ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/01/2019

Χρ. Μαντάς: Το κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε μπροστά, η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Χρ. Μαντάς: Το κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε μπροστά, η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δύο λέξεις, δύο έννοιες - όχι ένα φάντασμα - πλανώνται πάνω από αυτή την Αίθουσα: Η εμπιστοσύνη και η συνείδηση, η ψήφος εμπιστοσύνης και η ψήφος κατά συνείδηση.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά, μέχρι σήμερα ζητήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης δεκαέξι συνολικά φορές, οι δεκατρείς σε προγραμματικές δηλώσεις και οι τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, σε διαφορετικό χρόνο, ενδιάμεσα. Επιπλέον, κατατέθηκαν οκτώ προτάσεις δυσπιστίας, εκ των οποίων οι δύο για το Μακεδονικό. Η μία του Ανδρέα Παπανδρέου κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Μάρτη του 1993, που συγκέντρωσε εκατόν σαράντα πέντε ψήφους και η δεύτερη, πρόσφατα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εναντίον της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που συγκέντρωσε εκατόν είκοσι επτά ψήφους στους διακόσιους ογδόντα παρόντες. Συμβολικές συμπτώσεις, ας το σκεφτούμε.
Ξεκινάω με ένα ερώτημα: Γίνεται σε μια μόνο χώρα, όχι μια δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς να φέρει τον σοσιαλισμό, αλλά να εμπιστευθεί ο κόσμος τη ριζοσπαστική Αριστερά; Γίνεται. Έγινε. Γίνεται σε μια μόνο χώρα η ριζοσπαστική Αριστερά σε κεντρικό ρόλο, με τρόπο αξιόπιστο, συνεπή και συστηματικό και παρά τις απίστευτες δυσκολίες και τον πόλεμο, να εκπληρώνει το πρόγραμμά της, να βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και να ανοίγει μια νέα προοπτική; Γίνεται.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, που συζητάμε σήμερα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο αφοπλίζει την αναιμική αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη, που χάνει συστηματικά στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών και συνολικά σε όλες τις προβλέψεις -μην παίζετε, θα έλεγα, κανένα τζόκερ, γιατί είναι προφανές ότι δεν έχετε καμμία τύχη- αλλά κυρίως δίνει μια δυνατότητα -και αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό- να αντιμετωπισθεί με όρους δημοκρατίας και καθαρών απαντήσεων η λυσσαλέα επίθεση ενός πολυπλόκαμου κατεστημένου που θέλει όχι μόνο να τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με τις ιδέες και τα προτάγματα της Αριστεράς. Εμβρυουλκός όλων αυτών των εξελίξεων υπήρξε ασφαλώς η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σήμερα, λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να αποκαλύψουμε την απίστευτη υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυστυχώς και της πλειοψηφίας -τουλάχιστον- του ΚΙΝΑΛ, που γίνεται θλιβερό παρακολούθημα μιας καταστροφικής πολιτικής αντίληψης στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, αλλά και να παρουσιάσουμε το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης μέχρι τη λήξη της συνταγματικής μας θητείας, που είναι κρίσιμο για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία.
Ταυτόχρονα, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία είναι μια πολιτική πρωτοβουλία που είμαι σίγουρος ότι, παρά τις κραυγές και τις απίστευτα άθλιες στοχοποιήσεις ανδρών και γυναικών από την Εθνική Αντιπροσωπεία, θα δώσει ένα σαφές στίγμα και μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, που είναι απολύτως απαραίτητο για να προχωρήσει η χώρα σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.
Απέναντι σ’ αυτήν την ξεκάθαρη, ισχυρή και δημοκρατική πολιτική πρωτοβουλία η Αντιπολίτευση –και κυρίως η Αξιωματική- μιλάει για σικέ παιχνίδια, για συναλλαγές, για Κυβέρνηση-κουρελόχαρτο και άλλα τέτοιας ποιότητας συντριπτικά επιχειρήματα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία γίνεται πάνω σε πολιτικές και προγράμματα και ότι η ελεύθερη συνείδηση των Βουλευτών είναι αυτή που σε τελευταία ανάλυση επιβάλλει τη στάση τους στα κρίσιμα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, από τη διαδρομή και τη στάση μας.
