ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Προτάσεις πάνω στις θέσεις της ΚΕ για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και Προτάσεις Αλλαγών για το Καταστατικό του

Του Ξενοφώντα Ηρακλείδη



Στις θέσεις της Κ.Ε. για το 2ο συνέδριο  σελ.10(Απολογισμός) αναφέρεται: <<παράλληλα φάνηκε ότι μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας περιοριζόταν στο επί της αρχής ,χωρίς να είμαστε έτοιμoι να το <<μεταφράσουμε>> σε εφαρμοσμένη πολιτική…π.χ. η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας .Δεν ήμασταν έτοιμοι να νομοθετήσουμε >> και σελ.19 αναφέρει <<η αριστερά σήμερα καλείται να αντισταθεί στην εργαλειοποιηση του λόγου της αγοράς >>.Η αριστερά στον 21ο αιώνα ).
ΠΡΟΤΑΣΗ 1Η. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και την αποκατάσταση του λόγου και της πράξης της κοινωνικής αγοράς σε αντιπαράθεση με την νεοφιλελεύθερη αγορά(της διαφθορας,της ολιγαρχιας,τηςμαυρης αδήλωτης εργασίας και του αθέμιτου παρασιτικού ανταγωνισμού )αλλά και σε αντιπαράθεση με τον κρατισμό π.χ. του Κ.Κ.Ε. (της διαφθοράς ,της μαύρης αγορας  νομενκλατούρας , του συγκεντρωτισμού που αρνείται  την κοινωνική αγορά αλλά και την καταλληξη της , την σοσιαλιστική αγορά).
Η κοινωνική αγορά είναι η αγορά που θέλει αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα ,και  κοινωνικό έλεγχο. Είναι η αγορά της υγιούς επιχειρηματικότητας ( του ιδιωτικού  τομέα),της κοινωνικά συμβατής, είναι η αγορά της συνεταιριστικής <<κοινωνικής οικονομιας>>.Παντου  χρειάζεται συνεχώς αυξανόμενος  εκδημοκρατισμός με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις ,δηλαδή αυξανόμενη διαρκώς συμμετοχή των εργαζομένων και κοινωνικός έλεγχος μέχρι την σοσιαλιστική αγορά και την αυτοδιοίκηση και αυτοσυντήρηση των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα προτείνω : με βάση το άρθρο *12 ,παράγραφος  5 του συντάγματος, να συσταθούν με νόμο υποχρεωτικά σωματεία βάσης σε κάθε επιχείρηση, που θα αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας και δημόσιου ενδιαφέροντος .Το δημόσιο ενδιαφέρον συνιστάται ,στο ότι( άρθρο 23 παράγραφος 1 του συντάγματος),το κράτος πρέπει να λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για την συνδικαλιστική ελευθερία και την ανεμπόδιστη άσκηση ων συναφών με αυτή δικαιωμάτων, εναντίον κάθε προσβολής τους.(Η προσβολή είναι δεδομένη λογω της τεράστιας ανεργίας  και της συνακόλουθης αδυναμίας των εργαζομένων που υφίστανται την απειλή της απόλυσης η της μη πρόσληψης αν μάθει ο εργοδότης τους ότι είναι σε σωματείο η θέλουν να ιδρύσουν σωματείο, δηλαδή είναι δεδομένη η καταπάτηση της συνδικαλιστικής ελευθερίας).
