ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

28/05/2016

Ν. Σαντορινιός: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει απτές και ρεαλιστικές κατευθύνσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε επίκαιρη ερώτηση της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με θέμα «Από αναβολή σε αναβολή το Αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα», την Παρασκευή (27/5/2016). Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ως υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ανάπτυξης, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Βουλής, απάντησε στους ερωτώντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με πολιτικούς όρους και με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην αρχή της ομιλίας του έκανε κριτική στο ύφος και το περιεχόμενο των τοποθετήσεων των βουλευτών της Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ που προηγήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά «επανέρχεστε εμμονικά σε μια ρητορική που έχει σαν μόνο σκοπό την αντιπολίτευση, χωρίς να βοηθάτε έτσι στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα μας». Μέμφθηκε, ακόμη, το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης γιατί δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική, καμία ρεαλιστική αντιπρόταση αλλά και καμία παραδοχή των λαθών που έχει κάνει τα χρόνια της διακυβέρνησής του.  

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, συνέδεσε επιπλέον, τα αποτελέσματα του Eurogroup με την προοπτική επανεκκίνησης της ανάπτυξης της χώρας, λέγοντας ότι η δόση που εξασφαλίστηκε, είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που είχε προγραμματιστεί και θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να εξοφλήσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, τονώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης προχωράμε σε μία νέα, πιο αισιόδοξη εποχή για τη χώρα μας, με πρωταρχικό σκοπό να βελτιώσουμε τους δείκτες παραγωγής και βιωσιμότητας, για την κοινωνία και τους πολίτες και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς κολλητούς, των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Για τα ΕΣΠΑ

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός απαντώντας σχετικά με την διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση σχολίασε ότι την προηγούμενη χρονιά το Υπ. Οικονομίας κατάφερε να κλείσει το ΕΣΠΑ με απορρόφηση που υπερβαίνει το 100% και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε απορροφητικότητα. Αντίθετα, σημείωσε, εσείς είχατε την έκτη θέση απορροφητικότητας. Σχετικά με την νέα προγραμματική περίοδο, σχολίασε, ότι είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκλήρωσε το σύστημα ελέγχου και διαχείρισης εντός του 2015, με αποτέλεσμα να είμαστε η πρώτη χώρα που έκανε αίτημα πληρωμής για τη νέα προγραμματική περίοδο. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% του προγράμματος, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθεί το 50%, ύψους 9 δις, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Τέλος, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τα Περιφερειακά Προγράμματα, το Κοινωνικό Ταμείο και πολλά άλλα προγράμματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκαιρη ερώτηση, δεν αμέλησε να σχολιάσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης συγκυβέρνησης στον τομέα των ΕΣΠΑ. Είναι πραγματικά φοβερό και προκαλεί τεράστια έκπληξη, είπε χαρακτηριστικά, όταν εσείς μας εγκαλείτε για τα ΕΣΠΑ, συμπληρώνοντας ότι  στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η κληρονομιά που αφήσατε στα ΕΣΠΑ, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είναι ότι είχατε φορτώσει το προηγούμενο πρόγραμμα κατά 150%, με αποτέλεσμα να έχουμε μία βαριά κληρονομιά έργων, τα οποία έρχονται είτε ως μεταφερόμενα είτε ως έργα γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ.

Αναπτυξιακός Νόμος

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ενημέρωσε πως έχει ήδη ολοκληρώσει τη φάση διαβούλευσης και την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής. Το χαρακτηριστικό του νέου αναπτυξιακού, σχολίασε, είναι ότι δίνει απτά και ρεαλιστικά τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική.

Απαντώντας, ακόμη, σε όσα λέχθηκαν για την ανάπτυξη από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε ότι το μοντέλο των αναπτυξιακών νόμων που γνώρισε η χώρα μας, μέχρι τώρα, δεν λειτούργησε γιατί διακατέχονταν από τη λογική «ενισχύουμε τις υπάρχουσες τάσεις», χωρίς να στοχεύουμε σε ένα σαφές εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο. Είχατε στον αυτόματο πιλότο την ανάπτυξη, σχολίασε δεικτικά,  με κύρια απόδειξη ότι το 72% της απορρόφησης των προηγούμενων σχεδίων πήγε μόνο σε δύο κλάδους. Ενώ, πρόσθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, η κάθε θέση εργασίας κόστιζε 323.000 ευρώ στους δικούς σας αναπτυξιακούς, μια πολύ δηλαδή ακριβή ρήτρα απασχόλησης που μάλλον σήμαινε ότι χρηματοδοτούσατε τους κολλητούς σας.

Φορολογικό- Ασφαλιστικό και Έμμεσοι Φόροι

Για την φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπενθύμισε ότι έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και των μικρών επιχειρηματικών. Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση το 92% των επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερο φόρο, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ.

