ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Προτάσεις για το καταστατικό και προτεινόμενες αλλαγές

Aπό την ομάδα καταστατικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας



ΠΡΟΟΙΜΙΟ

H παράγραφος «Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης …… που αποτελεί το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ » που προτείνεται να διαγραφεί από την ομάδα καταστατικού, προτείνουμε να παραμείνει και να διαγραφεί μόνο η φράση « και τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου». Και αυτό επειδή το περιεχόμενο αυτής της παραγράφου εκφράζει το πνεύμα και τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράγραφος « Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και παρεμβαίνει παντού……..,στη δημόσια σφαίρα και στο διαδίκτυο.» που διαγράφεται,  προτείνουμε να μείνει ως έχει.

Για το μέρος της παραγράφου  « Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κοινοβουλευτικά ………, ενός κινήματος εν τέλει πολιτικής ανατροπής» που διαγράφεται, προτείνουμε τις εξής αλλαγές. Να διαγραφούν οι φράσεις «και ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό»,« εν τέλει πολιτικής» και να προστεθούν οι φράσεις « Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κοινοβουλευτικά ………. , ενός κινήματος αντίστασης στον καπιταλιστικό αυταρχισμό, ενός κινήματος γνήσιας και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης, ενός κινήματος ανατροπής του συστήματος».

Η παράγραφος « Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα αγώνα ……….., τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.» , να μείνει ως έχει με τις εξής μικρές αλλαγές. Να διαγραφούν οι λέξεις «επεξεργάζεται» , «και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας, είναι πρόγραμμα» και να αντικατασταθούν με «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα πρόγραμμα……….., και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας, που είναι μια διαδικασία διαρκής και συνεχής, που εν τέλει ανοίγει το δρόμο προς το σοσιαλισμό»

Η παράγραφος « Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ………, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.» αφού διαγραφεί ένα μέρος της , να διαμορφωθεί τελικά ως εξής: «Ο κεντρικός στόχος που εξακολουθεί να θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των συνεπειών τους».

 

Πρόταση

Το κόμμα

Tο κόμμα είναι σύνολο οργανώσεων και γι αυτό πρέπει να δέχεται στις γραμμές του μόνο στοιχεία που παραδέχονται την αναγκαιότητα οργάνωσης και συλλογικής δράσης.

Πρέπει να είναι ικανό να δημιουργήσει οργανωτικές σχέσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν ένα ορισμένο συνειδητό επίπεδο  και να ανεβάζουν συστηματικά το θεωρητικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Το κόμμα αποτελεί μια ενότητα θέλησης και δράσης που δε συμβιβάζεται με την ύπαρξη φραξιών και ομάδων. Θεμελιώδης αρχή της κομματικής καθοδήγησης είναι η συλλογικότητα, η οποία προυποθέτει την προσωπική και ατομική ευθύνη του καθένα για την εκπλήρωση των συλλογικά παρμένων αποφάσεων. Η εσωκομματική δημοκρατία βρίσκει την έκφραση της στην κριτική και την αυτοκριτική, βοηθάει στο ξεπέρασμα των αδυναμιών, βοηθάει στη διαπαιδαγώγηση των μελών.

Θα πρέπει (το κόμμα) να επιδιώκει την ιδεολογική ηγεμονία, να διαθέτει ηθική υπεροχή για να μπορεί να φέρει  την σοσιαλιστική ιδεολογία κοντά στους εργαζόμενους, κοντά στις μάζες.

Η δύναμη του αριστερού διαλεκτισμού – που είναι εργαλείο σκέψης – και οδηγεί στην αναζήτηση και αποκάλυψη των βαθύτερων αιτιών των φαινομένων αλλά και στη συσχέτιση μεταξύ τους βοηθάει στην ουσιαστική και σε βάθος αντίληψη της πραγματικότητας. Έτσι επιτυγχάνεται η ιδεολογική ενότητα , αλλά και η ενότητα της πρακτικής δράσης όλων των μελών.

Μέλος δε του κόμματος θεωρείται ο καθένας που αποδέχεται το πρόγραμμα του και υποστηρίζει το κόμμα τόσο με οικονομική συνδρομή, όσο  και με την προσωπική του συμμετοχή στις κομματικές δράσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη  του σε μια από τις οργανώσεις του.

