ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Πολιτική Ενότητα στη βάση

Του Γιάννη Πανόπουλου



Πρώτη φορά Αριστερά! Αυτό το σύνθημα τελευταία περισσότερο το χρησιμοποιεί, από την ανάποδη, ο Άδωνης και Σια, παρά εμείς. Επειδή μετά τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, δημιουργήθηκε ένα πολιτικό και κοινωνικό παράδοξο, ένα σχήμα οξύμωρο. Ο λαός εμπιστεύτηκε μια Κυβέρνηση, αποτελούμενη από τις πιο συνεπείς αντιμνημονιακές (ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα), πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) για να εφαρμόσει ακόμα ένα νεοφιλελεύθερο μνημόνιο. Παράλληλα  έστειλε στην αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα),  τις πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζανε, σαν δικές τους, τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιταγές του ΔΝΤ και των πιο συντηρητικών κύκλων της ΕΕ), για να αντιπολιτεύονται  την κυβερνητική πολιτική γενικώς. 

Στη διάρκεια του χρόνου, μετά  τις τελευταίες εκλογές, με την  πολιτική της Κυβέρνησης, που ήταν εφαρμογή του μνημονίου, μαζί με μια πολιτική άμβλυνσης των σκληρών επιπτώσεων, φάνηκαν: 

- οι αδυναμίες της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής (χρειάζεται επιθετική πολιτική και ενίσχυση των ομάδων της Κυβερνητικής Εκπροσώπου και της Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Να εμφανίζονται στο γυαλί άτομα μόνο από αυτές τις ομάδες και να επαναφερθεί η καθημερινή ενημέρωση από την ομάδα της Κυβερνητικής Εκπροσώπού)

- η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, σαν κόμμα, να αντιμετωπίσει πολιτικά την νέα κατάσταση.

Το Κόμμα δεν κατάφερε  να αναδείξει την διαφορά της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, η οποία κρύβοντας πίσω από την κριτική των επιπτώσεων από την αναγκαστική, κυβερνητική πολιτική λιτότητας, την σκληρή νεοφιλελεύθερη και σε τελική ανάλυση αντεθνική πολιτική της πρόταση.  Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλετε στις αδυναμίες του Κόμματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφομοιώσει την νέα πολιτική πρόταση και να την προωθήσει στη κοινωνία. Γι’ αυτό δεν μπόρεσε να περάσει στην επικοινωνία του με την κοινωνία την αναγκαστική αλλαγή πορείας και την νέα πρόταση για έξοδο από την κρίση

Δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε την Κυβέρνηση, που γενικά μέχρι στιγμής καλώς ισορροπεί μεταξύ του πολιτικώς εφικτού και του αναγκαίου.  Σε αυτό το σημείο βρίσκετε η διαλεκτική σχέση μεταξύ της Κυβέρνησης, την «Πρώτη φορά Αριστερά», σαν φορέας εξουσίας για να εφαρμόζει το «πολιτικώς εφικτού» και του Κόμματος, που αναπτύσσει πολιτική δράση και αγωνίζεται για μια αναγκαία πολιτική προοπτικής.  

Η Κυβέρνηση έχει το δύσκολο έργο να εφαρμόσει τα μέτρα, που δεν πιστεύει, ότι θα βγάλουν την χώρα από την κρίση, να μην επιτρέψει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ελληνική οικονομία και στην συνοχή της κοινωνίας και να βάλει μπρος την ανάπτυξη. Πρέπει συγχρόνως να υποστηρίζει και να επικοινωνεί την πολιτική της.

Μπορεί η Κυβέρνηση να τα κάνει αυτά, μόνη της, βασισμένη μόνο στην πλειοψηφία στην Βουλή:

Όχι! Εδώ μπαίνει ο ρόλος του κόμματος.