Ενώ για τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δις που επιβλήθηκαν, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ήταν από κοινού ψηφισμένη και από την αντιπολίτευση. Επιλογή της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, ήταν το 1% των έμμεσων φόρων, αντί να επιβληθεί το 10% σε ηλεκτρική ενέργεια και στο νερό- που ζητούσαν οι δανειστές- να διασπείρει το κόστος σε περισσότερους μικρούς φόρους, προκειμένου να μειωθεί η κατά κεφαλήν επιβάρυνση των πολιτών. Τέλος, κάλεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός την αντιπολίτευση να συμφωνήσει στο ότι οι επιχειρήσεις και ιδίως τα νοικοκυριά, δε θα άντεχαν την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού και στο γεγονός ότι αυτή η επιβολή φόρου θα οδηγούσε σε υπέρμετρη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και σύναμμα σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών.

Ανεργία

Για τα ζητήματα των νέων θέσεων εργασίας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σχολίασε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει μπει στον κόπο να διαβάσετε ούτε τα στοιχεία του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ και ιδιαίτερα για τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, υπογράμμισε, ο Απρίλιος του 2016 είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, 04/ 2015 και 04/2016, προκύπτει θετική επίδοση κατά 10.408 επιπλέον θέσεις εργασίας, με υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση  από το 2001 μέχρι σήμερα αυτή του Απριλίου 2016.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εντυπωσιακό πως ενώ στο εγχώριο και ευρωπαϊκό σκηνικό έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, εσείς επανέρχεστε εμμονικά σε μια ρητορική που έχει σαν μόνο σκοπό την αντιπολίτευση.

Μιλάτε με τίτλους εφημερίδων, με τσιτάτα. Δεν βοηθάτε έτσι στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Και ξεχνάτε ότι στην πολιτική χρειάζεται και η αυτοκριτική. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο από τον Προεδρεύοντα άκουσα αυτοκριτική σε σχέση με το τι έγιναν όλα αυτά τα έργα του ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα τα κέντρα υγείας.

Δεν άκουσα καμία αυτοκριτική. Ίσως να ακούσουμε μετά. Άκουσα αντιπρόταση. Βέβαια, εγώ θα έλεγα ότι η αντιπρόταση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Όμως, πρέπει να εδράζεται στα σημερινά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται γενικότερα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και νομίζω ότι αρκετά από αυτά είναι πράγματα τα οποία είτε έχουμε νομοθετήσει, είτε πρόκειται να νομοθετήσουμε. Φυσικά, όμως, χρειάζεται και η παραδοχή. Και δεν νομίζω ότι έχετε παραδεχθεί κανένα από τα λάθη σας.

Σας αποδείξαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ότι η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και των μικρών επιχειρηματικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση το 92% των επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερο φόρο, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες οι οποίοι ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΑΕΕ.

Ακούμε κριτική ότι οι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων -τους οποίους κι εσείς είχατε ψηφίσει το καλοκαίρι του 2015, δεν πρέπει να το ξεχνάμε- επιμερίζονται σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της χώρας και φορολογούν, όπως χαρακτηριστικά λέτε, ό,τι κινείται. Μέχρι που ακούσαμε από τον κ. Κουτσούκο ότι πήραμε τον ΦΠΑ στο 13% και τον πήγαμε στο 24%. Αυτό είναι νεολογισμός. Δεν νομίζω ότι πήραμε τον ΦΠΑ στο 13%. Στο 23% τον πήραμε, να μην ξεχνιόμαστε.

Αλήθεια, όμως, πείτε μας το εξής: Θεωρείτε ότι οι επιχειρήσεις και ιδίως τα νοικοκυριά, θα άντεχαν την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού ύψους 10%; Αυτή η επιβολή φόρου δεν θα οδηγούσε σε υπέρμετρη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και σύναμμα, σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών;

Εμείς επιλέξαμε αυτό που μαζί είχαμε ψηφίσει, το 1% των έμμεσων φόρων, αντί να το βάλουμε στο 10% σε ηλεκτρική ενέργεια και στο νερό, να διασπείρουμε το κόστος σε περισσότερους μικρούς φόρους, προκειμένου να μειώσουμε την κατά κεφαλήν επιβάρυνση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην ερώτησή σας μιλάτε για αύξηση του ρυθμού απώλειας των θέσεων εργασίας. Είναι προφανές ότι δεν έχετε μπει στον κόπο να διαβάσετε τα στοιχεία του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ και ιδιαίτερα για τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Απρίλιος είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, του Απριλίου του 2015 και του Απριλίου του 2016, προκύπτει θετική επίδοση κατά δέκα χιλιάδες τετρακόσιες οκτώ επιπλέον θέσεις εργασίας για το 2016. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η επίδοση του Απριλίου του 2016 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα. Ακούστε το αυτό, έχει τη σημασία του.

