλάζει την οικονομική ζωή του τόπου. Η κατάργηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, που είναι ένα άδικο μέτρο, θα πατάξει και τη φοροδιαφυγή. Όχι τα τεκμαρτά εισοδήματα που βάζει ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν είχε επιχειρήσεις ποτέ στη ζωή του. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσεις ποτέ στη ζωή του. Μας κάνουν μαθήματα εμάς για ανοιχτές αγορές, εκείνοι που δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ στη ζωή τους. Και αντ’ αυτού βάζουν μια προπαγάνδα δήθεν για παράνομες εταιρείες. Ποιοι; Εκείνοι των οποίων το πόθεν έσχες, το πόθεν, κανείς δεν γνωρίζει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να μιλήσω για το οικονομικό, έχω ερώτηση να κάνω. Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι από τη μία πλευρά έχετε κοστολογημένα μέτρα ελάφρυνσης κι από την άλλη «πού θα βρω τα λεφτά». Καλό είναι αυτό, ακούγεται καλό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για φορολογικό ή για ακρίβεια λέμε τώρα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για φορολογικό και ακρίβεια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το φορολογικό να πιάσουμε. Πολλά από τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν, θα προκύψουν μια χρονιά. Την επόμενη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή μου λέτε ότι η αλλαγή στα μερίσματα που ν’ ανήκουν στην ατομική κλίμακα εισοδήματος...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε σας μιλάω για τα μερίσματα μόνο...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για φορολογικό δεν είπες;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα απ’ όλα αυτά λες. Υπάρχουν και άλλα όμως, τα οποία άπαξ θα φέρουν κάποια έσοδα στο κράτος, και την επόμενη χρονιά δεν μπορούν να επαναληφθούν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να σε φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Το φορολογικό το οποίο παρουσίασα, είναι όλα μόνιμα τα μέτρα. Αλλάζω το μίγμα της οικονομικής ζωής της χώρας, στην οποία έχουμε μια στρεβλή πραγματικότητα όπου η μισθωτή εργασία, και δη στα μεγαλύτερα εισοδήματα, φορολογείται μ’ έναν τρελό συντελεστή. Και έχουμε μερίσματα και σε πολύ μεγάλο ποσό μερισμάτων μ’ έναν πάρα πολύ χαμηλό συντελεστή. Και συγχρόνως έχουμε εισφορές που είναι δυσβάσταχτες και στέλνουν στελέχη με καλούς μισθούς στο εξωτερικό.

Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Και η αλλαγή ποια είναι; Λες, χαμηλότερες εισφορές, δίνεις πίσω την προκαταβολή φόρου εισοδήματος στις εταιρείες για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή, να μπορεί κάποιος να πληρώνει από αυτά τα οποία κερδίζει. Όχι θεωρίες. Όταν είναι να κάνεις μέρισμα, θα πληρωθεί στην ατομική κλίμακα τη δική σου. Και αντ’ αυτού μειώνουμε...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα έχεις μείωση εισόδων; Καλό ακούγεται αυτό, μείωση εσόδων θα έχεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βγάζοντας τον αυτοτελή φόρο στα μερίσματα, που είναι 5%, και βάζοντάς τον στην ατομική κλίμακα, έχεις μείωση εσόδων; Θα έχεις τεράστιο όφελος εσόδων. Και μάλιστα το παρουσιάσαμε και στην Καθημερινή σε μια διαφήμιση που βάλαμε, είναι 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Και αντ’ αυτού, κάνουμε κάτι που είναι πολύ προοδευτικό. Μειώνουμε συντριπτικά τους συντελεστές στα χαμηλά εισοδήματα: μέχρι 200.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο σε ατομικό εισόδημα, μειώνουμε τη φορολογία.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό το πρόγραμμα είναι εφικτό να εφαρμοστεί χωρίς να ρίξει τη χώρα στα βράχια; Γιατί άκουσα την κυβέρνηση να λέει ότι μιλάμε για ένα sequel πιο κακοστημένο ακόμη κι απ’ αυτό του προγράμματος Θεσσαλονίκης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πολύ συγκεκριμένη αντίδραση της κυβέρνησης, μπράβο...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς το θεωρείτε ένα καλό πρόγραμμα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Γιατί σας συγκρίνουν με αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας παρουσίασα τις δικές μου θέσεις, τις νέες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις δικές μας θέσεις για το πώς πρέπει η φορολογία στη χώρα να γίνει φορολογία κοινής λογικής μ’ ένα σταθερό πλαίσιο που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Αντί να ρωτάτε για τη λάσπη που ρίχνει η κυβέρνηση, σας παροτρύνω να ρωτήσετε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και να τους πείτε: «Αυτά τα μέτρα σας εκφράζουν, θα σας βοηθήσουν»;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα είναι αν βγαίνουν και τα νούμερα, κ. Πρόεδρε. Προφανώς θα είναι ικανοποιημένοι γιατί όντως το πρόγραμμα αυτό είναι φιλολαϊκό, αλλά το θέμα είναι αν βγαίνει κιόλας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα νούμερα όχι μόνο βγαίνουν, αλλά θα προκαλέσουν και μια έκρηξη ανάπτυξης στη χώρα. Το να μειώσεις τους συντελεστές σε εισοδήματα 30.000, 40.000, 50.000 ευρώ, κάνει μια τεράστια διαφορά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι πολύ καλό, έτσι ακούγεται σ’ εμένα....