Θέλω κι εγώ να επαναλάβω αυτό που άκουσα και από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και από τον Σπύρο Δανέλλη όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και πολλούς μήνες. Είναι μια έκφραση, μια προσωποποίηση, θα έλεγα, αυτής ακριβώς της στάσης. «Πάντως αναγνωρίζουν όλοι ότι η Αριστερά, που πρώτη φορά είναι ο κύριος κορμός σε ευθύνη διακυβέρνησης, πείθει, δεν συναλλάσσεται. Η Αριστερά διεκδικεί την πολιτική ηγεμονία στο φως της ημέρας και όχι σε τόπους σκοτεινούς, όπου το γνωστό κατεστημένο ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις». Η πραγματικότητα είναι ότι η διακυβέρνηση του τόπου από δυνάμεις της ακραίας υπερσυντηρητικής δεξιάς είναι η περίοδος που σε διάφορες χρονικές φάσεις βρίσκουμε δυστυχώς τέτοια παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας: Παρακράτος, βία, νοθεία, άθλιες συναλλαγές και εκβιασμοί, δολοφονίες.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διαβάζω ένα απόσπασμα από την πολιτική βιογραφία του Ηλία Ηλιού: «Τα κράτη της Δύσης διαθέτουν ως ανασχετικά φράγματα κατά του κομμουνιστικού κινδύνου τον καθολικισμό και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Εμείς δεν διαθέτουμε τίποτε απ’ όλα αυτά. Μετά από εμάς έρχεστε εσείς. Δεν πρόκειται να σταυρώσουμε τα χέρια και να παραδοθούμε. Θα σας αντιμετωπίσουμε με τα Σώματα Ασφαλείας και τα άλλα όργανα του κράτους.»
Ποιος τα είπε αυτά; Τα είπε ο Υπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν τον επισκέφθηκαν ο Ηλίας Ηλιού και ο Γιάννης Παπαδημητρίου για να του καταγγείλουν το απίστευτο όργιο τρομοκρατίας εκείνης της περιόδου της δεκαετίας του ’60. Το κεφάλαιο αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Λέγεται «Η άνοιξη της δεκαετίας του 1960, η αμφίσημη αντιμετώπιση του Κέντρου και η κρίση εξουσίας». Είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και σας συνιστώ να το διαβάσετε, γιατί έχει πολλά διδάγματα για όλους μας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσο και να προσπαθήσουν, δεν μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο που τόσο καιρό ορισμένοι επιδιώκουν, με χαρακτηριστικό πρωταγωνιστή τον γνωστό Αντιπρόεδρο, γιατί αν στο πεδίο της ατομικής ηθικοπολιτικής στάσης όλοι κρίνονται, όλοι μας κρινόμαστε, αυτό που εσείς επιχειρείτε να καλύψετε μέσα από πολλά αποκαλυπτικά δήθεν στοιχεία, που με μανία ψάχνετε κυρίως στο διαδίκτυο, είναι τα ριζικά διαφορετικά μας προγράμματα και προτάγματα.
Επαναλαμβάνω: Αυτό που κυρίως επιχειρείτε να καλύψετε είναι τα ριζικά διαφορετικά μας προγράμματα και προτάγματα. Ναι, συμφωνώ με πολλούς και πολλές στην Αίθουσα απ’ όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου ότι αυτή η αντιπαράθεση, η προγραμματική αντιπαράθεση, που καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων, πρέπει να γίνεται στο φως και με τους κανόνες της δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Συμφωνία των Πρεσπών, που κάποιοι πίστευαν ότι δεν γίνει ποτέ και κάποιοι εύχονταν να μην περάσει από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, είναι ήδη στη δική μας όχθη. Η Συμφωνία αυτή για όλους όσοι έχουν μια στοιχειώδη κοινή λογική και πατριωτική ευθύνη, για όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, είναι μια θετική εξέλιξη, ένας προωθητικός συμβιβασμός. Είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει πετύχει η εξωτερική μας πολιτική τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά. Είναι ένα ισχυρό θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι μια ανάσα ελπίδας στο σκοτάδι των εθνικιστικών αναδιπλώσεων και της ακροδεξιάς ρητορείας. Θα είναι ο εμβρυουλκός κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού σε όλα τα πεδία.