Πολιτικά, με δεδομένο και τον μιντιακό πόλεμο ενάντια στην Κυβέρνηση και την ετερόκλητη συμμαχία των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων του χθες , περνάει η εικόνα ότι υπεύθυνος  για την πολιτική της λιτότητας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ  και με την συγκεκριμένη στάση της Αντιπολίτευσης,  κρύβεται η βασική αντίθεση, που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία. Την αντίθεση μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και όλες τις άλλες κοινωνικές, πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική. Αντίθεση  στην  λιτότητα και στον περιορισμό των δαπανών,  για λιγότερο κράτος. Αντίθεση στη μείωση της αξίας του πλούτου του Ελληνικού λαού (ανθρώπινο δυναμικό και περιουσία). Για να μην έρθουν οι  περιβόητοι επενδυτές να αγοράζουν μισοτιμής τα φιλέτα της ελληνικής οικονομίας. Για να μην υποβαθμίζεται το ανθρώπινο δυναμικό και να  μην φεύγει το άνθος της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό.  

Η αντιμετώπιση  αυτής της αντίθεσης θα πρέπει να καθορίζει την πολιτική μας δράση την περίοδο, που περνάμε. Το μπλοκ  τον δυνάμεων, που τα συμφέροντα τους πλήττονται από την νεοφιλελεύθερη συνταγή είναι ευρύτατο. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους είναι και οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι διανόηση. Οι συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει την έξοδο από την κρίση χωρίς το ξεπούλημα και την υποβάθμιση, «με το κεφάλι ψιλά». Από την άλλη πλευρά, από την  νεοφιλελεύθερη πολιτική, συμφέρον έχουν μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων, που είναι συνδεδεμένοι με ξένα συμφέροντα στην Ελλάδα, με τις τράπεζες  και τα φαντς, με τις μεγάλες πολυεθνικές  εταιρείες. Άτομα που έχουν βγάλει να λεφτά τους έξω, αφορολόγητα ή μη,  και θέλουν να τα πολλαπλασιάσουν αγοράζοντας μισοτιμής γεωργική γη και υποδομές. Ξένοι και ντόπιοι, που λυμαίνονταν το διεφθαρμένο κράτος και  που θέλουν μικρότερο και αδύναμο Δημόσιο, διαλυμένη κοινωνία για να εκμεταλλεύονται τον πλούτο μας, χωρίς να υπολογίζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε τις εργασιακές σχέσεις, ούτε την επιβίωση των ανθρώπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ότι η οικονομία μπήκε σε μια καμπή και διαφαίνεται η διέξοδος. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Έχουμε φτάσει σε μια καμπή, σε σημείο, που πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας, συσπειρώνοντας όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που έχουν συμφέρον να λυθεί η βασική αντίθεση, σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Να προωθήσουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στη βάση, ανεξάρτητα από την παλιού τύπου πολιτική της ηγεσίας της Αντιπολίτευσης, που είτε ιδεολογικά ασπάζεται τον νεοφιλελευθερισμό (ηγεσία της ΝΔ, Ποτάμι), είτε είναι γαντζωμένη στο παρελθόν (ΠΑΣΟΚ) και δεν κάνει αυτοκριτική για να απελευθερώσει τις δυνάμεις, που τις έχουν απομείνει, είτε προβάλλοντας καθαρότητα, συνέπεια (δογματισμό) και ανέφικτους στόχους (ΚΚΕ, ΛΑΕ), εγκλωβίζει  συναισθηματικά δυνάμεις, που αντί να συμμαχήσουν μαζί μας, σε αυτήν την φάση,  ενάντια στην λιτότητα και στον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, σε τελική ανάλυση βοηθάνε τους ταξικούς μας  αντιπάλους.

