ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

22/02/2019

Ν. Γκαρά: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των Περιφερειακών Λιμανιών - βίντεο

Ν. Γκαρά: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των Περιφερειακών Λιμανιών - βίντεοΜε πλειοψηφία υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που ορίζει το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο " Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις" ψηφίστηκε από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητους Βουλευτές, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ως πιο συμφέρουσα διαδικασία την πώληση των λιμανιών σε ιδιώτες.

Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου και Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μοντέλου των υποπαραχωρήσεων για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, σε αντίθεση με αυτό της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Επίσης, υπογραμμίστηκε η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσουν στη διαδικασία μεταβίβασης μετοχών, αλλά να διατηρηθούν τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, και της Κέρκυρας υπό Δημόσιο Έλεγχο.

Εκτός αυτού, η επιλογή αυτής της μεθόδου συνειδητά εναρμονίζεται με τη μακροχρόνια διεθνή και ενωσιακή πρακτική και εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται στο 80% των λιμένων παγκοσμίως, και δίνει τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Από τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου και του πλαισίου που ψηφίστηκε σήμερα, είναι η ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Λιμένων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, καθώς και η ισχυροποίηση της σχέσης των περιφερειακών λιμένων με τις πόλεις και με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια η κα. Γκαρά αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται και μια σειρά σημαντικών διατάξεων, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προσλήψεων των Πλοηγών, σε τροποποιήσεις για την εφαρμογή του Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών και τη λειτουργία της αγοράς επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στην ενίσχυση της ναυτεργατικής νομοθεσίας, αλλά και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής κ.ά.

Ειδική αναφορά έκανε η Βουλευτής Έβρου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση λιμάνι στην Ελλάδα σε γεωστρατηγική θέση. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με πλήθος αξιόπιστων επενδυτών και έχουν κατατεθεί σημαντικές αναπτυξιακές προτάσεις για πολλές δραστηριότητες όπως τα ενεργειακά projects, τη δημιουργία κέντρων logistics, τη δημιουργία εμπορικού και διαμετακομιστικού κέντρου, την ενίσχυση θαλάσσιου τουρισμού έως και τις συνδυασμένες μεταφορές.

.

Τέλος, κατά τη δευτερολογία της η κα. Γκαρά, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως για πάρα πολλά χρόνια οι ίδιοι δεν προχώρησαν ποτέ στην αξιοποίηση των Περιφερειακών Λιμανιών, παρά μόνο διαπραγματεύονταν με τους εκάστοτε επενδυτές την πλήρη παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης τους και την ολική παραχώρησή τους. Τόνισε πως με το παρόν σχέδιο νόμου μπαίνει ένα τέλος στο καθεστώς της πλήρους ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος και πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονηθεί Εθνική Λιμενική Στρατηγική, μέρος των οποίων είναι τα Master Plans των Περιφερειακών Λιμένων, όπου έχουν περιγραφεί οι δυνατότητες αξιοποίησης δραστηριοτήτων και υποδομών είτε από τους Οργανισμούς Λιμένος, είτε από επενδυτές.

.

* Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγεται σήμερα προς συζήτηση ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου -προϊόν μακρόχρονης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το ΤΑΙΠΕΔ και τους Οργανισμούς Λιμένων, προκειμένου να προαχθεί το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων, σε αντίθεση με αυτό της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την πλευρά μας θεωρούμε πως το εν λόγω πλαίσιο νόμου είναι αναγκαίο για τη λειτουργία και αξιοποίηση των λιμανιών, την τοπική και οικονομική ανάπτυξη κυρίως των περιοχών που εδράζουν τα δέκα περιφερειακά λιμάνια, στα οποία αφορούν οι διατάξεις και οι φορείς διαχείρισης των οποίων παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα στο παρόν σχέδιο νόμου περιγράφεται με λεπτομέρεια το μοντέλο αξιοποίησης των δραστηριοτήτων και υποδομών, με συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων σε δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας και συγκεκριμένα στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά πως αποτελεί πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθούν τα δέκα αυτά λιμάνια χωρίς να ιδιωτικοποιηθούν ή να απολυθούν, αλλά παραμένοντας υπό δημόσιο έλεγχο. Γι’ αυτό το πράγμα παλέψαμε σκληρά, προκειμένου να ανατρέψουμε το προωθούμενο μοντέλο πώλησης μέσω μεταβίβασης μετοχών, νομοθετώντας τη δυνατότητα των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων και υποδομών, μοντέλο που εφαρμόζεται στο 80% των λιμένων παγκοσμίως.
Από τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου και του πλαισίου που εισάγεται σήμερα, είναι η ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Λιμένων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, καθώς και η ισχυροποίηση της σχέσης των περιφερειακών λιμένων με τις πόλεις και με τις τοπικές κοινωνίες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η εξέλιξη της λιμενικής βιομηχανίας και η αναβάθμιση του ρόλου των λιμένων, και ιδιαίτερα των χερσαίων ζωνών τους, από χώρο απλής υποδοχής και φορτοεκφόρτωσης φορτηγών πλοίων σε κέντρα logistics, έχει υποχρεώσει τους φορείς διαχείρισης λιμένων σε αναζήτηση συνεργασιών, κοινοπραξιών, μεταβιβάσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν μη κρατικές πηγές χρηματοδότησης, καθώς οι ανάγκες ήταν πολύ μεγάλες για την υλοποίηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων, είτε σε υποδομές και ανωδομές είτε και σε δραστηριότητες.

Η αναγκαιότητα αυτή οδήγησε στην εφαρμογή πολλαπλών μοντέλων παραχωρήσεων. Ένα εξ αυτών ήταν το μοντέλο ιδιωτικοποίησης μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και τη σύναψη σύμβασης με ανάδοχο ιδιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει τη συνολική διοίκηση του λιμένα. Το μοντέλο αυτό προκρίθηκε για τους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε από την πλευρά μας να προκρίνουμε μία τέτοια μέθοδο στην ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, όχι μόνο για εθνικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, καθώς για μας βρίσκεται σε προτεραιότητα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των μεγάλων υποδομών της χώρας, αλλά και για τους εξής οικονομικούς κυρίως λόγους, που μπορώ να πάρω θέσω συνοπτικά.

Το οικονομικό μέγεθος των Οργανισμών θα ήταν αποτρεπτικό για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών. Η ποικιλία των λιμενικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα διακίνησης, επίσης δεν θα ήταν ελκυστικά επενδυτικά. Επίσης, η μεγάλη συνάφεια και η άμεση γειτνίαση των δραστηριοτήτων του λιμένα με τις δραστηριότητες του όμορου αστικού περιβάλλοντος θα υποχρέωνε τους αναδόχους να ασχολούνται με δραστηριότητες που δεν θα είχαν σχέση με επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή και να αποκλείονται τέτοιες παράλληλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε τους λιμένες, όχι με τη μέθοδο της πώλησης των μετοχών τους, αλλά με τη μέθοδο της προώθησης μέσω διεθνών διαγωνισμών υποπαραχωρήσεων λιμενικών χώρων και δραστηριοτήτων, με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λιμενική βιομηχανία, με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια και όρους ικανούς να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία, ανάπτυξη και βιωσιμότητα των Οργανισμών.

Εκτός αυτού, η επιλογή αυτής της μεθόδου συνειδητά εναρμονίζεται με τη μακροχρόνια διεθνή και ενωσιακή πρακτική και εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία, η οποία δίνει τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός από τον κύριο άξονα των υποπαραχωρήσεων, όμως, στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπεται και μία σειρά σημαντικών διατάξεων που αφορούν στη ναυτική εκπαίδευση, στην πρόσληψη πλοηγών, σε εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των μικρών σκαφών, στην ενίσχυση της ναυτεργατικής νομοθεσίας, αλλά και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος και άλλα.

Ας εξετάσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, αναλυτικότερα τα δύο αυτά μέρη του σχεδίου νόμου.