Για τον μαρξισμό – για τον οποίο μπορούν  να ειπωθούν πολύ σπουδαία πράγματα – αυτήν την τεράστιας σημασίας και μεγαλειώδης θεωρητική, πολιτική και οικονομική σκέψη που διατυπώθηκε από τους θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Μαρξ και Ένγκελς και που θα πρέπει να διαπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ, λέμε το εξής:

Ο μαρξισμός είναι ευέλικτος, όχι δογματικός, είναι συνδεδεμένος με το πολιτικό ζητούμενο, αποτελεί συλλογή στοιχείων και ιδεών μέσω των οποίων  προσπαθεί να επεξεργασθεί θεωρητικά και να αναλύσει την συγκεκριμένη κατάσταση και να καταλήξει σε αποτελεσματικό τρόπο δράσης.

 

Καταστατικό, άρθρα.

Προτάσεις, αλλαγές, συμφωνίες, διαφωνίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

Άρθρο 3     Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνούμε με την προσθήκη της παραγράφου 4. Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανήκει σε οργανώσεις που δεν έχουν δημόσια και ανοιχτή λειτουργία.

 

Άρθρο 5

Δικαιώματα μέλους

Να καταργηθεί η παράγραφος 5 και 6. Ειδικά στην παράγραφο 6 να προστεθεί το εξής: Όσοι μειοψήφησαν να υποχρεούνται να συμμετέχουν στην υλοποίηση των αποφάσεων της πλειοψηφίας, διατηρώντας όμως το δικαίωμα και τη δυνατότητα να παλέψουν την άποψη τους μέσα στα όργανα να γίνει πλειοψηφική, επαναφέροντας την.  

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις μέλους

Συμφωνούμε στην προσθήκη της παραγράφου 4. «Να συμμετέχει στα κινήματα αντίστασης, στις συνδικαλιστικές ή κοινωνικές οργανώσεις στο χώρο ευθύνης του και να βοηθά στην ένταξη νέων μελών στο κόμμα.»

Άρθρο 7

Αναστολή ιδιότητας μέλους

Συμφωνούμε στην αλλαγή «συμμετέχει σε συνδικαλιστικές παρατάξεις>>. Προτείνουμε  όμως η φράση «Αναστολή ιδιότητας μέλους…..»  να αντικατασταθεί με τη φράση « Απώλεια ιδιότητας μέλους……».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Οι οργανώσεις Μελών

Συμφωνούμε με τη διαγραφή.

Άρθρο 8

Η οργάνωση Μελών

Η παράγραφος 7 να διαμορφωθεί ως εξής: Τα μέλη των ΟΜ έχουν καθήκον να συμμετέχουν στα συνδικάτα κλπ, κλπ, κλπ.

Η παράγραφος 10 να διαμορφωθεί ως εξής: Αν ο αριθμός των μελών μιας οργάνωσης υπερβαίνει τα 150 μέλη και η δουλειά της καθίσταται δυσλειτουργική και μη αποτελεσματική, τότε σχεδιάζεται ο διαχωρισμός της. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τη Ν. Ε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

Άρθρα 10 και 11

Διαφωνούμε με την διαγραφή των άρθρων που αναφέρονται στη Νομαρχιακή Επιτροπή και που αυτό που γίνεται τελικά είναι η κατάργηση της, δημιουργώντας ένα κόμμα πιο συγκεντρωτικό. Αντίθετα εμείς υποστηρίζουμε την αναβάθμιση της και λέμε τα εξής.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή πρέπει ν` αποκτήσει πιο έντονα πολιτικά, θεωρητικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά – μέσα από τις  ομάδες δουλειάς, με τις  αντίστοιχες των Ο Μ – ώστε οι παρεμβάσεις της προς την ΠΣΕ και την Κεντρ. Επιτροπή να είναι πιο αποφασιστικές και βαρύνουσες.

Να προστεθεί παράγραφος που να εξειδικεύει τις αρμοδιότητες και το περιεχόμενο της δουλειάς του Συντονιστικού Οργάνου της Νομ. Επιτροπής.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Οι συν/στές-στριες των ΟΜ, όταν συμμετέχουν στις εργασίες της Ν. Ε , να έχουν δικαίωμα λόγου.

Επίσης οι συντονιστές-στριες των Ν. Ε, στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Κ. Ε, να καλούνται σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, στις οποίες θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις περιοχές τους, θα κοινωνούν τα ζητήματα και θέματα των Ο.Μ. που εκπροσωπούν, θα ανταλλάσσουν σκέψεις ,απόψεις και προβληματισμούς  των μελών αλλά και των πολιτών λειτουργώντας ως ιμάντες της κοινωνίας. Έτσι θα αποκτούν  την αίσθηση μιας κοινότητας,  θα πλουτίζουν την εμπειρία τους  και θα είναι πιο αποτελεσματικοί στο κομματικό τους έργο.

