12/03/2015

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη: Λειτουργία ΠΕΔΥ στη Χίο και πληρωμή των ιατρών που εργάζονταν εκεί επί 9 μήνες

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: Λειτουργία ΠΕΔΥ στη Χίο και πληρωμή των ιατρών που εργάζονταν εκεί επί 9 μήνες

Στο ΠΕΔΥ στη Χίο υπηρετούσαν έξι (6) γιατροί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 17/2/2014 και στη συνέχεια απολύθηκαν στις 20/3/2014, κατόπιν των αλλαγών που επήλθαν στον τομέα της δημόσιας υγείας. Οι γιατροί αυτοί εργάζονταν από 18 έως 36 χρόνια στο ΙΚΑ - ΕΟΠΠΥ και απολύθηκαν χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση.

Προχώρησαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαθεσιμότητας και κατά της απόλυσης και δικαιώθηκαν στην περίπτωση της διαθεσιμότητας. Βάσει της θετικής απόφασης του δικαστηρίου και κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Παπαρούπα να επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι την απόφαση και του δεύτερου δικαστηρίου, επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους.

Το δεύτερο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των γιατρών στις 10/6/2014, ωστόσο οι ίδιοι παρέμειναν στην εργασία τους, παρέχοντας καθημερινά ιατρικές υπηρεσίες, αναμένοντας την ειδοποίηση απόλυσής τους. Στις συνεχείς διαμαρτυρίες τους αναφορικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους προς τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, δεν έλαβαν ποτέ καμιά απάντηση.

Αντίθετα, ο τότε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Βορίδης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Τριαντάφυλλου αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εν λόγω γιατρών, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι είχε μεριμνήσει για την πίστωση των χρημάτων πληρωμής των συγκεκριμένων γιατρών και ότι η πληρωμή θα προχωρούσε άμεσα (17/9/2014). Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έλαβαν και από τη βουλευτή Χίου της Ν.Δ. κ. Σταυρινούδη (31/10/2014). Όλο αυτό το διάστημα οι έξι γιατροί καταγράφονταν κανονικά στο προσωπικό του ΠΕΔΥ ως ιατροί που εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα και ήταν ενήμερη η Διοίκηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω μη καταβολής και των εργοδοτικών εισφορών στο ΤΣΑΥ και οι έξι γιατροί αυτή την στιγμή είναι ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα περίθαλψης.

Στις 27/2/2015 ο υπό παραίτηση πλέον Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Παπαρούπας, διαβεβαίωσε και πάλι τους έξι γιατρούς ότι τα χρήματα έχουν πιστωθεί και θα πληρωθούν άμεσα. Σε αντίθεση όμως όλων των παραπάνω, στις 2/3/2015 τους ενημέρωσε ότι από τις 10/6/2014 που απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, δεν έχει καμία υποχρέωση να τους αποζημιώσει, ότι εργάζονταν με δική τους ευθύνη και ότι δεν είχε καμιά υποχρέωση να τους ενημερώσει ότι είχαν απολυθεί.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω γιατροί να μην προσέρχονται, και δικαίως, πλέον στην εργασία τους από 2/3/2015 και να μείνουν ακάλυπτοι δεκάδες πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτή τη στιγμή στο ΠΕΔΥ Χίου υπηρετούν τέσσερις (4) μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος και εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε ούτως ώστε να αναγνωρισθεί η εργασία των έξι ιατρών για το διάστημα από 10/6/2014 και έως 2/3/2015, και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.
  • Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το ΠΕΔΥ Χίου υπολειτουργεί με μόλις τρεις (3) γιατρούς, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ούτως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το ΠΕΔΥ και να έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη η κάτοικοι του νησιού.

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Μιχαηλίδης