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αντ’ αυτού, εμείς λέμε ότι όταν ένας επιχειρηματίας έχει μέρισμα 500.000 ευρώ, θα πληρώνει παραπάνω. Αν δεν επιθυμεί να έχει τόσο μεγάλο μέρισμα, ας το επανεπενδύσει στην εταιρεία του, ας δούμε ανάπτυξη μ’ αυτό τον τρόπο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά όμως δεν γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πώς δεν γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη; Πρόταση νόμου είναι, βεβαίως και γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μειώνοντας τις εισφορές μ’ αυτό τον τρόπο, όλα κοστολογημένα αυτά, μειώνοντας τις εισφορές, δίνεις ειδικά στους μισθούς κοντά στα 900 ευρώ καθαρά, έναν έξτρα μισθό το χρόνο στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας...

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω μια απορία: Αν αυτά τα μέτρα μπορούσαν να εφαρμοστούν αύριο, όπως λέτε, ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε να το κάνει; Γιατί να μην το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να κερδίζει και ψήφους και να έχει τον λαό μαζί του;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, για πείτε μου.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να πω μήπως από την αντιπολίτευση τα λέμε όλα πιο εύκολα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βασίζονται σε συμφέροντα. Έτσι πληρώνουν για το κόμμα τους, δεν το έχετε καταλάβει ακόμα; Όλος ο ελληνικός λαός το ξέρει αυτό. Όπως έχω πει εκατό φορές, κανείς δεν με έχει. Δεν έχω πρόβλημα να προσβάλλω οποιονδήποτε μηχανισμό συμφερόντων. Δεν είμαστε το ίδιο κόμμα, δεν έχουμε την ίδια ηθική με τη Νέα Δημοκρατία. Να είμαστε ξεκάθαροι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε πριν από λίγο, επειδή αναφερθήκαμε στη διακυβέρνηση Τσίπρα και είπατε ότι ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός με λάθη, θέλω να σας ρωτήσω αν η Συμφωνία των Πρεσπών, κ. Πρόεδρε, κατά την άποψή σας ήταν μια καλή συμφωνία για τη χώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν μια πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τη φέρνατε κι εσείς δηλαδή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Και νομίζω, μπορεί να ξέρετε ήδη, ότι ο κ. Κοτζιάς, όχι μόνο χαίρει της εμπιστοσύνης μου, αλλά πραγματικά είναι ένας από τους συμβούλους μου. Και είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς κάποιος διαχειρίζεται διαπραγματεύσεις. Και δεν είναι μόνο οι Πρέσπες, είναι και το Κραν Μοντανά για το Κυπριακό το 2017. Κι εκεί πέρα ο κ. Κοτζιάς έκανε μια απίστευτη δουλειά, και τον οποίο όλη η Κύπρος τον εκτιμά. Όλη η Κύπρος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα δοκιμαστείτε μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κάθε μέρα δοκιμάζομαι, κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακόμα καλύτερα. Σας κατηγορούν όμως ότι έχετε δώσει και ιδιαίτερο βάρος σ’ αυτό που σας κατηγορούν...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όλο με κατηγορούν. Πες μου κάτι που μου πιστώνουν!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, υπάρχουν και άνθρωποι που λένε τα καλύτερα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι μου πιστώνουν; Πες τα να τ’ ακούσουμε λίγο κι εμείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι είστε κάτι καινούργιο. Αυτό το καινούργιο.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μην πέφτεις στην παγίδα, Γιώργο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το καινούργιο που κάποιοι σας πιστώνουν, κάποιους άλλους τους ενοχλεί. Δηλαδή τι; Σ’ έχουν κατηγορήσει για life style πολιτική.