14/02/2018

Δημ.Παπαδημούλης: Η επιθετική ρητορική οδηγεί το καθεστώς Ερντογάν στην απομόνωση και τον πολιτικό-διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό

Τα μεγάλα θέματα και ό,τι αφορά στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της εθνικής κυριαρχίας δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπολίτευση - Το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που δεν δικαιολογείται να το προσθέτει η ΝΔ στην αντιπολιτευτική της ατζέντα

Ένας από τους μεγάλους στόχους για τη χώρα είναι η αντιμετώπιση της συστημικής και της διάχυτης διαφθοράς. Χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε ούτε χρεοκοπία, ούτε μνημόνια

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Γ. Τραπεζιώτη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

Η τουρκική ηγεσία, με αυτήν την επιθετική ρητορική και την προκλητικότητα, θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ

Η τουρκική ηγεσία, με αυτήν την επιθετική ρητορική, την προκλητικότητα και τη νευρικότητα, δεν απειλεί μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, δεν παραβιάζει μόνο κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά θέτει σε κίνδυνο -βάζει «μπουρλότο» κυριολεκτικά- τις σχέσεις της Τουρκίας και με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ. Με αυτή την τακτική το καθεστώς Ερντογάν εντείνει την απομόνωσή του και τον πολιτικό-διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό του.
Είδατε χθες ακαριαίες αντιδράσεις και από το State Department και από την Κομισιόν. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Το πλοίο που υπέστη τον εμβολισμό δεν προάσπιζε μόνο τα εθνικά μας δίκαια, αλλά εκτελούσε και ευρωπαϊκή αποστολή. Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται μια Σύνοδος Κορυφής, που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επομένως, δεν είναι τόσο απλό για τον Ερντογάν να κάνει τσαμπουκάδες και μαγκιές.
Από ’κει και πέρα, σε ό,τι μας αφορά, νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές -σε όλα τα επίπεδα, πολιτικές, στρατιωτικές, διπλωματικές- αντέδρασαν με τον τρόπο που πρέπει: Με ψυχραιμία, σταθερότητα, σθεναρότητα, αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας ωστόσο να παίξουν διάφορα παιχνίδια, που ενδεχομένως θέλουν κάποιοι «θερμοκέφαλοι» από την πλευρά της Άγκυρας.
Με τέτοιες αντιδράσεις και χειρισμούς χάνει ο Ερντογάν, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα κερδίζει, ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή, που επιδιώκει να συνδυάζει τη σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και του διεθνούς δικαίου, με τις καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες.
Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα στάλθηκε με μεγάλη σαφήνεια από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Γκιλντιρίμ, ο οποίος -σύμφωνα με τουρκικές πηγές- ισχυρίστηκε ότι δεν το ήθελαν και πως αυτός ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους δεν προέκυψε εσκεμμένα.

Στα θέματα αυτά δεν κινούμαστε με βάση βεβαιότητες και συναισθήματα, αλλά δουλεύουμε, ενεργούμε και διαμορφώνουμε ερείσματα. Γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσα και ερώτηση στην Κομισιόν, γιατί θέλουμε όσο το δυνατόν πιο ενεργή και θετική στάση από την ΕΕ και όλο τον διεθνή παράγοντα, αναφορικά με τις απειλές που δέχεται το κλίμα της ομαλότητας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας, εξαιτίας της εμμονής κάποιων στην Άγκυρα να αρνούνται ή να αγνοούν τα δεδομένα της ιστορίας και της γεωγραφίας.
Προσέχουμε για να έχουμε, με άλλα λόγια, γιατί δεν υποτιμούμε την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει το δικό της λόμπι. Ο Ερντογάν, επειδή είναι στριμωγμένος στο Αφρίν -όπου τα βρήκε δυσκολότερα από όσο λογάριαζε και ήδη ο τουρκικός στρατός υφίσταται απώλειες- εξάγει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης μια επιθετική ρητορική, και προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα. Αυτό κρύβει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ένα θερμό επεισόδιο, που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η περιοχή, η πατρίδα μας, αλλά και ο τουρκικός λαός, και γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να το υποτιμούμε.
Τα μεγάλα θέματα και ό,τι αφορά στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της εθνικής κυριαρχίας δεν προσφέρονται για μικροπολιτική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό, που δεν δικαιολογείται να το προσθέτει η ΝΔ στην αντιπολιτευτική της ατζέντα.
Όλα αυτά που συζητούμε υπογραμμίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας για τη χώρα βρίσκεται προς την Ανατολή, την Τουρκία, και όχι στα βόρεια σύνορά μας. Είναι ένας παραπάνω λόγος, που δικαιώνει την επιδίωξη της κυβέρνησης και της χώρας να λύσει το Μακεδονικό, με βάση την πάγια, εθνική γραμμή των τελευταίων δεκαετιών, προκειμένου να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί απ’ όπου πηγάζει το πραγματικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να κάνουν το καθήκον που τους αναλογεί σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο της Novartis. Αυτό συνεπάγεται να μην παραλείψουν οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου, γιατί ένας από τους μεγάλους στόχους για τη χώρα είναι η αντιμετώπιση της συστημικής και της διάχυτης διαφθοράς. Χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε ούτε χρεοκοπία, ούτε μνημόνια.
Για την έκβαση του θέματος, απαραίτητη είναι η στενή συνεργασία της ελληνικής δικαιοσύνης και αρχών με τις αντίστοιχες αμερικανικές, συμπεριλαμβανομένου και του FBI, γιατί από εκεί ξεκίνησε να «ξηλώνεται» το πουλόβερ για το σκάνδαλο Novartis.
Ελπίζω μετά τις ομολογίες Σαλμά να σταματήσει η ηγεσία της ΝΔ να «πιπιλάει την καραμέλα» περί σκευωρίας και περί στημένου από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σκανδάλου. Και ένα ερώτημα για τον κ. Σαλμά: Γιατί δεν ενημέρωσε το κόμμα του για αυτές τις επαφές που είχε με τις αμερικανικές αρχές μέσω δικηγόρων, παρότι έγιναν το 2015, και γιατί δεν ενημέρωσε και την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια;