17/03/2024

Κ. Μάλαμα: Το νομοσχέδιο της συγχώνευσης του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κινείται στην κυβερνητική λογική “business”

Κυριακή Μάλαμα, βουλεύτρια και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό”, το οποίο είχε εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, έτσι όπως αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση είναι καταστροφικό για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Η Ελλάδα δεν έχει πια κανέναν φορέα ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογράφου, ούτε καν του υποχρηματοδοτούμενου φορέα που είχε μέχρι τώρα, κανέναν φορέα που να διασφαλίζει την διατήρηση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ η νέα ανώνυμη εταιρία που δημιουργείται, έχει ως μοναδική καταστατική λογική της, τις “business”.

Το δυστυχές της υπόθεσης είναι ότι η νέα αυτή εταιρία - φορέας με τίτλο “Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.”, θα λαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα τους διανέμει σε παραγωγές, κυρίως του εξωτερικού, μέσα από εταιρίες που θα έχουν δημιουργηθεί ακόμη και την προηγούμενη ημέρα, επιτρέποντας συναλλαγές, πιθανόν, τριγωνικού τύπου ανάμεσα σε μητρικές της αλλοδαπής και θυγατρικές της ημεδαπής, με μοναδικό όρο τα γυρίσματα της ταινίας να γίνονται στην Ελλάδα.

Μέσα από μια σειρά νομικών ασαφειών μπορεί να καλύπτεται το 80% του κόστους της ξένης ταινίας από δημόσιους πόρους, ενώ θα μπορούν να χρηματοδοτούνται με διαδικασία fast track και με ανεξέλεγκτες υπουργικές αποφάσεις “στρατηγικά επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την προβολή της Ελλάδας ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών”, ύψους μέχρι 12 εκατομμυρίων ευρώ. Πολιτιστικά κριτήρια για την χρηματοδότηση δεν υπάρχουν και παραπέμπονται στο μέλλον σε κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας!

Με απλά λόγια, το Υπουργείο Πολιτισμού καταργεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το συγχωνεύει, το αποδυναμώνει, αφήνοντας έωλους τους Έλληνες δημιουργούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτό το νομοσχέδιο ξεκινάει ένα πάρτι εισαγόμενων παραγωγών ταινιών, με το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει την πλειοψηφία των εξόδων και με μόνο όρο οι παραγωγές να γυρίζονται σε ελληνικό έδαφος και υποχρέωση την παράδοση ενός τρίλεπτου βίντεο στον ΕΟΤ! Μέσα σε όλο αυτό είναι προφανές ότι ο Έλληνας δημιουργός, κινηματογραφιστής και ντοκιμαντερίστας, πολύ δύσκολα θα βρει μια θέση. ​