ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

14/03/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, όχι ένα αντίγραφο, μια ευρωπαϊκή ρεπλίκα του ΔΝΤ - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, όχι ένα αντίγραφο, μια ευρωπαϊκή ρεπλίκα του ΔΝΤ - βίντεοΟμιλία στην Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας θα πρέπει όχι απλώς να αντικαταστήσει το ΔΝΤ, αλλά και τη νεοφιλελεύθερη συνταγή του “δόγματος Σόιμπλε”

.


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με την Προσωρινή έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (EMF). Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας; Ναι, το χρειαζόμαστε.
Και γι’ αυτό ακριβώς, κε Ντομπρόβσκις, Δεν χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό αντίγραφο, μια ευρωπαϊκή ρεπλίκα του ΔΝΤ.
Και σας το λέω εγώ, γιατί στην Ελλάδα, ζήσαμε επώδυνα, στην πλάτη του ελληνικού λαού, τις οδυνηρές συνέπειες από τις λάθος νεοφιλελεύθερες συνταγές και τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ.

Χρειαζόμαστε τώρα ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, που όπως είπε και η κα Χούμπνερ, πρέπει να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Να δουλεύει με την κοινοτική μέθοδο. Και να λογοδοτεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και όχι απλώς στα εθνικά Κοινοβούλια, διότι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τη διακυβερνητική μέθοδο, αλλά με την κοινοτική.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει απλώς να αντικαταστήσει το ΔΝΤ, αλλά και τη συνταγή του ΔΝΤ, το δόγμα Σόιμπλε, τον νεοφιλελευθερισμό.

Και γι’ αυτό χρειάζεται να “τρέξουμε” και θετικές αλλαγές. Για να λογοδοτεί όχι μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Και χρειαζόμαστε και έναν Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τα θέματα της Ευρωζώνης - όχι μόνο της Οικονομίας αλλά, και της κοινοτικής συνοχής.
Αν δεν τα κάνουμε αυτά, θα είμαστε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις.

Σας ευχαριστώ».