ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/03/2024

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κίνδυνο η παραγωγή του Ε.Ο.Σ. Σάμου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε κίνδυνο η παραγωγή του Ε.Ο.Σ. Σάμου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε κίνδυνο η παραγωγή του Ε.Ο.Σ. Σάμου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Ο ιστορικός οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε με το Α.Ν. 6085/1934, έπειτα από συνεχείς κινητοποιήσεις των αγροτών του νησιού. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής των αμπελοτεμαχίων του νησιού. Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Είναι εγγεγραμμένα περίπου 1.100 μέλη, που καλλιεργούν 11.000 στρέμματα αμπελώνων και η παραγωγή ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια κιλά σταφύλια ετησίως, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ με κυριότερη την εξαγωγική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, το σαμιώτικο λευκό μοσχάτο κρασί, με εκατοντάδες διεθνείς διακρίσεις, αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες. Αν και απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, όπου επίσης παράγονται γλυκείς οίνοι, μόνο στη Σάμο εκδηλώνεται ο καλύτερος χαρακτήρας του. Δεν έχει ανταγωνιστές, καθώς αποτελεί μια εντελώς εξειδικευμένη καλλιέργεια. Τα κρασιά της Σάμου από σταφύλια ποικιλίας «λευκό μοσχάτο Σάμου» είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1970. Το λευκό μοσχάτο κρασί καλύπτει το 98,1% του αμπελώνα της Σάμου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται οι οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, όπως το «ρητινό» και το «φωκιανό» (1,5%), και ο «αυγουστιάτης» και οι λοιπές ποικιλίες (0,4%). Το μοσχάτο κρασί εξάγεται σε χώρες, όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία κ.ά. Για τη χρονιά που μας πέρασε, ο τρυγητός στη Σάμο ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, έχοντας συνολική διάρκεια 50 ημερών.  
Δυστυχώς, η παρατεταμένη ξηρασία του 2022 και του χειμώνα του 2023, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες του Ιουνίου και με ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις του Ιουλίου, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση στην παραγωγή από άποψη ποσότητας λόγω της ανάπτυξης περονόσπορου, χωρίς τη δυνατότητα ψεκασμών φαρμάκων λόγω βροχοπτώσεων. Ποσοτικά είναι ο χειρότερος τρύγος των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση, η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%. Με τα περυσινά αποθέματα θα καταφέρουν μεν, να καλύψουν την ζήτηση για τις εξαγωγές οι οινοπαραγωγοί της Σάμου, όμως, εάν υπάρξει και στην προσεχή περίοδο τέτοιος τρύγος, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο Συνεταιρισμό, και εν γένει στον πρωτογενή τομέα και στην οικονομική ζωή της Σάμου.
Βάσει των παραπάνω,
Επειδή, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα της οικονομίας του νησιού και προσφέρουν θέσεις εργασίας,
Επειδή, λόγω της κλιματικής κρίσης, κινδυνεύει η παραγωγή του σημαντικότερου προϊόντος του Συνεταιρισμού, και άρα υπάρχει κίνδυνος δραματικής μείωσης των εξαγωγών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα της παραγωγής των προϊόντων του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου λόγω της κλιματικής κρίσης και να μην κινδυνεύσουν οι οινοπαραγωγοί να μείνουν χωρίς την επαρκή παραγωγή για την προσεχή καλλιεργητική περίοδο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