10/03/2010

Στοχοποιούνται οι ιατρικοί επισκέπτες αντί οι φαρμακοβιομήχανοι

Ερώτηση Β.Μουλόπουλου, Μ.Κριτσωτάκη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Οικονομίας

Ο κλάδος των Ιατρικών Επισκεπτών απασχολεί περίπου 8000 εργαζόμενους. Το Επάγγελμά τους είναι κατοχυρωμένο με το Ν. 1316/84, την υπʼ αρ. Υ6α/776/93 (ΦΕΚ Β536/20-07-1993) Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με την Οδηγία της Ε.Ε. L113/92 καθώς και την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 37/Β/85.  Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση προσδιορίζει επακριβώς τον τρόπο και τις μεθόδους της Ιατροφαρμακευτικής Ενημέρωσης, τα προσόντα που απαιτούνται για τους Ιατρικούς Επισκέπτες, τη συχνότητα των επισκέψεων στις Υγειονομικές Μονάδες, ακόμη δε και τη σχέση εργασίας τους, η οποία θα πρέπει να είναι μισθωτή και εξαρτημένη.  Επίσης, αναφέρει επακριβώς ότι η σχέση μεταξύ των Ιατρικών Επισκεπτών και των υγειονομικών απαγορεύεται να έχει τον χαρακτήρα οποιασδήποτε συναλλαγής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και έγκυρη ενημέρωση στην φαρμακοθεραπεία και να συμβάλλει στην επιστημονική επάρκεια του ιατρικού προσωπικού.  Επιπλέον, η κλαδική τους Συλλογική Σύμβαση και ο Κώδικας Δεοντολογίας ρυθμίζουν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν στην άσκηση της εργασίας τους, όπως η εφαρμογή της Επαγγελματικής Ταυτότητας, ώστε ο επαγγελματίας Ιατρικός Επισκέπτης να είναι νόμιμος και υπόλογος στον ευαίσθητο χώρο της υγείας που αναπτύσσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό το 2004, ο τότε Υφυπουργός Υγείας κ. Νασιώκας, μετά από σχετική διαβούλευση με τα συλλογικά θεσμικά όργανα των Ιατρικών Επισκεπτών, τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τον Ε.Ο.Φ., που είναι αρμόδιος φορέας ελέγχου και εποπτείας της Ιατροφαρμακευτικής Ενημέρωσης, εξέδωσε εγκύκλιο η οποία προσδιόριζε σαφείς κανόνες για την εργασία των ιατρικών επισκεπτών στους χώρους των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Μονάδων της χώρας.

Όπως μας κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, στις 22/2/2010 χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση τους, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος απέστειλε επιστολή σε όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων, η οποία ανατρέπει τη νομιμότητα και το υφιστάμενο καθεστώς για τις επισκέψεις των Ιατρικών επισκεπτών και της εισόδου τους στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Το αποτέλεσμα της επιστολής αυτής σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, είναι να μην μπορούν να ασκήσουν ομαλά και επαρκώς το εργασιακό τους δικαίωμα και την ενημέρωση των ιατρών, αφού αναγκαστικά συναθροίζεται μεγάλος αριθμός Ιατρικών Επισκεπτών (60-70 άτομα) σε δύο μόνο ημέρες τον μήνα και για δύο ώρες κάθε φορά, ενώ έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία ένα εχθρικό κλίμα απέναντί τους με ανάρτηση πινακίδων που τους απαγορεύει την είσοδο.  Το γεγονός δε αυτό, εγκυμονεί κινδύνους για την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, καθώς και για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Επειδή η κυβέρνηση στον τομέα του Φαρμάκου δεν χαράσσει μια συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική με αποτέλεσμα τη συνέχιση της πλήρους υπαγωγής της έρευνας της παραγωγής και του ελέγχου της χρήσης των φαρμάκων στις ανάγκες της αγοράς, με παραπέρα υποβάθμιση του ΕΟΦ και αύξηση της διαπλοκής και της διαφθοράς στο χώρο της υγείας και επειδή το μέτρο της παρεμπόδισης της εργασίας των ιατρικών επισκεπτών δεν μπορεί να λογισθεί ούτε σαν μικρής κλίμακας ρυθμιστική παρέμβαση,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται να ανακαλέσουν τη σχετική επιστολή και να καλέσουν σε διάλογο την Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών για τις όποιες ρυθμίσεις τους αφορούν;

2.  Γνωρίζουν την προσπάθεια επιχειρηματικών και δυστυχώς και επιστημονικών κύκλων και συμφερόντων να περάσει η Ιατροφαρμακευτική Ενημέρωση όχι σε όλους τους γιατρούς,

αλλά σε «κέντρα» κατευθυνόμενης συνταγογράφησης πλήρως ελεγχόμενα από τις πολυεθνικές εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πώς προτίθενται να το αντιμετωπίσουν;

3.  Σκοπεύουν να ελέγξουν τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε οι δαπάνες προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων να κινούνται εντός των πλαισίων που καθορίζει η σχετική νομοθεσία, χωρίς να προκαλούν και να υποδηλώνουν κατευθυνόμενη συνταγογραφία;

4. Δεδομένου ότι η πιθανότητα απώλειας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας είναι μεγάλη τι προτίθενται να πράξουν για τη διατήρηση αυτών;

5. Είναι στις προθέσεις τους να χρηματοδοτείται δημόσια η διαρκής ιατρική εκπαίδευση και  μετεκπαίδευση με στόχο την αποδέσμευσή της από την φαρμακοβιομηχανία;

6. Προτίθενται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του ΕΟΦ και στην υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του φαρμάκου στο Υπουργείο Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μουλόπουλος Βασίλης