ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/08/2018

Χαρά Καφαντάρη: Ένα ώριμο αίτημα, η αναβάθμιση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, γίνεται πραγματικότητα με τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - ηχητικό

Χαρά Καφαντάρη: Ένα ώριμο αίτημα, η αναβάθμιση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, γίνεται πραγματικότητα με τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών - ηχητικόΗ  Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β΄ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»

.

«Όλες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όσον αφορά την άμεση ανταπόκριση σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά των πληγέντων κλπ., είτε σε επίπεδο αλλαγών στα πολεοδομικά θέματα (αυθαίρετα, άναρχος σχεδιασμός κλπ.), που είναι μια βασική αιτία αυτής της τραγωδίας, αλλά, βέβαια, και με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, πιστεύω ότι άμεσα θα υλοποιηθούν γιατί είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αλλάξουμε αντίληψη στο θέμα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Είμαστε αποφασισμένοι και πρέπει όλοι να πάμε μπροστά με καινούρια αντίληψη, λαμβάνοντας υπόψη κάποια δεδομένα: Το μοντέλο ανάπτυξης δεκαετιών και τον σημαντικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένα παγκόσμιο, βέβαια, φαινόμενο. Πρέπει να μάθουμε να σχεδιάζουμε διαφορετικά, με το βλέμμα κυριολεκτικά στο μέλλον.

Όταν έχεις 93 νεκρούς δεν μπορείς να πεις ότι όλα έγιναν καλά και ότι ίσως δεν υπήρξαν κάποιες αβλεψίες σε επιμέρους ζητήματα. Αλλά αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξεχάσουμε και θα ερευνήσουμε σε βάθος πιθανές ευθύνες. Όμως, και η σφοδρότητα του φαινομένου, η ταχύτητα του ανέμου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό δείχνει ότι έχουμε καινούρια δεδομένα στο θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών που συνεπάγονται και στη χώρα μας.

Λέγαμε ότι στην πολιτική προστασία υπάρχει θέμα με το  ποιος αποφασίζει και ότι πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, κάτι που φάνηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την καινούρια Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών λύνεται το συγκεκριμένο ζήτημα, με τις προτάσεις που υπάρχουν. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι το ότι ανατίθεται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, σε έναν διεθνούς φήμης και αξίας επιστήμονα, τον κ. Γκόλνταμερ, το να διερευνηθούν οι αιτίες σε βάθος και δείχνει τη βούληση της Κυβέρνησης να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Γκόλνταμερ είναι καθηγητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ του Παν/μιου του Φράιμπουργκ και επικεφαλής παγκόσμιου κέντρου παρακολούθησης πυρκαγιών. Μαζί, βέβαια, και με Έλληνες επιστήμονες, γιατί και στην Ελλάδα έχουμε πολύ αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, τα οποία στον καινούριο σχεδιασμό θα αποτελούν το Διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο που θα είναι δίπλα στον επικεφαλής της υπηρεσίας. Δηλαδή, διεθνούς κύρους επιστήμονες, Έλληνες επιστήμονες και ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα (Αστεροσκοπείο, ΕΜΥ, ΕΛΚΕΘΕ, Δημόκριτος κα.) θα έχουν λόγο στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και των όποιων φυσικών καταστροφών. Συμμετέχει η Επιστήμη, υπάρχει πολιτική βούληση – και αυτό φαίνεται και θα αποδειχθεί και στην πράξη άμεσα – και ένα επιτελείο διοίκησης (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛ.ΑΣ. κλπ). Όλοι αυτοί, με ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, θα αντιμετωπίζουν όποιο γεγονός παρουσιάζεται. Νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή καινοτομία που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Από το 2007, που είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία, είχε φανεί ότι πρέπει να αλλάξει η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση έχει δείξει με νομοθεσία, αλλά και στην πράξη, πχ. η κατεδάφιση που έγινε πέρσι στις ταβέρνες στο Σχοινιά, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητούσε μάλιστα να μην γίνει, ότι είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με όποια συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Από τις πρώτες εξαγγελίες είχαν μία λογική οι αποφάσεις. Να κάνουμε Δασικούς Χάρτες. Παραλάβαμε 1% Δασικών Χαρτών και τώρα έχουμε φτάσει στο 47%. Είναι πολύ σημαντικά αυτά. Μπορεί να υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση σε κάποιες κινήσεις, με τη λογική να ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες. Τώρα, όμως, μέχρι το 2020 θα έχει τελειώσει και το Κτηματολόγιο και μέχρι τις αρχές του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί και το θέμα των Δασικών Χαρτών, οπότε μετά δεν θα υπάρχει κάποιο επιχείρημα να αποτρέψει κάποιες κινήσεις. Και μάλιστα ξέρουμε ότι ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι κατεδαφίσεις και στη Χαλκιδική, σε μάντρες που έκλειναν την πρόσβαση στη θάλασσα. Σημειωτέον, και για τον αιγιαλό κλπ. υπήρχε και ο νόμος Τρίτση του 1983, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε.

 

Κάνουμε μία καινούρια αρχή και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν με σοβαρότητα και ωριμότητα απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Είναι θετικό ότι η τροπολογία της 1ης Αυγούστου για τις κατεδαφίσεις ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Θα ήθελα και στην πράξη να δείξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τη στάση της, αντιστοιχία λόγων και έργων».