18/05/2024

Τμήμα Ομογενειακών Θεμάτων και Απόδημου Ελληνισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού

Ανακοίνωση του Τμήματος Ομογενειακών Θεμάτων και Απόδημου Ελληνισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις εκατοντάδες χιλιάδες διωγμένους από τις εστίες τους, Έλληνες του Πόντου. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού.

Η Ποντιακή Γενοκτονία αποτελεί ένα διαχρονικό μάθημα για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη των εθνοκαθαρτικών διώξεων. Επιπλέον, υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του παρελθόντος για τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου μέλλοντος.

Θεωρούμε καθήκον μας να μην ξεχνάμε τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η ιστορική αποκατάσταση είναι σημαντική όχι μόνο για την αναγνώριση των διαπραχθέντων εγκλημάτων, αλλά και για την προστασία της ιστορικής αλήθειας και την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923. Απαιτεί την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης ακριβώς επειδή η παράταξή μας είναι προσκολλημένη στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών και της καλής γειτονίας στις διεθνείς σχέσεις. Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση αυτή, αλλά και ο καταλογισμός ευθυνών σε όσους σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και υλοποίησαν αυτά τα εγκλήματα, εκτός από ιστορική δικαίωση αποτελεί και παρακαταθήκη για το μέλλον, παρακαταθήκη που θα ενώνει αντί να διχάζει. Ειδικά σήμερα που στείρες εθνικιστικές κραυγές επενδύουν πάνω στον κατακερματισμό της ιστορικής μνήμης, για σκοπιμότητες που θέλουν να μας γυρίζουν πίσω.

Για εμάς η ιστορία γράφεται από τους λαούς και τους αγώνες τους και η ιστορική αλήθεια δεν αποτελεί αξία σχετική που καθορίζεται με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών.

Τιμάμε την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του λαού του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι καθήκον μας να μην ξεχνάμε τις θυσίες και τον αγώνα των Ποντίων για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους.

Στηρίζουμε τον ποντιακό ελληνισμό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και με τους συμπατριώτες μας Ποντίους που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας μας και αποτελούν άξιους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων, στο πλαίσιο του απόδημου Ελληνισμού.

Ας διδαχτούμε από το παρελθόν και ας εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα επικρατούν, η ειρήνη, ο αλληλοσεβασμός και η δικαιοσύνη!