10/03/2015

Επίκαιρη ερώτηση Β. Κατριβάνου: Διασφάλιση της δημοσιότητας και της προστασίας μαρτύρων στην επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Διασφάλιση της δημοσιότητας και της προστασίας μαρτύρων στην επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και ενώ το δεκαοκτάμηνο προσωρινής κράτησης των πρώτων συλληφθέντων συμπληρώνεται στο τέλος του μήνα, με βάση το υπ. αρ. 215/4.2.2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, προσδιορίστηκε ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής. Καθώς ως τόπος ορίστηκε η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ανακύπτουν μια σειρά ερωτήματα που αφορούν τη διασφάλιση της δημοσιότητας της διαδικασίας και την προστασία μαρτύρων και πολιτών.
Είναι γνωστό, και από το παρελθόν, ότι η αίθουσα αυτή, εξαιτίας της μειωμένης προσβασιμότητάς της (λόγω της απόστασης από το κέντρο της Αθήνας αλλά και της χωροθέτησής της στον χώρο των φυλακών), της χωρητικότητας, της διαρρύθμισης αλλά και της τεχνικής υποδομής της εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την απρόσκοπτη προσέλευση δημοσιογράφων και κοινού, της διασφάλισης της δημοσιότητας και γενικότερα των πρόσφορων όρων για μια δίκαιη δίκη. Επιπλέον, αυτή καθαυτή η διεξαγωγή μιας δίκης μέσα σε φυλακή, και τα επακόλουθα αυτής της συνθήκης, δημιουργούν δυσάρεστους συνειρμούς στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου. Τέλος, αν συνυπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και, κυρίως, η γνωστή πρακτική των οπαδών της Χρυσής Αυγής να γεμίζουν τις αίθουσες των Δικαστηρίων όπου δικάζονται μέλη της μη επιτρέποντας σε συγγενείς θυμάτων ή άλλους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη δίκη και τρομοκρατώντας δικηγόρους, μάρτυρες και κοινό δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες τόσο για τη διασφάλιση της δημοσιότητας όσο και τις συνθήκες διεξαγωγής μιας δίκαιης και αμερόληπτης δίκης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της δίκης, τόσο από τεχνικής σκοπιάς όσο και σε σχέση με τη δημοσιότητα της διαδικασίας; Ειδικότερα, ποιες μέριμνες θα ληφθούν και ποια τεχνικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν (λ.χ. κλειστό κύκλωμα αναμετάδοσης) για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της δίκης από δημοσιογράφους, μέλη οργανώσεων δικαιωμάτων και πολίτες λόγω του έντονου ενδιαφέροντος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχει ήδη προκαλέσει αυτή;

2. Με ποιο τρόπο θα προστατευτούν τα θύματα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι πολίτες και κυρίως οι μάρτυρες κατά τη διεξαγωγή της δίκης, με δεδομένες τις γνωστές πρακτικές των οπαδών της οργάνωσης μέσα στις δικαστικές αίθουσες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Βασιλική Κατριβάνου