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω λοιπόν διαφάνεια στο πώς ζω. Μπορούμε να έχουμε το ίδιο κι απ’ τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Ανδρουλάκη και πολλούς άλλους;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, είδα το σπίτι σου. Γιατί να δω εγώ το σπίτι σου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρω ‘γω; Ρωτήστε τον Ευαγγελάτο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φωτογραφίες εσύ δεν έδειξες;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ε, τώρα, αν δεν ήθελες...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, έδωσα εγώ φωτογραφίες στα media του σπιτιού μου; Το οποίο ούτε καν επιπλωμένο είναι και είχε και έπιπλα μέσα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Και τσακώθηκα με τη γυναίκα μου εγώ, «τι ωραίο το σπίτι του Κασσελάκη κι εσύ άχρηστε δεν μου πήρες ένα σπίτι». Λέω, «με συγγχωρείς πάρα πολύ, φταίω εγώ γιατί αγόρασε σπίτι ο Κασσελάκης»;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν σε πληρώνουν καλά εδώ; ΑΝΤ1, αύξηση στον Γιώργο! Χρειάζεται νέα έπιπλα. Θα του μειώσω το συντελεστή όμως αν είναι κάτω από 200.000 ευρώ το εισόδημα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μόλις γίνεις πρωθυπουργός. Στέφανε, αν δεν ήθελες πάντως να μιλάς στις κάμερες, θα μπορούσε να αποφύγεις τις κάμερες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πες μου κάτι: Ποια είναι η τελευταία φορά που έκανα ανάρτηση life style στα δικά μου social media;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, λέω, σε ακολουθούσαν οι κάμερες, κι εσύ όμως ανταποκρινόσουν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τις πλήρωνα εγώ τις κάμερες;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ανταποκρινόσουν, λέω, μίλαγες.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά είναι προκαταλήψεις και στερεότυπα δικά σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι προκαταλήψεις; Μου επιτρέπεις, σε παρακαλώ; Μήπως μπορείς να σηκωθείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη, δεν κατάλαβα τώρα τι είναι αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρακαλώ, μπορούμε να κάνουμε ένα κοντινό στις κάλτσες του Στέφανου Κασσελάκη; Μπορώ, παρακαλώ, να έχω τις κάλτσες σου;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι δες, δεν κρύβω τίποτα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Συγγνώμη, έχει αστακούς η κάλτσα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχει αστακούς, ναι. Σ’ αρέσουν;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω λάθος ότι έκανες λάθος εκπομπή. Ήταν για την εκπομπή του Λιάγκα αυτό. Όχι για μένα!

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πότε είναι η εκπομπή του;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επάνω είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πότε αρχίζει;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα. Προλαβαίνεις;

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σ’ ένα τέταρτο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προλαβαίνεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί, ναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, Γιώργο, έλα να τον πάρεις!

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ θέλω όλη η Ελλάδα να μπορεί να διαπρέψει και να τρώει αστακούς όποτε θέλει. Όλη η Ελλάδα.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε δρόμο μέχρι τότε, κ. Πρόεδρε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, καλός πολίτης! Μέχρι να πας, θα φύγεις.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή θητεία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ είσαι γυμνασμένος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εσύ τι είσαι; Μπαρουτοκαπνισμένος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ έχεις κοιλιακούς, εγώ έχω στομαχικούς.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Κασσελάκη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. ​

Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