Αυτό, όμως, που είναι φοβερό πραγματικά και μας δημιουργεί τεράστια έκπληξη, είναι ότι μας εγκαλείτε στην ερώτησή σας -αλλά και πριν από λίγο- για το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για την πορεία υλοποίησης του νέου προγραμματικού πλαισίου. Αγαπητοί συνάδελφοι, στο χωριό μου λένε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Καταφέραμε να κλείσουμε το προηγούμενο ΕΣΠΑ με απορρόφηση που υπερβαίνει το 100%. Ο Υπουργός έδωσε τον πίνακα. Εδώ είναι το συνολικό έγγραφο, το οποίο, ναι μεν το υπογράφει ο κ. Κορκολής, κύριε Κωνσταντινόπουλε, αλλά είναι από την Εθνική Αρχή Συντονισμού. Εσείς φέρατε πίνακες ανυπόγραφους. Εδώ στον πίνακα λέει ότι η απορρόφηση ήταν 108,5%. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Την προηγούμενη χρονιά, λοιπόν, εμείς φέραμε την Ελλάδα πρώτη σε απορροφητικότητα, ενώ εσείς είχατε την έκτη θέση απορροφητικότητας. Είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκλήρωσε το σύστημα ελέγχου και διαχείρισης εντός του 2015, με αποτέλεσμα να είμαστε η πρώτη χώρα που έκανε αίτημα πληρωμής για τη νέα προγραμματική περίοδο. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% του προγράμματος, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθεί το 50%, ύψους 9 δισεκατομμυρίων.

Κι επειδή αμφισβητείτε, μιλήσατε μόνο για το ΕΠΑΝΕΚ, τα 270 εκατομμύρια. Δεν μιλήσατε για το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δεν μιλήσατε για τα Περιφερειακά Προγράμματα, δεν μιλήσατε για το Κοινωνικό Ταμείο. Ο κύριος Υπουργός κατέθεσε μία λίστα με όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί. Και θα ενεργοποιηθούν περισσότερα.     

Ξεχνάτε, βέβαια, ότι εσείς είχατε φορτώσει το προηγούμενο πρόγραμμα κατά 150% -το ξεχνάτε αυτό- με αποτέλεσμα να έχουμε μία βαριά κληρονομιά έργων, τα οποία έρχονται είτε ως μεταφερόμενα είτε ως έργα γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήσατε εσείς στο νέο προγραμματικό πλαίσιο.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, λοιπόν, έχει ήδη ολοκληρώσει τη φάση διαβούλευσης και την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει προς συζήτηση στις επιτροπές. Το χαρακτηριστικό αυτού του νόμου είναι ότι δίνει απτά και ρεαλιστικά τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική.

Δεν λειτουργεί με το μοντέλο των αναπτυξιακών νόμων που γνώρισε η χώρα μας μέχρι τώρα και διακατέχονταν από τη λογική «ενισχύουμε τις υπάρχουσες τάσεις», χωρίς να στοχεύουν σε ένα σαφές αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα. Είναι αυτό που περιέγραψε πριν η κ. Γεννηματά. Μας είπε ότι η ανάπτυξη είναι στον αυτόματο πιλότο. Στον αυτόματο πιλότο είχατε εσείς την ανάπτυξη, γιατί ποτέ δεν την πήρατε στα χέρια σας.

Τι έρχεται; Τι χρηματοδοτούμε; Είναι χαρακτηριστικό ότι το 72% της απορρόφησης των προηγούμενων σχεδίων πήγε μόνο σε δύο κλάδους. Ποιο ήταν, λοιπόν, το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα;

Για να μην θυμίσουμε –το άκουσα από την κ. Γεννηματά- τη ρήτρα απασχόλησης που συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει σε κάθε αναπτυξιακή δράση. Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους με τη ρήτρα απασχόλησης η κάθε θέση εργασίας κόστιζε 323.000 ευρώ. Πολύ ακριβή ρήτρα απασχόλησης είχατε βάλει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Μάλλον δεν χρηματοδοτούσατε την απασχόληση. Χρηματοδοτούσατε τους κολλητούς σας. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το στοιχείο που αναφέρθηκε πριν από τον Υπουργό.

Επειδή δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο –αν και θα πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να πάρω λίγο παραπάνω- θα κλείσω με αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup δίνουν ένα ακόμα βάσιμο κίνητρο για να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας. Η δόση που εξασφαλίστηκε, είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που είχε προγραμματιστεί και θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να εξοφλήσει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, τονώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση με το κλείσιμο της αξιολόγησης προχωράμε σε μία νέα, πιο αισιόδοξη εποχή για τη χώρα μας, με πρωταρχικό σκοπό να βελτιώσουμε τους δείκτες παραγωγής και βιωσιμότητας, για την κοινωνία και τους πολίτες και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς κολλητούς σας.

Ευχαριστώ πολύ.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