28/01/2019

Αθ. Παπαδόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα εφικτή, γιατί στην ΠΓΔΜ αναδείχθηκε μια ηγεσία που δεν έχει κανέναν αλυτρωτισμό

Αγαπητοί συνάδελφοι, είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία και ακριβώς στην τέταρτη επέτειο της εκλογικής μας νίκης, το πολιτικό σύστημα καλείται να αποφασίσει εάν τα νέα δεδομένα στη γειτονική χώρα, στα Βαλκάνια, στην εύφλεκτη Μεσόγειο, στην κλυδωνιζόμενη από ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά και από τον νεοφιλελευθερισμό, από το δόγμα του ανελέητου Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας για ενωμένη Ευρώπη, επιτρέπουν να κάνουμε το μεγάλο τόλμημα, το «Big Bang» της επίλυσης των μακροχρόνιων διαφορών με την ΠΓΔΜ και να επικυρώσουμε μια διεθνή Συμφωνία εδραίωσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών που έγινε κάτω από την εποπτεία του ΟΗΕ.
Μερικοί λέτε να μην την επικυρώσουμε, γιατί είναι επιζήμια, ενδοτική, επαίσχυντη, κατάπτυστη, έως προδοτική. Το ίδιο λέει και το VMRΟ, ο Ιβανόφ, ο Γκρούεφσκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη θεωρούν προδοτική για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Προδοτική και για τις δύο χώρες με βάση τη λογική δεν μπορεί να υπάρξει. Καταλαβαίνετε το γελοίο του επιχειρήματος. Γι` αυτό, οι πιο σοβαροί λέτε ότι είναι επιζήμια ή ότι έγινε για να προωθήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ιμπεριαλιστών και ότι επιτρέπει διαιώνιση του αλυτρωτισμού των γειτόνων.
Κι όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα εφικτή, γιατί στην ΠΓΔΜ αναδείχθηκε μια ηγεσία που δεν έχει κανέναν αλυτρωτισμό, καμιά απειλή ή διεκδίκηση από τη χώρα μας, που κατέβασε αγάλματα, ψευδεπίγραφες ονομασίες, παραποιητικά σύμβολα, σημαίες. Ακύρωσε ιστορικές καπηλείες, πολιτισμικές παραχαράξεις, σφετερισμούς. Συμφώνησε να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα αναγνωρισμένο από εκατόν σαράντα χώρες και να λέγεται «Βόρεια Μακεδονία». Και το έκανε γιατί είναι σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αντίθετη με τον εθνικολαϊκισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό τους.
Λέτε ότι δεν υπάρχει «Βόρεια Μακεδονία». Και το Μοναστήρι πού βρίσκεται; Το 48% της αρχαίας Μακεδονίας πού βρίσκεται;
Ο Αντώνης Σαμαράς, για να ανταγωνιστεί την ακροδεξιά, είπε «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Δηλαδή; Όλο αυτό το ιστορικό κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας πού είναι; Ή παραποιεί την ιστορία, γιατί έτσι τον βολεύει ή προσχωρεί στην αντίληψη «Στα όπλα, στα όπλα, να πάρουμε τα Σκόπια».
Η ΠΓΔΜ, η Βόρεια Μακεδονία, ήταν ελληνική, όπως και τα μικρασιατικά παράλια, η Σμύρνη, η Κωνσταντινούπολη, η Βόρεια Ήπειρος. Όμως, η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα. Δεν έχει αλυτρωτισμό. Ξέρει ότι πραγματική απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα είναι ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, η αντίληψη για «γαλάζιες πατρίδες», για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά, για «γκρίζες» ΑΟΖ. Θέλει να κάνει μουσουλμανικό τόξο, σιγοντάρει τα ρωσικά σχέδια στην περιοχή που δεν συμβαδίζουν με εθνικά μας συμφέροντα.
Θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση, λέει η Νέα Δημοκρατία, για να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία από εκείνη που έκανε ο Κοτζιάς με τον Δημητρόφ.
Καλύτερη δεν μπορεί να υπάρξει. Του το ξεκαθάρισε ο Ζάεφ, ο Μάθιου Νίμιτς. Με ποιον θα την κάνετε; Χωρίς την παρουσία του ΟΗΕ; Με τους συμμάχους σας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το VMRΟ; Μ’ αυτούς που θα επαναφέρουν τα αγάλματα και τις παραχαράξεις;
Η Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει την εικόνα στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Επιτρέπει στους Έλληνες διανοούμενους και αυτούς της Διασποράς να μιλάνε για την αρχαία Μακεδονία, για τον πολιτισμό μας, για τον Μακεδόνα και Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και όλη την ιστορία μας.

Επιτρέπει Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονίας σε μας, στη δική μας Μακεδονία. Κάνει τη Θεσσαλονίκη πραγματική πολιτισμική, εμπορική, τουριστική, οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Γίνεται ενεργειακό, διαμετακομιστικό κέντρο.
Η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική. Η υπηκοότητά τους είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Βορειομακεδόνες είναι. «Δεν αποσαφηνίζονται όλα στη Συμφωνία» λέτε «ούτε στη ρηματική διακοίνωση.» Και όμως, ίσως σε άλλες συνθήκες να μπορούσε να υπάρξει καλύτερη Συμφωνία. Σε αυτά τα ιστορικά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό είναι μία πραγματικότητα που θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη.
Ευχαριστώ πολύ.