11/04/2024

«Ξανά στη Βουλή οι τραγικές ελλείψεις στο Θεαγένειο»: Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας

Τις τραγικές ελλείψεις στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης φέρνουν, με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Μετά τις τραγικές εικόνες ασθενούς να ξαπλώνει στις πλαστικές καρέκλες της αίθουσας αναμονής για την ανάνηψή του μετά από ενδοσκοπική εξέταση, θέμα για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν και τότε ερώτηση, αναδεικνύουν και πάλι τις τραγικές ελλείψεις του Θεαγενείου, μετά την αποκάλυψη ότι αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης κλινών νοσηλείας.

Επειδή το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μοναδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και δέχεται ασθενείς από τη Λάρισα έως τον Έβρο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις και τα κενά υποδομών του Θεαγένειου ΑΝΘ ώστε αυτό να παρέχει τις κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας;

2. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και τα κενά στις υποδομές του Θεαγένειου; Υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την κάλυψή τους και ποιο είναι αυτό; ​

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τραγικές οι ελλείψεις στις υποδομές του Θεαγένειου ΑΝΘ»

Σε πρόσφατη ερώτησή μας (Αριθ. Πρωτ. 3729/12-03-2024) προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμη, με θέμα «Να δημιουργηθεί άμεσα αίθουσα ανάνηψης στο εργαστήριο Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου ΑΝΘ» θέταμε το θέμα της έλλειψης αίθουσας ανάνηψης στο Εργαστήριο Γαστρεντολογικής Κλινικής με αποτέλεσμα ασθενείς να χρησιμοποιούν τις πλαστικές καρέκλες της αίθουσας αναμονής για την ανάνηψή τους μετά από ενδοσκοπική εξέταση στην οποία υπεβλήθησαν.
Στις 09/04/2024 υπήρξε δημοσίευμα (https://www.documentonews.gr/article/thessaloniki-ximeiotherapeies-anavlithikan-logo-elleipsis-krevation-kai-o-georgiadis-kryftike-piso-apo-psemata/) σύμφωνα με το οποίο στο εν θέματι Αντικαρκινικό Νοσοκομείο αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης κλινών νοσηλείας.
Τα παραπάνω περιστατικά περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Θεαγένειο, το οποίο αποτελεί το μοναδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα.
Επειδή οι τραγικές ελλείψεις υποδομών του φτάνουν στο σημείο να αναβάλλονται ακόμη και προγραμματισμένες χημειοθεραπείες η έγκαιρη πραγματοποίηση των οποίων είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της ασθένειας, την έγκαιρη αντιμετώπισή της και την υγεία των ασθενών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
2. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και τα κενά στις υποδομές του Θεαγενείου; Υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την κάλυψή τους και ποιο είναι αυτό;
3. Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο αναβολής προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, η έγκαιρη πραγματοποίηση των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας, της έγκαιρης αντιμετώπισής της και της υγείας των ασθενών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα