Για την περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος

Του Δημήτρη Δημητριάδη

1. Η Κ.Ε. στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να συζητηθούν στο 2ο συνέδριο τέσσερα θέματα, μεταξύ των οποίων και η περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Παράλληλα επιβεβαίωσε την απόφαση της για σύγκλιση καταστατικού συνεδρίου εντός του 2017. Η απόφαση αυτή δεν ήταν ομόφωνη. Αρκετά μέλη της Κ.Ε. θεωρήσαμε ότι και αυτά τα θέματα ( εκτός ίσως της ποσόστωσης φύλου) θα έπρεπε να συζητηθούν στο εσωτερικό συνέδριο.

2. Στις θέσεις παρουσιάζονται δύο προτάσεις για την περιφερειακή συγκρότηση. Και στις δύο προστίθεται οργανωτικά άλλο ένα επίπεδο. Στην πρόταση της επιτροπής καταστατικού το επίπεδο της νομαρχιακής συγκρότησης υποβαθμίζεται σημαντικά. Γιατί τι διαφορετικό σημαίνει η πρόταση «η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή( ΝΕ) , ο αριθμός των μελών της οφείλει να είναι μονοψήφιος». Από αυτή την διατύπωση ξεκίνησε ο προβληματισμός στην Κ.Ε. αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σ’ αυτή την οργανωτική αλλαγή στη δομή του κόμματος. Ακόμα, αν σ’ αυτό το συνέδριο είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό . Βέβαια στην τελική πρόταση το σημείο αυτό έχει απαλειφθεί, όμως το ερώτημα αυτό παραμένει.  Και το ερώτημα αφορά ολόκληρο το κόμμα, όλα του τα μέλη και όχι μόνο τα κεντρικά του στελέχη. Πόσο ώριμοι είμαστε ώστε να προσθέσουμε άλλο ένα επίπεδο στην οργανωτική δομή του κόμματος? Υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός στελεχών για την ικανοποιητική λειτουργία των οργάνων? Έγινε συζήτηση σε βάθος σε όλες τις Ο.Μ. ? Η εμπειρία από την προσυνεδριακή συνέλευση δίνει στο τελευταίο ερώτημα αρνητική απάντηση.

3. Συμφωνώ με την θέση η οργανωτική δομή του κόμματος να αντιστοιχίζεται την διοικητική διαίρεση του κράτους. Περισσότερο, αφού η κατεύθυνση της Ε.Ε. είναι για Ευρώπη των περιφερειών. Θεωρώ επίσης, ότι η περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία,  ο τρόπος που συζητήθηκε μέχρι τώρα και η πρόταση να αποφασιστεί στο 2ο συνέδριο την αδικεί κατάφωρα. Κατά την δική μου αντίληψη είναι μια ευκαιρία τώρα που άνοιξε το ζήτημα να συζητήσουμε το μοντέλο του κόμματος της δική μας Αριστεράς για τον 21ο αιώνα. Το κόμμα μας, παρά τις όποιες αλλαγές (με σημαντικότερη αυτή της νομιμοποίησης των τάσεων), παραμένει στην ουσία του πυραμιδικό, δηλαδή κόμμα « νέου τύπου», κόμμα του προηγούμενου αιώνα. Θεωρώ ευκαιρία, μέσα από την περιφερειακή συγκρότηση, να βάλουμε στοιχεία «ομοσπονδιοποίησης», στη δομή και στην λειτουργία μας και παράλληλα να βελτιώσουμε την δημοκρατία στο εσωτερικό μας κατεβάζοντας το επίπεδο λήψης των αποφάσεων . Πιο συγκεκριμένα. Οι Ο.Μ. συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμων και αποφασίζουν πως θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές. Με ποιες προτεραιότητες στο πρόγραμμα , με ποιες συμμαχίες, με ποιόν επικεφαλής. Με πλήρη ευθύνη για την απόφαση αλλά και χωρίς αυτή να αμφισβητείται από ανώτερο όργανο. Αντίστοιχα οι νομαρχιακές οργανώσεις συγκροτούνται σε επίπεδο Νομού( με ευελιξία εκεί που ο Νομός έχει περισσότερες εκλογικές περιφέρεις) με αποκλειστική ευθύνη στην συγκρότηση ψηφοδελτίου για τις εθνικέ εκλογές. Η περιφερειακή οργάνωση αντίστοιχα αποφασίζει μόνη για το περιφερειακό σχήμα, τη συμμαχία , το πρόγραμμα κλπ. Η περιφερειακή επιτροπή είναι μια μικρογραφία της Κεντρικής Επιτροπής. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του κόμματος στα πλαίσια μιας κεντρικής κατεύθυνσης . Η Κεντρική Επιτροπή συγκροτείται από μέλη εκλεγμένα σε περιφερειακό επίπεδο σε ένα μεγάλο ποσοστό (60% ή 70%) και εκλεγμένα από πανελλαδικό συνέδριο του κόμματος. Αποφασίζει για κεντρικά ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης, Ασφάλειας και Άμυνας, εξωτερικής Πολιτικής κλπ.

4. Αυτά που χοντρικά περιέγραψα αποτελούν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Είμαι σίγουρος πως αν δώσουμε χρόνο στη συζήτηση και άλλες ιδέες ενδιαφέρουσες, καινοτόμες, θα αναπτυχθούν. Για να καταλήξουμε ώριμοι στο καταστατικό συνέδριο σε εκείνο το κομματικό μοντέλο, που θα δικαιώνει το όνειρο μας για το «κόμμα των μελών» , δημοκρατικό στην λειτουργία και αποτελεσματικό στην δράση του.

5. Για όλους αυτούς του λόγους θεωρώ ότι το θέμα της περιφερειακής συγκρότησης πρέπει να παραπεμφθεί στο καταστατικό συνέδριο.

* Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι Συντονιστής ΝΕ Α ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, μέλος Κ.Ε.