Ζητάμε, λοιπόν, την ψήφο εμπιστοσύνης για να φέρουμε και να υπερψηφίσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα ερώτημα είναι το για ποιους ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης, για ποιες κοινωνικές εκπροσωπήσεις, για ποιους στόχους. Η απάντηση νομίζω ότι είναι σαφής από τη δική μας πλευρά. Καμμία ρητορεία για καρέκλες και οφίτσια δεν μπορεί να τη συσκοτίσει.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για τον κόσμο της εργασίας και τους ανθρώπους του μόχθου. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για τους πολίτες της χώρας και τους κατοίκους της χώρας μας που συμβαίνει να έχουν διαφορετικό χρώμα, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λπ.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για τη νεολαία μας που ζει όσο κανείς άλλος την αγωνία του μέλλοντος. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για τις γυναίκες. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, για ένα νέο, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, για όλα αυτά και πολλά άλλα έχουμε να κάνουμε πολύ κρίσιμα πράγματα ακόμη, γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί θέλουμε και θα αυξήσουμε τον βασικό μισθό και θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί θέλουμε με ασφαλή και συγκροτημένο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο να βγούμε στις αγορές, εγκαθιστώντας επιπλέον σταθερότητα και κανονικότητα στην οικονομική μας ανάκαμψη.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ενίσχυσης εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών με επίδομα ενοικίου ή επίδομα πρώτης κατοικίας για την αποπληρωμή του δανείου της πρώτης κατοικίας, καθώς και γιατί θέλουμε να φέρουμε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε πολύ παραπάνω το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσουμε τις κρίσιμες αλλαγές στην παιδεία για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές, η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός των σχέσεων με την Εκκλησία.

Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες, για μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για ένα κράτος δικαίου.

Το κόμμα των fake news, το πιο αντιεπενδυτικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, που απέτυχε παταγωδώς σε όποια επένδυση και αν έκανε τα τελευταία χρόνια, οι γνωστοί «θέλουμε εκλογές», μάς θεωρούν βαρίδια, κακή Κυβέρνηση, ανίκανους, κατσαπλιάδες, αχαρακτήριστους κ.λπ. Δυστυχώς, όπως φαίνεται σήμερα, την ήττα τους στη συγκεκριμένη φάση την έχουν αποδεχθεί. Τους προειδοποιούμε, όμως, να μην επιχειρήσουν απονενοημένα διαβήματα και ψεύτικες διαδικαστικές μάχες. Θα ηττηθούν.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η «μαύρη» προπαγάνδα της ακροδεξιάς, όπως εκφράστηκε από ένα εξέχον στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που τα λέει «τσεκουράτα», είναι σήμα κινδύνου για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτό είναι το διακύβευμα. Ας μη γελιόμαστε: Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό φόντο και σε διεθνές επίπεδο, που δυστυχώς διαμορφώνεται σε κατευθύνσεις εθνικιστικών αναδιπλώσεων και ακροδεξιών μορφωμάτων που διεκδικούν κυβερνητική εξουσία.
Σε αυτό το πλαίσιο οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δημοκράτες πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Εδώ επιβάλλεται καθαρή στάση.
Με αυτήν την έννοια νομίζω ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι ακριβώς αυτό το κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε μπροστά, να μη γυρίσουμε πίσω. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση είναι συζήτηση και απόφαση μέλλοντος.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