 

Άρθρο 12

Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή

Η ΠΣΕ να συνεχίσει την λειτουργία της, εμπλουτίζοντας την με εκείνα τα στοιχεία που θα κάνει τη δουλειά της πιο αποτελεσματική, πιο ελκυστική και πιο ποιοτική.

 

Άρθρο 13  

Η Κεντρική  Επιτροπή

Πρόταση

 

Οπωσδήποτε να συζητηθεί και να βρεθεί λύση ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση στην Κ. Ε από όλη τη χώρα και με αναλογικό τρόπο.

Η Κ. Ε να συνέρχεται τακτικά κάθε 3 μήνες.

 

Άρθρο 17

Δημοψηφίσματα

Στην παράγραφο 2 να προστεθεί: « ή αν το ζητήσουν ΟΜ  που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

 Άρθρο 20

Τμήματα και Επιτροπές

Με δεδομένη τη διαφωνία μας στην κατάργηση της Ν. Ε, η οποία στηρίζει τον  σχεδιασμό της σημερινής δομής του κόμματος, δεν συμφωνούμε στη διαγραφή του άρθρου 20, καταργώντας έτσι τα τμήματα και τις επιτροπές. Διότι  το άρθρο αυτό εμπεριέχει στοιχεία δημοκρατίας, πλουραλισμού, συμμετοχής και συνεργασίας, απαραίτητα σ΄ ένα αριστερό δημοκρατικό ριζοσπαστικό κόμμα, καλώντας σε ενεργό δράση κομματικά όργανα, συντρόφους αλλά και πολίτες μεμονωμένους.  

Άρθρο 21   « Είναι το άρθρο 19 στις προτάσεις της κομματικής επιτροπής».

Τάσεις

Επειδή η λειτουργία των τάσεων το προηγούμενο διάστημα μας άφησε μια τραυματική εμπειρία, λειτουργώντας περισσότερο ως μηχανισμοί με διαλυτικά αποτελέσματα, για ν΄αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες  καταστάσεις και με δεδομένη την αφοσίωση μας στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ιδεολογικών ρευμάτων και κατάκτησης της πλέριας δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, διαμορφώνουμε την πρόταση μας ως εξής:

Παράγραφος 3, άρθρο 19. « Οφείλουν με τη δράση τους να μην αδυνατίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη θέση της παραπάνω παραγράφου του άρθρου 19 να μπει το παρακάτω:

Η λειτουργία των τάσεων κορυφώνεται στη συνεδριακή διαδικασία του κόμματος, όπου και υποβάλλονται οι απόψεις και οι προτάσεις τους προς ψήφιση.

Στη μετασυνεδριακή  περίοδο η  όλη λειτουργία τους αν όχι η αυτοκατάργηση τους οφείλει:

Α. Να διασφαλίζει, τουλάχιστον τη δυνατότητα στις  θέσεις που πλειοψήφησαν να υλοποιούνται.

Β. Να εγγυάται την ελευθερία της συζήτησης σε όλα τα επίπεδα του κόμματος και

Γ. Να παραπέμπει τη δημοκρατική επανεξέταση της γραμμής, κάτω από το φως της νέας εμπειρίας, στο επόμενο συνέδριο.

 

Άρθρο 23

Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/ίνων και ευρωβουλευτών/ίνων

Προτείνουμε τα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών και γενικά στελεχών και λοιπών αιρετών να είναι:

1.Πολιτική και κομματική ιστορία

2.Επαγγελματική διαδρομή

3.Κοινωνική ζωή και δράση

Συμφωνούμε με την παράγραφο 4:

« Βουλευτές και οι ευρ/τές που έχουν συμπληρώσει αθροιστικά θητείες 10 ετών» και μόνον αυτό.

 

Άρθρο 26

Σχέσεις κόμματος και Κοινοβουλευτικής/Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας

Προτείνουμε

Να αποτυπωθεί στο καταστατικό η κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτική συνεργασία βουλευτών με τις  Ν. Ε μέσα από ένα πνεύμα συλλογικότητας, κομματικότητας και συντροφικότητας. Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουν απολογισμό της δουλειάς τους στο ευρύ κοινό, καθώς και στο κομματικό κοινό, σχεδιάζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα. Να υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης τους για σοβαρές παραβιάσεις.

 

Με συντροφικό πνεύμα

H oμάδα καταστατικού   Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας που αποτελείται από τους συν/φους :

Βλαχοπούλου Σούλα

Γιαννούλης Φίλιππας

Γκογκίδης Γιάννης

Ζησίογλου Κώστας

Καραγιάννης Κώστας

Νατστιόπουλος Αντώνης

Παπούλιας Λευτέρης

Πούλος Χρήστος

Σαράντη Βαρβάρα

Mαυρομάτης Γιάννης



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