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΟΙΝΗΣ  ΩΦΕΛΕΙΑΣ  ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ? θα πρέπει ο νομός να προβλέπει ότι σκοπός του κάθε υποχρεωτικού σωματείου βάσης είναι να μεριμνά για την τήρηση των νόμων στην επιχείρηση του και πρώτα από όλα για τις εργασιακές σχέσεις , με πρώτη την αδήλωτη μαύρη εργασία αλλά και την μερικώς δηλούμενη(μερικώς μαύρη).Να έχει δηλαδή κάθε εργαζόμενος μέλος του σωματείου, και το σωματείο συνολικά, ευθύνη( με τις συνέπειες του νόμου)  όχι όση  ο εργοδότης,(λογω αδυναμίας της θέσης τους)αλλά τουλάχιστον ηθική , εάν δηλώσουν ψευδώς στο ΙΚΑ και την επιθεώρηση εργασίας ,πόσοι εργάζονται και πόσες ώρες εργάζεται ο καθένας Επίσης ,θα πρέπει το υποχρεωτικό σωματείο βάσης ,να συνεδριάζει ,και να προτείνει τρόπους για να πάει η επιχείρηση μπροστά (όχι ο επιχειρηματίας)διότι όλες οι επιχειρήσεις ,εφόσον λειτουργούν με κοινωνικά συμβατό τρόπο, σέβονται τους νόμους ,τις εργασιακές σχέσεις  και το περιβάλλον ,είναι κοινωνικά ωφέλιμες και μπορούν να γίνουν όλο και περισσότερο .Για αυτό το σωματείο, πρέπει να προτείνει στον επιχειρηματία,(η τους διευθυντές του που τον εκπροσωπούν)τρόπους για καλύτερα ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με σεβασμό στο περιβάλλον ,με μείωση του κόστους παραγωγής ,(όχι λογω μείωσης του κόστους εργασίας , αλλά) λογω  αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας ,΅(όχι λογω της εντατικοποίησης αλλά)λογω χρήσης νέων τεχνολογιών .Όσο ο επιχειρηματίας εθελοντικά θα ακούει το σωματείο, δηλαδή τους εργαζόμενους, τόσο θα πηγαίνει η επιχείρηση και πιο μπροστά ,παράγοντας καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους πελάτες καταναλωτές (δηλαδή την υπόλοιπη κοινωνία )με χαμηλότερο κόστος και σεβασμό στο περιβάλλον .Και τότε οι επιχειρηματίες θα φεύγουν από την λογική του εύκολου κέρδους σε βάρος των εργαζομένων , των πελατών και του περιβάλλοντος, αφού θα βλέπουν ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι πραγματικά ανταγωνιστική –συναγωνιστική και πραγματικά επικερδής .Με συμμετοχή κερδίζουμε, όχι κοντόφθαλμο ,βραχύβιο ,αρπακολατζιδικο και αισχροκερδές κέρδος βασισμένο στην απληστία ,τον αυταρχισμό ,συγκεντρωτισμό και εκμετάλλευση των εργαζομένων και του περιβάλλοντος .Η υγιής προσφορά, δημιουργεί  υγιή ζήτηση και όχι καταναλωτισμό .Ο υγιής ανταγωνισμός-συναγωνισμός παράγει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες (όπως ο υγιής αθλητισμός δημιουργεί υγιείς ανθρώπους στο σώμα και το πνεύμα).
Όπως έλεγε ο Μαρξ το 1844 στα οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα εκδόσεις γλάρος σελίδα 126:<<ο κομουνισμός είναι το θετικό ξεπέρασμα της ατομικής ιδιοκτησίας σαν ανθρώπινης αυτοαποξενωσης ,…….>>.
Η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων, για τους έξυπνους και όχι τους άπληστους επιχειρηματίες, που θέλουν να πάει η επιχείρηση τους μπροστά για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους μπορεί να μετασχηματίσει τους εργαζόμενους  σε συνεταίρους τους  και έτσι να έχουμε το θετικό ξεπέρασμα της ατομικής ιδιοκτησίας (χωρίς να χρειάζεται το αρνητικό της ξεπέρασμα δηλαδή η κατάργηση της με νόμο).
Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία ,της όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής ,τόσο περισσότερο θα εκλείπει η αποξένωση των εργαζομένων από τα προϊόντα της εργασίας τους , δηλαδή τόσο περισσότερη θα γίνεται η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ,μέχρι την πλήρη κοινωνικοποίηση τους στο σοσιαλισμό .
<<Αυτός ο κομουνισμός (συνεχίζει ο Μαρξ σελίδα 126 )σαν απόλυτα αναπτυγμένος  νατουραλισμός,ισοδυναμεί  με τον ανθρωπισμό και σαν απόλυτα αναπτυγμένος ανθρωπισμός ισοδυναμεί με τον νατουραλισμό ,είναι η γνήσια επίλυση της αντίθεσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης και μεταξύ ανθρώπου και ανθρώπου ,….)>>.
ΠΡΟΤΑΣΗ  2
Και για αυτό προτείνω ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να σημαίνει όχι μόνο συνασπισμός ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και συνασπισμός ριζικού ανθρωπισμού. Για να γίνει πιο κατανοητό ότι η αριστερά είναι εναντία στο ταξικό μίσος ,γιατί όπως έλεγε ο Γκάντι ,<< αντίπαλος μας είναι ο  σατανισμός ,τον σατανά τον αγαπαμε>>.Ετσι  πρέπει να λέμε και εμείς. Αντίπαλος μας είναι ο καπιταλισμός –νεοφιλελευθερισμός . Τον αστό τον άπληστο, θέλουμε να τον απελευθερώσουμε από την απληστία του και όπως έλεγαν οι Μαρξ –Ένγκελς στο κομμουνιστικό μανιφέστο ,η εργατική τάξη με την απελευθέρωση της από τα δεσμά της ατομικής ιδιοκτησίας απελευθερώνει και όλες τις άλλες τάξεις ,μεταξύ των οποίων και την αστική, από  την απληστία της και την επακόλουθη ανθρώπινη δυστυχία της .Άρα, ενδιαφερόμαστε ανθρώπινα και για τον άπληστο αστό καπιταλιστή ,να βρει την ευτυχία του συνεταιρίζεσθαι ,της ανθρώπινης  ζωής  σαν ευτυχισμένος  άνθρωπος στο σοσιαλισμό. Στη σελίδα 11 του απολογισμού λέει: <<Ενώ στο προηγούμενο συνέδριο είχε ληφθει  η απόφαση για την ενίσχυση του κόμματος , με εντάξεις νέων μελών και για την ανάδειξη νέων στελεχών ,δεν υπήρξε σχεδιασμένη πολιτική διεύρυνσης και αντιστοίχισης της οργανωτικής δύναμης του κόμματος με την κοινωνική και πολιτική του δυναμική ,με αποτέλεσμα αυτές οι αποφάσεις να μείνουν διακυρηξεις>>.Στη σελίδα 25 (για ένα κόμμα ενεργών πολιτών) λεει:<<γεγονος που απαιτεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα ,ευφάνταστες λειτουργίες των οργανώσεων που χωρίς να αλλοιώνουν τον κομματικό τους χαρακτήρα θα μετεξελίσσονται σε ελκτικούς χώρους  έκφρασης και δράσης της κοινωνίας ,με ανοιχτές συνελεύσεις και δημόσιες εκδηλώσεις ,όπου μέλη και φίλοι ,ευρύτερα συμπολίτες ,θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να τις παρακολουθούν  ,αλλά και να καταθέτουν προτάσεις ,αγωνίες ,κριτικές ,απόψεις .Να προτείνουν θέματα για συζήτηση και αποφάσεις>>. Για να κοινωνικοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει κόμμα των μελών του με  περισσότερη συμμετοχή στις αποφάσεις του κόμματος των μελών και όχι μόνο των στελεχών του ,προτείνω τις παρακάτω αλλαγές  στο καταστατικό του που θα συμβάλλουν στην όλο και λιγότερη <<αποξένωση>>  των μελών , από τις αποφάσεις του κόμματος.

                                                                                                         
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ 2 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ
1.Ο ΣΥΡΙΖΑ δομείται σε τρία επίπεδα .Οργάνωση μελών –περιφερειακή συνδιάσκεψη-συνέδριο.
2.Τον πρόεδρο του κόμματος εκλέγουν τα μέλη του κόμματος μετά το συνέδριο. Δεν τον εκλέγει το συνέδριο ,ούτε η κεντρική επιτροπή. Εάν είναι πρωθυπουργός δεν γίνονται εκλογές για πρόεδρο του  ΣΥΡΙΖΑ –επικεφαλής της Κ.Ε.
3.Την κεντρική επιτροπή εκλέγουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και μετά την εκλογή πρόεδρου ,κατά εκλογική περιφέρεια βουλευτικών εκλογών ,με αριθμό μελών ισο με το μισό των βουλευτών που βγάζει κάθε εκλογική  περιφέρεια,(εάν οι βουλευτές είναι 300),δηλαδή 150 μέλη ,εκτός του πρόεδρου ως επικεφαλής της Κ.Ε. ,και των συντονιστών των περιφερειακών επιτροπών ,εάν δεν έχουν ήδη εκλέγει στην κεντρική επιτροπή.