 

ΠΑΛΛΑΪΚΟ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η υπόθεση της εξόδου από την κρίση και του τρόπου ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ. Πρέπει να είναι υπόθεση όλου του λαού.Να πρωτοστατήσουμε στην δημιουργία ενός  ενωτικού  Παλλαϊκού, Πατριωτικού Δικτύου Δράσης για Έξοδο από την Κρίση. Να απευθυνθούμε και να οργανώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις έξω από εμάς, που πλήττονται από την λιτότητα και τα μνημόνια. Να επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή του τόπου την βασική αντίθεση της κοινωνίας μας σήμερα, από την λύση της οποίας εξαρτώνται και όλες οι άλλες αντιθέσεις. ΝΑΙ η ΟΧΙ στο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ. Όλες οι προτάσεις, όλες οι κριτικές, όλες οι δράσεις να έχουν σαν στόχο την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτοί που αντικειμενικά προωθούν πολιτικές εναντίων  της κοινωνίας, της χώρας και του έθνους να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την κριτική της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το σημείο είναι καλά να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

- Τις έννοιες Πατρίδα και Έθνος δεν πρέπει να τις χαρίζουμε στους πατριδοκάπηλους και καιροσκόπους. Το Δίκτυο που προτείνουμε απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, μέσα και έξω από την Ελλάδα, στην σημερινή γενιά των Ελλήνων, να παλέψουμε, να αναπτύξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μια χώρα και μια κοινωνία όρθια και όχι χρεοκοπημένη και αδύναμη.

- Η «Πρώτη φορά Αριστερά» δεν είναι ενάντια στην επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, υπέρ μιας αόριστης κρατικίστικης αντίληψης. Θέλει ισχυρό κράτος, με δυνατή ελεγκτική δομή, μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα και όχι πελατειακό, όχι εκλογικός μηχανισμός και μηχανισμός τεχνητής μείωσης της ανεργίας. Σε αυτήν την φάση ανάπτυξης της κοινωνίας και της κρίσης η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η βάση για μια υγιή και διαλεκτική σχέση με τους εργαζόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας πλούτο και ευημερία για όλους για έξοδο από την κρίση. 

- Η «Πρώτη φορά Αριστερά» δεν είναι μόνο υπέρ το πολύ φτωχών και κατατρεγμένων, παρ’ όλα που σε σύγκριση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ευαισθησία της και όχι φιλανθρωπία και παλεύει να εντάξει ξανά στον κοινωνικό ιστό τους άνεργους, τους μειονεκτούντες, τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Σ’ αυτήν την φάση της κρίσης είναι υπέρ της συνεργασίας και ενδυνάμωσης όλων εκείνων που πλήττονται από την κρίση, μικροί και μεγάλοι, που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, με την πολιτική τους, είναι οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν αυθεντικά τους μικρούς και μεσαίους, την υγιή επιχειρηματικότητα και δίνουν διέξοδο στα προβλήματά τους. 

Μετά από την αποτυχία του παλιού πολιτικού συστήματος, η «Πρώτη φορά Αριστερά» καλείται να εκφράσει όλες τις κοινωνικές, πατριωτικές δυνάμεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ανεξάρτητα από την μέχρι τώρα πολιτική τους ένταξη(εκτός ΧΑ).  Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτό  το δίκτυο, δεν είναι αναγκαστικά αντεθνικός και μίασμα, όπως αποκαλούσαν κάποτε τους αριστερούς, αλλά άνθρωπος που δεν έχει καταλάβει, που είναι το συμφέρον, το προσωπικό του και της Πατρίδας του.

Ο χαρακτήρας και το πολιτικό στίγμα  του Πατριωτικού Δικτύου θα καθοριστεί από διακήρυξη που θα υπογράφουν άτομα από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Ενδεικτικά:  Ιδεολογική βάση είναι όλες οι προτάσεις από τον μαρξισμό μέχρι τον κεινσιανισμό. Πολιτική βάση- άνθρωποι από όλο το φάσμα(πλην της ΧΑ). Άτομα που ασχολήθηκαν με την πολιτική, αλλά δεν συμμετείχαν στο πάρτι της ρεμούλας και της διαπλοκής.  Μια πρωτοβουλία που πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω, χωρίς καπελώματα και χειραγωγήσεις. Αυτό το Δίκτυο δεν πρέπει να είναι απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά και δεν ταυτίζεται και δεν λειτουργεί σαν το μακρύ της χέρι. Ξεκαθαρίζει την ομίχλη στο πολιτικό τοπίο, δημιουργεί ένα ευρύτατο  πολιτικό  χώρο, όπου   ενημερώνεται   και διαβουλεύεται  η πρωτοπορία όλων των πολιτικών τάσεων, βάζει στόχους.  Οργανώνει την πάλη όλης της κοινωνίας εναντία  στα νεοφιλελεύθερα μέτρα, που δεν βοηθάνε για την έξοδο από την κρίση. Βάζει  κόκκινες γραμμές στην κυβερνητική πολιτική από την σκοπιά του  ΝΑΙ η ΟΧΙ στο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ. Βοηθάει τον αγώνα που δίνει ο λαός μας, μέσω της Κυβέρνησής του, στον πόλεμο με τα συμφέροντα και τις πολιτικές των πιο ακραίων κύκλων της νεοφιλελεύθερης ελίτ. Οργανώνει εκδηλώσεις, εκστρατείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προκαλεί και οργανώνει τη συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς σε αυτήν την Πανεθνική προσπάθεια.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιείται πολιτικά και πρωτοστατεί σε αυτό το δίκτυο.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

(της διασποράς και του εσωτερικού)

Ένα χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε να είναι  η δημιουργία  ενός Ταμείου αποτροπής της μετανάστευσης των νέων και παρέμβαση στην ποιότητα της ανάπτυξης,  με την μορφή Επενδυτικής Τράπεζας. Πρόταση:

- Να συγκληθεί, μέχρι τέλους του 2016, στη Θεσσαλονίκημια Ομάδα Πρωτοβουλίας από εκπροσώπους φορέων και τομέων της κοινωνικής ζωής, των Ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, στελεχών του Απόδημου Ελληνισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Επιστήμης, άτομα εγνωσμένης αξίας και προσφοράς.

- Έκδοση διακήρυξης προς όλους τους αποδέκτες της πρότασης και προς τον Ελληνικό λαό,  με τις επιδιώξεις, τους στόχους και τα μέσα για την επίτευξη τους. Απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού, να συμβάλουν στην έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση. Αντικείμενο της είναι η  1) χρηματοοικονομική και τεχνική βοήθεια σε νέους (κυρίως) και άλλους επενδυτές για καινοτόμες δράσεις και προτάσεις.  2) Σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα – της γεωργίας, κτηνοτροφίας και επεξεργασίας προϊόντων διατροφής και πρώτων υλών.  3) Σε καινοτόμες προτάσεις για την δημιουργία δικτύων, έτσι ώστε το μειονέκτημα της Ελληνικής οικονομίας, με την πολυδάπανη κατακερματισμένη βάση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, να το κάνουμε πλεονέκτημα, με την ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνεχώς μεταβαλλόμενες   συνθήκες.  4) Συνεργασία με επιχειρήσεις των άλλων Βαλκανικών χωρών, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τους, για να σταθούν επάξια στον ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως. (π.χ. να παντρέψουμε τις ιδανικές συνθήκες, για την σύγχρονη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας,  της Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας και την τεράστια τουριστική αγορά της Ελλάδας, που συνεχώς διευρύνεται). 

- Ανάθεση μελέτης για την τεχνική επεξεργασία της πρότασης σε ομάδα εμπειρογνωμόνων.   Τράπεζα με συνεταιριστική μορφή, ειδικού σκοπού (στους  τέσσερεις τομείς), με Εποπτικό Συμβούλιο εγνωσμένου κύρους  και πλουραλισμού , μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και εκμετάλλευση. Συνεργασία με φαντς, τράπεζες και Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σαν στόχο όχι την ληστρική και εκμετάλλευση,  αλλά την υγιή επιχειρηματικότητα και το κέρδος.

Συκιές, Θεσσαλονίκη

Γιάννης Πανόπουλος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