Με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων, τα περιφερειακά λιμάνια παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων δεν μεταβιβάζεται στον μετοχικό έλεγχο ιδιώτη επενδυτή και οι Οργανισμοί Λιμένων διατηρούν το χαρακτήρα τους ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου διφυούς χαρακτήρα, που ασκούν επιχειρηματική εκμετάλλευση, αλλά διατηρούν όλες τις αρμοδιότητες και εξουσίες τους, που εμπεριέχουν άσκηση δημόσιας εξουσίας.
Συγκεκριμένα, με το παρόν σχέδιο νόμου κυρώνονται όλες υφιστάμενες συμβάσεις κυρίας παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του αντίστοιχου Οργανισμού Λιμένος ΑΕ, οι οποίες δεν είχαν κυρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ρητά προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων υποπαραχώρησης, την οποία δεν προβλέπουν οι συμβάσεις κύριας παραχώρησης.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, οι οποίοι αφορούν στην παραχώρηση συγκεκριμένου ή και συνδυασμένων δραστηριοτήτων επιχειρησιακών μονάδων ή λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των εγκαταστάσεων των περιφερειακών λιμανιών, παραδείγματος χάρη: εμπορευματοκιβώτια, κρουαζιέρα, αποθήκες κ.λπ.. Ορίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του προτεινόμενου επενδυτή, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, διαδικασία την οποία διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το δικαίωμα και η εξουσία διάθεσης δικαιώματος υποπαραχωρήσεων περιέρχεται και ασκείται αποκλειστικά από αυτό.
Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι ότι η επιλογή των δραστηριοτήτων προς υποπαραχώρηση, προκύπτει μετά από διαβούλευση και συμφωνία του Οργανισμού Λιμένα, του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιβολή στον υποπαραχωρησιούχο του αντισταθμιστικού ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του υποπαραχωρησιούχου, με δυνατότητα, βέβαια, υπέρβασης του ποσοστού αν αποδεικνύεται ότι απειλείται η βιωσιμότητα του φορέα διαχείρισης του λιμένα.

Το προαναφερθέν τέλος επιβάλλεται επιπλέον και ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλει ο υποπαραχωρησιούχος. Το ακριβές ύψος του τέλους αυτού προσδιορίζεται, με κοινή υπουργική απόφαση, πριν την έναρξη του διαγωνισμού βάσει μελέτης βιωσιμότητας χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος προσλαμβάνεται από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος.

Επίσης, αυξάνεται κατά 1,5% και διαμορφώνεται από το 2% σε 3,5% το ποσοστό του ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου επί του συνόλου των ενοποιημένων ετήσιων εσόδων των Οργανισμών Λιμένος, τέλος το οποίο θα καταβάλλεται πλέον στον οικείο δήμο, ενδυναμώνοντας τη σχέση πόλης και λιμανιού.

