18/03/2010

"Τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ": Απάντηση του Πρωθυπουργού στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της συζήτησης που διεξήχθη, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για την Κρίση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έθεσε στον Πρωθυπουργό τα εξής ερωτήματα:

"Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορείτε να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ηγέτες; Ρωτώ, γιατί η μέχρι τώρα στάση τους και οι δηλώσεις τους ενισχύουν τους κερδοσκόπους.

Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο στήριξης, υπάρχουν και επιβάλλονται όροι αντίστοιχοι των όρων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση προσφυγής σε αυτό; Δηλαδή, σκληρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων από αυτά που ήδη έχετε πάρει. Με τέτοια όμως μέτρα, πιστεύετε ότι θα βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση; Θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης;

Τέλος, θα διεκδικήσετε μια άλλη νομισματική πολιτική που να διασφαλίζει, εκτός των άλλων, μηχανισμό δανεισμού τελευταίας καταφυγής, θα αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία, δηλαδή ένα μηχανισμό αλληλεγγύης στην ευρωζώνη;"

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα ο κ. Παπανδρέου είπε πως "τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική Κυβέρνηση, είναι μέτρα επιπέδου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν θα μας ζητήσουν παραπάνω από ότι έχουμε κάνει, αλλά θα προτιμούσα μια ευρωπαϊκή λύση η οποία θα έδειχνε πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει συλλογικά". Παραδέχθηκε πως τα μέτρα αυτά είναι άμεσα και οδυνηρά και πρόσθεσε πως θα γίνουν επενδύσεις με χρήματα που υπάρχουν στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.