ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/03/2019

Π. Δριτσέλη: Υπήρχε ένα μοντέλο διακυβέρνησης στον αθλητισμό, το οποίο εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπές - βίντεο

Π. Δριτσέλη: Υπήρχε ένα μοντέλο διακυβέρνησης στον αθλητισμό, το οποίο εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπές - βίντεο



Ομιλία Π. Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου "Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις". Ολομέλεια Βουλής. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ. 6.3.2019

.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη. Καταλαβαίνω την κόπωση όλων των συναδέλφων. Ήταν δύσκολη μέρα σήμερα, με αρκετό νομοθετικό έργο. Θα ξεκινήσω με μία γενικότερη διαπίστωση όσον αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης γενικότερα, η οποία σε απλά ελληνικά, λέγεται τελείως μηδενιστική. Ενώ ακούμε από συναδέλφους της αντιπολίτευσης ότι θέλουν, γενικότερα, συναίνεση και επιδιώκουν τον διάλογο, έχουν ένα αφήγημα το οποίο εδράζεται σε μια λογική η οποία είναι και ατελέσφορη, αλλά δεν πείθει και κανέναν. Μέχρι το 2015 ζούσαμε όλοι σε έναν παράδεισο και ξαφνικά ήρθε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ και τα κατέστρεψε όλα! Εν προκειμένω, στον αθλητισμό μέχρι το 2015 στα γήπεδα βλέπαμε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, η οπαδική βία δεν υπήρχε, η διαφθορά, η «παράγκα», τα στημένα παιχνίδια! Όλα αυτά μόνο μυθιστορήματα! Από το 2015 και μετά όλα αυτά γίναν πραγματικότητα!
Αλήθεια, δεν ξέρω ποιον μπορείτε να πείσετε, ξέρω όμως ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Με αυτόν τον τρόπο και αυτοκριτική δεν κάνουμε για το ότι ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πετάμε και λάσπη και όποιος την κατάλαβε, την κατάλαβε. Θα πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι ειδικά ο ελληνικός αθλητικός κόσμος, οι φορείς του υγιούς αθλητισμού αναμένουν από το πολιτικό σύστημα συγκεκριμένες λύσεις στις παθογένειες που ταλανίζουν την αθλητική κοινότητα. Η βία και ο χουλιγκανισμός στον αθλητισμό είναι φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανέναν και σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο σε επίπεδο καταστολής αλλά και σε επίπεδο πρόληψης θα πρέπει να λάβουμε τα σωστά μέτρα.
Προφανώς, οι εικόνες που είδαμε στο «Παπαστράτειο» αλλά και σε άλλα γήπεδα και σε γειτονιές της Αθήνας το περασμένο Σαββατοκύριακο κι όχι μόνο μας προβληματίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει όλους να μας γεμίζουν ευθύνη απέναντι και στην αθλητική κοινότητα, απέναντι και στην κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως περιμένει από μας να δώσουμε μία πολυεπίπεδη μάχη απέναντι και στη βία και στον χουλιγκανισμό. Μαγικά ραβδιά, προφανώς, δεν υπάρχουν και θα ήταν και ουτοπία να ισχυριστεί κανείς ότι με έναν νόμο μπορούμε να επιβάλουμε κάτι το οποίο χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να γίνει και κουλτούρα και νοοτροπία στην ελληνική κοινωνία. Θαυματουργές λύσεις προφανώς και δεν υπάρχουν και η οπαδική βία, φυσικά, αλλά και η διαφθορά στον αθλητισμό αποτελούν φαινόμενα τα οποία είναι πολυεπίπεδα και τα οποία δεν λύνονται παρά μόνο με συγκεκριμένες και καίριες και νομοθετικές αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις.
Βέβαια, το πολιτικό επίπεδο στο οποίο καλούμαστε εδώ να αναμετρηθούμε ήταν πάντα, είναι, αλλά και θα είναι, κατά πόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πέρα από τις διαπιστώσεις, προχωρούν και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα μελανά αυτά σημεία που ταλανίζουν τον αθλητισμό, αλλά και να θεραπεύσουν πληγές που πλήττουν και το κύρος της αθλητικής δραστηριότητας αλλά και των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πέρα από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα ότι υπήρχε ένα μοντέλο διακυβέρνησης στον αθλητισμό, το οποίο εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπές. Αυτό θα πρέπει να λύσουμε σήμερα και σε αυτό καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε.
