ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/01/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Το βασικό στοίχημα για τη χώρα είναι: Ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία - Η Ελλάδα μπορεί να ξανακατακτήσει τη θέση που της ανήκει

Δημ. Παπαδημούλης: Το βασικό στοίχημα για τη χώρα είναι: Ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία - Η Ελλάδα μπορεί να ξανακατακτήσει τη θέση που της ανήκει



Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Κ. Αρβανίτη - Α. Κλώσσα), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 1995 το όνομα «Μακεδονία» εντός της ονομασίας της γειτονικής χώρας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Η Ελλάδα από το 1995 έχει δεχθεί, με μια προσωρινή συμφωνία που υπέγραψε με τη γειτονική χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, το όνομα «Μακεδονία» εντός της ονομασίας της γειτονικής χώρας: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Και η γραμμή με την οποία προσπάθησε να το λύσει, χωρίς επιτυχία το 2008 η «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και με ευρύτατη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτό, ήταν μέσω σύνθετης ονομασίας κοινής αποδοχής έναντι όλων, erga omnes. Που συνεπάγεται μια ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά να τον διακρίνει αποφασιστικά από την ελληνική Μακεδονία ή το κομμάτι της Μακεδονίας που ανήκει στη Βουλγαρία και φυσικά να βάζει οριστικά στην άκρη ανιστόρητες ανοησίες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και απογόνων του, ενώ είναι Σλάβοι, ή αλυτρωτισμούς, με έναν σαφή τρόπο.

Τώρα, ο Τσίπρας επιδιώκει να κάνει αυτό που επεδίωξε ο Κ. Μητσοτάκης και δεν τον άφησε ο Σαμαράς γιατί τον «έριξε», κι αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Κ. Καραμανλής αλλά δε βρήκε τη στήριξη που περιμέναμε από τον διεθνή παράγοντα.

Σημαντική η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ - Έχει έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, να πάρουν πάνω τους αυτή τη διαπραγμάτευση

Αυτό που έχει σημασία, κατά τη γνώμη μου, είναι η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, να πάρουν πάνω τους αυτή τη διαπραγμάτευση. Στη διαπραγμάτευση υπό τον κ. Νίμιτς η γειτονική χώρα εκπροσωπείται με έναν διπλωμάτη της εποχής Γκρούεφσκι, του προηγούμενο πρωθυπουργού που είχε την εθνικιστική γραμμή με τους Βουκεφάλες κ.λπ..

Εκτιμώ ότι από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν κάποια δεδομένα και θα φανεί αν η καλή διάθεση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας μεταφράζεται και σε συγκεκριμένα βήματα. Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για την ίδια τη συνάντηση, αλλά και για όσα κατάθεσε ο κ. Νίμιτς με τις προτάσεις του πριν λίγες μέρες.

Καταγράφω στα θετικά ότι μια σειρά κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκλίνουν στην ίδια γραμμή, ας την πούμε «γραμμή του Βουκουρεστίου» για να συνεννοούμαστε. Η Φώφη Γεννηματά με τη χθεσινή της δήλωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή, αλλά και το ΚΚΕ επί της ουσίας. Λογικό είναι να αντιπολιτεύονται στην κυβέρνηση, αλλά στο φλέγον θέμα θέλουν λύση με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κατά τη γνώμη μου, το πραγματικό δίλημμα για όσους δεν στρουθοκαμηλίζουν είναι ή σύνθετη ονομασία και πακέτο η απομάκρυνση των αλυτρωτισμών, υλοποίηση δηλαδή της «γραμμής του Βουκουρεστίου», ή οριστική διεθνής επικράτηση του «Μακεδονία» σκέτο.

Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε όσα δεν πετύχαμε πριν περίπου 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, γιατί υπάρχει μια διαφορετική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα

Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε όσα δεν πετύχαμε πριν περίπου 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, γιατί υπάρχει μια διαφορετική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, όχι Γκρούεφσκι αλλά Ζάεφ, και γιατί η γειτονική χώρα δέχεται πια πιέσεις τύπου «αν θέλετε ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ένταξη στο ΝΑΤΟ, βρείτε τα με την Αθήνα στα μισά του δρόμου». Ενώ, μέχρι πρότινος, η γραμμή του διεθνούς παράγοντα ήταν μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η Αθήνα και να ενταχθούν με το σκέτο «Μακεδονία».