Σε γενικό πλαίσιο, όπως προανέφερα, το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στη βέλτιστη και στην πλέον επωφελή για το δημόσιο συμφέρον και την περιφερειακή ανάπτυξη μέθοδο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων. Μέσω της σύναψης συμβάσεων υποπαραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων και συνδυασμένων επιχειρησιακών μονάδων ή λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών εγκαταστάσεων, δίνεται η δυνατότητα στα λιμάνια αυτά να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις συνδυασμένες δραστηριότητες προς όφελος του οργανισμού και των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός αυτού, με το παρόν σχέδιο νόμου στοχεύουμε στην προσέλκυση επενδυτών με εξειδικευμένη εμπειρία που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τη στοχευμένη ανάπτυξη των υποπαραχωρούμενων λιμενικών δραστηριοτήτων και των επιχειρησιακών μονάδων των περιφερειακών λιμένων στο άμεσο μέλλον, που έχουν δυναμική και προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπονται διατάξεις με λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που συνοπτικά αφορούν στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πρόσληψης πλοηγών, διατάξεις που αφορούν την αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, την απλοποίηση των δικαιολογητικών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αμεροληψίας, τον εκσυγχρονισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Επίσης, προβλέπονται επείγουσες τροποποιήσεις του ν. 4256/2014 σε συνάρτηση με την επικείμενη εφαρμογή του μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, αλλά και με την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, συγκεκριμένα, για τα πλοία αναψυχής μέχρι και είκοσι τέσσερα μέτρα που επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα, τη διακυβέρνηση των οποίων αναλαμβάνει κυβερνήτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα.
Επίσης, προβλέπονται διατάξεις που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας του Οίκου Ναύτου και του γραφείου ευρέσεως ναυτικής εργασίας για την προαγωγή της απασχόλησης και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ναυτικών, αλλά και για την καλύτερη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών αυτών και στην τροποποίηση για την άμεση παροχή δυνατότητας κατασκευής ραμπών πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα, για να καλύπτονται οι ανάγκες τουριστικής ανάπτυξης και των παραμεθόριων περιοχών, δυνατότητα η οποία δεν δινόταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, προβλέπονται διατάξεις που αφορούν στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά, σε αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της επικρατείας, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Μηχανικών στη Μακεδονία, ώστε να αποσυμφορηθεί η πολύμηνη αναμονή στο κέντρο του Ρέντη, σε βελτίωση του προεδρικού διατάγματος 31/2018, αναφορικά με τις Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, όπως ισχύει, αλλά και σε καθιέρωση ημέρας πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών, στην ενίσχυση της ναυτεργατικής νομοθεσίας με πρόβλεψη υποχρεωτικής ανασύστασης ναυτολογίου των πλοίων και ηλεκτρονικής πληρωμής ναυτικών διά τραπέζης για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε επέκταση άσκησης αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος στον αιγιαλό και στην παραλία, ώστε να μη συγχέονται πλέον οι αρμοδιότητες με την Αστυνομία και να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο έλεγχος και η φύλαξη.
Αυτές και πολλές άλλες διατάξεις περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου, με τις οποίες καλούμαστε να απαντήσουμε στη λύση πραγματικών και μακροχρόνιων προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τις συζητήσεις με επενδυτές και επιστήμονες για τα περιφερειακά λιμάνια έχει δείξει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας στη λιμενική βιομηχανία, αλλά ανέδειξε και την έλλειψη του κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε το επενδυτικό ενδιαφέρον να αποδώσει τα μέγιστα στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των λιμανιών, διασφαλίζοντας και το δημόσιο συμφέρον.

Θα αναφέρω ως παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα λιμάνι από τα μεγαλύτερα σε έκταση στην Ελλάδα και σε κομβική γεωστρατηγική θέση. Πρόκειται για μια συνοριακή θέση στην είσοδο του ευρωπαϊκού χώρου, η οποία θα καθιστούσε επισφαλή –θα έλεγα- τη μεταβίβαση και διαχείριση του λιμανιού από έναν και μόνο ιδιώτη. Είναι ένα λιμάνι με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, το οποίο, ωστόσο, για δεκαετίες έμενε αναξιοποίητο και υποβαθμισμένο, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί και η ιδιωτικοποίηση του από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η συζήτηση και μόνο της μεθόδου των συνεργειών και υποπαραχωρήσεων έφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πλήθος αξιόπιστων επενδυτών και αναπτυξιακών προτάσεων για πολλές δραστηριότητες από ενεργειακά projects, τη δημιουργία κέντρων logistics, τη δημιουργία εμπορικού και διαμετακομιστικού κέντρου, την ενίσχυση θαλάσσιου τουρισμού έως και τις συνδυασμένες μεταφορές.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου ανοίγει για την περιοχή της Θράκης, αλλά και της χώρας μας συνολικά, τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης με υψηλό αριθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που για εμάς είναι και ένας από τους βασικότερους στόχους.
Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, σας καλώ να υπερψηφίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών από τη μια, αλλά και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μεγάλων επενδύσεων στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.
Σας ευχαριστώ.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