4.Τον γραμματέα της Κ.Ε. εκλέγει η κεντρική επιτροπή και όχι το συνέδριο ,καθώς και την πολιτική γραμματεία. Στην πολιτική γραμματεία συμμετέχουν χωρίς εκλογή  από κεντρική επιτροπή ,ο πρόεδρος του κόμματος  ως επικεφαλής, και οι συντονιστές  των περιφερειακών επιτροπών. Το συνέδριο ψηφίζει το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ,εκλέγει κεντρική εξελεγκτική επιτροπή με αριθμό που ορίζει το ίδιο.
5. Η περιφερειακή επιτροπή εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος της κάθε  περιφέρειας  ,κατά εκλογική περιφέρεια ,με αριθμό μελών ,ισο με τον μισό αριθμό των περιφερειακών συμβούλων ,που βγάζει κάθε εκλογική περιφέρεια. Στην περιφερειακή επιτροπή μετέχουν οι συντονιστές (νομαρχιακοί) των Ο.Μ.(εάν δεν έχουν εκλέγει ήδη στην περιφερειακή επιτροπή).
6.Η περιφερειακή επιτροπή εκλέγει επικεφαλή συντονιστή –γραμματέα και περιφερειακή γραμματεία με επικεφαλή τον συντονιστή-γραμματέα. Στην γραμματεία συμμετέχουν χωρίς εκλογή από την περιφερειακή επιτροπή ,οι συντονιστές (νομαρχιακοί) ,των συντονιστών των Ο.Μ. καθε νομαρχίας (εάν δεν έχουν εκλεγεί στην περιφερειακή γραμματεία).
7.Οι συντονιστές (νομαρχιακοί) των συντονιστών των Ο.Μ. εκλέγονται από τους συντονιστές των Ο.Μ. κατά νομαρχία .Η περιφερειακή συνδιάσκεψη ψηφίζει το περιφερειακό πρόγραμμα του κόμματος με βάση  τις αποφάσεις του συνεδρίου και εκλεγεί την περιφερειακή εξελεγκτική επιτροπή Η νομαρχιακή επιτροπή αποτελείται από τους συντονιστές των Ο.Μ.της νομαρχίας.
8.Ο συντονιστής επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής  της Ο.Μ. και ο αναπληρωτής του(οικονομικός υπεύθυνος της Ο.Μ.) εκλέγονται για ένα χρόνο από τα μέλη της Ο.Μ.και είναι ,ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής ορίζονται αλφαβητικά με εναλλαγή από όλα τα μέλη της Ο.Μ. για ένα εξάμηνο ,αφού έχει οριστεί πρώτα η ημέρα της εβδομάδας που θα συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή και η οποία θα αλλάζει κάθε εξάμηνο, ώστε να συμμετέχουν κάθε φορά  όσοι μπορούν, την Δευτέρα ,την Τρίτη ,την Τετάρτη ,την Πέμπτη ,την Παρασκευή ,το Σάββατο ,έτσι ώστε σε 36 μήνες να έχουν γίνει μέλη της συντονιστικής επιτροπής όλα τα μέλη της Ο.Μ. που θέλουν και μπορούν την συγκεκριμένη ημέρα ,για ένα εξάμηνο. Αναπληρωματικά  μέλη  δεν υπάρχουν .Κατά την διάρκεια του εξαμήνου ,όποιος θέλει το λέει σε μια συνέλευση Ο.Μ.και γίνεται μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΟΜ.
9.Αναστολη ιδιότητας μέλους δεν έχουμε οταν:στηριζει ενεργά η συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικες  εκλογές ,εφόσον αυτό το άλλο ψηφοδέλτιο δεν αντιστρατεύεται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν π.χ. στηρίζει ενεργά η συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο που με βάση την απλή αναλογική μπορεί να συνεργαστεί με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικες εκλογές ,τότε άρετε η προηγούμενη αναστολή με βάση το παλιό καταστατικό η δεν δίνεται αναστολή από εδώ και πέρα.

* Ο Ξενοφώντας Ηρακλείδης είναι Πολτικός Μηχανικός Μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