09/04/2024

Β. Κόκκαλης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: Η Ν.Δ. τώρα αποτάσσει τα δικά της σχέδια για τα οικολογικά σχήματα που δυστυχώς «πλήρωσαν» αγρότες και κτηνοτρόφοι

Οι αναγκαίες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πλάνο της χώρας μας καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν στις πληρωμές τονίστηκαν από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μία συζήτηση που οδήγησε σε μία παραδοχή αποτυχίας από πλευράς κυβέρνησης, καθώς ο κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως στόχο της κυβέρνησης «αποτελεί η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Άρα, είναι θέση μας είναι και το στηρίζουμε. Όντως πιστεύουμε, το έχουμε πει, το έχουμε δηλώσει στις επίσημες ανακοινώσεις μας, στις συναντήσεις που κάνουμε -ακόμα και με τον Γάλλο Υπουργό συμφωνήσαμε σε αυτό- να το πάμε από κοινού, διότι ομολογουμένως τα οικολογικά σχήματα, όπως έχουν χτιστεί, είναι δαιδαλώδη και φυσικά, δεν εξυπηρετούν, τελικά, τον αγρότη, αλλά τους σχεδιαστές αυτού του υπερβολικού μορφώματος».

Σχολιάζοντας αυτή την τοποθέτηση του Υπουργού, ο κ. Κόκκαλης υπογραμμίζει ότι «αποτελεί μία κυνική αποδοχή αποτυχίας από πλευράς κυβέρνησης για τα οικολογικά σχήματα καθώς όλα αυτά που σήμερα αποκαλούνται μορφώματα τα εμπνεύστηκε και τα υλοποίησε η Νέα Δημοκρατία, με θύματα δυστυχώς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας».

Οι Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στα προβλήματα που προέκυψαν από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο πράγμα το οποίο οφείλατε να κάνετε ήταν να τους φωνάξετε «Ελάτε εδώ κύριοι, ελάτε εδώ και σεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πόσες δηλώσεις ΟΣΔΕ κατατέθηκαν το 2023; Αυτές. Πόσα δικαιώματα ενεργοποιήθηκαν; Αυτά. Τι πήγε λάθος; Ποιοι αδικήθηκαν;», ώστε εν συνεχεία να κατατεθούν οι προτάσεις αναθεώρησης. Νομίζω, αυτό, δεν είναι τοξικότητα ή κραυγή ή λαϊκισμός. Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αδικήθηκε η αγρονομική περιφέρεια των κτηνοτρόφων. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό έγινε από επιλογή;

Είναι ενδεικτικό ότι από τα τρία οικολογικά σχήματα των κτηνοτρόφων τα δύο, που έχουν να κάνουν με τους βοσκότοπους, δεν ξέρω κατά πόσο θα υλοποιηθούν, θα προχωρήσουνε. Συνεπώς, προτείνουμε ευέλικτα και με σαφήνεια οικολογικά σχήματα…. Μην καταλήξουμε στο τέλος να γίνει μια οριζόντια διαίρεση και όλοι να πάρουν από κάτι λίγο, και χωρίς τους ελέγχους. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, γιατί ανακοινώσατε ότι μέχρι το Πάσχα θα πληρωθούν τα οικολογικά.

Η δεύτερη πρόταση είναι η μεταφορά από τον Πυλώνα I στον Πυλώνα II. Μόνο και μόνο, ότι το υπηρετείτε και καλά κάνετε, σημαίνει ότι έχουμε δίκιο. Εμείς διαφωνήσαμε και διαφωνούμε, με αυτό το οποίο υπήρξε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, με το 10% της μεταφοράς.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διάχυση του προϋπολογισμού σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, που καταλήγει σε ένα απλό φιλοδώρημα. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει πιο στοχευμένη στήριξη ενός μικρότερου αριθμού συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα που είναι ναυαρχίδες και σε προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί αδικίες από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία; Και αυτό περιλαμβάνεται στην πρότασή μας.

Επίσης, για τον πυλώνα ΙΙ, προτείνουμε τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, με τη στήριξη των νέων αγροτών, με τη στήριξη των μικρών. Αυτό είναι πάγια θέση, κύριε Υπουργέ. Στην αναδιανεμητική ενίσχυση είναι πολύ πιθανό να μην στηριχθούν οι μικροί γεωργοί, οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Και αυτό σας το έχουμε στείλει ως πρόταση.

Τέλος, εντός του 2024, ήδη, πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα. Τώρα θα γίνει κουβέντα, διότι θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον οποίο προϋπολογισμό πρέπει από τώρα να δώσουμε μάχη να μην μειωθεί ούτε ένα ευρώ.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνα και σοβαρά, στέκεται δίπλα στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο, με προτάσεις αξιόπιστες, βάσιμες και ρεαλιστικές, οι περισσότερες, εκ των οποίων, έχουν ήδη κατατεθεί, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν καταρτιζόταν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Και τότε, εγκαίρως, σας είπαμε ότι αδικείται η αγρονομική περιφέρεια των κτηνοτρόφων, με μείωση σε ποσοστό 27%. Και τότε λέγαμε για τις συνδεδεμένες, όπως και για τον κίνδυνο να μείνουν απέξω από τη στήριξη της αναδιανεμητικής οι μικρές εκμεταλλεύσεις.