ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

12/07/2018

Τρ. Αλεξιάδης: Εμείς δεν λειτουργούμε με κριτήριο το τι είναι καλό για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το τι είναι καλό για τη Χώρα

Τρ. Αλεξιάδης: Εμείς δεν λειτουργούμε με κριτήριο το τι είναι καλό για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το τι είναι καλό για τη ΧώραΣτην εκπομπή ‘’Σήμερα’’ του Σκάι, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων για τα εθνικά θέματα

Είναι πολύ επικίνδυνο ορισμένοι να υιοθετούν την ατζέντα Ερντογάν στην πολιτική αντιπαράθεση

132 μέρες κλείνουν ο Άγγελος και ο Δημήτρης στις Τούρκικες φυλακές. Είναι ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα και σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα μπούμε στην λογική του Ανατολίτικου παζαριού ή της λογικής της ανταλλαγής φυλακισμένων, για να ικανοποιήσουμε αυτό που ζητάει η άλλη πλευρά. Έχουμε ξεκαθαρίσει την θέση μας, είναι διαφορετικές περιπτώσεις η μία με την άλλη και είναι απαράδεκτο η Τουρκία να εκβιάζει, με την σύλληψη δύο Αξιωματικών για ένα τυπικό παράπτωμα το οποίο άλλες φορές λυνόταν με απλούς τρόπους. Πρέπει να αποφασίσει η άλλη πλευρά της Τουρκίας με ποιο τρόπο θα πορευτεί, δηλαδή αν θα έχει το βλέμμα στη Δύση ή στην Ανατολή.
Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι για πολλούς αιώνες γείτονας και πρέπει να έχουμε σχέσεις φιλίας ειδικά με τον Τούρκικο λαό. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε η Τούρκικη κυβέρνηση να έχει τέτοιες συμπεριφορές είτε αντιδημοκρατικές στο εσωτερικό της, είτε στις σχέσεις φιλίας με εμάς. Δεν είναι μόνο το θέμα των δύο φυλακισμένων αξιωματικών μας είναι και το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι δυνατό να ανοίγουν συνέχεια θέματα συνθήκης Λωζάνης και είδαμε και έναν βουλευτή της ΝΔ δυστυχώς να το ανοίγει στην Ελλάδα, είναι πολύ επικίνδυνο κάποιοι να υιοθετούν την ατζέντα Ερντογάν. Και επειδή η λέξη πατριωτισμός ακούγεται πολύ τελευταία στα ΜΜΕ, δεν ξέρω πόσο πατριωτικό είναι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα είτε να πηγαίνουν στην φιέστα του Ερντογάν και να απολαμβάνουν τα χουβαρνταλίκια σαν μουσαφίρηδές του, είτε στην Ελλάδα να υιοθετούν αυτά που λέει ο Ερντογάν και όχι αυτά που λέει ο ΠΘ της χώρας. Δεν ξέρω πόσο πατριωτικά είναι αυτά τα ζητήματα.
Είναι αρμόδια η ΝΔ να απαντήσει Αν ένα κεντρικό στέλεχός της με θεσμική θέση, πρώην Υπουργός Εξωτερικών με συγγενικές σχέσεις με τον πρόεδρο, επιλέγει να πάει και να νομιμοποιήσει την τελετή του Ερντογάν, ενώ είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο, έχουμε δύο φυλακισμένους Αξιωματικούς, παρακάμπτοντας την Ελληνική Κυβέρνηση απλά για να κάνει προσωπικές σχέσεις. Πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις γι’αυτό καλέσαμε και τον Ερντογάν στην Αθήνα, πρέπει να εκτονώσουμε τις εντάσεις αλλά άλλο αυτό και άλλο αυτό που κάνει η ΝΔ.

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με ικανοποιεί αυτό που λέει ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι σαφέστατο, δηλαδή τι λέει το ίδιο το ΝΑΤΟ πρώτα απ’όλα. Κι αυτό απαντάει σε πολιτικούς που μέσω ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, λένε ότι η FYROMέχει μπει στο ΝΑΤΟ και χάσαμε την ευκαιρία μας σαν χώρα.
Με ικανοποιεί αυτό που λέει η Ελληνική Κυβέρνηση. Βεβαίως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι από άλλο κόμμα, στις συγκυβερνήσεις τα έχουμε αυτά, θα έχουμε διαφορετικές απόψεις, όπως και σε αυτό το ζήτημα. Σε τέτοιες διεθνείς συναντήσεις η Κυβέρνηση έχει μία γραμμή και ειπώθηκε με σαφήνεια και υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ, αυτό είναι το σημαντικό. Εμείς δεν λειτουργούμε με κριτήριο το τι είναι καλό για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το τι είναι καλό για τη Χώρα.