Και σε αυτό το κρίσιμο κοινωνικό μέτωπο, αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει απαντήσεις που μπορούν να συμβάλλουν και στην εξυγίανση και στην πρόληψη, αλλά και στον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού. Η εδραίωση της δημοκρατικής λειτουργίας στους θεσμούς του αθλητισμού και στις αθλητικές οργανώσεις όσο και αν ορισμένοι δεν τις αξιολογούν ως απολύτως σημαντικές αποτελούν στοιχεία πρωτογενούς απάντησης στο πρόβλημα της βίας στον αθλητισμό. Η οριζόντια οργάνωση του αθλητισμού, η δημοκρατία, η ισότητα, τα δικαιώματα είναι η βάση για την υγιή λειτουργία της αθλητικής κοινότητας
Η αλήθεια είναι ότι με αυτή την Κυβέρνηση η αθλητική διακυβέρνηση έχει γίνει και πιο δημοκρατική και η συμμετοχή της κοινωνίας στον αθλητισμό και τους θεσμούς έχει γίνει πολύ πιο πλατιά. Είτε πρόκειται για τη μάχη ενάντια στο ντόπινγκ, είτε πρόκειται για την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης η παρούσα κυβέρνηση έδωσε μάχες, κατέβαλε προσπάθειες και κατοχύρωσε σημαντικές επιτυχίες στην αθλητική διακυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συνεχίσει αυτό τον δρόμο. Η δημοκρατική λειτουργία των αθλητικών οργανώσεων, τα δικαιώματα των αθλητών, η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία είναι μερικά από τα πεδία που ενισχύονται με τις ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου.
Το κύτταρο της αθλητικής ζωής, η βάση του αθλητισμού, το αθλητικό σωματείο ενισχύεται θεσμικά, θωρακίζεται και χειραφετείται από κλειστές ελίτ. Η αλλαγή του συστήματος αρχαιρεσιών στα σωματεία, η αναλογική εκπροσώπηση στους θεσμούς αθλητικής διακυβέρνησης, η μάχη ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών ομοσπονδιών από κλειστά κλαμπ είναι βήματα σε μία προοδευτική κατεύθυνση.
Ο έλεγχος των αθλητικών φορέων, σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεί τεράστιο βήμα για την εδραίωση της διαφάνειας, αλλά και της αξιοπιστίας στον αθλητισμό. Η ποσόστωση φύλου στα όργανα αθλητικής εκπροσώπησης, επίσης, είναι μια μεγάλη τομή. Σε μία αθλητική κοινωνία όπου οι γυναίκες αποτελούν ζωτικό κομμάτι δεν νοείται η συμμετοχή τους σε θέσεις ευθύνης να είναι τόσο χαμηλή. Εκεί λοιπόν που κατεστημένες νοοτροπίες δεν επιτρέπουν τη βάση του αθλητισμού να εκφράζεται, η Πολιτεία έρχεται να νομοθετήσει για να τραβήξει τον αθλητισμό μπροστά.
Ακούσαμε κάποιους ιδιαίτερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να διαφωνούν –αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, η εισηγήτρια κυρία Κεφαλίδου- και με την απλή αναλογική στις ομοσπονδίες και με την ποσόστωση φύλου και με τη συμμετοχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην προσπάθεια για τη διαφάνεια στον αθλητισμό. Θέλω όμως εδώ να πω το εξής: Θεωρώ άκρως απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο η αντιπολίτευση δομεί τα επιχειρήματα της σχετικά με την ποσόστωση φύλου στις διοικήσεις των αθλητικών οργανώσεων.
Μια αντίληψη που λέει ή δέχεται a priori την παραδοχή ότι η παρουσία της γυναίκας θα είναι απλά διακοσμητική και την περιγράφει ως «γλάστρα», είναι άκρως προσβλητική. Δεν θα πω για το αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή άντρες «γλάστρες» -το λέω εντός εισαγωγικών, γιατί δεν μου αρέσει καθόλου η έκφραση- για το κατά πόσο και άντρες και γυναίκες μπορούν να είναι πιόνια του εκάστοτε παράγοντα μιας ομοσπονδίας, ενός συλλόγου, ενός σωματείου. Θα πω όμως το εξής, ότι οφείλουμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία, αν θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία, να ανοίξουμε τον δρόμο και να διευρύνουμε όλους τους κοινωνικούς ορίζοντες, αλλά και να κατοχυρώσουμε με όποιο μέσο μπορούμε, τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως του φύλου τους.
Βέβαια, όλοι όσοι μας κατηγορούν είναι και οι ίδιοι που σπεύδουν να μας κατηγορήσουν για αδράνεια, γιατί απλά το διαπιστώνουν, αλλά δεν θέλουν ούτε να δράσουν, δεν θέλουν ούτε να δυσαρεστήσουν, δεν θέλουν ούτε να ταράξουν τα νερά της ακινησίας και της καθεστηκυίας κατάστασης.
Η ενίσχυση του θεσμικού και ρυθμιστικού ρόλου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αποτελεί, επίσης, μια μεγάλη τομή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας του επαγγελματικού αθλητισμού. Η μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με συμμετοχή στη συγκρότησή του και της Βουλής, αφού θα περνάει και από την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η στελέχωσή της, μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά στην εμβάθυνση του έργου της Επιτροπής, το οποίο θα συνεπικουρείται, όπως είπαμε ήδη, από τον Γενικό Επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού καλείται να διασφαλίσει και το κύρος και τη διαφάνεια, αλλά και τη χρηστή διοίκηση, την οικονομική λογοδοσία, στο πιο δημοφιλές κομμάτι του αθλητισμού, δηλαδή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το ερώτημα στο σημείο αυτό είναι εάν η Νέα Δημοκρατία θέλει την εμβάθυνση της διαφάνειας σ’ αυτά τα πεδία. Αν πράγματι επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να το αποδείξει και να στηρίξει ξεκάθαρα τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχέδιου.
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να διευρύνει και δικαιώματα της αθλητικής κοινότητας και για τους ίδιους τους αθλητές, δίνοντας προτεραιότητα σε θετικά παραδείγματα κοινωνικής ένταξης και πάλης ενάντια στον ρατσισμό, αλλά και σε μηνύματα ανεκτικότητας. Αυτή είναι και η ουσία της ρύθμισης φυσικά που εδραιώνει το δικαίωμα των προσφύγων, των ανιθαγενών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της χώρας. Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά που κόντρα στις αντιξοότητες και τις αδικίες της ζωής, ξεκινώντας ακόμα και μέσα από κέντρα φιλοξενίας, κατάφεραν να διακριθούν στον αθλητισμό, να κερδίσουν τη θέση τους σε μεγάλες ομάδες και σήμερα να προσφέρουν θετικό παράδειγμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης έρχονται να συμβάλουν και όλες οι διατάξεις για τη Φίλιππο Ένωση και τον ιππόδρομο. Δεν θέλω να πω πολλά, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο. Ούτως ή άλλως ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης νομίζω ότι έχει αναφερθεί αρκετά σ’ αυτό.
Θέλω να πω δυο κουβέντες για τις τροπολογίες, όχι για την ουσία, γιατί την ουσία ούτως ή άλλως η Αντιπολίτευση απέφυγε να τη σχολιάσει, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να μας πει αν είναι με το κοινωνικό κράτος και με την πρόνοια, αν είναι γενικά με τη διαφάνεια ή όχι και αν θέλει απλά μέσω «φωτοβολίδων» να δημιουργεί εντυπώσεις.
Θέλω να αναφερθώ στην τροπολογία που κατατέθηκε για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Το Υπουργείο Οικονομικών υλοποιεί μια δέσμευση, τη μείωση του φόρου και της παρακράτησης για τα εταιρικά μερίσματα. Αυτή η ρύθμιση δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται γιατί επιδιώκει να ρυθμίσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και εντάσσεται ουσιαστικά στο συνολικό πακέτο θετικών μέτρων που επισφραγίζουν την έξοδό μας από το μνημόνιο.
Είναι προφανώς σημαντικές διατάξεις και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον κ. Πετρόπουλο για τα κλασικά βιβλιάρια υγείας. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ούτε σ’ αυτό ακούσαμε ξεκάθαρη θέση, τουλάχιστον από τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω να πω κάτι στον κ. Κουτσούκο, ο οποίος ήλθε εδώ και επί εννιά λεπτά ουσιαστικά μιλούσε για την τροπολογία της κυρίας Παπανάτσιου για την ΑΑΔΕ. Τι λέει η τροπολογία; Λέει ότι αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κρίνονται επιβεβλημένες προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το υφιστάμενο ειδικό πλαίσιο ευθύνης που φέρουν αυτά τα πρόσωπα προς τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις, αλλά και τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για άλλες ελεγκτικές αρχές. Δεν είναι, δηλαδή, μια πρωτοπορία που αφορά στα στελέχη της Αρχής των Δημοσίων Εσόδων.
Επίσης, θα ήθελα να πω στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία ουσιαστικά δεν τη διάβασε, απ’ ό,τι κατάλαβα, απλά ήρθε εδώ να μας πει ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί και να βγάλουμε έστω την πρόβλεψη για τον δόλο, διότι η τροπολογία λέει: «Ειδικότερα ως προς την προβλεπόμενη ποινική ευθύνη καθίσταται σαφές ότι αυτή στοιχειοθετείται μόνο εφόσον τα ανωτέρω πρόσωπα πράττουν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους…» κ.λπ., κ.λπ. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Ούτως ή άλλως, το μόνο που ήθελα να πω είναι ότι όταν επιλέγουμε να κάνουμε μια κριτική, τουλάχιστον να έχουμε πολύ ορθά και συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Τέλος, δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα θέματα ούτε για το ομόλογο. Ούτως ή άλλως θα έχουμε, φαντάζομαι, καιρό να τα συζητήσουμε αυτά. Θέλω να πω, όμως, ότι η Ελλάδα, κι είναι ξεκάθαρο αυτό, όσο και αν κάποιοι νιώθουν άβολα, αφήνει πίσω της την κρίση. Δημιουργεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και εμβαθύνει τη δημοκρατική της ανασυγκρότηση σε όλα τα πεδία της κοινωνικής δραστηριότητας. Και με αυτή την πυξίδα θα συνεχίσουμε και στην προσπάθεια της δημοκρατικής θωράκισης του αθλητισμού και με την αθλητική κοινότητα, αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας κοντά μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και με πιο σταθερά βήματα, θα ξανακάνουμε τον αθλητισμό κοινωνικό αγαθό και διαθέσιμο σε όλους.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