ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

21/08/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίεςΣυνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Αλατζά): Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνο κόμματος ή ενός ηγέτη Χρειαζόμαστε μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες

Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστώνουν την έξοδο από τα μνημόνια στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά - Τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν

Θα συνεχίσουμε τα ανοίγματα στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα

Να αναζητήσουμε -κόντρα στο κύμα μίσους που εκπέμπει η αντιπολίτευση της ΝΔ- τους όρους μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης για τη σύσταση ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Αλατζά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα ακόλουθα:

Η έξοδος από τα μνημόνια πιστώνεται στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά - Ολοένα και περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Τσίπρας, ήρθαν για να μείνουν

Το τέλος των μνημονίων είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για τη χώρα. Νομίζω ότι όσοι προσπαθούν να το μηδενίσουν -αυτοί που προκάλεσαν τη χρεοκοπία της χώρας και μας έβαλαν στα μνημόνια, και αναφέρομαι στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,- κάνουν τεράστιο λάθος.
Από κει και πέρα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, συστηματική προσπάθεια και χρόνος για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες που έφεραν τα μνημόνια και για να ανακτήσουμε βήμα-βήμα το βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν χρεοκοπήσουμε. Αυτό είναι το σχέδιο κι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.
Οι παθογένειες έχουν όνομα: Πελατειακό κράτος, γραφειοκρατία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ισχνό κοινωνικό κράτος, εκτεταμένη αυθαιρεσία εις βάρος του περιβάλλοντος, μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Η έξοδος από την κρίση θα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με έναν τριπλό στόχο: Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας -να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα, αυξάνοντας τον πλούτο για να τον μοιράζουμε δικαιότερα-, εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, χωρίς εστίες διαφθοράς και γραφειοκρατίας, και τέλος οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που να προστατεύει τον αδύναμο, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό που σας μεταφέρω από τις Βρυξέλλες, το οποίο αποτυπώνεται στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου, αλλά και τις δηλώσεις όλων των κορυφαίων ηγετών, είναι ότι η έξοδος από τα μνημόνια πιστώνεται στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Επίσης, ολοένα και περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Τσίπρας, ήρθαν για να μείνουν.


Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνο κόμματος ή ενός ηγέτη. Χρειαζόμαστε μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες

Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί να είναι έργο ενός μόνο κόμματος ή ενός ηγέτη. Χρειαζόμαστε μια ευρύτατη κοινωνική κινητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.
Γι’ αυτό και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στη δημιουργία του ευρύτερου δυνατού προοδευτικού μετώπου, για τις αλλαγές που χρειάζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, επειδή η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και κοινωνική κι όχι στενά πολιτική, θα πρέπει να αναζητήσουμε -κόντρα σε αυτό το κύμα μίσους που εκπέμπει η αντιπολίτευση της ΝΔ- τους όρους μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης για τη σύσταση ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου.


Η Φ. Γεννηματά βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θετικές εκτιμήσεις των Ευρωσοσιαλιστών και για την πορεία της χώρας, και για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνιστώ στην κα Φώφη Γεννηματά να διαβάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ούντο Μπούλμαν, του Μάρτιν Σουλτς και του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που και οι τρεις ανήκουν στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, μαζί με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Η κα. Γεννηματά βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θετικές εκτιμήσεις των Ευρωσοσιαλιστών και για την πορεία της χώρας, και για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο η κα Γεννηματά επιμένει σε μια γραμμή άκρατου αντι-ΣΥΡΙΖΑ φανατισμού, που μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε δορυφόρο της ΝΔ, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους.
Αν συνεχίσουν με αυτή την στρατηγική θα καταγράψουν ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές του ’19. Γιατί, αυτό που βλέπω στην κοινωνία, στον χώρο των πολιτών που κινούνται στο δημοκρατικό κέντρο και την Κεντροαριστερά είναι μια ισχυρή αντι-Δεξιά, αντι-νεοφιλελεύθερη και αντι-Μητσοτακική συνείδηση και αντίθετα, μια αίσθηση ότι χρειάζεται άλλο πολιτικό κλίμα και αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων.


Θα συνεχίσουμε τα ανοίγματα στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας πάνω σε αυτό το κλίμα, θα συνεχίσει -ανεξάρτητα από τη στάση της κας Γεννηματά και των ηγετικών επιτελών του ΚΙΝΑΛ- τα ανοίγματα στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων και της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, έχει ήδη οικοδομήσει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και γι’ αυτό θα κάνουμε ανοίγματα και προγραμματικές συνεργασίες σε αυτή την κατεύθυνση και στις πολιτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δεν μιλάμε δηλαδή για συνεργασίες μετά τις εκλογές, αλλά και καθοδόν για τις εκλογές. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία σκοπεύουμε να αναπτύξουμε.
Στόχος μας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει τις εξελίξεις και την επόμενη 5ετία και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ο νικητής και των επόμενων εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξήσουμε την εξωστρέφεια, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητά μας, με πρώτη μας έγνοια το μετρήσιμο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του πολίτη.


Στόχος μας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο νικητής των εκλογών, ώστε να διαμορφώσει και την ανάλογη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαστική, με συγκεκριμένο στόχο και χρονικό ορίζοντα και ολοκληρώνεται στο τέλος της 4ετίας. Παρόλα όσα λέγονται, εκτιμώ ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και τον Τσίπρα με αφορμή το Μακεδονικό. Αποκλείω, επίσης, το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος να γίνει μοχλός για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες που θα διαμορφώσουν την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του. Εμείς συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στον βασικό μας στόχο, που είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο νικητής των εκλογών, ώστε να διαμορφώσει και την ανάλογη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Η έξοδος από τα μνημόνια μάς δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούμε υγιή δημόσια οικονομικά και επιτυγχάνουμε τους συμφωνημένους στόχους

Η έξοδος από τα μνημόνια μάς δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούμε υγιή δημόσια οικονομικά και επιτυγχάνουμε τους συμφωνημένους στόχους, για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, και όχι μόνο των Ελλήνων υπουργών, ότι κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά προς επανεξέταση, όπως το θέμα της περικοπής των συντάξεων, δείχνουν ήδη ότι γίνεται δουλειά.
Για το τι τελικά θα γίνει σας παραπέμπω σε αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και κυρίως στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.
Το κλειδί για να πετύχουμε το καλύτερο -και για τις συντάξεις- είναι η αποτελεσματική και σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018 και το να φτιάξουμε έναν προϋπολογισμό για το ’19, όπου να επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς τις νομοθετημένες περικοπές των συντάξεων.
Όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό, υπάρχει μια συμφωνημένη δέσμευση και από τους δανειστές, σύμφωνα με την οποία το τέλος των μνημονίων θα σημάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και φυσικά μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουμε και μια σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού, ο οποίος μειώθηκε πάρα πολύ στα χρόνια των μνημονίων και της χρεοκοπίας.


Βασικό στόχος του πρωθυπουργού η αποτελεσματική υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων

Τον ανασχηματισμό τον αποφασίζει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο το ποιοι και ποιες θα μπουν ή θα βγουν αλλά και το πότε. Γι’ αυτό συνιστώ να μην θεωρείται δεδομένο ό,τι γράφεται, είτε για πρόσωπα είτε για το τι θα γίνει αύριο.
Πάντως, ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική και συνεκτική στην υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων, με σοβαρότητα και με καθημερινό μετρήσιμο αποτέλεσμα, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας.