ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

12/07/2018

Γ. Κοζομπόλη: Το μόνο που καταστρέφει το παρόν νομοσχέδιο είναι ο παραγοντισμός - βίντεο

Γ. Κοζομπόλη: Το μόνο που καταστρέφει το παρόν νομοσχέδιο είναι ο παραγοντισμός - βίντεοΟμιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη συνεδρίαση συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

.

.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, τυχαία έπεσα πάνω –μπορεί να το έχετε δει- σε ένα βιντεάκι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και λέει: «Διαλύουν τους Δήμους, διαλύουν το κράτος, διαλύουν τις ζωές μας. ΚΕΔΕ».
Εάν κάποιος σκέφτηκε ότι το σύνθημα αυτό αναφέρεται στο πρώτο μνημόνιο, που ήταν η πρώτη δυσβάσταχτη και επαχθής δανειακή συμφωνία, που έφερε ως αντισυμβαλλόμενο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στους δανειστές, κάνει λάθος.
Εάν πάλι κάποιος νόμισε ότι αφορά το δεύτερο μνημόνιο, που ήταν ανάλογο του πρώτου και που τα δύο μαζί είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της περιουσίας των πολιτών και της χώρας κατά το ¼ -κάτι που μόνο σε περίοδο πολέμου συμβαίνει- τότε πάλι κάνει λάθος.
Γιατί και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις που διαλύθηκαν κυριολεκτικά οι ζωές μας, το κράτος και οι Δήμοι, αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια που ασκούνταν πολιτικές λεηλασίας της χώρας που με τη σειρά τους έφεραν μνημόνια, η ΚΕΔΕ κύριε Υπουργέ, δεν μίλησε.
Μιλάει τώρα αναφερόμενη στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου. Δεν μίλησε την περίοδο 2010-2015 που η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε απώλειες πόρων της τάξης του 60%. Δεν μίλησε τότε που οι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι δεν έβλεπαν το ευρώ ούτε με το κιάλι, τότε που οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ερμητικά κλειστές για τους μη ημέτερους που περίμεναν στους προθαλάμους των Υπουργείων και έφευγαν στο τέλος της ημέρας με άδεια χέρια, τότε που τα όποια έργα χρηματοδοτούνταν με μοναδικό κριτήριο την εκλογική πελατεία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το μόνο που καταστρέφει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου είναι ο παραγοντισμός και οι φιλοδοξίες κάποιων που όμως δεν συμπίπτουν με τις φιλοδοξίες των Δήμων και της χώρας, τις φιλοδοξίες για προσωπικές καριέρες. Και αυτό το γνωρίζουν όσοι κορυβαντιούν. Γιατί το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου είναι ένα μεγάλο, τολμηρό βήμα που όμως, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως συνέχεια των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

 Τι έκανε η παρούσα Κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση; Άνοιξε τις πόρτες των Υπουργείων, κάλεσε τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους συμβούλεψε, τους πρότεινε, τους παρείχε τεχνική υποστήριξη. Και μέσα στην απίστευτη οικονομική στενότητα εξοικονόμησε χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα κατένειμε δίκαια. 

Αύξησε την κρατική χρηματοδότηση, εισήγαγε τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ και θέσπισε περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των ΚΑΠ. Έδωσε έκτακτες ενισχύσεις σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Μέσω των στοχευμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να αποκαταστήσουν και να αναδείξουν δημοτικά κτίρια, να εκμεταλλευτούν εμπορικές δραστηριότητες, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Επικαιροποίησε το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ. Δεν λέω άλλα γιατί ο χρόνος, όπως είπαμε, είναι περιορισμένος.
Στη συνέχεια όλων αυτών των πολιτικών έρχεται το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ως συνέχεια και όχι ως αρχή. Εάν μου έλεγαν να χαρακτηρίσω με τρεις λέξεις το σχέδιο νόμου θα έλεγα δικαιοσύνη, δημοκρατία, διαφάνεια.
Δικαιοσύνη γιατί θεσπίζονται νέα κριτήρια για τις κατηγοριοποιήσεις των δήμων ώστε η διοικητική, δημοσιονομική μεταχείριση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ να είναι δίκαιη στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αναγκών τους.
Δημοκρατία γιατί η απλή αναλογική αντικαθιστά το ισχύον εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου ο δήμαρχος της δεύτερης Κυριακής, που είχε λάβει ποσοστό 25% ή 30%, λάμβανε το 60% των εδρών και τώρα αντικαθίσταται με την απλή αναλογική. Ο πολίτης στην πρώτη περίπτωση περιφρονημένος από το ληστρικό εκλογικό σύστημα δεν αναγνώριζε πουθενά την ψήφο του. Έτσι αποθαρρυμένος και αποστασιοποιημένος από τα κοινά παρακολουθούσε από το παρασκήνιο όσα γίνονταν για αυτόν χωρίς αυτόν.
Τρίτος πυλώνας η διαφάνεια γιατί μπαίνει άπλετο φως στις δομές και στις διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο με την καθιέρωση δημοκρατικών διαδικασιών στην εκλογή των αιρετών, αλλά γιατί θεσπίζεται και αυξημένος μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου –τα είπε πριν και ο Υπουργός- ο επόπτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό ακόμα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Πετσόκοψα την ομιλία μου, αλλά αφήστε με να ολοκληρώσω τουλάχιστον τη σκέψη μου.
Θέλω να πω ότι στους τρεις αυτούς πυλώνες, που θα έλεγα εγώ ότι διαπνέουν το νομοσχέδιο, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, είναι όλες οι υπόλοιπες διατάξεις για το ενιαίο ψηφοδέλτιο, για τον μικρότερο αριθμό ψηφοδελτίων, για τα συμβούλια των μεταναστών που συγκροτούνται στους δήμους, τη διαγραφή των χρεών, για τις διατάξεις για τους ΦΟΔΣΑ.
Περιορίζω την ομιλία μου και σταματώ εδώ με μόνο μία ακριβώς πρόταση για την τροπολογία την οποία υπογράφω και εγώ για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία μετάβαση σε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Διαφορετικά θα είχαμε μία θητεία των αιρετών της προηγούμενης εκλογής τους, του 2014, που θα προσέγγιζε περίπου τα έξι έτη. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι μία ομαλή μετάβαση στο καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίζεται.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)