Αυτό που έλεγαν πριν μερικά χρόνια οι διεθνείς διπλωμάτες, πιέζοντας τους δικούς μας είναι «όπως βάλαμε την Κύπρο, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, και είπαμε θα το λύσουμε στην πορεία, έτσι ας μπει και η FYROM και θα τα βρούμε στην πορεία».

Αρνηθήκαμε αυτή τη γραμμή, και καλά κάναμε, αλλά τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα, γιατί από αυτό θα ενισχυθεί πρώτον ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Δεύτερον, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή κι αυτό θα βοηθήσει την οικονομία και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Τρίτον, λύνοντας προβλήματα προς τον Βορρά, που εκκρεμούν εδώ και 25 χρόνια, θα στρέψουμε την προσοχή μας προς την Ανατολή, προς την πλευρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Επίσης, υποδομές που ανήκουν στην Ελλάδα θα αποκτήσουν μια ισχυρή βαλκανική προστιθέμενη αξία: Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, η Εγνατία, ο αγωγός του φυσικού αερίου.

Ένα σχέδιο οικονομικής συνεργασίας και συν-ανάπτυξης και με μια ευρωπαϊκή προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μέσα στα επόμενα χρόνια ωφελεί όλη την περιοχή, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα, που είναι το πιο παλιό μέλος, η πιο ισχυρή οικονομία, με το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και με το μεγάλο πλεονέκτημα της πρόσβασης στη θάλασσα.

Δεν είμαι με σχέδια που μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και έχουν να κάνουν με μακροχρόνιες επιλογές και των Κινέζων, των Ρώσων κ.λπ..

Κυρ. Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχουν τη γραμμή του πατέρα τους στο θέμα της ονομασίας, τώρα προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια ψηφοθηρίας μπας και πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Θα αποτύχουν και πάλι

Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι τελείως λάθος, και δεν θα του βγει, ο καιροσκοπισμός που επιδεικνύει στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχουν τη γραμμή του πατέρα τους, τώρα προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια ψηφοθηρίας μπας και πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Θα αποτύχουν και πάλι.
Αν δεν σας πείθουν αυτά που σας λέω, τα οποία συμπυκνώνουν όσα εισπράττω από όλες τις πλευρές εδώ στις Βρυξέλλες, ρωτήστε τον Αβραμόπουλο. Και η ΝΔ ας ρωτήσει γι’ αυτά που κάνει τώρα τελευταία, που αλλάζει κάθε μέρα γραμμή και κρύβει την άποψή της επί της ουσίας, τον Έλληνα επίτροπο και κορυφαίο στέλεχός της, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Υπάρχει ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, ένας διπλωμάτης, μια κυβέρνηση στην Ευρώπη ή στον πλανήτη, που να υποστηρίζει τη γραμμή «κανένας διάλογος», που εξέπεμψε το προχθεσινό συλλαλητήριο;

Η δική μας δουλειά είναι να πείσουμε ανθρώπους που πήγαν στο συλλαλητήριο με έναν συναισθηματισμό, με έναν αγνό πατριωτισμό, ότι δεν είναι αυτή η σωστή γραμμή. Η ιστορία μας έχει πολλά παραδείγματα όπου ορισμένοι δήθεν υπερπατριώτες οδήγησαν σε μεγάλες εθνικές καταστροφές, για να υπηρετήσουν πολύ πεζές και ταπεινές φιλοδοξίες.

Χθες στο Eurogroup έγινε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Ο μεγάλος χάρτης δεν είναι να συζητάμε τα «απόνερα» του συλλαλητηρίου, αλλά να δούμε καθαρά την εικόνα. Χθες στο Eurogroup έγινε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να φτιάξουμε μετά τα μνημόνια ένα ελληνικό σχέδιο και πρόγραμμα ανάπτυξης, που να εγγυηθεί ότι η χώρας μας δεν θα υποστεί ποτέ ξανά την ταπείνωση και την κοινωνική οδύνη, που προκάλεσαν χρεοκοπία και μνημόνια. 

Αύριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται με τον Ζάεφ, δύο πολιτικοί 43 ετών, προσπαθώντας να λύσουν ένα κουβάρι, που προκάλεσαν αλληλοτροφοδοτούμενοι εθνικισμοί και στις δύο χώρες, επ’ ωφελεία των λαών τους, της ειρήνης, της οικονομικής συνεργασίας και της περιοχής.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας, με τη στήριξη φυσικά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει να φέρει μια λύση στο θέμα, νομίζω ότι αυτή θα περάσει καθαρά και άνετα από τη Βουλή, ακόμα και αν δεν την ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός -πορεία εξόδου από τα μνημόνια και μια Ελλάδα που λύνει προβλήματα σε εκκρεμότητα- θα βοηθήσει πολύ τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ότι περνάμε στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων εποπτείας και επιτήρησης. Μπροστά μας δεν έχουμε ξεσάλωμα, αλλά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας

Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ότι περνάμε στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων εποπτείας και επιτήρησης, που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, συν τον κανονισμό 472 και 473 που ισχύει για τις χώρες που ήταν σε μνημόνιο, αλλά βγήκαν από αυτό.

Επομένως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επεξεργασία του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης για τα έτη 2019-2023, το οποίο θα βάλει τη χώρα σε μια τροχιά ταχύτερης ανάπτυξης, ταχύτερης μείωσης της ανεργίας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να κάνει η χώρα για να μην υποστεί ξανά τέτοια εμπειρία και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ξεκινάει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Και εκεί νομίζω ότι θα πετύχουμε περαιτέρω βήματα ελάφρυνσης, που θα μας βοηθήσουν πολύ. Από τον Απρίλιο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, χωρίς πλέον μνημόνια. Τότε, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει έτοιμο το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2019-2023.

Μπροστά μας δεν έχουμε ξεσάλωμα. Όσοι πιστεύουν ότι μετά το τέλος των μνημονίων θα αρχίσουμε να τρώμε ξαφνικά με χρυσά κουτάλια, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή δεν λένε την αλήθεια, αλλά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας στη διαχείριση του πράγματος. Δεν θα χρειάζεται να παίρνει άδεια η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί αυτό σημαίνει μνημόνιο. Να ρωτάς για τα πάντα τους δανειστές.

Το βασικό στοίχημα για τη χώρα είναι ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία - Η Ελλάδα μπορεί να ξανακατακτήσει τη θέση που της ανήκει

Για το θέμα των πλειστηριασμών, υπάρχει ο νόμος Σταθάκη-Κατσέλη, ο οποίος μέχρι στιγμής επαρκεί για την προστασία όσων έχουν ανάγκη προστασίας. Χωρίς ωστόσο να κρύβουμε κάτω από αυτή την προστασία τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε στην ώρα τους.

Φυσικά, μπροστά μας δεν έχουμε μόνο προοπτικές και ελπίδες, αλλά έχουμε και κινδύνους. Γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να δουλεύει και να φέρνει αποτελέσματα. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα κάνει αυτό που έκαναν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα και μοιράζοντας λεφτά που δεν υπάρχουν.

Το βασικό στοίχημα για τη χώρα είναι ποτέ ξανά μνημόνια και χρεοκοπία. Στόχος μας είναι να χτίζουμε σε στέρεο έδαφος την ανάπτυξη της χώρας, να οικοδομήσουμε το κοινωνικό κράτος και να επουλώσουμε πληγές βήμα-βήμα από τα περισσεύματα που θα δημιουργεί η αύξηση του πλούτου στη χώρα.

Αυξάνοντας τον πλούτο, μοιράζοντάς τον δικαιότερα και λύνοντας εκκρεμή προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, μπορεί η Ελλάδα να ξανακατακτήσει τη θέση που της ανήκει. Κι αυτή είναι η πιο πατριωτική γραμμή που υπάρχει για τη χώρα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